TAHİR BÜYÜKHELVACIGİL - BYSD BAŞKANI. Dünyada Ham Yağ Üretimi (Milyon ton) Hammadde ihtiyacımızın yüzde 75’ini ithalatla karşılıyoruz. Bitkisel yağ sektörü,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği
Advertisements

YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER & BİTKİSEL YAĞLAR KONFERANSI
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK.
KALİTE ETİKETLERİ VE ÖDÜLLER Ayşe SAYLIK TR Ulusal Destek Servisi.
ÖNCÜ SALÇA yılında Gaziantep'in yerli halkından rahmetli İbrahim Halil Kozlu ve 5 oğlunun (Fahrettin, Hasan, Mustafa, M. Hanifi ve Bilal Kozlu)
BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARI SUNUM : Kaan Duran ÖĞRETİM GÖREVLİSİ : Mustafa İDUĞ.
Hasan Hüseyin Savaş EPİAŞ Genel Müdürü
1 Konu 20: YENİ TARIM KANUNU. AMAÇ ; Tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma plân ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için.
HASEN | HAZAR STRATEGY INSTITUTE Emin Emrah DANIŞ KÜRESEL PETROL PİYASALARI VE FİYATLARI ANLAMAK.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü.
RUSYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR Kasım 2013 A. Yağmur ÖZDEMİR Genel Md. Yrd. Yatırımlar ve Proje Finansman Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.
Türk Standartları Enstitüsü ’ nün Belgelendir me Faaliyetler i Resmiye Kulu
©McGraw-Hill Education, 2014
SMMM ve YMM’LER İLE DENETİM HİZMETLERİNİN EKONOMİK GELİŞMELERE VE SERMAYE PİYASASINA ETKİSİ Nazım Hikmet YMM, Grant Thornton Türkiye İcra Kurulu Başkanı.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
Beşinci Bölüm EKONOMİK ORGANİZASYON
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
HAZIRLAYANLAR SEDA NUR GÖK KEMAL ŞAHİN. AÇILIMI Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Türkiye’de bilim ve teknolojiyi teşvik etme Yönlendirme.
23 Mart 2017 ANKARA YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER & BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜ
İHRACAT DESTEK PROGRAMLARI
TEB Tarım Bankacılığı.
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
TALEP (İstem).
TÜRKİYE’DE İLAÇ ETKİN MADDELERİ ÜRETİMİ
Aydın Ekonomi Zirvesi 11 Ekim 2014
Makro İktisat.
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÇALIŞTAYI
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
6745 SAYILI “YATIRIMLARIN PROJE BAZINDA DESTEKLENMESİ İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN”DA YER ALAN ÖNEMLİ.
COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ
PASLANMAZ ÇELİK Birçok sektörün ana hammaddesi, kullanımı gelişmişliğin ve refahın bir göstergesi olan Paslanmaz Çelik ülkemizde üretilemiyor. Oysa.
Bu sorunlar neden çözülmeli?
İŞLETMELERİN KURULUŞU
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
Rasyonel Beklentiler: Para Politikası
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
FORFAITING Dr. ÇAĞATAY Orçun.
Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
NBP103 Programlama Temelleri Öğr. Gör. Mahmut Kılıçaslan
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi
ÇELTİK ÜRETİMİ VE TİCARETİ BÖLGESEL DEĞERLENDİRME, SORUN VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ İPSALA TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI İBRAHİM GİRGİN.
ÇOCUK KORUMA HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON STRATEJİ BELGESİ
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Pazarlama tanımları 1970’li yıllardan önce, pazarlama, hemen hemen tüm pazarlama teorisyenleri tarafından, kar amaçlı işletmelerin, ürünleri ve hizmetleri.
ESRA ÖNDER İŞLETME 2.ÖĞRETİM
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sebze Tohumu Değerlendirme Toplantısı
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
Uluslararası Sermaye Hareketleri
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Planlanan Harcama Düzeyi: basit Keynesyen Model
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ürün ve Hizmetler İçin Kapasite Planlaması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yönetim Kurulu Başkanı Ekonomide ve bankacılıkta reform;
Mesleki ve Teknik Eğitim Eğitim Politikaları Daire Başkanlığı
EĞİTİM UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ
YAĞ BİTKİLERİNDE DESTEKLEME POLİTİKALRININ
Yatırım Döneminde Uygulanan Vergi İndirimi Artırılacaktır Yatırımcılarımızın 2015 ve 2016 yıllarında gerçekleştirecekleri yatırım harcamaları için,
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Sunum transkripti:

TAHİR BÜYÜKHELVACIGİL - BYSD BAŞKANI

Dünyada Ham Yağ Üretimi (Milyon ton) Hammadde ihtiyacımızın yüzde 75’ini ithalatla karşılıyoruz. Bitkisel yağ sektörü, ayçiçeğinde hammadde yetersizliği nedeniyle dışa bağımlılık artarak devam ediyor Hammadde ihtiyacımızın yüzde 75’ini ithalatla karşılıyoruz. Bitkisel yağ sektörü, ayçiçeğinde hammadde yetersizliği nedeniyle dışa bağımlılık artarak devam ediyor

Türkiye’de Yağlı Tohum Üretimi Türkiye’de yağlı tohum üretimi yıllık 2.3 ila 2.7 milyon ton arasında değişiyor. Yağlı tohum bitkilerindeki prim desteğine rağmen yıllar itibariyle üretimde ciddi artış olmaması dikkat çekici ! Türkiye’de yağlı tohum üretimi yıllık 2.3 ila 2.7 milyon ton arasında değişiyor. Yağlı tohum bitkilerindeki prim desteğine rağmen yıllar itibariyle üretimde ciddi artış olmaması dikkat çekici ! TÜRKİYE YAĞLI TOHUM ÜRETİMİ (BİN TON) AYÇİÇEK TOHUMU PAMUK TOHUMU SOYA FASULYESİ KOLZA TOHUMU ASPİR TOHUMU TOPLAM

Türkiye’de Ayçiçeği Tohumu Ekim Alanı Ekim alanları, ürün fiyatlarına bağlı olarak değişiyor. Ayçiçeği ekim alanları aynı seviyelerde kalırken; tağşişin ana problemi olan aspir ve kanola tohumu ekim alanlarında artış görülmektedir. Ekim alanları, ürün fiyatlarına bağlı olarak değişiyor. Ayçiçeği ekim alanları aynı seviyelerde kalırken; tağşişin ana problemi olan aspir ve kanola tohumu ekim alanlarında artış görülmektedir.

Türkiye’nin ayçiçeği tohumu ekim alanı 2 KAT ARTMALI! Hammadde bağımlılığından kurtulmalıyız! Yılda 2 milyon ton ayçiçeği tohumu üretmek zorundayız! Ayçiçeği tohumuna daha fazla prim desteği verilmeli... Hammadde bağımlılığından kurtulmalıyız! Yılda 2 milyon ton ayçiçeği tohumu üretmek zorundayız! Ayçiçeği tohumuna daha fazla prim desteği verilmeli...

Bitkisel Yağ Sanayimiz güçlü bir kapasiteye ve modern teknolojiye sahip Margarin kapasitemiz yıllık 1 milyon ton Margarin kapasitemiz yıllık 1 milyon ton Yağlı tohum işleme kapasitemiz yıllık 9 milyon ton 100’ün üzerinde tesisimizin 2015 yılı kapasite kullanım oranı % 49 Yağlı tohum işleme kapasitemiz yıllık 9 milyon ton 100’ün üzerinde tesisimizin 2015 yılı kapasite kullanım oranı % 49 Rafineri kapasitemiz yıllık 4 milyon ton 100’e yakın tesisimizin 2015 yılı kapasite kullanım oranı % 70 Rafineri kapasitemiz yıllık 4 milyon ton 100’e yakın tesisimizin 2015 yılı kapasite kullanım oranı % 70

Yağlı Tohum & Türevleri İthalatı (Milyon Dolar) Kaynak: TUİK 2015 yılında tarım ürünleri ithalatı 11 milyar dolar. Yağlı tohum ve türevleri 3,5 milyar dolarlık ithalatla 1. sırada… 2015 yılında tarım ürünleri ithalatı 11 milyar dolar. Yağlı tohum ve türevleri 3,5 milyar dolarlık ithalatla 1. sırada… YILLAR İTİBARİYLE YAĞLI TOHUM VE TÜREVLERİ İTHALATI (MİLYON DOLAR) Aylık Yağlı Tohum Hamyağ Küspe TOPLAM Türkiye gıda amaçlı yağlı tohum ve hamyağ ithalatı için 2,1 milyar dolar ödüyor.

Yağlı Tohum & Türevleri İthalatı (Bin Ton) Kaynak: TUİK 2015 yılında Toplam 6 milyon ton yağlı tohum ve türevleri ithalatının, 1,5 milyon tonu hamyağ, 750 bin tonu gıda amaçlı yağlı tohumlar 2015 yılında Toplam 6 milyon ton yağlı tohum ve türevleri ithalatının, 1,5 milyon tonu hamyağ, 750 bin tonu gıda amaçlı yağlı tohumlar YILLAR İTİBARİYLE YAĞLI TOHUM VE TÜREVLERİ İTHALATI (BİN TON) Aylık Yağlı Tohum Hamyağ Küspe TOPLAM

Türkiye Toplam Likit Yağ & Margarin İhracatı (Bin Ton) Kaynak: TUİK TÜRKİYE BİTKİSEL YAĞ İHRACATI (BİN TON) Aylık LİKİT MARGARİN TOPLAM Likit yağ ihracatının %85’i Irak ve Suriye’ye yapılıyor

Kaynak: TUİK Türkiye Toplam Likit Yağ & Margarin İhracatı (Milyon Dolar) 2,6 milyar Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatında dış ticaret açığı olmadığı halde, yağlı tohum ve türevlerinde dış ticaret açığı 2,6 milyar dolar. Dış ticaret açığı 2,6 milyar dolar! Dış ticaret açığı 2,6 milyar dolar! TÜRKİYE BİTKİSEL YAĞ İHRACATI (MİLYON DOLAR) Aylık LİKİT MARGARİN TOPLAM

2015 yılında Türkiye’deki yaklaşık 3 milyon ton yağ arzının 750 bin tonu yerli üretimle karşılandı! %25 yerli üretim %75 yağlı tohum veya ham yağ ithalatı 2015 yılında Türkiye’deki yaklaşık 3 milyon ton yağ arzının 750 bin tonu yerli üretimle karşılandı! %25 yerli üretim %75 yağlı tohum veya ham yağ ithalatı Türkiye’de bitkisel sanayicisinin öncelikli sorunu hammadde… Hammadde ihtiyacımızın yüzde 75’ini ithalatla karşılıyoruz. Türkiye’de bitkisel sanayicisinin öncelikli sorunu hammadde… Hammadde ihtiyacımızın yüzde 75’ini ithalatla karşılıyoruz. Yerli üretim mutlaka artırılmalı!!!!!! Yağlı tohum üretiminin artırılması stratejik bir önem taşıyor!

Yağlı Tohum stratejik ürün kategorisinde değerlendirilmeli Yerli üretici kazanabilmeli! Ülkemizdeki yağlı tohum üreticisi doğru destekleme politikaları ile para kazanabilmeli ki daha geniş alanlarda üretim yapabilmeli! Sektörün hammaddede dışa bağımlılıktan kurtulması için yerli üretimin mutlaka arttırılması gerekli. Ülkemizdeki yağlı tohum üreticisi doğru destekleme politikaları ile para kazanabilmeli ki daha geniş alanlarda üretim yapabilmeli! Sektörün hammaddede dışa bağımlılıktan kurtulması için yerli üretimin mutlaka arttırılması gerekli. Türkiye, önümüzdeki yıllarda yağlı tohum veya ham yağ temin edememe gibi bir riskle karşı karşıya kalabilir! Rafine edilmiş ambalajlı yemeklik yağ ithal etme zorunluluğunda kalabilir… Türkiye, önümüzdeki yıllarda yağlı tohum veya ham yağ temin edememe gibi bir riskle karşı karşıya kalabilir! Rafine edilmiş ambalajlı yemeklik yağ ithal etme zorunluluğunda kalabilir…

BYSD olarak Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’ne yaptırdığımız araştırmanın sonuçları dikkat çekici; *Türkiye’de ayçiçeği üretimi açığı 2020 yılında yaklaşık 891 bin tona ulaşacak. Bu açık daha da artarak 2030 yılında 1,3 milyon ton seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor. *Ekonometrik analiz sonuçlarına göre, Türkiye’de devlet prim ödemelerinin ayçiçeği üretimi üzerindeki en fazla etkiye sahip değişken. * yılları arası dönemde ayçiçek yağı ithalatının tamamen durdurulması halinde Türkiye ekonomisine katkısı yaklaşık 15,6 milyar dolar olacak… Sonuç olarak; Türkiye’de ayçiçeğinin stratejik ürün kapsamına alınması, ayçiçeği tohumu ve ayçiçeği yağı üretimlerindeki artışlar yoluyla ekonomimize önemli bir katkı sağlayacak. BYSD olarak Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’ne yaptırdığımız araştırmanın sonuçları dikkat çekici; *Türkiye’de ayçiçeği üretimi açığı 2020 yılında yaklaşık 891 bin tona ulaşacak. Bu açık daha da artarak 2030 yılında 1,3 milyon ton seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor. *Ekonometrik analiz sonuçlarına göre, Türkiye’de devlet prim ödemelerinin ayçiçeği üretimi üzerindeki en fazla etkiye sahip değişken. * yılları arası dönemde ayçiçek yağı ithalatının tamamen durdurulması halinde Türkiye ekonomisine katkısı yaklaşık 15,6 milyar dolar olacak… Sonuç olarak; Türkiye’de ayçiçeğinin stratejik ürün kapsamına alınması, ayçiçeği tohumu ve ayçiçeği yağı üretimlerindeki artışlar yoluyla ekonomimize önemli bir katkı sağlayacak.

YILLARA GÖRE DESTEKLEMELER (KRŞ/KG) Kütlü Pamuk Ayçiçeği20 18, Soya22 20,727, Kanola22 20,72327, Aspir22 20, D.Mısır423, yılı için yağlı tohumlar destekleme primleri kilogramda 10 kuruş artırıldı. Ayçiçeği tohumunda kilogramda 30 kuruş olan prim desteği bu yıl 40 kuruşa çıkarıldı. % 33 oranındaki bu artış, ayçiçeğinde son yıllarda yapılan artış oranları karşılaştırıldığında en yüksek artış… 2016 yılı için yağlı tohumlar destekleme primleri kilogramda 10 kuruş artırıldı. Ayçiçeği tohumunda kilogramda 30 kuruş olan prim desteği bu yıl 40 kuruşa çıkarıldı. % 33 oranındaki bu artış, ayçiçeğinde son yıllarda yapılan artış oranları karşılaştırıldığında en yüksek artış…

Yağlı tohumlu bitkiler devlet alım garantisi olan, müdahale alım fiyatının uygulaması yanında primle de desteklenen hububatla rekabet edemiyor! Çözüm önerimiz; Desteklemenin iki aşamada yapılması ve alternatif ürünlere karşı avantajlı duruma getirilmesi… Yağlı tohumlu bitkiler devlet alım garantisi olan, müdahale alım fiyatının uygulaması yanında primle de desteklenen hububatla rekabet edemiyor! Çözüm önerimiz; Desteklemenin iki aşamada yapılması ve alternatif ürünlere karşı avantajlı duruma getirilmesi… Yağlı Tohum Üretimi Yetersiz 1. Destekleme ekim zamanında üreticinin karar verme aşamasında yapılmalı ve primler alternatif ürünlere göre parite dikkate alınarak belirlenmeli, 2. Aşamadaki destekleme hasat sırasında düzenleyici fark ödemesi primi olarak belirlenmeli, yağlı tohum üreticisinin mağduriyetini önleyecek düzeyde olmalı. 1. Destekleme ekim zamanında üreticinin karar verme aşamasında yapılmalı ve primler alternatif ürünlere göre parite dikkate alınarak belirlenmeli, 2. Aşamadaki destekleme hasat sırasında düzenleyici fark ödemesi primi olarak belirlenmeli, yağlı tohum üreticisinin mağduriyetini önleyecek düzeyde olmalı. Çözüm önerimiz

İÇ PİYASADA VE İHRACATTA TAĞŞİŞ Son zamanlarda hem iç piyasa, hem de ihracatta tağşiş yaygınlaştı. İç piyasada bazı firmalar ayçiçeği yağı, soya yağı, kanola yağı ve aspir yağı fiyatları arasındaki farkların yüksek olduğu dönemlerde, Türkiye’de en çok tüketilen ayçiçeği yağına daha ucuz olan yağları karıştırarak haksız rekabete sebep oluyor. Tüketici aldatılıyor! Son zamanlarda hem iç piyasa, hem de ihracatta tağşiş yaygınlaştı. İç piyasada bazı firmalar ayçiçeği yağı, soya yağı, kanola yağı ve aspir yağı fiyatları arasındaki farkların yüksek olduğu dönemlerde, Türkiye’de en çok tüketilen ayçiçeği yağına daha ucuz olan yağları karıştırarak haksız rekabete sebep oluyor. Tüketici aldatılıyor! TAĞŞİŞ, SANAYİCİYİ DE T Ü KETİCİYİ DE MAĞDUR EDİYOR BYSD olarak tağşiş ile mücadelemiz etkili şekilde devam ediyor… Tağşiş yapan firmaları Bakanlığa bildiriyor, ifşa edilen firmalar hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Son 1 yıl içerisinde Bakanlığa 145 başvuru yapıldı. 9 firma hakkında Savcılığa 14 suç duyurusunda bulunuldu. Bu firmalar üyemiz ise Dernek üyeliğinden ihraç ediyoruz. BYSD olarak tağşiş ile mücadelemiz etkili şekilde devam ediyor… Tağşiş yapan firmaları Bakanlığa bildiriyor, ifşa edilen firmalar hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Son 1 yıl içerisinde Bakanlığa 145 başvuru yapıldı. 9 firma hakkında Savcılığa 14 suç duyurusunda bulunuldu. Bu firmalar üyemiz ise Dernek üyeliğinden ihraç ediyoruz.

TAĞŞİŞLE İLGİLİ UYARILARIMIZ DİKKATE ALINDI… TAĞŞİŞE YASAL DÜZENLEME SEKTÖRÜMÜZÜ RAHATLATACAK TAĞŞİŞLE İLGİLİ UYARILARIMIZ DİKKATE ALINDI… TAĞŞİŞE YASAL DÜZENLEME SEKTÖRÜMÜZÜ RAHATLATACAK

Tağşişle mücadeleye devam! Tağşiş, düzgün üretim yapan sanayicimizin rekabet gücünü kırarken, tüketicinin de yanıltılmasına neden oluyor. ÇÖZÜM Sıkı denetim, caydırıcı yüksek cezalar ve ifşa! dedik… Hükümetimiz uyarılarımızı dikkate aldı. Tağşiş, düzgün üretim yapan sanayicimizin rekabet gücünü kırarken, tüketicinin de yanıltılmasına neden oluyor. ÇÖZÜM Sıkı denetim, caydırıcı yüksek cezalar ve ifşa! dedik… Hükümetimiz uyarılarımızı dikkate aldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik, Taklit ve tağşişe dönük yaptırımları yeniden belirleyen yasal düzenlemenin en kısa zamanda Meclis’e getirileceği açıkladı. Söz konusu yasal düzenleme ile taklit ve tağşişli gıda ürünlerini üretenlere 100 bin lira idari para cezası verilecek, işyerleri de 1 yıl süreyle faaliyetten men edilecek. Taklit ve tağşiş 1 yıl içinde tekrarlanırsa ceza 100 bin lira olacak ve işyerinin faaliyeti 3 ay durdurulacak, üçüncü kez tekrarlanırsa idari para cezası 10 kat artacak, iş yeri 6 ay kapatılacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik, Taklit ve tağşişe dönük yaptırımları yeniden belirleyen yasal düzenlemenin en kısa zamanda Meclis’e getirileceği açıkladı. Söz konusu yasal düzenleme ile taklit ve tağşişli gıda ürünlerini üretenlere 100 bin lira idari para cezası verilecek, işyerleri de 1 yıl süreyle faaliyetten men edilecek. Taklit ve tağşiş 1 yıl içinde tekrarlanırsa ceza 100 bin lira olacak ve işyerinin faaliyeti 3 ay durdurulacak, üçüncü kez tekrarlanırsa idari para cezası 10 kat artacak, iş yeri 6 ay kapatılacak. TAĞŞİŞLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEME TBMM’YE GELİYOR

İkili anlaşma gereği Bosna Hersek’ten ithal edilen “0” gümrüklü ham ve rafine ayçiçeği yağı, piyasada fiyat dengesizliği yaratıyor ve haksız rekabete neden oluyor. BYSD olarak, bu tür uygulamalar gözden geçirilmesini ve sektörün korunması için gerektiğinde kaldırılmasını talep ediyoruz! İlk 7 ayda 32 bin 698 ton Bosna Hersek menşeli ayçiçeği yağı ithal edildi. Yıl sonuna kadar ise 60 bin ton ithal edileceği tahmin ediliyor. Sıfır Gümrüklü İthalat Piyasa Dengesini Bozuyor! Sıfır Gümrüklü İthalat Piyasa Dengesini Bozuyor! BOSNA MENŞEELİ HAM VE RAFİNE AYÇİÇEĞİ YAĞI İTHALATI (TON) (7 AYLIK) RAFİNE HAM

Fiyat farklılığından dolayı tağşişe sebep olan aspir yağının ithalatının gümrük vergileri 1 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan düzenleme ile artırıldı. ASPİR TOHUMU VE HAM VE RAFİNE YAĞINDA GÜMRÜK VERGİLERİ ARTIRILDI ASPİR TOHUMU VE HAM VE RAFİNE YAĞINDA GÜMRÜK VERGİLERİ ARTIRILDI ASPİR TOHUMU % 23,4 ASPİR HAM YAĞI % 36 ASPİR RAFİNE YAĞ % 67,5

3 EYLÜL 2016 TARİHİNDE İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ YAYINLANDI. 22 Tanım Birim CIF Kıymet (ABD Doları/Ton*) Kolza Tohumu Düşük Erusit Asitli Kolza Tohumu Diğerleri Ayçiçeği Tohumu (gri, beyaz çizgili, kabuklu), Diğerleri 750 Ayçiçeği Tohumu, Diğerleri 750 Ayçiçeği tohumunun unu ve kaba unları 800 Ayçiçeği tohumu hamyağı 1.500

Güçlü Türkiye Güçlü Ekonomi Güçlü Sektör için çalışmaya, üretmeye devam ediyoruz! Teşekkürler…