RES ve ges sorunlari Dr. Yüksel MALKOÇ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞ KURMA SÜREÇLERİ.
Advertisements

REHBERLİK VE VE KİŞİSEL GELİŞİM MERKEZİ MERKEZİ. ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM.
Hasan Hüseyin Savaş EPİAŞ Genel Müdürü
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÖZÜRLÜ KİŞİLERİN HAKLARI SÖZLEŞMESİ.
UNI-SET Toplantı Notları
EGE AÇIKDENİZ YAT KULÜBÜ. Mega Yatlar ve geleneksel yelkenli tekneler aynı denizlerde farklı iki oluşumdur. EGE AÇIKDENİZ YAT KULÜBÜ.
Yönlendirme Komitesi Toplantısı Su Tahsis Modeli Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok Su Kaynakları Uzmanı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 13 Nisan.
BORUSAN EnBW Enerji Enis AMASYALI RES ve GES SORUNLARI YATIRIMCI BAKIŞ AÇISI ODTÜ MEZUNLAR DERNEĞİ
Page  1 BUCAK MEHMET CADIL ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ COMENIUS PROJE TANITIMI.
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü.
RUSYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR Kasım 2013 A. Yağmur ÖZDEMİR Genel Md. Yrd. Yatırımlar ve Proje Finansman Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
©McGraw-Hill Education, 2014
©McGraw-Hill Education, 2014
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
Pazarlama Çevresi.
1. İçerik Su Çerçeve Direktifi’ne göre Çevresel Hedefler ve Önlemler Programı Büyük Menderes Havzası Örneğinde Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi ve Önlemler.
9. Hafta KAMU HİZMETİ. HEDEFLER Kamu hizmeti kavramını tanımlayacak Kamu hizmeti türlerini öğrenecek Kamu hizmetine hakim olan ilkeleri öğrenecek Kamu.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
Bu slayt, ön lisans öğrencilerimize son sınıfta ya da mezun olduktan sonra başvuru yapabilecekleri sınavlar hakkında bilgi verme amaçlı hazırlanmıştır.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü
İHRACAT DESTEK PROGRAMLARI
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
KIRSAL ALANDA İNSAN KAYNAKLARINI GELİŞTİRMENİN TEMEL AMACI NELERDİR?
Engelli Amerikalılar Yasası (Americans with Disabilities Act -ADA)-(1990)
Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi
Sanayi ve ticaret limiteD şirketi
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAK ALANLARI YÖNETMELİĞİ
İşletmelerde Tesis Yönetimi
Avrupa 2020 Hedefleri Horizon 2020
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
İhracat Genel Müdürlüğü
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
ÜNİTE 1: FİNANS YÖNETİMİ.
İŞLETMELERİN KURULUŞU
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
FORFAITING Dr. ÇAĞATAY Orçun.
Nasıl bir enerji politikası?
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
İK MAKALESİ.
Mesleki Eğitimi Geliştirme Tanıtım ve Yönlendirme
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri
Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü
Tüketici Pazarları Örgütsel Pazarlar
Tedarik Zinciri Yönetimi:
Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi
Uluslararası İşletme Yönetimi
İçerik GELİRİN BÖLÜNMESİ DEVAM ( FAİZ, KAR).
TÜRKİYE’DE YENİLENEBİLİR ENERJİ Enerji ve Tabii Kaynaklar Uzmanı
KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK
İŞLETMEDE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME (AR-GE) İŞLEVİ
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Çevre teknikeri kimdir?
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
T.C. TİCARET BAKANLIĞI KOOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM KOOPERATİFLERİ Turna TURNA KARABÜK, KASIM 2018.
6569 Sayılı Kanunla değiştirilen 2547 Sayılı Kanunun 44
Sanal ve Şebeke Örgütleri
Çevre teknikeri kimdir?
YAĞ BİTKİLERİNDE DESTEKLEME POLİTİKALRININ
SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü
Sunum transkripti:

RES ve ges sorunlari Dr. Yüksel MALKOÇ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü

Ülke gerçeklerimiz

Gerçeklerin Sonucu Doğru fakat Depolama

Yerli ve yenilenebilir kaynaklar

Kaynaklara göre üretim Ülke gerçekleri ve sonucu ? Yeni dış bağımlılıklar-teknolojik

Enerjide dışa bağımlılık

sorunlar Mevzuattan kaynaklanan problemler: Dönemsel bazda sınırlı bir kapasite için başvuruların alınması neticesinde, kapasitenin çok üzerinde talebin olması ve buna bağlı değerlendirme sürecinin uzun sürmesi, işleyen bir sistemin oturtulamaması Teknik problemler: Yarışma usulünün en yüksek katkı payı verilmesi esasına dayanması ve verimli veya sorunsuz projelerin öne çıkarılamaması nedeni ile yaşanan sorunlar, bağlantı kısıtları (8000 MW üzerinde lisanssız GES ve RES) Finansal problemler: Yarışma neticesinde kazanamayan projeler için boşa giden zaman, iş gücü ve maddi zararlar, finance edilemeyecek projeler, uygun finansman çözümlerinin ve alternatiflerinin olmaması İdari problemler: İdari izin sürecinde yaşanan sıkıntılar sebebi ile önlisans sahibi projelerin belirtilen sürelerde izin, onay ve ruhsatlarını yetiştirememeleri ya da başvuruların kurulumuna izin verilmeyen alanlarda yer alması sebebi ile iptal olması, orman genelgesi, mera tarım, çevre ve şehircilik imar ücretleri, sistem kullanım ücretleri, belediyelerin zorlamaları, orman izin ve irtifak ücretlerindeki artışlar, Kanun’daki indirimlerin 10 yıl sonraki durumu Kişisel, Yanlış Uygulama ve Yorumlamalar

RES ve GES Lisanslama süreci (Erkeç, M., 2016)

İLK RES Başvuruları (Erkeç, M., 2016) 7 yıl

Ilk ges başvuruları (Erkeç, M., 2016)

ÇÖZÜM-Kamu PRj.-YEKA (Erkeç, M., 2016)

YEKA Sistemi Bu sistemle mega projeler desteklenir Bu modelde ülkenin ihtiyaç duyduğu enerji teknolojilerini ve yatırımlarını getiren yatırımcılar lisanslandırılır Her bir YEKA için Bakanlık kaynak bazında taban ve tavan fiyat ile diğer kriterleri belirler ve puanlandırır En yüksek puanlamayı alan yatırımcı lisans almaya hak kazanır. Destekleme mekanizmasına giremezler

Yenilenebilir Enerji Destek Mekanizmaları Hakkında Yenilenebilir enerji destekleme mekanizmaları çok parametreli bir fonksiyondur Sahip olunan kaynak potansiyellerine ve amaçlara göre tasarlanması gerekir Hiçbir destekleme mekanizması mükemmel değildir, hepsinin artıları ve eksileri vardır, her biri farklı amaçlara hizmet eder Uygulanmakta olan destek mekanizmaları yenilenebilir enerji ekipmanları üreten ve teknoljilerini elinde bulunduran ülkelerin pazar paylarını ve ihracatlarını artırmak amaçlıdır Ülkemiz gerçeklerine göre belirlenmesi gerekir Ölçeklerine göre (mini, mikro, küçük, orta, büyük, mega) belirlenmelidir Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik ve ısı üretimi amaçlı olmalıdır Yenilenebilir enerji sektörünün bereketi ekipman üreten fabrikalara ve teknolojisine sahip olmadan sağlanamaz

Ülkemiz Gerçekleri Yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeli bakımından bazı ülkelere göre göreceli zenginliğimiz bulunmaktadır Yenilenebilir enerji ekipmanları üretimi ve teknolojileri bakımından rakiplerimizin gerisindeyiz Lisanslama yöntemi ve tarifeli fiyat mekanızmaları sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır Öncelikle ülkemiz yenilenebilir enerji kaynaklarını bu alanda teknolojik ilerlemenin ve ekipman üreten fabrikaların kurulmasının tetikleyicisi olarak kullanmalıyız Yenilenebilir enerji teknolojilerine sahip olmak birçok sektörün gelişmesinin tetikleyicisi de olacaktır (uçak, uzay, vb) Enerji arz güvenliği, teknoloji transferi ve istihdama katkıları sayesinde gerçek anlamda yenilebelir enerjiden faydalanma imkanı, teknoloji sahibi ülkelerin pazarı olmaktadan çıkma fırsatı sağlanmalıdır

Destekleme Sistemi- Rekabetçi Yarışma Yöntemi Son zamanlarda Dünya’da pek çok ülkenin geçmeye çalıştığı ve tercih ettiği bir sistemdir Desteklerin piyasanın çok üzerinde kalmasını engeller Fiyatlar, geçmiş 5 yıl içerisinde piyasada gerçekleşen fiyatların ortlaması ± standart sapma şeklinde

Önlisans Yarışma Sistemi-Teknik_Ekonomik-İdari Önceliklendirme Yöntemi-ÖZEL Yatırımcıların geliştireceği projeler Mevcut MW başına katkı payı siteminden vazgeçilir Kapasiteler duyurulur Bakanlıkça belirlenecek teknik, ekonomik ve idari kriterlere göre puanlama yapılır En yüksek puanı alan projelerden başlanarak kapasite dolana kadar tüm başvuruların destekleme sistemine dahil olacağı kabulü ile önlisanslandırma yapılır Kazanan başvuruların işletmeye girmesi durumunda destekleme sistemine girmeleri mecburi değildir Destekleme sistemine girmek isteyenler Rekabetçi Yarışma Yöntemi ile her yıl Bakanlığın belirlediği fiyatlar üzerinden destekleme yapılacağını kabul eder