Gebelikte Adneksiyel Kitlede Saptanan Krukenberg Tümörü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Prof. Dr. Ahmet Arıkan Gazi Ü niversitesi Gazi Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı.
Advertisements

ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
Prostat adenokarsinomu patolojisinde güncel uygulamalar
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
9. MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI TIP EĞİTİMİ ÖĞRENCİ KOMİSYONU DÖNEM 4 CEYLAN KİY 1.
Sağlık Hizmeti Kalite Göstergeleri
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
Tırmanma Oğlaklar için Davranışsal bir Gereksinim mi ? Türker Savaş, Cemil Tölü, Hande Işıl Akbağ, Baver Coşkun, İ. Yaman Yurtman Çanakkale Onsekiz Mart.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
PNÖMONİ.
BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ MERT KIZIL 39 RAMAZAN ÇİL 11/A.
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
Gebelik ve doğumun Transobturator Tape (TOT) üzerine etkileri- Çok merkezli çalışma Serdar BAŞARANOĞLU*, Çelebi BASUGUY, Şafak HATIRNAZ, Ayşegül DEREGÖZÜ,
Temel Tıp Eğitiminin Human Papilloma Virüs (HPV) Farkındalığı üzerine etkisinin incelenmesi Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi ÖÇM 2 çalışma grubu.
Stres Üriner İnkontinansın Minimal İnvaziv Tedavisi: Mesane Boynu Enjeksiyonu Ayse Veyhürda Dikmen, Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi, Üroloji Klinigi,
Doğum Öncesi Nedenler Annenin doğum öncesinde geçirmiş olduğu hastalıklar (özellikle hamileliğin ilk üç ayında geçirilen kızamıkçık, frengi, toksoplazma.
Asemptomatik Safra Taşları
PELVİK LENF NODU DİSSEKSİYONUNDA FROZEN SECTİON FALSE NEGATİF SONUÇLAR
1: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD
Üçüncü boşluklara masif sıvı kaçış nedeni: Over kanseri
Obstrüktif uyku apne sendromu tanılı hastalarda; hematokrit değerleri, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi ve hastalığın ağırlığı ile ilişkisi Zahide.
İKİNCİ BASAMAK BİR HASTANEDE
Meme Kanseri ve Meme Muayenesi. Meme Kanseri ve Meme Muayenesi.
p=0,005 Odds Ratio (Kanser/Diğer) 9,456 (% 95 CI 2,795-31,991)
İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz
Kısa Süre İçinde Ölümle Sonlanan Bir Amiadaron Akciğeri
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
PAPP-A, İzole Oligohidroamniosta Doğum Şeklini ve Fetal Distressi Öngördürebilir mi? SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA.
Bakire Hastada Endoservikal Polip İçin Histeroskopi Kullanımı
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
POSTMENOPOZAL ADNEKSİYAL KİTLEYE YAKLAŞIM
JİNEKOLOJİK KANSERLERDE TAKİP
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
PROF.DR. İRFAN YALÇINKAYA
Ektopik tubal koryokarsinom: Her ektopik gebelik benign midir?
Akciğerde biriken aşırı, tıbbi tedaviyle düzeltilemeyen, nüks eden ve ciddi solunum sıkıntısı ve ağrıya sebep olan “kanserli ve/veya şilöz sıvının” tedavisinde.
L.Mollamahmutoğlu, E.Demirdağ, E.Karahanoğlu, R.Dur, B.Yeşil,
Ünite 9: Korelasyon Öğr. Elemanı: Dr. M. Cumhur AKBULUT.
OVERİN EPİTELYAL TÜMÖRLERİNDE HE4 EKSPRESYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
KANSER.
HIV Pozitif Hastada Direnc Problemi Case 1
Çocuklarda Korozif Madde alımı
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
KOÜ Hastanesİ’nde Akılcı İlaç Kullanımı Bİlİncİ
ÖĞRETİMDE PLANLAMA.
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
Gözde Görüntü Oluşumu ve Göz Kusurları
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Cerrahi El Yıkama.
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
MİKROORGANİZMALARIN İNVİTRO ÜREME GÖRÜNÜMÜ
DOĞUMA GİDEN HASTA DR.BERFİN ÇİRKİN.
Vakum ve forseps uygulamaları Forseps tiplerinin tanıtımı Uygulamada temel noktalar Dr. Yusuf Taner KAFADAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tiroid Nodülü Rehberi Fizik muayene ile veya rastlantısal olarak saptanan tiroid nodülü için uygun değerlendirme yöntemi nedir? Öneri 1 [A] Serum.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
Dr. Sinem BOSTAN Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
FOTOSENTEZ.
Trigeminal neuralgia underwent radiofrequency thermocoagulation
Serviks kanserinde minimal invaziv cerrahi
Kronik Nöropatik Ağrıda Spinal Kord Stimülasyonu Uygulaması
KOÜ 11. Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Çalıştayı DÖNEM IV
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Dr Sinan PEKTAŞ1
Sosyal Bilgilerde Değer Eğitiminde Biyografi Kullanımı
Sunum transkripti:

Gebelikte Adneksiyel Kitlede Saptanan Krukenberg Tümörü Cem Dane, Sevilay Doğu, Merve Abay, Lale Bakır, Ayşe Akgüneş, Sinan Güleç, Selma Ermin, Gülsüm Doğan Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, İstanbul, Türkiye

Gebelik sırasında adneksiyel kitlelerin sıklığı 2,500 gebelikte 1 ile 81 arasında değişir, ancak bu kitlelerin yalnızca % 3'ü maligndir. Overin taşlı yüzük hücreli içeren musinöz tümörleri ilk defa 1896 da tarif eden Krukenberg bu tür tümörlerin metastatik over tümörü olduğunu belirtmiştir.

Genellikle gastrointestinal sistem tümörlerinin ovaryan metastazıdır ve tüm over tümörlerinin % 1 -2'sini oluşturur. Gebelikte bu tümörler son derece nadirdir, çünkü üreme yaş grubundaki kadınlarda mide kanseri sıklığı sadece % 0.4-0.5'tir.

Bu nedenle, bu hastalarda tanı ve tedavi zor olmaktadır Bu nedenle, bu hastalarda tanı ve tedavi zor olmaktadır. Biz de 32 haftalık gebelikte adneksiyel kitle tanısıyla ameliyat ettiğimiz ve patolojik sonucu müsinöz adenokarsinom çıkan vakayı sunduk.

OLGU 37 yaşında daha önceden 2 normal doğumu, 1 sezaryen 2 isteğe bağlı kürtajı ve 2 düşüğü olan hasta Genel cerrahi kliniğinde batında kitle ve 32 haftalık gebelik ön tanısıyla gözleme alınmış.

OLGU Son adet tarihine göre 32 hafta 6 günlük olduğu saptanan hastanın yapılan ultrasonografisinde 33-34 haftalık ağrılı canlı tekiz gebelik ve sol adneksiyel alanda 20 cm çapında solid ve kistik alanlar içeren kitle saptandı.

OLGU Alfa fetoprotein: 65.9, CEA: 15.7, CA-125: 75, CA-15.3: 20.5, CA-19.9: 117.1 bulundu. Hastaya fetal akciğer matürasyonu için betamethasone (celeston ) yapıldı

OLGU Celeston dozundan 24 saat sonrasına laparatomi planlandı. Hastaya kitlenin çıkarılacağı ve sezaryen yapılacağı anlatıldı. Eğer frozen malign gelirse evreleme cerrahisi yapılabileceği anlatıldı.

OLGU Sol adneksten kaynaklanan yaklaşık 20 cm çapında posteriorundan spontan rüptüre olmuş müsünöz görünümünde düzensiz yüzeyli kitle saptandı. Hasta kesinlikle histerektomi istemediği için ameliyatta sol salpingoooferektomi, parsiyel omentektomi ve sezaryen yapıldı. Apgar skoru 8-10 olan 1990 g ağırlığında erkek bebek doğurtuldu.

OLGU Histopatolojisinde müsinöz adenokarsinom (taşlı yüzük hücrelerinden zengin alanlar içermektedir) ve kapsül invazyonu saptanmıştır şeklinde geldi. Omentum materyalinde de tümöral invazyon saptandı.

OLGU Bu haliyle ön planda metastatik gastrointestinal sistem müsinöz karsinomu olabileceği düşünüldü. Hastaya gastroskopi, kolonoskopi ve mammografi planlandı. Evreleme cerrahisi sonrasında da kemoterapi yapılması düşünüldü.

Krukenberg ilk defa 1896 yılında aşağıdaki bulgularla bu tümörü tarif etmiştir. Overde tümör varlığı, taşlı yüzük hücreleriyle beraber intrasellüler müsin sekresyonu ve sarkoma benzer görünüm gösteren difuz stroma infiltrasyonudur.

Bu tümörler son derece nadir olduğundan dolayı tanı ve tedavisinde güncel bir standart yaklaşım bulunmamaktadır. Özellikle gebelik sırasında saptanan Krukenberg tümörlerinde prognoz kötüdür.

Gebelikte saptandığında platin bazlı kemoterapi ile sitoredüktif cerrahi kabul edilebilir bir seçenek olmaktadır. Ama bu girişimlere rağmen saptanan kitlenin büyüklüğü ve genellikle hastalığın ileri evrede yakalanması nedeniyle prognozun kötü olacağı söylenebilir.