Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Üçüncü boşluklara masif sıvı kaçış nedeni: Over kanseri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Üçüncü boşluklara masif sıvı kaçış nedeni: Over kanseri"— Sunum transkripti:

1 Üçüncü boşluklara masif sıvı kaçış nedeni: Over kanseri
Mehmet Ferdi Kıncı1, Ulaş Fidan1, Emrah Boyacıoğlu3, Melih Kılınç4, Berat Kaçmaz2, Mehmet Fatih Adıyaman2, Müfit Cemal Yenen1 1 Gulhane Eğitim ve Araştrma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Ankara, Türkiye 2 Gulhane Eğitim ve Araştrma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, 3 Gulhane Eğitim ve Araştrma Hastanesi, Aile Hekimliği Kliniği, 4 Gulhane Eğitim ve Araştrma Hastanesi, Patoloji Kliniği,

2 Giriş : Over kanseri, tüm yaş gruplarında yaklaşık %2 sıklıkla görülmektedir(1). Belirgin semptomları olmaması ve geç bulgu vermesi nedeni ile genellikle ileri evrelerde tanısı koyulur. Bu açıdan over kanseri batı literatüründe ‘Silent Killer’ (Sessiz öldüren) olarak tanımlanmaktadır.  1. Murat DEDE; İbrahim ALANBAY. "Over Kanserleri; Epidemiyoloji ve Risk Faktörleri." Turkiye Klinikleri Journal of Surgical Medical Sciences 3.31 (2007):

3 Giriş : Postmenapozal hastalarda pelvik kitle, plevral efüzyon, masif asit varlığı ile birlikte serumda artmış CA-125 saptandığında genellikle ileri evre ve kötü prognoz işaretidir(2). Biz, batında asit ve bilateral plevral efüzyon bulguları olan ve yapılan tetkikler sonucu ileri evre over kanseri tanısı bir hastayı sunmak istiyoruz. 2. ESENDAĞLI, Dorina; MADEN Engin. "Sistemik Hastalıklara Bağlı Plevral Efüzyonlar."

4 Vaka : Yetmiş beş yaşında, nefes darlığı, halsizlik şikâyetleri ile göğüs hastalıkları polikliniğine başvuran hastanın genel durumu orta, vitalleri SPO2: 85, nabız: 78/dk., TA: 120/60 mmHg’ idi. Fizik muayenesinde sağ akciğerde solunum sesleri duyulmadı, sol akciğer bazalde ince ralller oskülte edildi.

5 Vaka : Batın muayenesinde asit saptandı. Akciğer grafisinde bilateral plevral efüzyon saptanması (Fotoğraf 1) üzerine hasta ileri tetkik amaçlı hospitalize edildi.

6 Vaka : Toraks Bilgisayarlı Tomografi’ sinde kardiyomegali, bilateral plevral efüzyon ve görüntü alanına giren üst abdomen bölgesinde perihepatik ve perisplenik alanlarda lokalize mayi dansiteleri izlendi (Fotoğraf 2).

7 Vaka : Ekokardiyografi yapılan hastada kalp yetmezliği düşünülmedi. Takiplerinde saturasyon değerlerinde düşme saptanan ve plevral efüzyonu artan hastaya tanısal ve terapötik amaçlı torasentez yapıldı. Plevral efüzyon eksuda vasfındaydı.

8 Vaka : Tümör belirteçlerinden Ca-125 seviyesi iki ölçümde 460 u/ml ve 360 u/ml olarak raporlandı. Hasta jinekoloji polikliniğine konsülte edildi. Transvajinal USG eşliğinde alınan mayi örneklemesinde over kaynaklı olan yüksek dereceli seröz karsinoma tanısı konuldu. Hasta onkoloji polikliniğine yönlendirildi.

9 Sonuç : Sağlıklı kişilerde plevral boşlukta ml/kg sıvı vardır. Bu sıvının normal miktarından fazla olmasına plevral efüzyon denir. Genellikle plevra dışı bir hastalığın komplikasyonu olarak karşımıza çıkar. Enfeksiyonlar, travma, iatrojenik nedenler, sistemik hastalıklar ve malignite plevral efüzyona neden olabilir(3).  3. Mehmet ÜNLÜ, Ünal ŞAHİN, Ahmet AKKAYA, Abdullah DOĞAN. Plevral Efüzyonların Etyolojisinin Araştırılması.

10 Sonuç : Over kanseri sıklıkla ileri yaşlarda karşımıza çıkmaktadır. Plevral efüzyonu olan ve solunum sistemi bulguları veren ileri yaş hasta grubunda, sistemik muayene ve batın içi patolojiler akılda tutulmalıdır.

11 Sonuç : Bu nedenle postmenapozal hastalar da, plevral efüzyon veya asit saptanması durumunda jinekolojik değerlendirme yapılmalıdır. Ayrıca bu hastalar genelde obez olduğu için, parasentez uygulaması yapılamadığı zaman, transvajinal ultrasonografi yardımı ile batın içi sıvı drene edilerek patolojik ve biyokimyasal inceleme yapılabilir. 

12 Sonuç : Sonuç olarak, ‘Silent Killer’ olarak adlandırılan bu hastalığın tanısında gecikme olmaması için, sistematik multidisipliner muayene ve değerlendirme altın değerindedir.

13 DİKKATİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"Üçüncü boşluklara masif sıvı kaçış nedeni: Over kanseri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları