Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI HAZIRLAYANLAR MAHİNUR ÖZDEMİR HÜLYA CENGİZ REHBER ÖĞRETMENLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI HAZIRLAYANLAR MAHİNUR ÖZDEMİR HÜLYA CENGİZ REHBER ÖĞRETMENLER."— Sunum transkripti:

1 İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI HAZIRLAYANLAR MAHİNUR ÖZDEMİR HÜLYA CENGİZ REHBER ÖĞRETMENLER

2 YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN ”SÜT VE ÜRÜNLERİ”, ”ET VE BENZERİ”, ”SEBZE VE MEYVELER”, “EKMEK VE TAHILLAR”, DAN HER GÜN SİZİN İÇİN GEREKLİ OLAN MİKTARLARDA ALINMASI DURUMUNA YETERLİ VE DENGELİ BESLENME DENİR.

3 YETERSİZ BESLENİRSEK BİZE NE OLUR? Kansızlık Şişmanlık Zayıflık Hastalığı Sık Hastalanma Diş Çürükleri Kemik bozuklukları Vitamin ve mineral yetersizlikleri

4 BESİNLER BİZE ENERJİ VERİR

5 HER HAREKETİMİZ İÇİN ENERJİYE İHTİYACIMIZ VARDIR

6 BESİNLER BÜYÜME VE GELİŞMEYİ SAĞLAR

7 BOYUMUZ HER YIL BİRAZ UZAR

8 BESİNLER BİZİ HASTALIKLARDAN KORUR

9

10 SEVGİLİ TRENİMİZ VE BESİNLERİMİZ

11 ET VE ET KADAR YARARLI BESİNLER

12 YUMURTAMIZ

13 İÇİNDE DEMİR BULUNAN YİYECEKLER YETERİ KADAR YENİLMEDİĞİNDE KANSIZLIK OLUR

14 DEMİR Beynimize oksijen taşıyan hemoglabinin yapı taşlarıdır. Demir Eksiksiğinde;Huzursuzluk, halsizlik, algılama eksikliği, büyüme ve gelişmede yavaşlama görülür. Demirden zengin gıdalar; Yumurta sarısı, pekmez, kırmızı et, fındık, fıstık, mercimek, baklagiller

15 SÜT VE SÜTTEN YAPILAN YİYECEKLER SÜT AYRAN YOĞURT PEYNİR

16 NEDEN SÜT İÇMELİYİZ ? KEMİK SAĞLIĞIMIZ KAS SAĞLIĞIMIZ GÖZ SAĞLIĞIMIZ DİŞ GELİŞİMİMİZ İÇİN SÜT İÇMELİYİZ

17 GÜNDE EN AZ İKİ BARDAK SÜT İÇMELİYİZ.

18 PROTEİNLER Yoğurt Et Süt Yumurta Mercimek Kuru Fasulye Buğday

19 Yeterince Protein Alamazsak Ne Olur? Büyüme ve gelişme yavaşlar Kolay hasta olunur Hastalıklar daha uzun sürer Saç, deri, tırnak gibi dokularının sağlığı bozulur Organlarının çalışması aksar

20 Günlük tüketilmesi önerilen protein miktarı * 2-3 su bardağı süt veya yoğurt ( gram) * 1 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir (30 gram)

21 SEBZE VE MEYVELER

22 C VİTAMİNİ BİZİ HASTALIKLARDAN KORUR. DİŞ ETLERİNİN SAĞLIKLI OLMASI İÇİN GEREKLİDİR.

23 A VİTAMİNİ KARANLIKTA GÖRMEYİ SAĞLAR CİLDİMİZİ GÜZELLEŞTİRİR BÜYÜMEMİZİ SAĞLAR

24 EKMEK VE BENZERİ

25 KAHVALTININ ÖNEMİ GÜNE SAĞLIKLI BAŞLAMAK İÇİN ÖĞRENMEK VE ÖĞRENDİKLERİMİZİ KOLAY HATIRLAMAK İÇİN ÇABUK YORULMAMAK İÇİN *Kahvaltı etmeden okula gelen çocukların daha az başarılı oldukları görülmüştür. *Bu nedenle kahvaltı etmeden evden çıkmamaya özen göstermeliyiz.

26 ŞEKERLER VE YAĞLAR

27 BİR ÖĞÜNDE HER BESİN GRUBUNDAN YEMELİYİZ

28 EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜMÜZ KAHVALTIDIR

29 KAHVALTININ ÖNEMİ GÜNE SAĞLIKLI BAŞLAMAK İÇİN ÖĞRENME VE ÖĞRENDİKLERİMİZİ KOLAY HATIRLAMAK İÇİN ÇABUK YORULMAMAK İÇİN KAHVALTI ETMELİYİZ

30 DOĞRU BİR BESLENME İLE VE YETERİNCE HAREKETLİ OLDUĞUNUZDA Yapısal olarak ulaşabileceğiniz en uzun boya ve yapınıza en uygun kiloya ulaşmanız mümkündür.

31 SAĞLIKLI BESLENME İÇİN ÖNERİLER Her öğünde 4 temel besin grubundan tüketmeliyiz. Çiğ sebze ve meyveleri bol su ile yıkamalıyız Süt içme alışkanlığı kazanmalıyız. Öğün atlamamalıyız Sabah kahvaltısı yapmalıyız.

32 Açıkta satılan yiyecekleri satın almamalıyız. Öğün aralarında çikolata, cips, gibi yiyecekler yememeliyiz.

33 Tabağımıza yiyebileceğimiz kadar yemek almalıyız

34 Spor yapmalıyız Hareketli bir yaşam sürmeliyiz

35 Yemekten sonra ellerimizi yıkamalıyız Günde en az 2 kere dişlerimizi fırçalamalıyız


"İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI HAZIRLAYANLAR MAHİNUR ÖZDEMİR HÜLYA CENGİZ REHBER ÖĞRETMENLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları