Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi"— Sunum transkripti:

1 Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi
2014 AĞUSTOS POLİTİK EKONOMİK RAPOR 20 EYLÜL YENİ HÜKÜMET SONRASI DURUM (BAŞBAKAN SAYIN AHMET DAVUTOĞLU) Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi

2 BUGÜN 20 EYLÜL 2014 Dolar - 2,234 - TL Altın Dolar

3 2014 TEMMUZ AYI RAPORU Bir önceki 2014 Temmuz Ayı raporunda, Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası senaryoları yazmış ve değerlendirmiştik. 15 Ağustos 2014’de yazdığımız raporda, Döviz, faizler, enflasyon, iç piyasa ve ekonomik durum ile ilgili tahminlerde bulunmuştuk.

4 FED (Amerikan Merkez Bankası)’in faiz arttırma kararı
KISA VADEDE POLİTİKAYI, EKONOMİYİ VE İÇ PİYASAYI ETKİLEYEN 5 FAKTÖR BULUNMAKTADIR; FED (Amerikan Merkez Bankası)’in faiz arttırma kararı Fitch, Moody’s ve Standard and Poors’un Türkiye ile ilgili notu değiştirme ihtimali İşid olayı ve Kuzey Irak’da Kürdistan Devletinin kurulması Küresel Ekonomik Güçlerle görüşmelerin sonuçlanması 2015 Haziran Genel Seçimler

5 ÖNÜMÜZDE 3 AŞAMA VAR 1. AŞAMA Fed’in Faiz Arttırma Kararı
Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili notları 2. AŞAMA Küresel Ekonomik güçlerle görüşmelerin sonuçlandırılması Konular İşid Olayı ve Doğu Suriye ile Kuzey Irak da Kürdistan Devletinin kurulması Ülkemizdeki açılım süreci Fetullah Gülen Cemaati Hareketi 3. AŞAMA 2014 Haziran Genel Seçimler

6 1. AŞAMA (1-2 ay) DÖVİZ DURUMU
Bu 1. aşama 1-2 aylık süreyi kapsamaktadır. Fed’in faiz arttırması söz konusudur. Bu sürede Fed’in faiz arttırmaya karar vermesi veya beklentisi Doları arttıracaktır. Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye notunun düşürmesi beklenmektedir. Bu da Doların artışını sağlayacaktır. Biz bu aşamada Doların yeni bir bant yapacağını ve ile arasında hareket edeceğini tahmin etmekteyiz. 2.200’ün altına düştüğünde Dolar alınmasını, 2.280’in üstüne çıktığında Doların satılmasını önermekteyiz.

7 1. AŞAMA FAİZLER VE ENFLASYON Bu aşamada, faizler ve enflasyonda bir değişiklik beklenmemektedir.

8 1. AŞAMA EKONOMİ, İÇ PİYASA GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ Bu 1-2 aylık sürede ekonomi ve iç piyasa ile gayrimenkul sektöründe herhangi bir iyileşmenin olmasını beklememekteyiz.

9 1. AŞAMA ÖNERİLERİMİZ Bu aşamada bu 1-2 aylık süre zarfında;
2.200’ün altına düştüğünde Dolar alınmasını, 2.280’in üstüne çıktığında Dolar satılmasını tavsiye etmekteyiz. Şirketlerin yatırım yapmasını önermemekteyiz, bu 1. aşamanın geçmesini beklemenin doğru olduğunu düşünmekteyiz. Bu aşamada fizibilite çalışması yapılabilir. Bu aşamada, gayrimenkul satılmasını da, alınmasını da önermemekteyiz. Mevcut pozisyonumuzda beklemeyi tavsiye etmekteyiz.

10 KÜRESEL EKONOMİK GÜÇLERLE GÖRÜŞMELERİN SONUÇLANMASI
2. AŞAMA (3-4 AYLIK SÜRE) KÜRESEL EKONOMİK GÜÇLERLE GÖRÜŞMELERİN SONUÇLANMASI İşid olayı ve Kuzey Irak’da Kürdistan devletinin kurulması Ülkemizdeki açılım süreci Fetullah Gülen Cemaat Hareketi

11 2. AŞAMA Senaryo 1- Anlaşma olması
Bu 2. aşamada 2 senaryo bulunmaktadır. Senaryo 1- Anlaşma olması Senaryo 2- Uyuşmazlık ve ilişkinin kopması

12 EKONOMİ VE İÇ PİYASA GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ
2. AŞAMA Senaryo 1- Anlaşma olması EKONOMİ VE İÇ PİYASA GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ Bu senaryo gerçekleşirse Türkiye’ye yabancı sermaye girişi hızlanacaktır. Ekonomi ve iç piyasa canlanacaktır ve ivmesi yukarıya doğru olacaktır. Gayrimenkul sektörü açılacak, fiyatlar artmaya başlayacaktır.

13 Senaryo 1- Anlaşma olması
2. AŞAMA Senaryo 1- Anlaşma olması DÖVİZ DURUMU Yabancı sermaye girişi artacağından dolayı Dolar düşmeye başlayacaktır. Doların 2.000’ın altına ineceğini tahmin etmekteyiz.

14 2. AŞAMA Senaryo 1- Anlaşma olması FAİZLER VE ENFLASYON Bu senaryo 1 de, ekonominin açılacağı ve dövizin düşmesi gerçekleşeceğinden dolayı faizler ve enflasyonun düşeceğini beklemekteyiz.

15 2. AŞAMA Senaryo 1- Anlaşma olması İSTANBUL BORSASI Bu senaryoda İstanbul borsasının 90 binleri geçeceğini tahmin etmekteyiz.

16 Uyuşmazlık ve İlişkinin Kopması
2. AŞAMA Senaryo 2- Uyuşmazlık ve İlişkinin Kopması

17 Senaryo 2- Uyuşmazlık ve İlişkinin Kopması
2. AŞAMA Senaryo 2- Uyuşmazlık ve İlişkinin Kopması EKONOMİ VE İÇ PİYASA GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda, ülkemizden yabancı sermaye çıkışı yaşanacaktır. Ekonomi ve iç piyasa kötüleşecektir. Gayrimenkul fiyatları Dolar bazında düşmeye başlayacaktır.

18 2. AŞAMA Senaryo 2- Uyuşmazlık ve İlişkinin Kopması DÖVİZ DURUMU Bu durumda yabancı sermaye çıkışı süratli bir şekilde yaşanacağı için Dolar çıkmaya başlayacaktır. Doların 2.500’ü geçeceğini tahmin etmekteyiz.

19 2. AŞAMA Senaryo 2- Uyuşmazlık ve İlişkinin Kopması FAİZLER VE ENFLASYON Bu senaryoda, döviz yükseleceğinden dolayı faizler ve enflasyon artacaktır. Enflasyonun ve faizlerin % 12’yi geçeceğini beklemekteyiz.

20 2. AŞAMA Senaryo 2- Uyuşmazlık ve İlişkinin Kopması İSTANBUL BORSASI Bu durumda, yabancı sermaye çıkışı olacağından dolayı, İstanbul Borsasının ’lere geleceğini öngörmekteyiz.

21 3. AŞAMA 2015 GENEL SEÇİM SONUÇLARI 2015 genel seçim sonuçları ve bu 3. aşama 2. aşamaya bağlı bulunmaktadır. Dolayısıyla 2. aşama sonuçlanmadan 3. aşama ile ilgili öngörüde bulunmamız söz konusu değildir.

22 TEŞEKKÜR EDERİZ.


"Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları