Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OBEZ Latince «obesus» yemek yeme kelimesinin geçmiş zaman halidir. M.Ö. I yy. Büyük bilgin, ilk büyük ansiklopedist Gainus Plinius M.S.23-79 “En iyisi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OBEZ Latince «obesus» yemek yeme kelimesinin geçmiş zaman halidir. M.Ö. I yy. Büyük bilgin, ilk büyük ansiklopedist Gainus Plinius M.S.23-79 “En iyisi."— Sunum transkripti:

1

2 OBEZ Latince «obesus» yemek yeme kelimesinin geçmiş zaman halidir. M.Ö. I yy. Büyük bilgin, ilk büyük ansiklopedist Gainus Plinius M.S “En iyisi sade bir yemektir; tabaklar çoğaldıkça hastalıklarda çoğalır”

3  Tip 2 DM  HT  İnme  Hiperlipidemi ve düşük HDL düzeyi  KVH  Kas ve eklem sorunları  Stres  Psikolojik durum bozuklukları  Safra Taşı (özellikle kadın)  Kanser ( meme- endometrium-over- safra kesesi-kolon )  Nefes darlığı, uyku apnesi  Menstrüel bozukluklar  Gebelik komplikasyonları Lean MEJ. Prognosis in Obesity. BMJ, 330: ,2005

4  DİYET TEDAVİSİ  FARMAKOTERAPİ  EGZERSİZ DESTEĞİ  DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ TEDAVİSİ  CERRAHİ TEDAVİ

5 Sağlığı korumak ve yaşam kalitesini geliştirmek için Doğum öncesi dönemle başlayıp yaşam boyu devam eden Vücudun gereksinimi olan ‘besin öğeleri’nin Yeterli ve dengeli alınmasını sağlayan bilinçli bir eylemdir! ‘Kötü besin yoktur, kötü beslenme vardır’ Krause’s. Food, Nutrition & Diet Therapy, 2004.

6  Karın doyurmak veya açlık duygusunu bastırmak mı? yoksa  Canınızın istediği besinleri yemek içmek mi?

7  İnsanın;  Büyüme  Gelişme  sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarda alıp, vücudunda kullanmasıdır

8 Besin Nedir?  Yenilebilen, yaşam için gerekli besin öğelerini sağlayan bitki ve hayvan dokularına denir. Besin Öğesi Nedir?  Besinlerin içerisinde bulunan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller ve sudur.

9  Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve  Vücutta uygun bir şekilde kullanılmasıdır

10  Besin ögeleri vücudun gereksinmesi düzeyinde  alınamaz  Bazı besin öğelerinin yetersizliğine rastlanılabilir (demir eksikliği vs.)  Yeterli enerji oluşamaz ve vücut dokuları yapılamaz (halsizlik, kas kayıpları, saç dökülmesi vs.)

11  Besin öğeleri gereğinden fazla alınır  Fazla alınan bazı ögeler, vücutta yağ olarak birikir  ŞİŞMANLIK!!!

12  Yaşam tarzı haline getiren kişiler; RİSK  Obezite,  Kalp damar hastalıları,  Hipertansiyon,  Diyabet gibi kronik hastalıklar,  Kanser,  Kemik ve İskelet sistemi hastalıkları

13

14 Yaşı, Cinsiyeti, Boyu ve Kilo durumu / hikayesi, Vücut analizi ( yağ %, kas-kemik-su dengesi, vb.), Bazal metabolizma hızı, Sağlık durumu, Bireysel Alışkanlıkları, Fiziksel aktivite durumu, Yaşam şekli göz önüne alınarak kişiye özgü hazırlanan YETERLİ, DENGELİ ve SAĞLIKLI BESLENME PROGRAMIDIR.

15 Vücudun büyümesi Dokuların yenilenmesi Çalışması Yeterli alım Vücutta uygun şekilde kullanım  ENERJİ  BESİN ÖGELERİ

16  Yemek yaparken katı yağ kullanmayın. Sıvı yağı ölçülü kullanın  Kahvaltıda ekmek üzerine yağ sürmeyin  Sıvı yağdan başka yağ kullanmayın  Süt ve süt ürünlerinin yağsız tüketin  Görünen yağlarından arındırılmış etleri tercih edin  Salataya çok az yağ koyun.

17  Hızlı kilo verdiren diyetler!  Yağ kaybından çok kas kaybına neden olur  Kilo azalsa bile yeterli incelme sağlanamaz  Yetersiz beslenmeye bağlı birçok hastalık (anemi, depresyon vs.) görülebilir  Verilen kilodan daha fazlası hızlıca geri alınır.

18  Temel hedef sağlığı bozmadan kilo verebilmek.  Bu nedenle;  Kişinin yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamalı.  Yağ kaybı max. kas kaybı min. Olmalı  Vücudun fabrikası olan kas dokusu mümkünse arttırılmalı

19  Kişinin sevdiği besinler ve beslenme alışkanlıkları göz önünde bulundurulmalı (motivasyonun devamlılığı için)  Kan değerleri  Aktivite düzeyi  Varsa hastalıklar (kolesterol, şeker, tansiyon vs.)  Sporla birlikte uygulanmalı  Vücut analizi alınmalı  Diyet kişiye özel olmalı

20  Kilo verenlerin sadece %2’si kilosunu karuyabilmekte.  NEDEN?  Kilo karumanın önemsenmemesi  Yanlış kilo verme (yüksek kas kaybı)

21  En az kilo verme programı kadar önemlidir.  Hayat boyu uygulanacak beslenme şekli çok iyi bir şekilde öğretilmeli.  Davranış değişikliği tedavisi yapılmalı.

22 1.Grup: Et – yumurta – kurubaklagil 2.Grup: Süt ve Süt ürünleri 3.Grup: Tahıllar – Ekmek 4.Grup: Sebze ve Meyveler 5.Grup: Yağlar ve Şekerler

23

24 1. Bazal Metabolizma hızı 2. Fiziksel Aktivite Değeri 3. Besinlerin Termik Etkisi ** Diyetin enerjisi BMH’dan düşük olmamalı. ** Haftada 0,5 – 1.0 kg ağırlık kaybını sağlayacak şekilde azaltılmalıdır. Toplam Enerji Gereksinimi

25 + Alınan Enerji Hareket %20 BMH %70 Isı %10 ENERJİ DENGESİ

26 Bunun çoğunluğu;  Gİ düşük tam tahıllı besinler,  Kuru baklagiller,  Sebze ve meyvelerden sağlanmalıdır.

27 Balık ve bitkisel kaynaklı proteinler tercih edilmelidir. Yetersiz protein; Yağsız vücut kütlesi (kas) ve su daha çok, yağ kitlesi daha az kaybedilir!

28  Tokluk hissi için % 20’nin altına inmemeli.  Yetersiz yağ alımı A,D,E,K gibi yağda eriyen vitaminlerin eksikliğine neden olur.

29 Diyet posası 25-30g/gün Posa;  Diyabet ve kalp damar hastalıkları riskini azaltır.  Safra asitlerini bağlayarak KC’ de kolesterol sentezini azaltır.  CHO emilimlerini yavaşlatır.  Tokluk süresini uzatır.  Bağırsak hareketlerini ve geçişini hızlandırır.

30  Yeterli miktarlarda olmalıdır. ** Çok düşük kalorili diyetlerde vitamin ve mineral yetersizlikleri görülebilir!

31  Su, insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli ögedir!  Yaşa ve cinsiyete göre su oranı % 42 – 71 arasında değişir.

32 İnsan, vücudundan normal koşullarda ortalama günlük;  Deri yoluyla 500ml,  Akciğerlerle 300ml,  Böbreklerden idrarla 1500ml,  Barsaklardan 200ml su yitirir !!! Yemek öncesi, sırası ve sonrasında gün içerisinde bol bol su içilmelidir.

33 3 ana öğün ve bunu destekleyen ara öğünler olmalıdır. Sık aralıklarla beslenme acıkmayı önleyerek bir sonraki öğünde besin alımını azaltır.

34

35 Yapraklar kalp şeklindedir. Kalp sağlığına verilen önemi simgeler Yaprakları çevreleyen alt yarısında ‘Yeterli ve Dengeli Beslenme ‘ ibaresi yer alır Üst yarısında zeytin dalları ‘Akdeniz Diyeti’ nin temeli olan zeytinyağını belirtir Besin grupları Türk toplumunda eksik tüketilen besin gruplarına göre belirlenmiştir Süt ve yerine geçenler, et ve et grubu, sebze ve meyve, ekmek ve tahıllar

36 FORMDA KALMANIZ DİLEKLERİMİZLE...


"OBEZ Latince «obesus» yemek yeme kelimesinin geçmiş zaman halidir. M.Ö. I yy. Büyük bilgin, ilk büyük ansiklopedist Gainus Plinius M.S.23-79 “En iyisi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları