Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Uzaktan eğitimin tarihsel gelişimi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Uzaktan eğitimin tarihsel gelişimi"— Sunum transkripti:

1 Uzaktan eğitimin tarihsel gelişimi
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ Uzaktan eğitimin tarihsel gelişimi Hazırlayan: Zekiye ÖKÇE BÖTE-3

2 içerik Uzaktan eğitim nedir?
Uzaktan eğitimin tarihçesi Ülkemizde uzaktan eğitim gelişimi Uzaktan eğitim süreçleri Mektup öncesi dönem Mektupla öğretim dönemi Çoklu ortam dönemi Tele öğrenme dönemi Türkiye’de uzaktan eğitim veren üniversiteler Kaynakça

3 Uzaktan eğitim nedir? Eğitmen ve öğrencinin aynı mekanda olma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Öğrencinin kendi öğrenme sorumluluğunu kazandıran bir eğitim sistemidir. 

4 Uzaktan eğitimin tarihçesi
Uzaktan eğitimin tarihi tam olarak bilinmese de 19. yüzyılda başladığı düşünülmektedir. 1728: İlk Uzaktan eğitim çalışması Boston gazetesinde "Steno Dersleri" ile başlamıştır. 1833: İsveç Üniversitesinde hanımlara "Mektupla Kompozisyon Dersleri" verilmiştir. 1906: Yazışmalı İlköğretim ABD'de başlamıştır. 1923: ABD'de Mektupla Lise Eğitimi başlamıştır. 1939: Fransa'da savaş yıllarında uzaktan eğitim ile öğrencilerin eğitimini sağlamıştır.  1907: Fransa 1947 Hollanda ve Finlandiya 1914 Avustralya ve Norveç Malezya da ilk uzaktan yazışmalı eğitim kurumları kuruldu. 

5 Uzaktan eğitimin tarihçesi
Ülkemizde uzaktan eğitim gelişimi Türkiye de ise ilk uzaktan eğitim uygulaması 1956 yılında Ankara Üniversitesin 'de bankada çalışanların hizmet içi eğitimi için kullanılmıştır.  1958 de ise Türk eğitim sistemine uzaktan eğitime ilk önemli adımın atıldığı görülmüş, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde mektupla eğitim merkezi kurulup dışarıdan okul bitirmek isteyenlere kursların mektupla verilmesine başlanmıştır. 

6 Uzaktan eğitimin tarihçesi
Ülkemizde uzaktan eğitim gelişimi 1974 yılında ise mektupla öğretim merkezi yerini mektupla öğretim okuluna bırakmıştır. 1983 te ise Mesleki ve Teknik Açık Öğretim Okulu açılmıştır.  1981 yılında yürürlüğe giren Yüksek Öğretim Yasası nedeniyle Anadolu Üniversitesi bünyesinde Açık Öğretim Fakültesi kurulmuştur

7 Uzaktan eğitimin tarihçesi
Uzan eğitimin 5 süreci vardır. Bunlar; Uzaktan eğitim süreçleri; Mektupla Öğretim Öncesi Mektupla Öğretim Çoklu Ortam Tele Öğrenme Esnek Öğrenme

8 Uzaktan eğitimin tarihçesi
Mektupla öğretim öncesi dönem Öğretim materyallerinin öğrenciye gönderilmesi, Sınav cevaplarının öğretmene gönderilmesi, Sınav sonuçları ve dönem notlarının öğrenciye gönderilmesi.

9 Uzaktan eğitimin tarihçesi
Mektupla öğretim dönemi İlk olarak okulların ve üniversitelerin evde çalışma olarak adlandırıldığı mektupla öğretime evden veya işten bağımsız olarak çalışmak isteyenlere hizmet vermesiyle başlamıştır. Kültürel ve mesleki gelişim için her bilim dalında eğitim sağlamıştır. Öğrenciler öğretmenlerinin sesini duyamaz, yüzünü göremez ve karşılıklı iletişim kuramaz.

10 Uzaktan eğitimin tarihçesi
Mektupla öğretim dönemi DEZAVANTAJLARI İletişim sorunlarına neden olabilen bir modeldir. Öğrencilere tanınan eşitlik ilkesi bazı durumlarda ortadan kalkabilir. Posta dağıtımında yaşanan sıkıntılar, öğrencilerin eğitimini direk olarak etkiler. Bu model öğrencilerin grup çalışmasına elverişli bir model değildir.

11 Uzaktan eğitimin tarihçesi
Çoklu ortam dönemi Avrupa’da 1800’lü yıllarda sanayileşmenin etkisiyle iletişim teknolojilerindeki yeni buluşlar uzaktan eğitimi etkilemiştir. Bu dönemde radyo ve televizyon kullanılmaya başlandı.

12 Uzaktan eğitimin tarihçesi
Çoklu ortam dönemi İlk olarak 1919’da ABD’de eğitimsel yayın yapan bir radyo istasyonunun kurulması ile beraber ilgi odağı olmuş ve şu ana kadar da geçerliliğini sürdürebilmiştir. Birden çok ortamı aynı anda kullanmamızı sağlar. Çeşitli sosyo-kültürel yapıdan birçok insana hitap eder. Radyo ve televizyon gibi ekonomik, zaman ve mekandan bağımsız kitle yayınına uygun, görsel ve işitsel öğeleri aynı anda aktarabilme özelliği olan araçların eğitim sürecine katılmasıdır.

13 Uzaktan eğitimin tarihçesi
Çoklu ortam dönemi DEZAVANTAJLARI Etkileşimin tek yönlü olmasıdır. İzleyiciye ileti verilir ama tepki alınamaz. Etkili öğrenmeyi kısıtlar. Radyo veya televizyon yayınını herkesin yararlanabileceği bir saatte yayınlamak zordur.

14 Uzaktan eğitimin tarihçesi
Tele öğrenme dönemi İki yönlü ses, iki yönlü görüntülü sesli ve görüntülü konferans uygulamalarına verilen genel isim olan senkron model, aynı zamanda tele öğrenme modeli olarak da bilinir. Tele öğrenme modeli; Video konferanslar, Sesli konferanslar, Görsel metin tabanlı konferanslar, Canlı televizyon ve radyo yayınlarını kapsamaktadır.

15 Uzaktan eğitimin tarihçesi
Tele öğrenme dönemi VİDEO KONFERANS İki ya da daha fazla bölgede eş zamanlı olarak ses ve görüntü transferine olanak sağlayan bir etkileşimli telekonferans teknolojisidir. Farklı yerlerde insanlar oturdukları yerde sanki yüz yüzeymişçesine iletişime geçebilmelerini sağlar. 2 çeşit video konferans vardır; Bir noktayla video konferans Birden çok noktayla video konferans

16 Uzaktan eğitimin tarihçesi
Tele öğrenme dönemi SESLİ TELEKONFERANS Bu yöntemle aynı anda farklı bölgelerde bulunan öğrencilere canlı olarak hitap edilmektedir. Öğretmen ve öğrenci arasında sesli iletişim kurulabilir. En önemli avantajı, iki yönlü iletişimi sağlayabilmesidir. En büyük dezavantajı ise, görsellikten yoksun olmasıdır.

17 Uzaktan eğitimin tarihçesi
Tele öğrenme dönemi CANLI TELEVİZYON ve RADYO YAYINLARI Amacı öğrencileri sınava daha iyi hazırlamaktır. Soruların canlı yayında sunulması hem soran için hem de dersi takip eden diğer öğrenciler için faydalı olmaktadır.

18 Uzaktan eğitimin tarihçesi
Esnek öğrenme dönemi Etkileşimli çoklu ortamlar, İnternet vasıtasıyla web tabanlı kaynaklara ulaşım, İletişimi internet tabanlı yapmak ve Kullanıcıya otomatik cevap veren sistemleri kullanmak, Sanal kampüs ortamları oluşturmak yer almaktadır.

19 Türkiye’de uzaktan eğitim veren üniversiteler
Ahmet Ye sevi Üniversitesi – Kazakistan Çukurova Üniversitesi – Adana Afyon Kocatepe Üniversitesi – Afyon Ankara Üniversitesi – Ankara Gazi Üniversitesi – Ankara Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi – Burdur Trakya Üniversitesi - Edirne Fırat Üniversitesi – Elazığ Atatürk Üniversitesi – Erzurum Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim – Eskişehir İstanbul Karabük Üniversitesi – Karabük Kırıkkale Üniversitesi – Kırıkkale Sakarya Üniversitesi – Sakarya Uşak Üniversitesi - Uşak

20 kaynakça http://slideplayer.biz.tr/slide/3135088/

21 Teşekkürler


"Uzaktan eğitimin tarihsel gelişimi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları