Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Türkiye'de Sosyal Politikanın Gelişimi Doç.Dr.Filiz YILDIRIM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Türkiye'de Sosyal Politikanın Gelişimi Doç.Dr.Filiz YILDIRIM"— Sunum transkripti:

1 Türkiye'de Sosyal Politikanın Gelişimi Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
SHB-425 Sosyal Politika ve Planlama Türkiye'de Sosyal Politikanın Gelişimi Doç.Dr.Filiz YILDIRIM

2 TÜRKİYE’DE SOSYAL POLİTİKA. Cumhuriyet öncesi dönem
TÜRKİYE’DE SOSYAL POLİTİKA * Cumhuriyet öncesi dönem * Cumhuriyet dönemi (Tokol, 2015).

3 Cumhuriyet Öncesi Dönem Cumhuriyet öncesi dönemde, ülkedeki siyasi, ekonomik, ve sosyokültürel koşullar sosyal politikanın oluşup, gelişmesine imkân tanımamıştır. 13. yüzyılda kurulan imparatorluk, yıkılışına kadar tarım toplumu özelliği taşımıştır. Tarım için kullanılan toprağın mülkiyeti devlete ait olmuş, yüzyıllarca devam eden "tımar sistemi" toprak mülkiyetine sahip bir sınıfın doğmasını ve gelişmesini geciktirmiştir (Tokol, 2015: 63).

4 Cumhuriyet Dönemi Dönemi döneminde Türkiye'de sosyal politika uygulamaları sınırlı bir gelişme göstermiştir. Bu dönemde çoğulcu demokrasinin benimsenmesine karşılık tek parti sistemi geçerli olmuştur (Tokol, 2015: 66).

5 Dönemi II. Dünya Savaşı sonrası 1946 yılında iç ve dış faktörlerin etkisi ile çok partili sisteme geçilmiştir yılları arasında liberal ve dışa açık ekonomik politikaya dönüşüm başlamıştır. Bu yıllar arasında siyasi ve ekonomik yapıda ortaya çıkan bu gelişmeler sonucunda devlet tarafından işçileri koruyucu kurumsal ve hukuki düzenlemeler yapılmıştır. (Tokol, 2015: 68).

6 Dönemi 27 Mayıs 1960 tarihi Türkiye'de sosyal politika açısından bir dönüm noktasını oluşturmaktadır. "1961 Anayasası"; diğer anayasalardan farklı olarak ilk defa Başlangıç bölümünde insan hak ve özgürlükleri ilkesine yer vermiş, 2. maddesinde devletin niteliğini "ulusal, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti" olarak belirtmiştir. Bu ilke doğrultusunda devlete önemli görevler yüklenmiş, Anayasa'nın sosyal haklarla ilgili bölümünde son derece çağdaş haklara yer verilmiştir (Tokol, 2015: 69).

7 Sonrası Dönem "24 Ocak 1980 Kararları" ile benimsenen Neo-liberal politika, ardından "12 Eylül Askeri Darbesi" sosyal politikada yeni bir dönem başlatmıştır. Neo-liberal politika; ekonomide genel olarak kamu kesiminin, özelde Kamu İktisadi Teşebbüsleri' nin etkinliğini ve yerini azaltmak, yeni hukuki düzenlemelerle kamu kesimine geçmişten farklı fonksiyonlar yüklemek, özel kesimin daha hızlı gelişmesini sağlamak amacını taşımıştır" (Tokol, 2015: ).

8 Yararlanılan Kaynaklar Tokol, A. (2015). Türkiye’de Sosyal Politika
Yararlanılan Kaynaklar Tokol, A. (2015). Türkiye’de Sosyal Politika. İçinde Aysen Tokol ve Yusuf Alper (Ed.), Sosyal Politika (s ). Bursa: Ezgi.


"Türkiye'de Sosyal Politikanın Gelişimi Doç.Dr.Filiz YILDIRIM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları