Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DEREKARABAG ORTAOKULU SUNULARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DEREKARABAG ORTAOKULU SUNULARI"— Sunum transkripti:

1 DEREKARABAG ORTAOKULU SUNULARI

2 ÇOCUKLARDA SAĞLIKLI BESLENME

3 AMAÇ: Okul Çağı Dönemde Obezitenin Önlenmesi İçin Yeterli ve Dengeli
Beslenmenin Önemini Vurgulamak. HEDEFLER: 1- Okul Çağı ve Ergenlik Dönemini Tanımlayabilme 2- Obezite Oluşumunda Kritik Yaş Dönemlerini ve Nedenlerini Söyleyebilme 3- Çocukluk Çağı Obezitesinin Neden Olduğu Sağlık Problemlerini Sayabilme 4- Okul Çağı ve Ergenlik Döneminde Beslenmenin Neden Önemli Olduğunu En Az 3 Nedenle Açıklayabilme 5- Obeziteden Korunmak İçin Yeterli ve Dengeli Beslenme İlkelerinden 5 Tanesini Söyleyebilme.

4 YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereken dört temel besin grubu olan; Süt Grubu Et, Yumurta ve Kuru Baklagiller Sebze ve Meyveler Ekmek ve Tahıllar dan her gün sizin için gerekli olan miktarlarda alınması durumuna Yeterli ve Dengeli Beslenme denir. Çocuklara beslenme nedir? Sorusu yöneltildikten sonra birkaç cevap alınır ve “Yeterli ve Dengeli” beslenme tanımı yapılır. Peki neden besinlere ihtiyacımız vardır? Cevaplarla birlikte slaytlar değiştirilir.

5 Her Hareketimiz İçin Enerjiye İhtiyacımız Vardır

6 Besinler Bize Enerji Verir

7 Besinler Büyüme ve Gelişmeyi Sağlar

8 Boyumuz Her Yıl Biraz Uzar

9 Besinler Bizi Hastalıklardan Korur

10 SEVGİLİ TRENİMİZ VE BESİNLERİMİZ
Besin gruplarından bahsedilir. 4 temel besin grubumuz vardır. Şimdi bunları teker teker görelim:

11 1- ET, YUMURTA VE KURUBAKLAGİLLER
Et Grubundan Bahsederken; İlk önce et grubuna giren besinler sayılır: Kırmızı et, balık, tavuk, yumurta, kurubaklagiller ( kuru fasülye, nohut, mercimek, barbunya) Biz et grubunu protein ihtiyacımız için tüketiyoruz. Proteinlerin vücuttaki görevi yapıcı ve onarıcı olmasıdır. Bu nedenle et grubu besinleri tüketerek; büyüme ve gelişmemizi, hastalıklardan korunmayı ve yaralarımızın çabuk iyileşmesini sağlarız.

12

13 YUMURTA Yumurtadan Bahsederken; Demir deposu olduğunu ve her gün yediğimizde kansızlıktan korunup hasta olmayacağımızdan bahsedebiliriz. Aynı zamanda içerdiği yüksek proteinle büyüme ve gelişmemize büyük katkı sağlar.

14 İçinde demir bulunan yiyecekler yeteri kadar yenilmediğinde Kansızlık olur
Kansız olan kişiler çabuk yorulur, sık hasta olur, derslerinde başarılı olamazlar, dikkat kaybı olu.

15 Zeka puanında düşüş olur

16 2- SÜT GRUBU SÜT AYRAN YOĞURT PEYNİR
Süt Grubunu Anlatırken; Hangi besinler bu gruba giriyor öğrencilerle sayılır. Bu grubu tüketmemizdeki en büyük neden kalsiyum mineralini alabilmek içindir. Kalsiyum ne işe yarar? Slayt değiştirilir.

17 Neden Süt İçmeliyiz ? Kemik sağlığımız Kas sağlığımız Göz sağlığımız
Diş gelişimimiz için süt içmeliyiz Kalsiyum kemiklerin yapısına girerek onların daha güçlü olmasını sağlar. Boyumuzun uzamasında birinci dereceden etkilidir. Dişlerde kemik olduğu için diş sağlığı için de kalsiyum çok önemlidir. Ayrıca kasların hareket etmesi için kalsiyum gereklidir. Yeterli süt ürünü alınamazsa kaslarımıza kramplar girer. Görmemizde de çok önemlidir.

18 Günde en az 2 bardak süt içmeliyiz.
Günde ne kadar süt içmeliyiz ki ihtiyacımızı karşılayabilelim? En az 2 bardak

19 SEBZE VE MEYVELER

20

21 Her gün düzenli meyve ve sebze yemek bizi hastalıklarda büyük ölçüde korur. Özellikle kış mevsimlerinde yediğimiz meyve miktarını artırırsak vücudumuza vitamin depolar ve mikroplara karşı daha dirençli olmamızı sağlarız. Hangi vitaminler var birlikte sayalım mı? A,B,C,D,E,K Vitaminleri. Bu vitaminlerin çoğunu besinlerle sağlarız.

22 D vitamininin en önemli kaynağı güneştir. Diğer kaynaklar nelerdir
D vitamininin en önemli kaynağı güneştir. Diğer kaynaklar nelerdir? Resimdeki besinleri öğrencilerle birlikte sayıyoruz.

23 D VİTAMİNİ KAYNAKLARI NELERDİR?
D vitamininin en önemli kaynağı güneştir. Diğer kaynaklar nelerdir? * Balık * Süt * Tereyağı

24 C VİTAMİNİ * Bizi hastalıklardan korur.
* Diş etlerinin sağlıklı olması için gereklidir. C vitamini hemen her meyvede bol miktarda bulunur. En çok Turunçgillerde ( portakal, mandalina, greyfurt, limon ), kivi, erik, narda, sebzelerden de yeşil biberde, maydanozda, yeşil soğanda vardır.

25 * Karanlıkta görmeyi sağlar * Cildimizi güzelleştirir
A VİTAMİNİ * Karanlıkta görmeyi sağlar * Cildimizi güzelleştirir Büyümemizi sağlar A vitamini hangi besinlerde vardır? Havuç, kavun, yenidünya, kayısı, domates gibi kırmızı turuncu meyve ve sebzeler ile, Süt, yumurta, tereyağı gibi yiyecekler içinde de bulunur.Ne işe yarar? Slayttan öğrencilerle birlikte sayılır. Özellikle karanlıkta görebilmeyi sağlaması üzerinde durulur.


"DEREKARABAG ORTAOKULU SUNULARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları