Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

6745 SAYILI “YATIRIMLARIN PROJE BAZINDA DESTEKLENMESİ İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN”DA YER ALAN ÖNEMLİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "6745 SAYILI “YATIRIMLARIN PROJE BAZINDA DESTEKLENMESİ İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN”DA YER ALAN ÖNEMLİ."— Sunum transkripti:

1 6745 SAYILI “YATIRIMLARIN PROJE BAZINDA DESTEKLENMESİ İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN”DA YER ALAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER

2 Kısaca; 7 Eylül 2016 tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren torba kanun ile yatırımların proje bazında desteklenmesi ile vergi ve sosyal güvenlik uygulamalarına ilişkin hükümlerde bazı önemli değişiklikler yapılmaktadır. 82 maddeden oluşan 6745 Sayılı Kanun ile 38 ayrı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapılmıştır.

3 YAPILAN DÜZENLEMELERDEN BAZILARI;

4 Bağ-Kur (4/B) Sigortalıların Prim Ödemelerine 5 Puanlık İndirim Sağlanması
6745 sayılı Kanunun 62. maddesiyle, %5 sigorta primi teşvikinin 4/b kapsamındaki bağımsız çalışanlara da uygulanması; bu kapsamda yüzde 34,5 olan prim oranının yüzde 29,5’a düşürülmesi sağlanmaktadır. Sigortalıların bu prim indiriminden yararlanabilmeleri için primlerin Hazinece karşılanmayan kısmının yasal süresi içinde ödenmesi gerekmektedir. Uygulama 01 Ekim 2016 tarihinden itibaren başlamış bulunmaktadır.

5 İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi Ve Diğer Sağlık Personeli Çalıştırma Zorunluluğu Başlangıç Tarihleri İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu, kamu kuramları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01/07/2016 tarihinden 01/07/2017 tarihine ertelenmiştir. Bilindiği üzere, kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için ilk olarak 1/7/2016 olarak belirlenmişti. Bu Kanun ile söz konusu düzenlemenin yürürlük tarihi 01/07/2017 tarihine ertelenmiştir.

6 Ticari Yolcu ve Yük Taşımacılığı Kapsamındaki Taşıtların ÖTV’siz Yenilenmesi
Ticari yolcu ve yük taşımacılığı faaliyetiyle uğraşanların, sahibi oldukları taşıtla aynı cinsteki bir taşıtın bahse konu faaliyette kullanılması amacıyla, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten 30/06/2019 tarihine kadar ilk alımı, ÖTV’den istisna sayılacaktır. Sadece düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ticari yolcu ve yük taşımacılığı faaliyeti dolayısıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunanların düzenlemeden yararlanabilmesi öngörülmektedir. Bu kapsamda, kendi şahsının veya şirketinin çalışanını veya yükünü taşıyanlar, bu taşıtların yenilenmesi amacıyla bu istisnadan yararlanamayacaktır. Yenilemeye konu edilen taşıtın, istisnadan yararlanılan tarihten itibaren 2 tam yıl içerisinde satılması ve işletme aktifinden çıkarılması şartı bulunmaktadır. Maddede ayrıca yeni taşıtın, ilk iktisap tarihinden itibaren üç tam yıl geçmeden, veraset yoluyla intikaller hariç, devri halinde adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan; ticari yolcu veya yük taşımacılığı faaliyetinden çekilmesi (hurdaya çıkarılması hariç) halinde ise bu madde hükmünden yararlanandan, taşıtın ilk iktisabındaki matrah esas alınarak, devir veya ticari işletme faaliyetinden çekilme tarihindeki oran üzerinden hesaplanan özel tüketim vergisinin alınacaktır.

7 Kreş Ve Gündüz Bakımevlerine 5 Yıllık Kazanç İstısnası Getirilmesi
Kanunun 5 inci maddesiyle, Gelir Vergisi Kanunu’nun Eğitim ve öğretim işletmelerinde kazanç istisnası başlıklı 20 nci maddesinde yapılan değişiklik ile özel kreş ve gündüz bakımevlerine faaliyete geçtiği vergilendirme döneminden itibaren 5 vergilendirme dönemi süresince elde ettikleri kazançları gelir vergisinden istisna edilmiştir. Ayrıca benzer bir düzenleme, yine bu Kanunun 64 üncü maddesiyle, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun İstisnalar başlıklı 5 inci maddesinde yapılmıştır. Maddenin yürürlük tarihi: 01/01/2017 tarihinden itibaren faaliyete başlayan özel kreş ve gündüz bakımevlerine uygulanmak üzere 7/9/2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

8 İnşaat İşlerinde Kdv İstisnasi İçin “Stratejik Yatırım” Olma Şartının Kaldırılması ve 500 Milyon TL Tutarindaki Asgari Yatirim Şartinin 50 Milyon TL Tutarina Kadar İndirilmesi Bu Kanunun 36 ncı maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun Büyük ve stratejik yatırımlarda iade başlıklı geçici 30 uncu maddesinde yapılan değişiklik ile yatırım teşvik belgesi kapsamında bulunan yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle katma değer vergisi istisnası için “stratejik yatırım” olma şartı kaldırılmakta ve 500 milyon Türk Lirası tutarındaki asgari yatırım şartının 50 milyon Türk Lirası tutarına kadar indirilmesi veya Kanunda belirlenen sınırın iki katma kadar artırılması konusunda Bakanlar Kuruluna yetki verilmektedir.

9 Şehit Yakınlarının ÖTV’siz Araç Alabilmesi
Bu Kanunun 51 inci maddesiyle, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun Diğer istisnalar başlıklı 7 nci maddesinde yapılan değişiklik ile şehit eş veya çocuklarının, şehidin eş ve çocuğunun bulunmaması halinde ise anne veya babasının bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisi ödemeksizin araç alabilmelerine imkan sağlanmaktadır.

10 Cep Telefonlarindaki Asgari Maktu Özel Tüketim Vergisi Tutarının Artırılması
Bu Kanunun 53 üncü maddesiyle, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun geçici 6 ncı maddesinde yapılan değişiklik ile cep telefonlarındaki asgari maktu özel tüketim vergisi tutarına ilişkin yetki sınırı 40 TL’den 160 TL’ye yükseltilmiştir.

11 Teşekkürler


"6745 SAYILI “YATIRIMLARIN PROJE BAZINDA DESTEKLENMESİ İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN”DA YER ALAN ÖNEMLİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları