Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Atatürk’ün Çocukluk Anıları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Atatürk’ün Çocukluk Anıları"— Sunum transkripti:

1 Atatürk’ün Çocukluk Anıları
Hazırlayan: Ozan Doruk YAVUZ

2 Silahla sevdası az kalsın ölümle sonuçlanacaktı
Makbule Hanım Ağabeyinin çocukluğuna dair pek çok şeyi içtenlikle anlattı. Makbule Hanım ağabeyinin çocukluk yıllarında oyuncaklardan en çok silahı sevdiğini , daha o yıllarda askerlere hayranlık duyduğunu belirtti. Ancak bir gün Atatürk’ün silahla oynaması az kalsın bir felakete sebebiyet verecektir. Atatürk, elindeki eski bir silahı temizlemesi için kız kardeşinden yardım ister. Makbule Hanım bu anı şöyle anlatır: “Karşısına geçtim. O elindeki lüveri temizlerken, Ne yaptı nasıl etti, bilmiyorum. Birden korkunç bir ses duydum. Annem korku ve heyecan içinde: ‘Eyvah ! Kardeşini öldürdün Mustafa’ dedi. Ben ise ‘Ağabeyim öldü’ sandım. Fakat tabancanın dumanı kalkınca baktık ki çok şükür ikimiz de sağdık”.

3 En çok korktuğu hayvan fare
Ağabeyi Mustafa Kemal’in sık sık köy türkülerini söylediğini sanata ve sanatçılara oldukça hürmet duyduğunu söyleyen  Makbule Hanım’ın anlattığına göre Mustafa Kemal çocukluğunda en çok fareden korkarmış. Annesi Makbule hanım ise böyle durumlarda  Mustafa Kemal’i “Sen asker olacaksın! Asker korkar mı hiç?”  diye sakinleştirirmiş.

4 Matematik ile Anıları Mustafa, Şemsi Efendi İlkokulu’nda kısa zamanda tanındı ve sevildi. Hele sınıf öğretmeni Mustafa diyordu da başka bir şey demiyordu. Öğretmenler odasında devamlı olarak bu başarılı öğrencisini anlatıyor, O’nu övüyordu: “ Arkadaşlar, az önceki matematik dersinde sınıfa çok zor bir problem sordum. Kimse duymasın, soruyu üçüncü sınıfların ders kitabından almıştım. Sınıfta kimsenin problemi çözemeyeceğinden emindim. Problemi önce yüksek sesle okudum, daha sonra tahtaya yazdım. Öğrencilerin çoğu soruyu okumakla meşguldü. Oysa çalışkan öğrenciler defterlerine çözüm işine girişmişlerdi. Problemi doğru çözdüğünü söyleyen altı öğrenciden beşinin bulduğu sonuç yanlıştı. Sadece Mustafa doğru sonuca ulaşmıştı. Siz olsanız böyle bir öğrencinizi alnından öpmez misiniz? Gelecekte Türk Milleti bu çocuktan çok şey bekleyecektir. “

5 Atatürk’ün yaşamında ( ) ilk olağanüstü başarısı, 1893 yılında, çocukluk çağında, orta öğrenimi döneminde matematik dersinde olmuş ve bunun sonucu olarak dersin öğretmeni O’nun adına “Kemal” ismini eklemiştir. Atatürk, Selanik Askeri Rüştiyesinde” geçen bu olayla ilgili anısını şöyle anlatıyor : ” … Rüştiyede en çok matematiğe merak sardım. Az zamanda bize bu dersi veren öğretmen kadar belki de daha fazla bilgi edindim. Derslerin üstündeki sorularla uğraşıyordum, yazılı sorular düzenliyordum. Matematik öğretmeni de yazılı olarak cevap veriyordu. Öğretmenimin ismi Mustafa idi, bir gün bana dedi ki : - ” Oğlum senin de ismin Mustafa benim de. Bu, böyle olmayacak, arada bir fark bulunmalı. Bundan sonra adın Mustafa Kemal olsun. ” O zamandan beri ismim gerçekten Mustafa Kemal oldu. Öğretmen sert bir adamdı. Sınıfta birinci, ikinci tanımıyordu. Bir gün bize : “Aramızda kendine kimler güveniyor kalksınlar, onları müzakereci (çalıştırıcı) yapacağım” dedi. Önce duraksadım. Ayağa öyleleri kalktı ki ben kalkmamayı tercih ettim. Bunlardan birinin çalıştırıcılığı altına girdim, çalışmanın ortasında daha fazla dayanamadım. Ayağa kalkarak : - ” Ben bundan daha iyi yaparım ” dedim, bunun üzerine öğretmen beni çalıştırıcı yaptı. Eski çalıştırıcıyı benim müzakerem altına verdi.

6 FOTOĞRAFLAR

7

8

9

10

11

12 BENİ DİLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM


"Atatürk’ün Çocukluk Anıları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları