Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PASLANMAZ ÇELİK Birçok sektörün ana hammaddesi, kullanımı gelişmişliğin ve refahın bir göstergesi olan Paslanmaz Çelik ülkemizde üretilemiyor. Oysa.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PASLANMAZ ÇELİK Birçok sektörün ana hammaddesi, kullanımı gelişmişliğin ve refahın bir göstergesi olan Paslanmaz Çelik ülkemizde üretilemiyor. Oysa."— Sunum transkripti:

1 PASLANMAZ ÇELİK Birçok sektörün ana hammaddesi, kullanımı gelişmişliğin ve refahın bir göstergesi olan Paslanmaz Çelik ülkemizde üretilemiyor. Oysa paslanmaz çeliğin en önemli girdisi olan Krom Cevheri çıkarılıyor ve yurtdışına katma değeri düşük bir halde ihraç ediliyor. İhtiyaç duyulan Paslanmaz Çeliğin tamamı yurtdışından temin ediliyor.

2 PASLANMAZ ÇELİK Dışa bağımlılıktan ve döviz kaybının ortadan kaldırılabilmesi için Ülkemizde stratejik bir öneme haiz olan Paslanmaz Çelik üretim tesisinin kurulması gereklidir.

3 PASLANMAZ ÇELİK Gelişmişlik ve refah seviyesinin göstergelerinden sayılmakta olan Paslanmaz Çelik kullanımı ülkemizde de her geçen gün artarak yaygınlaşmaktadır.

4 PASLANMAZ ÇELİK Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen tüketim 20 ile 45 kg arasında değişirken bu rakam ülkemizde maalesef henüz 4 kg seviyesindedir.

5 PASLANMAZ ÇELİK Gümrük ve Ticaret Bakanlığı son üç yıllık verilerinden hareketle, Türkiye’nin Krom Cevheri, Ferro Krom ve Paslanmaz Çelik İhracat ve İthalatı aşağıdaki gibi özetlenebilir:

6 Bir ton cevher 228 $’a satılmıştır.
PASLANMAZ ÇELİK -2014 yılında, ton Krom Cevheri ihraç ederek $ gelir elde edilmiştir. Bir ton cevher 228 $’a satılmıştır.

7 Bir ton Ferro Krom 1.279 $’dan satılmıştır.
PASLANMAZ ÇELİK Ülkemizdeki tesislerde işlenerek Ferro Krom haline getirilen üründen de; ton ihraç edilerek toplam $ gelir elde edilmiştir. Bir ton Ferro Krom $’dan satılmıştır.

8 Bir ton Paslanmaz Çelik 2.341 $’dan alınmıştır.
Aynı yıl, ton Paslanmaz Çelik ithal ederek, $ ödeme yapılmıştır. Bir ton Paslanmaz Çelik $’dan alınmıştır.

9 PASLANMAZ ÇELİK Tonu $’dan ithal edilmiş olan Paslanmaz Çelikten, Yassı Hadde Mamulleri, Filmaşin, Çubuk ve Tel haline getirilerek yarı mamul olarak ton ihraç ettiklerinden ise ton başına $ gelir elde etmiştir. Ton başına yalnızca 70 $ kazanç sağlayarak bir yılda toplam $ katma değer üretebilmiştir.

10 PASLANMAZ ÇELİK 2014 yılında; Bir ton cevher 228 $’a satılmış, Bir ton Paslanmaz Çelik $’dan alınmıştır.

11 PASLANMAZ ÇELİK 2015 yılında çok büyük farklılıkların olmamasına rağmen dünya pazarındaki gelişmelere paralel olarak daha fazla cevher satarak daha az gelir elde edilmiştir.

12 Satılan cevherin tonu 228 $’dan 189 $’a düşmüştür.
PASLANMAZ ÇELİK Satılan cevherin tonu 228 $’dan 189 $’a düşmüştür. Toplam ithalat $ olarak gerçekleşmiştir. Cari açık durumunu korumuştur.

13 PASLANMAZ ÇELİK Türkiye’nin 2015 yılı Paslanmaz Çelik ticareti:
Krom Cevheri satışları : $ Ferro Krom satışları : $ Dahilde İşleme kazancı : $ Toplam Gelir : $ Toplam İthalat : $ Bu sektörden doğan cari açık $’dır.

14 2015 Yılında bir ton cevher 189 $’a satılmıştır.
PASLANMAZ ÇELİK 2015 Yılında bir ton cevher 189 $’a satılmıştır.

15 PASLANMAZ ÇELİK 2016 yılı ilk altı ayına bakıldığında; satılan cevherin tonu 145 $’a düşmüş, ithalat $ gerçekleşerek yılın sonunda milyar dolar seviyesine çıkacağını göstermiştir.

16 2016 yılında bir ton cevher 145 $’a satılmıştır.*
PASLANMAZ ÇELİK 2016 yılında bir ton cevher 145 $’a satılmıştır.*

17 PASLANMAZ ÇELİK Gelişmeye paralel olarak kullanımı yaygınlaşarak artacak olan Paslanmaz Çelik İthalatının 2023 yılında tonu bulacağı tahmin edilmektedir.

18 PASLANMAZ ÇELİK

19 PASLANMAZ ÇELİK

20 PASLANMAZ ÇELİK

21 PASLANMAZ ÇELİK Amerika, Avrupa ve Doğu ülkelerinde, özellikle Çin’de Paslanmaz Çelik Endüstrisinde önemli ve büyük gelişmeler ve değişimler yaşanmaktadır. Bu endüstriye sahip gelişmiş ülkeler bizden aldıkları cevheri işleyerek tekrar bize 8 ila 12 katına satmaktadırlar.

22 PASLANMAZ ÇELİK Güney Afrika’dan sonra hatırı sayılır Krom Cevheri rezervine sahip ülkemizde Paslanmaz Çelik Endüstrisinin Devletin de desteklemeleriyle kurulma zamanı gelmiştir.

23 PASLANMAZ ÇELİK 2015 Yılı Maden İhracatımızın Mal Gruplarına Göre Dağılımı (%) Kaynak: İMMİB Bir ülke maden satışları ile zenginleşemez!

24 PASLANMAZ ÇELİK Projeye ilişkin bilgiler Projenin Tanımı:
Hammaddelerinin tamamı topraklarımızdan çıkarılarak ihraç edilen, kullandıklarımızın da tamamı ithal edilen, ülkemizde ve yakın coğrafyamızda bulunmayan Paslanmaz Çelik Üretim tesisinin yurdumuzda ilk kez ve yeni bir yatırım olarak kurulması.

25 PASLANMAZ ÇELİK Yatırım yeri ve bölgesi: Doğu Anadolu bölgesi - Malatya Kapasitesi: Ton/Yıl Yatırım süresi: 2 Yıl ( ) İstihdam: kişi Nitelikli personel: 300 kişi

26 PASLANMAZ ÇELİK Teknik analiz:
Paslanmaz Çelik, içerisinde %11-25 oranında krom ihtiva eden bir çelik türüdür. İhtiva ettiği krom sebebiyle antinanyetik ve antikorozif özellikler kazanan paslanmaz çelik birçok sanayi sektörünün ana hammaddesi olması hasebi ile stratejik öneme haizdir.

27 PASLANMAZ ÇELİK Ekonomik analiz:
Ülkemizde Paslanmaz Çelik üretim tesisi yoktur. Her yıl yaklaşık olarak ton krom cevheri ihraç ederek yaklaşık $ gelir elde ederken ton ithal ürüne karşılık yaklaşık $ döviz ödemekteyiz. Bu ticaretimiz her yıl $ cari açığa sebep olmaktadır.

28 PASLANMAZ ÇELİK Etki Analizi 1. Proje ile üretilecek ürünün kritik ihtiyaçları karşılayabilme ve arz güvenliğini sağlama potansiyeli Türkiye’de Paslanmaz Çelik üretim tesisi yoktur. Savunma sanayiinden sağlık, gıda sanayiinden otomotive kadar pek çok sanayi sektörünün ana ham maddelerinden bir olarak kullanılan Paslanmaz Çelik kullanımı gelişmişlik kriterlerinden biri olarak görülmektedir.

29 PASLANMAZ ÇELİK Sosyal hayatın tüm evreleri ile birlikte özellikle mutfaklardaki kullanımı her gün artmakta olan ürünün gelişmiş ülkelerdeki kişi başına kullanımı 40 kg seviyesinde iken ülkemizdeki kullanımı ise 4 kg seviyesindedir.

30 PASLANMAZ ÇELİK Sürekli artmakta olan ihtiyacın karşılanması ve dışa bağımlılıktan kurtulabilmek için ham maddelerinin tamamı ülkemizde çıkan Paslanmaz Çeliğin yerli sanayimizde üretilmesi ve arz fazlasının dış pazarlara ihracı gerekmektedir.

31 PASLANMAZ ÇELİK 2. Projenin Ulusal güvenlik açısından önem taşıyan veya tedarikinde güçlük çekilen ürün veya teknoloji üretimine katkısı Savunma sanayimizde yarı mamul ve hammadde halinde kullanılan Paslanmaz Çelik tamamen yurt dışından temin edilmektedir. Bu tesisin kurulması ile birlikte Ulusal güvenlik açısından önem taşıyan ve tamamen dışarıdan tedarik edilen ürün yerli olarak üretilebilecektir.

32 PASLANMAZ ÇELİK 3. Proje ile üretilecek ürünün ithalat bağımlılığımızı azaltmaya katkısı %100 ithal edilmekte olan Paslanmaz Çelik %100 yerli üretim haline gelecektir.

33 PASLANMAZ ÇELİK 4.Yatırı ile sağlanacak katma değer
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre: 2014 yılında, ton krom cevheri ihracatımız karşılığında $ gelir elde edilirken aynı yıl, ton Paslanmaz Çelik ithalatına karşılık $ ödeme yapılmıştır. Aradaki fark: $ dır.

34 PASLANMAZ ÇELİK 2015 yılında, ton krom cevheri ihracatımız karşılığında $ gelir elde edilirken aynı yıl, ton Paslanmaz Çelik ithalatına karşılık $ ödeme yapılmıştır. Aradaki fark: $ dır.

35 PASLANMAZ ÇELİK 2016 yılı ilk altı aylık verilerinden hareketle yaklaşık $’lık bir fark bu projenin gerçekleşmesi sonrası her yıl ülkemizde kalacaktır.

36 PASLANMAZ ÇELİK 5. Projenin ülkemizin rekabet gücüne ve ihracat potansiyeline katkısı Kurulacak olan tesisin kapasitesi ton/yıl olarak planlanmış olduğundan Türkiye’nin tüm ihtiyacını karşılamanın yanında yaklaşık olarak ton/yıl ihracat gerçekleştirecektir. Buna karşılık da yaklaşık $ döviz kazancı elde edilecektir.

37 PASLANMAZ ÇELİK 6. Yatırımın teknolojik seviyesi
Dünyada çok az sayıdaki gelişmiş ülkelerde bulunan bir teknoloji olduğundan yabancı ortaklık kurularak bu kritik teknoloji Türkiye’ye getirilecektir.

38 PASLANMAZ ÇELİK

39 PASLANMAZ ÇELİK 7. Etkileşimde olduğu sektörlerde teknolojik transfer sağlama potansiyeli (Kaldıraç Etkisi) Yurt dışından getirilecek olan bu yeni teknoloji etkileşimde olacağı tüm sektörlere özellikle döküm sanayiine bir çok yenilikler, kolaylıklar ve tevsii yatırımlar yapmalarına katkı sağlayacaktır.

40 PASLANMAZ ÇELİK Paslanmaz Çelik üretimi ve işleme konusunda yetersiz olduğumuz teknik kadronun yetiştirilmesine büyük katkı sağlayacak ve birçok yeni işletmenin kurulmasında bir kaldıraç etkisi potansiyeline sahiptir.

41 PASLANMAZ ÇELİK 8. Üniversiteler ve araştırma kuruluşlarının projeye dahli Ülkemizde Paslanmaz Çelik üretimi olmadığından üniversitelerimizin metalürji bölümlerine verilmekte olan müfredat bilgilerinin test edilip uzmanlık kazanılacak sahası mümkün olamamaktadır. Ülkemizde birçok demir- çelik işletmesi olmasına rağmen buralarda tecrübe kazanmış hatta üst yönetimlerinde bulunmuş teknik kadrolarımız dahi Paslanmaz Çelik üretimi konusunda yeterli bilgiye sahip değillerdir.

42 PASLANMAZ ÇELİK Know-how transferi sayesinde teknik üniversitelerimizin de uygulama laboratuvarı halini alacak olan bu tesis ülkemize üniversitelerimizle işbirliği içerisinde kalifiye eleman yetiştirecektir.

43 PASLANMAZ ÇELİK 9. Yatırımın ve üretilecek ürünün yerli girdi oranı
Üretimde kullanılacak olan tüm girdiler %100 yerli madenlerimiz olacaktır.

44 PASLANMAZ ÇELİK 10. Yatırım ile istihdam edilecek nitelikli eleman sayısı, profili ve gerekçesi Planlama, Üretim, Yönetim, Araştırma- Geliştirme, Tanıtım ve Pazarlama departmanlarında görevlendirilmek üzere 300 beyaz yakalı personel istihdam edilecektir.

45 PASLANMAZ ÇELİK Yapılacak olan yatırım ülkemiz için yeni bir teknoloji olduğundan kuruluş aşamasından üretimin belirli aşamasına kadar yabancı ortak tarafından temin edilecek olan yabancı uzman istihdamı yerli elemanlarımızın yetiştirilmesini sağlayacaktır.

46 PASLANMAZ ÇELİK 11. Yatırımın çevresel etkilerinin en alt düzeye indirilmesi Yapılacak olan yatırımda dünyanın en gelişmiş teknolojisi kullanılacağından üretimde kullanılacak olan enerji kaynaklarından max. seviyede verimlilik elde edilmek gayesi ile bacalardan ısı ve gaz olarak atılanlar dahi tekrar kullanılmak suretiyle çevreye zarar verilmeden faaliyetlerini sürdürecektir.

47 PASLANMAZ ÇELİK Çevreye olumsuz etkisi olmayan teknoloji kullanılacaktır.

48 PASLANMAZ ÇELİK 12. Doğal kaynakların etkin kullanımı
Paslanmaz Çelik üretiminde kullanılan ana bileşenlerin tamamı ülkemiz topraklarından çıkarılan doğal kaymaklardan oluşmaktadır. Dolayısı ile üretim de istihdam edilen personelin dışında maden işletmelerini de etkin planlama yaparak personel istihdam eder hale getirebilecektir.

49 PASLANMAZ ÇELİK 13. Yatırımın istihdam yaratmaya katkısı
Maden ocaklarından üretime, üretimden nakledilmesine ve yeni ürün geliştirilmesine kadar tüm aşamalarda yurt dışında yapılmakta olan tüm aktiviteler yerli kaynaklarla yapılacağından direk ve dolaylı istihdam katkısı çok yüksek olacaktır.

50 PASLANMAZ ÇELİK 14. Kuruluş yeri

51 PASLANMAZ ÇELİK Devlet tarafından verilen Destekler : e
1-Gümrük vergisi muafiyeti 2-KDV istisnası 3-KDV iadesi 4-Vergi indirimi veya istisnası 5-Sigorta primi işveren desteği 6-Gelir vergisi stopajı desteği 7-Nitelikli Personel desteği 8-Faiz desteği veya hibe desteği 9-Sermaye katkısı 10-Enerji desteği 11-Kamu alım garantisi 12-Yatırım yeri tahsisi 13-Alt yapı desteği 14-Kolaylaştırıcı düzenlemeler e

52 Dünyadaki önemli Paslanmaz Çelik işletmeleri

53 TEŞEKKÜRLER Dilaver EKİNCİ PASLANMAZ ÇELİK www.ekincikrom.tech


"PASLANMAZ ÇELİK Birçok sektörün ana hammaddesi, kullanımı gelişmişliğin ve refahın bir göstergesi olan Paslanmaz Çelik ülkemizde üretilemiyor. Oysa." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları