Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FORFAITING Dr. ÇAĞATAY Orçun.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FORFAITING Dr. ÇAĞATAY Orçun."— Sunum transkripti:

1 FORFAITING Dr. ÇAĞATAY Orçun

2 Faaliyetleri genişletmek için yurtdışına açılma,
Buna bağlı olarak rekabet ortamı, dil farklılıkları, hukuki düzenleme farklılıkları, talebin yapısındaki farklılıklar vs. maruz kalma, Buna yönelik çözüm yolları araştırma, Düşük fiyatlı, yüksek kaliteli ürünler, Satışlarda vade tanımak, Vadeli satışlarda rakiplere göre vadeyi uzatmak vb. Vadeli satış yapma alternatifini seçme, Alacak vadede tahsil edilememesi ya da hiç tahsil edilememesi, kur riski, ülke riski vb. risklere bağlı maliyetlere katlanma.

3 Nedir? Kredili mal ve hizmet ihracatından doğan ve gelecekte tahsil edilecek, orta vadeli ve uygulamada bir banka tarafından garanti edilmiş senetli bir alacağın, vadeden önce satılarak tahsil edilmesidir. Alacağın satıcına forfaitist, devralan kuruluşa ise, forfaiter adı verilir.

4 Unsurları Nelerdir? Forfaiting alacakların satış işlemidir.
Forfaiting işleminde, satıcı, alıcı, forfaiter ve garantör banka olmak üzere dört taraf bulunmaktadır. Forfaiting işlemleri yurtdışına güçlü paralarla yapılan yatırım malları satışında, yani ihracata işlemlerinde söz konusudur. Yurtiçi satışlarda uygulanmaz. Genel olarak 6 ay ile 10 yıl arasındaki orta vadeli satışlara uygulanır. Alacakların bir banka tarafından güvenceye alınması mümkündür. Bu bir ticari kefalet olan aval şeklinde olabileceği gibi, teminat mektubu şeklinde de olabilir. Forfaiterın rücu hakkı bulunmamaktadır.

5 Aval ve Teminat Mektubu Nedir?
Aval: Bir ticari kefalettir. Aval verilerek ticari senet üzerindeki bedelin ödenmesi tamamen veya kısmen temin edilmektedir. Ticari senet borçlusunun borcunu ödeyememesi halinde, bu borcun onun adına ödeneceği yolundaki üçüncü kişinin beyanıdır. Aval verene avalist adı verilir. Teminat Mektubu: Aval uygulamasına ilişkin yasal düzenlemelerin olmadığı ülkelerde banka kefaletini, teminat mektubuna dayandırır.

6 İşleyişi Nasıldır?

7 Ülke Ekonomisine Katkı Sağlar mı?
Forfaiting işlemleri ile ihracat artar, ihracatın artmasıyla ülkeye ilave kaynak ve döviz girişi olur dolayısıyla milli gelir artar. Forfaiting işlemi ile fonlara hızlı kavuşan işletmeler faaliyetlerini istikrarlı bir şekilde yürütecekleri için ülke ekonomisinde de istikrar sağlanabilecektir. Üretim ve satışlardaki artışla birlikte istihdam da artacaktır. Artan karlılıklara bağlı olarak vergi ödemeleri de artacaktır.

8 Maliyeti Var mıdır? Satıcının Maliyetleri; Alıcının Maliyetleri;
Komisyon Giderleri: 3 tür komisyon gideri mevcuttur. Opsiyon komisyonu Taahhüt komisyonu Bekleme süresi komisyonu İskonto Oranı: 3 tür unsurdan oluşmaktadır. Piyasa faiz oranı Risk primi Forfaiterın beklediği getiri Alıcının Maliyetleri; Doğrudan Maliyetler Dolaylı Maliyetler

9 Peki Hesaplanabilir mi?


"FORFAITING Dr. ÇAĞATAY Orçun." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları