Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ"— Sunum transkripti:

1 FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
ADI : Yunus SOYADI : Tan NUMARASI : 157 SINIFI : 5-D

2 KARBONHİDRATLAR Hangi Besinlerde Bulunur ?
Temel besin maddelerimizdendir. Ekmek , makarna , pilav , süt , bal , meyve çeşitlerinde , tahıllarda , patates ve şekerkamışında bolca bulunur. Karbonhidrat içeren maddelere tentürdiyot damlatıldığında rengi mavi olur.

3

4 Vücudumuzda Ne İşe Yarar ?
Vücudumuz enerji üretmek için en önce karbonhidratları (ekmek, makarna) kullanır. Sonra yağları (zeytinyağı, tereyağı) en son olarak da proteinleri (süt, et, bakla) enerji kaynağı olarak değerlendirir. Karbonhidratlar vücudumuza enerji sağlar. Meyve ve sebzelerde , kepekli ekmekte bulunan lif , sindirimi kolaylaştırır. Lif de bir karbonhidrattır.

5 YAĞLAR Vücudumuz için gerekli enerji önce karbonhidratlardan sağlanır. Karbonhidratların yetersiz kaldığı durumlarda ( çok enerji gerektiren işler yaptığımızda) gereksinimimiz olan yağlardan sağlarız. Vücudumuz, fazla enerji gerektiren işler için gerekli enerjiyi yağlardan sağlar. Yağlar, karbonhidratlardan daha fazla enerji içerir. Vücut sıcaklığımızı korur. Fazla yağ vücudumuzda depolanır. Çok yağ ve karbonhidrat tükettiğimizde şişmanlık sorunu yaşarız.

6 BİLGİ : Sporcular ve dağcılar çok enerji tükettikleri için bol karbonhidrat içeren yiyecekler tüketirler Kış uykusuna yatan, göç eden hayvanlar ( ayı, leylek vb.) yağ depolar. Çünkü yağ, vücut sıcaklığını korur ve vücuda enerji verir.

7 YAĞ İÇEREN BAZI YİYECEKLER
Bitkisel Yiyecekler Ayçiçeği Zeytin Ceviz Soya Fasulyesi Susam Yer Fıstığı Hayvansal Yiyecekler Et Süt Yumurta Balık Tereyağı Kaymak

8 Hangi Besinlerde Bulunur ?
PROTEİNLER Hangi Besinlerde Bulunur ? Et , süt , yumurta , yoğurt , balık , peynir gibi hayvansal besinlerde bolca bulunur. Bitkisel besinlerden tahıllar , baklagiller ve kuru yemişler protein bakımından zengindir. Nitrik asit damlattığımızda rengi sarı olan maddelerde protein vardır.

9

10 Vücudumuzda meydana gelen büyüme, gelişme, kırık ve yaraların iyileşmesi proteinler sayesinde gerçekleşir. Proteinler, büyüme ve gelişmeyi sağlar. Vücudumuzda oluşan yaraların iyileşmesini sağlar. Bu nedenle proteinler yapıcı ve onarıcı besinler olarak adlandırılır. Saç ve tırnaklarımızın uzamasını sağlar. Vücudumuzun mikroplara karşı direnci ve zekâmızın gelişmesi için de proteinlere ihtiyaç duyarız.

11 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER 


"FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları