Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dr Oya Çetinkaya Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dr Oya Çetinkaya Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı."— Sunum transkripti:

1 Dr Oya Çetinkaya Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

2 BİR ELMANIN İKİ YARISI

3

4 ÇOCUK BESLENMESİ

5 BESLENME • FİZİK GELİŞME, • BAZAL METABOLİZMANIN TEMİNİ • HASTALIKLARDAN KORUNMA, İÇİN GEREKLİDİR.

6 ÇOCUĞUNUZ NELER YEMELİDİR?

7 ET GRUBU Et, tavuk, balık, hindi, yumurta, kuru baklagiller, Protein, demir, çinko, B vitaminleri içerirler.

8 ET GRUBU

9 SÜT GRUBU Süt, yoğurt, peynir Protein, kalsiyum, yağ, fosfor, magnezyum içerirler.

10 SÜT GRUBU

11 TAHIL GRUBU Pirinç, buğday, mısır, bulgur, yulaf, çavdar, şehriye, makarna, Karbonhidratlar, B vitamini, mineraller içerirler. TAHIL GURUBU

12 TAHIL GRUBU

13 SEBZE MEYVE GRUBU Sebzeler ve meyveler Karbonhidrat, vitamin ve mineraller, özellikle C vitamini içerirler.

14 YAĞ VE ŞEKER GRUBU Tere yağ, margarin, sıvı yağlar, zeytin, Şeker, reçel, bal, Vücuda enerji sağlarlar.

15 YAĞ GRUBU

16 ŞEKER GRUBU

17 ÇOCUK BU BESİN GRUPLARINDAN NE KADAR YEMELİDİR?

18 Bir günde: 2-3 porsiyon et grubu 2-3 porsiyon süt grubu 6-11 porsiyon tahıl gurubu 2-5 porsiyon sebze grubu 2-4 porsiyon meyve grubu 30 gr yağ grubu (6 yemek kaşığı) 40 gr şeker grubu (4 yemek kaşığı)

19 Porsiyonlar ne kadar olmalıdır ?

20 ET GRUBU • Yumurta……….1 adet • Köfte……………1 adet (yumurta kadar) • Kıyma……………1 köfte kadar • Tavuk……………1 köfte kadar • Balık……………..1 köfte kadar • Kuru baklagil… 3 – 4 yemek kaşığı

21 SÜT GRUBU • Süt …………. 1 su bardağı • Yoğurt …… 1 su bardağı • Peynir……… 1 kibrit kutusu

22 TAHIL GRUBU • Ekmek ……. 1 etimek dilimi • Pilav ……….. 3 – 4 yemek kaşığı • Makarna … 3 – 4 yemek kaşığı • Çorba …….. 1 kase • Patates ….. 1 orta boy • Börek ……… 1 etimek dilimi • Bisküvi ……. 2 – 3 adet • Grisini …….. 2 – 3 adet

23 SEBZE MEYVE GRUBU • Havuç ……………. 1 orta boy • Domates ………. 1 orta boy • Pişmiş sebze. 3 – 4 yemek kaşığı • Elma, muz, vs. 1 küçük boy • Çilek, erik, vs. 1 kase

24 YAĞ GRUBU • Tereyağı ve margarin… bir tatlı kaşığı • Sıvı yağlar……………………..bir tatlı kaşığı • Zeytin ……………………………5-6 adet • Fındık, ceviz………………… 5-6 adet

25 ŞEKER GRUBU • Şeker……… 1 yemek kaşığı • Reçel ……… 1 yemek kaşığı • Bal ………….. 1 yemek kaşığı • Pekmez…... 1 yemek kaşığı

26 BESLENMEDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? • Çeşitlilik sağlanmalı • Sağlıklı vücut ağırlığı sağlanmalı • Lifli besinler tüketilmeli • Yağ ve şeker tüketimi azaltılmalı • Vitamin ve mineraller yeterli olmalı

27 ÇOCUKLAR NELER YEMEMELİ? • Bol şekerli ve yağlı yiyecekler, • Kolalı içecekler, • Enerji içecekleri, • Hazır yiyecekler (E123,E110,E212) • Suni tatlandırıcılar

28

29

30

31

32

33 SIK GÖRÜLEN BESLENME SORUNLARI • Bir besinin veya besin gurubunun reddi • Düzensiz beslenme alışkanlığı • İştahsızlık • Şişmanlık • Kansızlık • Diş çürükleri

34 Vücudumuz Yediklerimizden Oluşmuştur

35 BESLENME BECERİLERİ 1 yaş – Yardımla fincanı tutar. Kaşık kullanamaz. Mama iskemlesi uygundur.

36 18 ay –Yardımsız fincan tutar. Dökmeden kaşık kullanabilir. Etrafı kirletir. Mama iskemlesi uygundur.

37 2 yaş – Daha düzenlidir. Pipet ile içebilir. Mama iskemlesi uygundur.

38 3 yaş – Yumuşak besinleri kesebilir. Çatal, kaşık, fincan kullanabilir. Kendini besleyebilir. Düzenlidir. Masada oturabilir.

39 Dr Oya Çetinkaya Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı


"Dr Oya Çetinkaya Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları