Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ"— Sunum transkripti:

1 İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
EĞİTİM ŞUBESİ 2008

2 NELER ÖĞRENECEĞİZ? Niçin Besleniriz? Sağlıklı beslenme nedir?
Dengeli Beslenme nedir? Besin grupları nelerdir? Hangi besin ne işe yarar? Bugün sizlerle birlikte niçin beslendiğimizi, sağlıklı ve dengeli beslenmenin ne olduğunu, besin gruplarını, yani besinler arasında bir farklılık olup olmadığını ve hangi besinlerin ne işe yaradığını öğreneceğiz

3 BESİNLERİMİZ ÇOK ÇEŞİTLİDİR.
ET VE ET ÜRÜNLERİ BESİNLERİMİZ ÇOK ÇEŞİTLİDİR. Bütün besinler iyidir ancak bazıları büyüme ve gelişmemize, hastalıklardan korunmamıza, daha hızlı öğrenmemize biraz daha fazla yardımcıdır. Bu resimde hangi besinleri görüyoruz? Evet süt, peynir ayrı bir grup besindir. Bu köşede hangi besinleri görüyoruz? Et, tavuk, balık gibi hayvansal besinler de bir besin grubudur. Peki bu köşede neler görüyoruz? Domates, havuç, biber, muz,…… Bunlarda sebze ve meyve grubu besinlerimiz. Son köşemizde neler var? Ekmek, makarna, tahıllar var … Onlarda da bir besin grubumuz

4 BESİNLERİN BİZE NE GİBİ YARARLARI VARDIR?
Sizlerle çeşitli besinleri tanıdık. Acaba besinlerin bizlere ne gibi yararları vardır? (Çocuklara soralım …. Bir, iki cevabı dinleyip onların tartışmaya katılımlarını sağlayalım)

5 BESİNLER BİZE ENERJİ VERİR.
Hareket etmek, büyümek, gelişmek için hepimizin enerjiye gereksinimi vardır. Besinler bize bu enerjiyi sağlar. Bir arabanın yolda gidebilmesi için nasıl benzine gereksinimi varsa, bizim de enerji kaynağımız besinlerdir. Onları yetersiz alırsak kuvvetimiz azalır, iş yapamaz hale geliriz.

6 HER HAREKETİMİZ İÇİN ENERJİYE İHTİYACIMIZ VARDIR
HER HAREKETİMİZ İÇİN ENERJİYE İHTİYACIMIZ VARDIR. ders çalışırken oynarken yüzerken yürürken bize enerji gerekir. Ders çalışmak, oynamak, yüzmek, yürümek gibi tüm işlerde bize gereken enerjiyi besinlerimiz sağlar.

7 BÜYÜME VE GELİŞMEYİ SAĞLAR.
BESİNLER BÜYÜME VE GELİŞMEYİ SAĞLAR. Yeni doğmuş bir bebeğin ne kadar küçük ve kendi işlerini yapmaktan ne kadar aciz olduğunu düşünelim. Besinler olmazsa o bebek büyüyemez. Hiçbir şey yapmayı öğrenemez. Kolayca hasta da olabilir. Sağlıklı büyüme ve gelişme için besinler çok önemlidir.

8 -DİŞLERİMİZİN SAĞLIKLI OLMASI -KASLARIMIZIN GÜÇLENMESİ
-BOYUMUZUN UZAMASI -DİŞLERİMİZİN SAĞLIKLI OLMASI -KASLARIMIZIN GÜÇLENMESİ İÇİN İYİ BESLENMEMİZ GEREKİR. Boyumuzun uzaması, dişlerimizin sağlam olması, kaslarımızın güçlü olması hep besinler sayesinde olur.

9 İYİ BESLENME BİZİ HASTALIKLARA KARŞI KORUR.
İyi beslenmek vücudumuzun hastalıklara karşı direncini arttırır. Bizi hastalıklardan korur. Ancak iyi beslensek bile bazen hastalanabiliriz. Vücudumuzun mikroplarla veya diğer hastalık etkenleriyle savaşması gerekir. İyi beslenirsek bu savaşı daha kolay kazanırız.

10 SADECE KARNIMIZI DOYURMAK AÇLIK DUYGUSUNU BASTIRMAK
BESLENME: SADECE KARNIMIZI DOYURMAK AÇLIK DUYGUSUNU BASTIRMAK CANIMIZIN İSTEDİĞİ GİBİ YEMEK İÇMEK MİDİR? Beslenme gelişigüzel karnımızı doyurmak, açlık duygumuzu bastırmak değildir. Peki nedir? Bir besini çok seviyor olabiliriz. Bana çok sevdiğiniz bir besin örneği verin. (Çocuklar besin isimleri sayar, söylenen bir besini örnek vererek) Her acıktığımızda bu besini yersek karnımız doyabilir, açlığımız geçer ancak doğru beslenmiş olur muyuz? Çocuklar cevap verir. Olmayız neden, çünkü besinlerimiz çeşitli olmalıdır, tek besin grubundan beslenirsek o grup besin bazı yönlerden faydalı bile olsa bütün gereksinimlerimizi karşılamaz.

11 HAYIR!!! PEKİ NEDİR BESLENME?
İYİ BESLENME; SAĞLIKLI OLMAK BÜYÜMEK BAŞARILI OLMAK İÇİN GEREKLİ OLAN ÇEŞİTLİ BESİNLERİN ALINMASIDIR. İyi beslenmek, sağlıklı olmak, büyümek, başarılı olmak için çeşitli besinlerin alınmasını gerektirir. Sadece sevdiğimiz besinleri tüketirsek, besin çeşitliliğine dikkat etmezsek iyi beslenmiyor olabiliriz .

12 YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
NEDİR ? Şimdi sizlerle birlikte yeterli ve dengeli beslenmeyi konuşalım

13 BESİN GRUPLARIMIZ SÜT VE ÜRÜNLERİ ET YUMURTA KURUBAKLAGİLLER
SEBZE VE MEYVELER EKMEK VE TAHILLAR Bunun için önce değişik besin gruplarımızı tanıyalım. 4 temel besin grubumuz vardır. Birlikte bu besin gruplarımızı sayalım. (Çocuklar da katılır). Bu 4 besin grubundaki çeşitli besinleri her gün mutlaka tüketmemiz gerekir.

14 YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
BÜYÜMEMİZ GELİŞMEMİZ İÇİN BİZE YARDIMCI OLACAK TÜM BESİNLERDEN GEREKLİ OLDUĞU KADAR TÜKETMEMİZE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME DENİR. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VİDEOSU Büyüme ve gelişmemiz için 4 besin grubundaki çeşitli besinler bize yardımcıdır. Bunlardan her gün tüketerek yetrli ve dengeli beslenebiliriz.

15 BİR TRENİN VAGONLARINDA TAŞINIYOR OLSUN.
4 TEMEL BESİN GRUBUMUZ BİR TRENİN VAGONLARINDA TAŞINIYOR OLSUN. 1 vagonumuzda hangi besinler var; çocuklar sayar, diğer vagonlardaki besinler de çocuklara saydırılır.

16 SÜT VE SÜTTEN YAPILAN YİYECEKLER
1.VAGON SÜT VE SÜTTEN YAPILAN YİYECEKLER (Süt,yoğurt, peynir, ayran) SÜT AYRAN YOĞURT PEYNİR 1. Vagonumuzdaki besinler süt ve süt ürünleridir. Birlikte bir kez daha bu ürünleri sayalım.

17 SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDEN NE KADAR TÜKETMELİYİZ?
Çocukların soruya cevap vermelerini, katılmalarını sağlayalım. Yorum yapmadan cevaplarını dinleyelim ve diğer slayta geçelim

18 1 Kibrit kutusu kadar PEYNİR
GÜNDE: 2 Bardak SÜT 1Kase YOĞURT 1 Kibrit kutusu kadar PEYNİR Bir günde 2 bardak süt, 1 kase yoğurt, 1 küçük parça peynir tüketirsek bu grup besinden yeterli miktarda almış oluruz.

19 SÜT VE SÜTTEN YAPILAN YİYECEKLERİ NEDEN TÜKETMELİYİZ?
Acaba süt ve sütten yapılan besinleri neden tüketmeliyiz? Çocuklar cevap verir

20 SÜT VE SÜTTEN YAPILAN YİYECEKLERİ
NEDEN TÜKETMELİYİZ? Boyumuzun uzaması Kemiklerimizin güçlü olması Dişlerimizin sağlıklı olması Bu besinler boyumuzun uzaması, kemiklerimizin güçlü olması, dişlerimizin sağlıklı olması için gerekli olan kalsiyumu sağlar, enerji verir, bazı vitaminleri sağlar Sü T AYR AN YOĞU RT PEY NİR

21 Her canlı yavrusu için süt doğanın sunduğu annenin sağladığı ilk ve en önemli besindir. Bebekleri ele alalım, doğduktan sonra ilk 6 ay sadece anne sütü alarak büyümeleri ve gelişmeleri için tüm besinleri sağlarlar. İşte bu nedenle süt hepimiz için her dönemde çok değerli ve sağlığımıza büyük katkısı olan bir besindir.

22 Sadece insanlar değil tüm canlıların için süt çok önemli bir besindir
Sadece insanlar değil tüm canlıların için süt çok önemli bir besindir. Canlılar doğada kendi beslenmelerini sağlayacak duruma gelene kadar gereksinimleri olan sütü annelerinden sağlar. Anneleri yanlarında olmadığında sütlerini bizde biberonla içirip beslenmelerine yardımcı olabiliriz.

23 2.VAGON ET YUMURTA KURUBAKLAGİLLER Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller (mercimek, nohut, kuru fasulye)vb. 2. Vagonumuzdaki besinler et grubu besinlerdir. Yumurta ve kuru baklagiller de bu gruba girer. Bu grup besinleri birlikte sayalım.

24 ET, YUMURTA, KURUBAKLAGİLLER GİBİ BESİNLERİ NİÇİN YEMELİYİZ?
Et, yumurta, kuru baklagiller gibi besinleri niçin yememiz gerektiğini çocuklara soralım. Cevaplarını bekleyelim.

25 ET YUMURTA KURUBAKLAGİLLER
İyi büyümemiz için Derslerimizde başarılı olmamız için İyi görmemiz için Çabuk yorulmamak için gereklidir. Bu besinler büyümemiz, gelişmemiz için gerekli olan protein kaynağıdır. Ayrıca enerji, demir, çinko ve vitaminleri sağlarlar. Her gün bu besin grubundaki besinlerden en az 1 veya 2 değişik besini tüketelim.

26 YUMURTA İyi büyümemizi İyi görmemizi Okulda başarılı olmamızı sağlar.
Annemizden kahvaltıda iyi pişmiş yumurta isteyelim. Yumurta iyi büyümemizi iyi görmemizi, derslerimizi hızlı öğrenmemizi sağlayan çok faydalı bir besindir. Kahvaltıda annenizden size yumurta pişirmesini isteyin.

27 ET ,YUMURTA ,KURUBAKLAGİLLER GRUBUNDAN HERGÜN YEMELİYİZ.
Bu grup besinlerden her gün en az bir veya iki değişik besini yemeliyiz

28 3.VAGON SEBZE VE MEYVELER
3. Vagonumuzdaki besinler sebze ve meyvelerdir. Çocuklardan değişik sebze ve meyve isimleri saymalarını isteyelim.

29 NİÇİN SEBZE VE MEYVE YEMELİYİZ?
Çocukların bu sorumuzu yanıtlamalarını bekleyelim.

30 SEBZE VE MEYVELER BÜYÜMEMİZİ SAĞLAR HASTALIKLARDAN KORUR
HASTALIKLARIN KOLAY İYİLEŞMESİNİ SAĞLAR İYİ GÖRMEMİZİ SAĞLAR. CİLDİMİZİ GÜZELLEŞTİRİR Sebze ve meyvelerin ne işlere yaradıklarını çocuklarla birlikte tekrar edelim.

31 Hergün Mutlaka Sebze ve Meyve Yemeliyiz!
Her gün her öğünde mutlaka bol miktarda sebze ve meyve yemeliyiz. Peki bir günde ne kadar sebze ve meyve yiyelim?

32 Bir günde 3 değişik sebze ve 2 değişik meyve yiyelim Sağlıklı olalım
Gün içinde 3 değişik sebze ve 2 değişik meyve yemek çok faydalıdır. Bu miktarda sebze ve meyveyi tüketebilmek için her öğünde veya ara öğünlerimizde sebze ve meyve veya bunlardan hazırlanmış besinleri tüketelim.

33 4.VAGON EKMEK VE TAHILLAR (ekmek,bulgur,makarna,pilav)
4. Vagonumuzdaki besinler ekmek ve tahıllardır. Çocuklardan ekmek, bulgur, makarna, pilav dışında da örnek vermelerini isteyelim. Undan kullanılarak hazırlanan ürünler bu gruba girer. Patates de bu gruba dahil bir besindir

34 EKMEK VE TAHILLAR Bize enerji verir. Büyümemizi sağlar.
Bu grup besin enerji kaynağımızdır. Enerji vererek büyümemizi hareket etmemizi sağlarlar. Bu besin grubunu az tüketirsek büyümemiz geri kalır, ama gereğinden çok da tüketirsek şişmanlarız. Bu nedenle bu besin grubunu diğer temel besin gruplarımızı yeterli miktarda aldıktan sonra o öğünde doymamızı sağlayacak miktarda tüketelim.

35 HANGİ EKMEĞİ YEMELİYİZ?
BEN DAHA BESLEYİCİYİM X Tam tahıl unundan hazırlanan ekmek gibi besinlerde beyaz unda hazırlanan ürünlerden daha besleyicidir. Bizi ileri yaşlarda olabilecek hastalıklardan da korurlar. Böyle unlardan hazırlanmış besinleri seçelim ve tüketelim.

36 ŞEKERLER VE YAĞLAR Şekerler ve yağlar yoğun enerji sağlayan besinlerdir. Pastalar, tatlılar, şekerlemeler, kremalar, kızartmalar, gofret ve hazır besinler şeker ve yağ açısından çok zengin besinlerdir.

37 X İleri yaşlarda hastalığa sebep olan yiyeceklerdir.
Sağlıklı beslenmek için bu grup besinleri az tüketelim

38 ŞEKERLER VE YAĞLARIN ZARARLARI NELERDİR?
Çocuklar yanıt verir

39 ŞEKERLER VE YAĞLARIN ZARARLARI NELERDİR?
Şişmanlamamıza Sağlığımızın bozulmasına Hastalanmamıza Dişlerimizin çürümesine Öğrenme güçlüğüne neden olur. .. Aşırı tüketildiğinde fazla şekerli ve yağlı besinler şişmanlamamıza, sağlığımızın bozulmasına, ileri yaşlarda şeker, kalp, tansiyon gibi hastalıklara, dişlerimizin çürüyüp ağrımasına, öğrenme güçlüğüne yol açarlar ? ?

40 x x x x x x Yağda Kızartılmış Bütün Yiyecekler,
(Mayonez,Kremalı Yiyecekler,Yağlı Etler, Sucuk,Salam,Sosis) ve Çikolatalı Yiyeceklerin Yağ İçeriği Fazladır. x x x Yağda kızartılmış yiyecekler, mayonezli, kremalı yiyecekler, salam, sucuk sosis gibi yağlı yiyecekleri, tatlıları, pasta ve şekerlemeleri daha az tüketelim. Sağlıklı besinlerimizin yerini almalarına izin vermeyelim.

