Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME"— Sunum transkripti:

1 OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME

2 ?

3 cinsiyetine, çalışma ve özel durumuna
İnsanının yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel durumuna göre ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerinin her birinden yeterli miktarlarda alabilmesidir.

4

5

6

7

8 6-12 yaş arası çocukları kapsar
OKUL ÇAĞI 6-12 yaş arası çocukları kapsar

9 OKUL ÇAĞINDA BESLENME NEDEN ÖNEMLİDİR?
Fiziksel büyüme ve gelişme arttığından besin öğelerine gereksinim artar. Kemik oluşumu fazladır. Yaşam boyu sürecek davranışlar kazanılır. Beslenmeye bağlı bazı kronik hastalıkların temeli bu dönemlerde atılmaktadır. Hastalıkların önlenmesi için yeterli ve dengeli beslenme gereklidir.

10

11

12 Karbonhidrat Protein Yağ Vitamin Mineral Su

13 KARBONHİDRATLAR Vücudun enerji ihtiyacını karşılar.
Tahıl ürünleri bu grupta yer almaktadır. Şeker ve şekerli tatlılar daha fazla enerji verirler. Fakat fazla tüketilmesi diş çürüklerine neden olur.

14 PROTEİNLER Büyüme, gelişme ve hastalıklara karşı korunabilmemiz için gereklidir. Süt, yoğurt, et, yumurta, mercimek vb. protein yönünden zengindir. Yeterince alınmazsa; Büyüme ve gelişme yavaşlar Hastalıklara kolay yakalanırız ve hastalıklar uzun sürer Saç, deri, tırnak gibi dokuların sağlığı bozulur Organların çalışması aksar

15 YAĞLAR En çok enerji veren gruptur.
Kızartmalar, yağlı etler, sucuk, salam, çikolatalar yağdan zengindir. Fazla tüketilmemelidir; Kalp-damar sağlığını bozar Şişmanlığa yol açar.

16 VİTAMİNLER Hastalıklardan korunabilmek ve
vücudumuzun düzenli çalışabilmesi için gereklidirler. En çok vitamin sebze ve meyvelerde bulunur. A vitamini büyüme ve gelişim için gereklidir.Daha iyi görmemizi sağlar.Zengin kaynakları balık,yumurta,süt ve ürünleridir. C vitamini grip, nezle ve vücudu hastalıklara karşı korumada etkilidir. Ayrıca diş eti hastalıklarından da korur.

17 VİTAMİNLER D vitamini kemik sağlığımız için gereklidir.
D vitamini ile birlikte güneş ışığından da yararlanılmalıdır. B Vitamini kan yapımı ,kas ve sinir sisteminin çalışması için gereklidir E vitamini üreme sisteminde doku yapımında etkilidir. En iyi kaynakları fındık vb yağlı tohumlardır.

18 MİNERALLER KALSİYUM; süt ve süt ürünlerinde bulunur. Eksikliğinde;
Güçsüz kemik-diş sağlığı Boy kısalığı Kas ve sinir sistemi çalışmasında aksaklık DEMİR; Et, yumurta, kurubaklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzelerde boldur. Kansızlık Yorgunluk ve halsizlik Öğrenmede yavaşlık Sık hastalanma

19 OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİNİ HANGİ FAKTÖRLER ETKİLER?
Aile Arkadaşlar Öğretmen Reklamlar Kantin

20 OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN BESLENME SORUNLARI

21 Besinlerle vücuda alınan demir mineralinin yetersiz
KANSIZLIK Besinlerle vücuda alınan demir mineralinin yetersiz alımına bağlı olarak kanda demirin düşük olması

22 Kansızlık Nedeniyle; BÜYÜME ETKİLENİR . DİKKAT VE ALGILAMA AZALIR.
OKUL BAŞARISI VE FİZİKSEL AKTİVİTE DÜŞER. HASTALIKLAR SIK GÖRÜLÜR.

23 KANSIZLIĞI ÖNLEMEK İÇİN;
Demir yönünden zengin kaynaklar olan; TAVUK BALIK YUMURTA KURUBAKLAGİLLER PEKMEZ,TAHİN YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER ET KURUTULMUŞ MEYVELER ile beslenilmelidir.

24 Demir yönünden zengin besinler C VİTAMİNİ ile beraber tüketilmelidir.
TURUNÇGİLLER YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER LAHANA DOMATES YEŞİL BİBER C vitamininden zengindir.

25 Beslenmeye Bağlı Sorunların Önlenebilmesi İçin;
Besin çeşitliliği artırılmalıdır. Öğün atlanmamalıdir. 3 ana ve 1-2 ara öğünle beslenme sağlanmalıdır. Abur cubur ürün tüketimi azaltılmalıdır. Günün en önemli öğünün olan kahvaltı alışkanlık haline getirilmelidir.

26 Beslenmeye Bağlı Sorunların Önlenebilmesi İçin;
Vücut ağırlığı kontrol edilmeli,fiziksel aktivite sağlanmalıdır. Şeker tüketimi azaltılmalıdır. Ayaküstü (fast-food) yeme alışkanlığı azaltılmalı. Sıvı alımı yeterli olmalıdır. (8-10 bardak günde) Boş enerji kaynakları olan kola ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Dört besin grubundan da oluşacak şekilde öğünler düzenlenmelidir.

27 13 .5 PUAN 6-9 PUAN İYOTLU TUZ TÜKETİMİ ZEKA PUANINI
DEMİR KAYNAKLARININ TÜKETİMİ ZEKA PUANINI

28 Yeterli ve dengeli beslenme için 4 besin grubundan da yeterli alması
sağlanmalıdır.

29 SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ Okul çağı çocuğu günde 3-4 porsiyon süt grubundan almalı. 1 Porsiyon: 1 su bardağı süt. 1 kibrit kutusu peynir. 2 su bardağı ayran. 1 küçük kase muhallebi yada sütlaç.

30 ET VE ET ÜRÜNLERİ-YUMURTA-KURUBAKLAGİLLER
Bu gruptaki besinlerin her birinden veya birkaçından her gün 2-3 porsiyon tüketilmelidir. 1 Porsiyon: 1-2 köfte büyüklüğünde et,tavuk,balık veya hindi. 4-6 yemek kaşığı pişmiş kurubaklagil. 1 adet yumurta.

31 SEBZELER VE MEYVELER Bu gruptan her gün en az 5 porsiyon alınmalıdır.
Portakal,elma,armut,muz gibi meyvelerin orta büyüklükte 1 tanesi. Kayısı,erik, çilek gibi meyvelerin 3-6 adeti. 1 orta büyüklükte patates ya da havuç. 200 ml taze sıkılmış meyve suyu. Yeşil sebzeler pişmiş 4yemek kaşığı.

32 TAHILLAR VE TAHIL ÜRÜNLERİ
Bu gruptan okul çağı çocukları vücut ağırlıklarına göre 3-6 porsiyon almalıdır. 1 porsiyon: 1 orta dilim ekmek. Yarım hamburger ekmeği. 3-4 kaşık pişmiş;pirinç, makarna veya bulgur. 1 orta dilim börek.

33 KAHVALTI *Peynir *Haşlanmış Yumurta *Taze meyve suyu *Ekmek ÖĞLE-AKŞAM *Püreli köfte *Zeytinyağlı-Taze fasulye *Sütlaç

34 İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARININ BESLENME İLKELERİ
Öğün atlanmamalı Öğün aralarında ve ders çalışırken ayran, süt, yoğurt, taze meyve suyu veya sütlü tatlılar tüketilmeli. Taze meyve ve sebze her gün tüketmeli. Temel besin grupları dengeli biçimde her gün tüketmeli. Düzenli egzersiz yapılmalı. Düzenli güneşlenerek yeterli D vitamini almaya özen gösterilmeli.

35 Açıkta satılan besinleri almama
Sebze ve meyveleri yıkadıktan sonra yeme Yemek öncesi el temizliği konularında çocuklar uyarılmalı!

36 OYA NEVA DEMİRKOL Gencdiyetisyenler.com Beslenmevediyetetik.com


"OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları