Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

6-7 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ 1.sınıf velilerine tavsiyeler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "6-7 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ 1.sınıf velilerine tavsiyeler"— Sunum transkripti:

1 6-7 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ 1.sınıf velilerine tavsiyeler

2 6-7 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
6 -7 yaş arasındaki yıllar çocuğun yaşamında gelişim hızının yüksek olduğu ve çocuğun kişiliğinin biçimlendiği en önemli yıllardır. Çocuğun kişiliğinin temel yapısı bu dönemde oluşmaktadır. Bu yılların önemi tartışılmaz bir gerçektir.

3 Fiziksel gelişim; Çocuğun gelişimi bu yaşlarda da devam eder.
Boyu uzar, kilo artışı devam eder. Diş değişimi tamamlanır. Yeni motor beceriler kazanır. El becerileri artar. Yaptığı hareketlerin hızını kendi ayarlayabilir. Belli bir esneklik kazanır. Kız çocukları erkek çocuklarına oranla daha hızlı gelişim gösterir.

4 Dil gelişimi; Konuşma yoluyla başkalarının söylediğini doğru bir şekilde anlayabilir. Kendisine ait söz dağarcığı geliştirmiştir. Sözcükleri doğru olarak telaffuz edebilir. Anlaşılır bir cümle yapısı kurabilir.

5 Sosyal gelişim; Fikir alışverişinde bulunabilir.
Kendi cinsinden çocuklarla gruplar oluşturabilir. Arkadaşlık ilişkileri önemlidir. Yeni arkadaşlıklar kurar. Duygularına hâkim olabilir. Her zaman çevresinden övülmeyi, beğenilmeyi, sevilmeyi bekler. Çabuk kişilik değiştirebilirler, korku sevinç ve öfke gibi duyguları aniden değişebilir. Kendini güvende hissetmek ister.

6 Zihin gelişimi Atasözleri ve deyimleri anlamayabilir.
Bazı mecaz sözcükleri kavramakta güçlük çekebilir. Kendi kendine öğrenme ve anlama çabasındadır. Mantıklı düşünebilir, kendisini eleştirebilir.

7 Hayatınızda yeni bir sayfa açılıyor. Bu başlangıç hem onun hem de sizlerin hayatında yepyeni bir dönemin başlangıcı....

8 Sizce bu yeni ortam çocuklarımız için neler ifade ediyor?

9 Okul, çocuklar için yeni bir sosyal ortamdır.

10 Yeni ve farklı arkadaşlar ve öğretmenler
Yeni bir fiziksel çevre (Ortam) Yeni kurallar, onları bekleyen sorumluluklar (örneğin, sabah vaktinde kalkıp hazırlanmak, okula yetişmek vb.)

11 BAŞARIYI YAKALAMADA VELİYE DÜŞEN GÖREVLER

12 BAŞARIYI YAKALAMADA VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
Çocuğunuzun sağlık durumu ile yakından ilgileniniz. Hastalıklardan bir kısmı, çocuğun hayat enerjisini önemli ölçüde azaltarak onu dermansız bırakır. Bir kısmı ise; doğurdukları devamlı acı ve ağrılar yüzünden çocuğun ilgi ve dikkatini ders konuları üzerinde toplamasına engel olur. Sağlık durumu çocuğun okul başarısına etki ettiği gibi bazı rahatsızlıkların bilinmemesi veya tedavi ettirilmemesi birtakım uyumsuz davranışların da sebebi olacaktır.

13 BAŞARIYI YAKALAMADA VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
Çocuğunuzu kahvaltı ettirmeden veya yemek yedirmeden kesinlikle okula göndermeyiniz. İlköğretimdeki çocuk hızlı bir büyüme ve gelişme dönemindedir. Bu konuda titiz olunuz. Yemeklerini zamanında yediriniz.

14 BAŞARIYI YAKALAMADA VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
Çocuğunuzun kılık- kıyafetine özen gösteriniz. Kıyafetlerinin okul kurallarına uymasına ve temizliğine dikkat ediniz.

15 BAŞARIYI YAKALAMADA VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
Çocuğunuzun derslerinin ve davranışlarının daha iyiye yönelmesi için, öğretmenlerle sıkı bir işbirliği kurunuz. Veli toplantılarına mutlaka katılınız.

16 BAŞARIYI YAKALAMADA VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
Çocuğunuzun yaşamındaki en etkili çevre aile çevresidir. Çocuk yaşamında en çok etkili örnekleri ailesinden alır. Anne-baba olarak tüm davranışlarınızla çocuklarınıza örnek olunuz.

17 BAŞARIYI YAKALAMADA VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
Çocuğunuzu iyi tanıyınız. Çocuklardan yapamayacağı şeyleri istemeyiniz. Onları yeteneklerinin ötesinde başarı göstermeye zorlamayınız.

18 BAŞARIYI YAKALAMADA VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
Çocuğun tüm arzularının yerine getirilmesi ona her istediği şeyi yapabileceği, elde edilebileceği kanısının verilmesi veya tam tersi isteklerinin çok sınırlandırılması, hiç yerine getirilmemesi çeşitli uyumsuz davranışlar geliştirmelerine neden olacaktır. Bu konuda titiz olunuz.

19 BAŞARIYI YAKALAMADA VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
Çocuğunuza yeteri kadar harçlık veriniz. Harçlığını mümkünse önce günlük olarak veriniz. Daha sonra bunu haftalık ve aylık yapabilirsiniz. Bunu yaparken çocuğunuzun ihtiyaçlarını göz önüne alarak harçlığını niçin verdiğinizi ona açıklayınız. Böylelikle kendisini yönetmesini öğrenecek ve sorumluluk kazanacaktır.

20 BAŞARIYI YAKALAMADA VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
Çocuklarınızı başka çocuklarla veya kardeşleri ile mukayese etmeyiniz. Her insanın sahip olduğu nitelikler farklıdır. Onları olduğu gibi kabul ediniz.

21 BAŞARIYI YAKALAMADA VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
Çocuklarınızla iyi notların yanında zayıf not almasının da normal olduğunu ve çalışmakla durumunu düzeltebileceğini telkin ediniz.

22 BAŞARIYI YAKALAMADA VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
Çocuğunuzun okul yaşantısı ile ilgileniniz. Anlattıklarını dinleyiniz.

23 BAŞARIYI YAKALAMADA VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
Çocuğunuzun okul dışındaki arkadaşlarını kontrol ediniz.

24 BAŞARIYI YAKALAMADA VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
Çocuğunuzun okul ve öğretmenler hakkında şikayetleri olursa onu dinledikten sonra okul yönetimi ve öğretmenler ile görüşünüz. Asla öğrencinin yanında öğretmenini eleştirmeyiniz.

25 BAŞARIYI YAKALAMADA VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
Ders çalışırken, çocuğunuzu ev işi, çarşı, pazar işi için rahatsız etmeyiniz.

26 BAŞARIYI YAKALAMADA VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
Çocuklarınızı başkalarının yanında eleştirmeyiniz. Onun aşağılık duygusuna kapılmasını önleyiniz.

27 BAŞARIYI YAKALAMADA VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
Tv izlemede çocuğunuza seçici olma alışkanlığı kazandırınız. Sürekli TV izlemek çocuğunuzun başarısını olumsuz yönde etkiler. Ancak bunu zor kullanarak değil ikna ederek gerçekleştiriniz.

28 BAŞARIYI YAKALAMADA VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
Çocuğunuzun okuluna ve eve zamanında gelişini sağlayınız, varsa geç kalma alışkanlığının nedenini araştırınız.

29 BAŞARIYI YAKALAMADA VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
Evde çocuğunuza rahat bir çalışma ortamı hazırlayınız. Çocuklarınızın zararlı alışkanlıklar edinmesine engel olunuz. Onların zararlı alışkanlıklara karşı duyarlı olmalarını sağlayınız.

30 BAŞARIYI YAKALAMADA VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
Çocuklar önünde yapılan tartışmalar, kavgalar onları mutsuz, güvensiz ve endişeli olmalarına neden olur. Sorunlarınızı yanında konuşmayınız, münakaşa etmeyiniz.

31 BAŞARIYI YAKALAMADA VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
Çocuğunuzun çeşitli sorunları için sınıf öğretmenine ve okul rehber öğretmene baş vurunuz. Bunu yaparken evdeki davranışlarını da açık yüreklilikle anlatınız.

32 BAŞARIYI YAKALAMADA VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
Çocuğunuzun çalışma programı yapmasına, uygulamasına yardımcı olunuz. Planlı çalışma üzerinde durunuz.

33 BAŞARIYI YAKALAMADA VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
Çocuğunuzun boş zamanlarını değerlendirmesinde size büyük sorumluluklar düşmektedir. Onların boş zaman faaliyetleri ile ilgileniniz. Çeşitli iş ve uğraşlar hazırlayınız.


"6-7 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ 1.sınıf velilerine tavsiyeler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları