Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAĞLIKLI BESLENME.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAĞLIKLI BESLENME."— Sunum transkripti:

1 SAĞLIKLI BESLENME

2 E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

3 E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI
MERHABA ÇOCUKLAR! SÖYLEYİN BAKALIM DÜN NELER YEDİNİZ? E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

4 E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI
Besinler 4 gruba ayrılır: Ekmek ve Tahıl Grubu Süt Grubu Et-Yumurta- Kurubaklagil Grubu Taze Sebze ve Meyve Grubu E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

5 E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI
Süt Grubu Süt, yoğurt Peynirler Ayran Süt tozu Sütlü tatlılar Bu grupta bulunan besinler: Süt, yoğurt Peynirler (beyaz peynir, kaşar, çökelek gibi) Ayran Süt tozu Sütlü tatlılar (sütlaç, muhallebi, dondurma gibi) Sağladığı Önemli Besin Ögeleri: Kalsiyum, protein, D vitamini, bazı B grubu vitaminler Günlük tüketilmesi önerilen toplam miktar 2-3 su bardağı süt veya yoğurt ( gram) + 1 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir (30 gram) • 1 su bardağı ayran içtiğiniz zaman yarım su bardağı yoğurt yemiş sayılırsınız • 1 kase sütlü tatlı yediğinizde, 1 su bardağı süt içmiş sayılırsınız • 1 su bardağı süt veya yoğurt tüketmediğinizde, ek olarak 30 gram daha peynir yemelisiniz. E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

6 Günlük tüketmeniz gereken miktar
2-3 su bardağı süt yoğurt + 1 porsiyon peynir E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

7 Et-Yumurta-Kuru baklagil Grubu
Kırmızı etler (dana, kuzu…) Beyaz etler (tavuk, hindi, balık) Yumurta Kuru baklagiller (mercimek, kuru fasulye, nohut) Et ürünleri (salam, sosis, sucuk, pastırma) Bu grupta bulunan besinler: Kırmızı etler (dana, kuzu vb.) Beyaz etler (tavuk, hindi, balık) Yumurta Kuru baklagiller (mercimek, kuru fasulye, nohut) Et ürünleri (salam, sosis, sucuk, pastırma) Sağladığı Önemli Besin Ögeleri: Protein, demir, bazı B grubu vitaminler. (kuru baklagiller yukarıdakilere ek olarak posa yönünden de zengindir) Günlük tüketilmesi önerilen toplam miktar 2-3 köfte kadar et-tavuk-balık-hindi + 1 adet yumurta veya o kadar et-tavuk-balık-hindi Haftada 3-4 kez 1 porsiyon kurubaklagil • Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagilleri daha sık tüketiyorsanız et miktarını azaltabilirsiniz • Etlerin yağlı olan bölümlerini ve sucuk, salam gibi et ürünlerini fazla yemezseniz daha sağlıklı beslenmiş olursunuz E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

8 Günlük tüketmeniz gereken miktar
2-3 köfte kadar et-tavuk-balık-hindi + 1 yumurta o kadar et-tavuk-balık-hindi Haftada 3-4 kez 1 porsiyon kurubaklagil E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

9 E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI
Sebze ve Meyve Grubu Bütün taze sebzeler Bütün taze meyveler Bu grupta bulunan besinler: Bütün taze sebzeler: Domates, havuç, salatalık, taze fasulye, patlıcan, yeşil biber, pırasa, karnabahar, lahana, ıspanak, kereviz, patates, maydanoz, dereotu, marul gibi besinler Bütün taze meyveler: Elma, portakal, mandalina, çilek, armut, karpuz, kiraz, dut, şeftali, üzüm, muz, incir gibi besinler Sağladığı Önemli Besin Ögeleri: Vitaminler (özellikle C ve A vitaminleri), mineraller, posa Günlük tüketilmesi önerilen toplam miktar GÜNDE KEZ YEMEYE ÇALIŞINIZ • Sabah kahvaltısında, öğlen ve akşam yemeklerinde, 2 ara öğünde taze sebze veya meyve yerseniz 5’i tamamlayabilirsiniz. • Günde 5 kez yemeniz gerekenin en az 3’ünü salata veya meyve olarak tüketebilirseniz daha çok vitamin almış olursunuz. E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

10 Günlük tüketmeniz gereken miktar
GÜNDE KEZ SEBZE-MEYVE YEMEYE ÇALIŞIN E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

11 E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI
Ekmek ve Tahıl Grubu Her çeşit ekmek Simit, poğaça Yufka Makarna Şehriye İrmik Un Pirinç Bulgur Bu grupta bulunan besinler: Buğday, çavdar, yulaf ve mısırdan yapılmış ekmekler, bazlama, makarna, şehriye, bulgur, irmik, un, pirinç, yufka gibi besinler Sağladığı Önemli Besin Ögeleri: Karbonhidrat, bazı B grubu vitaminler, mineraller, posa Günlük tüketilmesi önerilen toplam miktar 4-6 orta dilim ekmek ( gram) + 1 küçük kase pilav-makarna (6-8 yemek kaşığı) veya 1 orta dilim börek 1 kase kadar çorba • 1 küçük kase pilav-makarna veya 1 dilim börek yediğinizde 1 orta dilim ekmek yemiş olursunuz. İstediğiniz zaman ekmek hakkınızı bu tür besinlerle değiştirebilirsiniz. • 4-6 adet bisküvi, grisini veya paket kraker yediğinizde yine 1 orta dilim ekmek yemiş olursunuz. Bu tür besinlerden yediğinizde ekmek hakkınız azalacaktır. • Vücut ağırlığınız fazla ise yukarıda belirtilen miktarlardan daha fazla yememeye özen göstermelisiniz. E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

12 Günlük tüketmeniz gereken miktar
4-6 orta dilim ekmek + 1 küçük kase pilav-makarna (6-8 yemek kaşığı) orta dilim börek 1 kase çorba E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

13 E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI
ÖĞÜNLERİMİZ 3 ana öğün: Sabah kahvaltısı Öğle yemeği Akşam yemeği 2 ara öğün: Sabah ile öğle arası: Kuşluk Öğle ile akşam arası: İkindi E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

14 E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI
Kahvaltı Mutlaka Süt grubu Yumurta Ekmek ve tahıl grubu Taze meyve –sebze olmalı Örnek: Peynir Haşlanmış yumurta Taze meyve suyu Ekmek Süt Poğaça Mandalina-portakal Fazla kilolu olmayanlar kahvaltılarına pekmez, bal, reçel veya marmelat ekleyebilirler. Örneklerdeki meyve ve sebzeler mevsime göre değişebilir. Değişik bir kahvaltı yapmak istenirse süt veya yoğurt içine mısır gevreği, yulaf ezmesi gibi kahvaltılık tahıllardan konabilir. Yanında meyve yenilmelidir. E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

15 E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI
Şimdi oyun zamanı… E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

16 E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI
Süt Haşlanmış yumurta Domates-salatalık Ekmek Peynirli omlet Ihlamur Kaşarlı tost Taze meyve suyu Ballı ekmek Portakal E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

17 Öğle veya Akşam Yemekleri
Mutlaka Et-yumurta-kuru baklagil grubu Ekmek ve tahıl grubu Taze meyve-sebze olmalı Örnek: Kuru fasulye Bulgur pilavı Karışık salata Ayran Kıymalı kabak yemeği Makarna Yoğurt E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

18 E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI
Yine oyun zamanı… E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

19 E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI
Kıymalı tepsi böreği Domates salatası Ayran Mercimek çorbası Etli yaprak sarma-yoğurtlu Meyve Fırında tavuk Pirinç pilavı Havuç-marul salatası Püreli köfte Zeytinyağlı taze fasulye Sütlaç E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

20 E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI
Ara öğünlerde: Meyve Ayran Süt Taze meyve suları Peynir-ekmek Küçük kek veya poğaça Sütlü tatlılar E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

21 Yeterince süt, et, yumurta, kuru baklagil almazsak ne olur?
Büyüme ve gelişmemiz yavaşlar Kolay hasta oluruz Hastalıklar daha uzun sürer Saç, deri, tırnak gibi dokularımızın sağlığı bozulur Organlarımızın çalışması aksar E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

22 ŞİŞMANLAMAMIZA NEDEN OLUR VE
Şeker, şekerli içecekler, çikolata, gofret, tatlı bisküviler, kağıt helva, pamuk şekeri ve diğer tatlı yiyecekler ŞİŞMANLAMAMIZA NEDEN OLUR VE DİŞLERİMİZİ ÇÜRÜTÜR! Günlük yaşamınızda fazla hareketli değilseniz ve spor yapmıyorsanız, şeker içeriği yüksek besinlerden aldığınız enerji harcanamaz. Bu tür yiyecekleri fazla tüketmek şişmanlığa neden olur. Ayrıca, hızla kana karıştıkları için iştahınızı azaltarak vücudunuz için gerekli olan diğer besinleri yeterli miktarda yemenizi engeller. Bu nedenle böyle besinlerin özellikle yemek saatine yakın tüketilmesi sakıncalıdır. E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

23 yiyecekler, yağlı etler, sucuk, salam, sosis,
Cips, kızarmış patates, mayonez, kremalı yiyecekler, yağlı etler, sucuk, salam, sosis, çikolatalar ve çikolatalı yiyecekler çok yağlıdır. Ekmeğin üzerine yağ sürmek veya yağa ekmek bandırmak, yağ içeriği çok olan besinlerden fazla miktarda yemek yağ tüketiminin artmasına neden olur. E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

24 E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI
Günlük olarak tüketmemiz gereken besinleri yeterli miktarda tüketebilirsek, vücudumuz için gerekli bütün vitaminleri almış oluruz.. BOL BOL TAZE MEYVE-SEBZE TÜKETİN! E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

25 Süt, yoğurt, peynir yemezsek ne olur?
Kemik ve dişlerimiz yeterince sağlam olamaz Kemiklerimizin uzaması yavaşlar, boyumuz kısa kalır Kaslarımız yeterince güçlü olamaz E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

26 E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI
SU Vücudun çalışabilmesi için günde litre su içmeliyiz Vücudumuzun düzenli çalışabilmesi için gerekli olan sıvının çoğunluğunu su ve diğer içeceklerden (yaklaşık litre) sağlarız. Geriye kalan miktarı ise yiyeceklerimizin bileşiminde bulunan ve farkında olmadan aldığımız su ile karşılamış oluruz. Vücudumuza aldığımız su idrar,ter ve dışkıyla atılır. Bir miktar da solunum yoluyla kaybederiz. Sıcak havalarda ve fazla fiziksel aktivite sırasında terleme nedeniyle su kaybımız artar. Ayrıca ishal sırasında dışkı ile daha fazla su atarız. Günlük olarak kaybettiğimiz miktarı karşılayacak kadar sıvı almadığımızda vücut hücrelerinin çalışması aksar. E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

27 E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI
Güvenli besin nedir? Temiz, bozulmamış ve içinde sağlığa zararlı maddeler bulunmayan besinler E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

28 E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI
DİKKAT ! Açıkta satılan yiyecekler alınmamalı Son kullanma tarihine bakılmalı Yiyecekler buzdolabında saklanmalı E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

29 E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI
DİKKAT ! Tabak, çatal, kaşık, bardak temiz olmalı Yemekten önce ve sonra eller yıkanmalı Sebze ve meyveler çok iyi yıkanmalı E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

30 Fast-food ve abur-cuburla
DİKKAT ! Fast-food ve abur-cuburla karnımızı doyurmayalım! E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

31 E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI
Vitaminler en çok… E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

32 E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI
Kalsiyum en çok… E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

33 E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI
Yemekle birlikte içilmemeli ! E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

34 E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI
Sağlıklı günler… E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI


"SAĞLIKLI BESLENME." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları