DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ENGELLİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 8 Mart Dünya Kadınlar Günü İÜ Engelli Kadın İstihdamını Tartışıyor Paneli
Advertisements

+ Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi. + Sunum İçeriği Eğitim Fakültesi Tarihçesi Eğitim Fakültesinin Şu Anki Durumu Öğrenci/Öğretim Elemanı Sayısı.
Bologna Sürecinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Deneyimi Doç. Dr. Sema ERGÖNÜL MGSÜ BEK üyesi MSGSÜ ADEK Koordinatörü 28 Mayıs 2010.
Özel Hastane Web Sitelerinin Sağlık Turizmi Kapsamında Analizi
ERASMUS. Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Erasmus öğrenci öğrenim hareketliliği, Standart veya Genişletilmiş Erasmus Üniversite Beyannamesi ve yükseköğretim.
DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMALARI
Farabi Değişim Programı Tanıtımı. Farabi Programı, Yüksek Öğretim Kurum- ları arasında, öğrenci ve öğretim üyesi değişim programıdır. Erasmus ile benzerlik.
İMAM HATİP ORTAOKUL VE LİSELERİ MÜDÜRLERİ TOPLANTISI GÜNDEMİ 1- Açılış ve Tanışma 2- Memnuniyet Anketi Analizi 3-Değerlendirme (Sayın Kâmil AYDOĞAN) 4-İlimizdeki.
ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ VE ACİL TIP DÜNYA DA VE ÜLKEM İ ZDE AC İ L SA Ğ LIK H İ ZMETLER İ N İ N GEL İŞİ M İ.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
UNI-SET Toplantı Notları
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI Görev ve Sorumluluklar Ö Ğ RET İ M ÜYES İ DI Ş INDAK İ Ö Ğ RET İ M ELEMANI KADROLARINA YAPILACAK ATAMALARDA UYGULANACAK.
Gazi Üniversitesi Bilgi Paketi Süreç Bilgilendirme Toplantısı 25 MART 2014.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
KTÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 1. SUNUM AKIŞI TarihçeMisyonVizyonFakülte YönetimiSon Birkaç Yıla Ait Tavan ve Taban Puanları Bölümlerde Mevcut Öğrenci.
HAZIRLAYANLAR SEDA NUR GÖK KEMAL ŞAHİN. AÇILIMI Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Türkiye’de bilim ve teknolojiyi teşvik etme Yönlendirme.
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
M ESLEKİ E ĞİTİMDE D EĞİŞİM Eğitim Örgütlerinde Değişim Yönetimi Doç. Dr. Aydın BALYER Yalçın SEVER tinyurl.com/ degisimodevi.
Asem Ibraimjan Şifa Üniversitesi Auelbekova Shynar.
DOĞUŞ TEKNOLOJİ 20 Mart 2017 Bilkent Üniversitesi.
TED Üniversitesi Alt Başlık Tarih:.
ANADOLU SPOR KULÜBÜ (2013).
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ
HARRAN ÜNİVERSİTESİNE VE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİNE
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇORUM 2017
Kız çocukları için ilköğretimde en yüksek okullulaşma
MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Stratejik Planı Yrd. Doç. Dr. Günver GÜNEŞ Merkez.
BEDEN EĞİTİMİ VE SPORUN TEMELLERİ
Türkiye'de Sosyal Politikanın Gelişimi Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
BIÇAKÇI BEDRİYE BAYKAŞ ORTAOKULU OKUL KÜLTÜRÜ
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
Uzaktan eğitimin tarihsel gelişimi
SETUR Setur, 1965 yılında, gümrükten muaf mağazaların ülkemizde faaliyet göstermesine olanak tanıyan kararın çıkarılması üzerine Koç Holding tarafından.
Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
ABD’de engelli bireylere yönelik ilk yasa 1798 yılında çıkarılmış,
Fransa Eğitim Sistemi Dr. Yar Ali METE.
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI
Yrd.Doç. Dr. Mustafa ASLAN Harran Üniversitesi Kurum Koordinatörü
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
S.Ü.ÇUMRA MESLEK YÜKSEKOKULU
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Eğitim-öğretim Yılı Bandırma Rehberlik Araştırma Merkezi
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri
UZAKTAN EĞİTİM.
DÖNEMİ FAALİYET RAPORU Sunucu: Doç. Dr. Fevzi HANSU
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
PROJE YÖNETİM OFİSİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
Akademik Bilişim '08 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Gazetecilik Etiği ve Toplumsal Sorumluluk
T.C. SİİRT ÜNİVERSİTESİ  TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ YILI BRİFİNG.
Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
BATMAN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ( )
KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
BAP Koordinatörlüğünün Görev ve Sorumlulukları
e-Sertifika Programları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MEDYA OKUR YAZARLIĞI EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMALARI

Dünya’da Uzaktan Eğitim Uygulamaları ABD’de Boston Gazetesi’nde 20 Mart 1878’de mektupla steno dersleri verileceği ilanı yer almıştır.

Dünya’da Uzaktan Eğitim Uygulamaları ABD’de Boston'da “Evde Gelişmeyi Teşvik Derneği”kurulmuştur.”1883 yılında “Correspondence University’nin kurulması” mektupla öğretimin önemli aşamalarından birisidir.

Dünya’da Uzaktan Eğitim Uygulamaları İsveç’te 1800’lerin son çeyreğinde bir gazetede mektupla yazılı anlatım dersi verileceği ilanı görülmüştür.

Dünya’da Uzaktan Eğitim Uygulamaları İngiltere’de 1840’ta Isaac Pitman, mektupla steno öğretmeye başlamıştır.

Dünya’da Uzaktan Eğitim Uygulamaları İngiltere’de 1974 yılında kurulan “ National College (NEC)” dir. Bu kurum günümüzdeki açık üniversitenin çekirdeğini oluşturmaktadır.

Dünya’da Uzaktan Eğitim Uygulamaları Almanya’da 1856 yılında Charles Toussaint ve Gustav Langenscheid Almanya’da Berlin’de günümüzde Langenscheid adıyla öğretim malzemeleri yayınlayan ve o yıllarda eğitim uygulayan dil okulunu kurmuştur: ilk örgütlü girişim

Dünya’da Uzaktan Eğitim Uygulamaları Fransa’da ise Paris’te 1907 yılında kurulan özel eğitim kurumu “Ecole Universelle par Correspondance” ile 1939 yılında kurulan resmi uzaktan eğitim merkezi “Centre National d’Enseigment par Correspondance” örnek kuruluşlardır.

Dünya’da Uzaktan Eğitim Uygulamaları Halk eğitimi alanında, üniversite ve yüksekokullarda uygulama örnekleri Rusya’da görülmektedir.

Dünya’da Uzaktan Eğitim Uygulamaları Japonya’da 1948’de eğitim yasası çerçevesinde okuldan uzakta bulunanlara ve askerlere eğitim olanağı sağlamak üzere geliştirilen uzaktan eğitim sistemi ortaokul, lise ve yüksekokulları kapsam içine almıştır. 1986 yılında “University of Air” kurulmuştur.

Dünya’da Uzaktan Eğitim Uygulamaları Avustralya, uzaktan öğretim sistemini ilk ve ortaöğretim kademelerinde başarı ile uygulayan örnek bir ülkedir. Uzaktan öğretim, 1910 yılında Queensland Üniversitesi ile birlikte yükseköğretim basamağında başlatılmıştır. Open Universities of Australia (1993): 15 üniversite

Dünya’da Uzaktan Eğitim Uygulamaları Yeni Zelanda, 1922 yılında New Zeland Correspondance Shool’u açmıştır.

Dünya’da Uzaktan Eğitim Uygulamaları Hollanda Açık Üniversitesi ilk öğrencilerini 1984 yılının Eylül ayında kabul etmiştir.

Dünya’da Uzaktan Eğitim Uygulamaları İspanya’da, 1972 yılında, Ulusal Uzaktan Öğretim Üniversitesi kurulmuştur .

Dünya’da Uzaktan Eğitim Uygulamaları Canada Virtual University: 12 üniversite 2000’in üzerinde ders Üye olan diğer üniversitelerden ücretsiz ders

Dünya’da Uzaktan Eğitim Uygulamaları Güney Pasifik Üniversitesi Suva’da kendi ana kampüsünde, Batı Samoa da kendi tarım kolejleri aracılığıyla Fiji ve dokuz Pasifik adası milletlerinde diğer merkezlere bağlanan ağa dayalı bir uyduya sahiptir. Okulu yarıda bırakan öğrenci sayısında azalma ve ders veren personelin seyahat süresinde yol ve konaklama maliyetlerinde tasarruf gerçekleşmiştir.

Türkiye’de Uzaktan Eğitim Uygulamaları 1927-1960 yılları arasında bu konu üzerine tartışma ve öneriler dönemi olmuştur. 1933-34 mektupla öğrenim kurslarının düzenlenmesi, 1953’ten bu yana FONO dil öğretimi 1956 yılında ilk UE uygulamasını Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü başlatmıştır.

Türkiye’de Uzaktan Eğitim Uygulamaları 1960 yılında ise Orta Dereceli meslek okulu mezunlarına üniversite olanağı sağlamak amacıyla mektupla öğretim yönteminin kullanılması, 1961 yılında MEB. tarafından mektupla öğretim merkezinin kurulması, (Açık Öğretim Fakültesi) 1974 YAYKUR (Yaygın Yükseköğretim Kurumu)

Türkiye’de Uzaktan Eğitim Uygulamaları 1980 ve 1990’lı yıllarda MEB’na bağlı Okul Radyosu, TV okulu örgün eğitimi destekleyip, isteyene yaygın eğitim olanağı sağlamıştır

Türkiye’de Uzaktan Eğitim Uygulamaları 1990’lı yıllarda MEB’ bağlı okul çağı dışındaki bireylere UE vermeyi amaçlayan kurumlar ise; 1997 yılında kurulan Açık Öğretim Lisesi, 1997-1998 de öğretime başlayan Açık Öğretim İlkokulu, Mesleki ve Teknik Açık Öğretim okuludur (Elektrik tesisatçılığı vb.),

Türkiye’de Uzaktan Eğitim Uygulamaları 1990 Fırat Üniversitesi uzaktan eğitim uygulamasına e-posta ile başladı. 1991’de Fırat Üniversitesi televizyon ile eğitime başladı.

Türkiye’de Uzaktan Eğitim Uygulamaları 1993 Ahmet Yesevi Üniversitesi (Türkiye-Kazakistan) uzaktan eğitim teknolojilerinin bütün imkanlarından yararlanma gayreti içindedir. 1995’te Fırat Üniversitesi web destekli öğretime başladı 1997 Sakarya Üniversitesi’nde internet destekli öğretim başladı

Türkiye’de Uzaktan Eğitim Uygulamaları Mayıs 1997 ODTÜ internet ile eğitim konunda çalışmalarını sürdürmektedir. 1998 İDE-A 2000-2001 öğretim döneminde YÖK Uzaktan eğitim projesi (Harran Üniversitesi-İstanbul Üniversitesi)

Türkiye’de Uzaktan Eğitim Uygulamaları 2001-2002 öğretim yılı bahar döneminde Sakarya Üniversitesi’nde1200 lisans öğrencisine internet yoluyla eğitim vermiştir.

Türkiye’de Uzaktan Eğitim Uygulamaları 2002-2003 yılında internet yoluyla eğitim: Açıköğretim Fakültesi bünyesinde Bilgi Yönetimi Önlisans Programı