41 GÜNDE KAÇ ÖĞÜN YEMEK YEMELİYİZ?
Çocuklara soralım

42 GÜNDE KAÇ ÖĞÜN YEMEK YEMELİYİZ?
Kahvaltı Öğle Yemeği Akşam Yemeği Öğün aralarında meyve, fındık, ceviz, kurutulmuş meyveler yemeliyiz. Süt ve ayran içebiliriz. Kahvaltımız, öğle yemeğimiz ve akşam yemeğimiz 3 ana öğünümüzdür. Mümkünse sofrada oturarak diğer aile bireyleri ile birlikte yemeğimizi yiyelim. Öğün aralarında acıkıyorsak öğünlerde iştahımız kapamayacak miktarlarda meyve, fındık, ceviz, kuru meyveler, süt, yoğurt ayran, sıkılmış meyve suyu gibi sağlıklı besinleri tüketebiliriz.

43 EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜMÜZ NEDEN KAHVALTIDIR?
Çocuklar cevap verir.

44 Güne Sağlıklı Başlarız. Hızlı Öğreniriz. Kolay Hatırlarız.
KAHVALTININ ÖNEMİ Güne Sağlıklı Başlarız. Hızlı Öğreniriz. Kolay Hatırlarız. Çabuk Yorulmayız. Kahvaltının neden en önemli olmazsa olmaz öğün olduğunu vurgulayalım.

45 KAHVALTIDA NELER YİYEBİLİRİZ?
Yumurta, peynir, süt, tam tahıl ekmekleri, hazır tahıllar, zeytin, taze sıkılmış meyve suları, domates, salatalık, meyveler, yoğurt kahvaltımızda çok besleyici besinlerdir.

46 BİR ÖĞÜNDE HER BESİN GRUBUNDAN YEMELİYİZ.
AYRAN SÜT YOĞURT MEYVE SALATA ET GRUBU SEBZE Bir öğünde her besin grubundan yemeliyiz. Bir öğünde tabağımızın yarısını sebzeler, dörtte birini kuru baklagil veya et grubu bir besin, dörtte birini de ekmek grubu bir besinle planlar; içecek olarak süt veya ayran veya yoğurt; yanında salata; yemekten sonra da bir meyve tüketirsek sağlıklı bir öğün tüketmiş oluruz. EKMEK GRUBU

47 SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN ÖNERİLER:
Sütümüzü içelim. Kahvaltımızı mutlaka yapalım. Yeterince su içelim. Öğün aralarında meyve, kuruyemiş, yoğurt, ayran tüketelim. Sebze ve meyveleri bol su ile yıkayalım. Açıkta satılan yiyecekleri almayalım. Sağlıklı yaşam için bunları yapalım.

48 SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN ÖNERİLER:
Spor yapalım. Hareketli bir yaşam sürelim. Hareketsiz kalırsak sağlıklı olamayız. Bunun için spor yapalım, hava uygunsa açık havada oyunlar oynayalım. Televizyon karşısında az zaman geçirmeye dikkat edelim.

49 SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN ÖNERİLER:
Yemekten önce ve sonra ellerimizi yıkamalıyız. Ellerimizi yıkamazsak ellerimizdeki mikroplar yediğimiz yiyecekler birlikte bizi hastalandırabilir. Bu nedenle yemekten önce ve sonra ellerimizi yıkamalıyız.

50 SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN ÖNERİLER:
Günde en az 2 kere dişlerimizi fırçalamalıyız. Fazla şekerli ve yapışkan kıvamlı besinler yemek diş çürüklerini kolaylaştırır. Dişlerimizin çürümemesi için günde 2 kez dişlerimizi fırçalayalım.

51 SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİZ.

52

53

54

55

56

57


"İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları