Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FUTBOL VE BESLENME FUTBOL VE BESLENME BESLENME Yaşamsal fonksiyonların yerine getirilmesi için dışarıdan alınan besinlerin alınıp tüketilmesidir. AMAÇ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FUTBOL VE BESLENME FUTBOL VE BESLENME BESLENME Yaşamsal fonksiyonların yerine getirilmesi için dışarıdan alınan besinlerin alınıp tüketilmesidir. AMAÇ."— Sunum transkripti:

1 FUTBOL VE BESLENME FUTBOL VE BESLENME BESLENME Yaşamsal fonksiyonların yerine getirilmesi için dışarıdan alınan besinlerin alınıp tüketilmesidir. AMAÇ Futbolcunun cinsiyetine, yaşına ve günlük aktivitesine göre antrenman, müsabaka dönemi ve müsabaka sonrasına yönelik düzenlemeler yapılarak besinlerin yeterli ve dengeli biçimde alınmasıdır.

2 SPORCU BESLENMESİNDE PLANLAMA Sporcunun boy ve kilosu, vücut yağ yüzdesi, beslenme ile ilgili bilgi düzeyi, beslenme alışkanlıkları, sağlık durumları, sosyal ve ekonomik koşullar dikkate alınmalıdır. Sporcunun boy ve kilosu, vücut yağ yüzdesi, beslenme ile ilgili bilgi düzeyi, beslenme alışkanlıkları, sağlık durumları, sosyal ve ekonomik koşullar dikkate alınmalıdır.

3 BESİN ÖGELERİ BESİN ÖGELERİ KARBONHİDRATLAR KARBONHİDRATLAR Beyin fonksiyonu için gerekli ve temel enerji kaynağıdır. Beyin fonksiyonu için gerekli ve temel enerji kaynağıdır. Karbonhidratların en iyi kaynakları; şekerler, meyve, pirinç, ekmek, makarna, patates, kekler, meşrubatlar. Karbonhidratların en iyi kaynakları; şekerler, meyve, pirinç, ekmek, makarna, patates, kekler, meşrubatlar. Basit Şekerler : bal, reçel, şeker türevleri vb., % 15 Basit Şekerler : bal, reçel, şeker türevleri vb., % 15 Bileşik Şekerler : tahıllar, makarna, pirinç vb., % 85 Bileşik Şekerler : tahıllar, makarna, pirinç vb., % 85

4 KARBONHİDRATLAR CHO vücutta glikojen olarak kaslarda, karaciğerde ve kanda depo edilir. CHO vücutta glikojen olarak kaslarda, karaciğerde ve kanda depo edilir. Yedek enerji deposudur. Yedek enerji deposudur. CHO tüketimi ile kas glikojen depolarının doygunluğu ve kas glikojen depolarının doygunluğu ile egzersiz süresi arasında pozitif korelasyon vardır. CHO tüketimi ile kas glikojen depolarının doygunluğu ve kas glikojen depolarının doygunluğu ile egzersiz süresi arasında pozitif korelasyon vardır.

5 CHO ve Performans İlişkisi

6 Karbonhidrat Enerji gereksinimin % ’ı karbonhidratlardan sağlanmaktadır. Enerji gereksinimin % ’ı karbonhidratlardan sağlanmaktadır. 1 gr. CHO = 4 kcal. 1 gr. CHO = 4 kcal.

7 YAĞLAR YAĞLAR Yoğun enerji kaynaklarıdır. Vücut ısısının ayarlanması, iç organların korunması ve yağda eriyen vitaminlerin taşınması için gereklidir. Yoğun enerji kaynaklarıdır. Vücut ısısının ayarlanması, iç organların korunması ve yağda eriyen vitaminlerin taşınması için gereklidir. Yağların en iyi kaynakları; sıvı yağlar, tereyağ, margarin, et, süt, balık ve kabuklu yemişlerdir. Yağların en iyi kaynakları; sıvı yağlar, tereyağ, margarin, et, süt, balık ve kabuklu yemişlerdir.

8 Yağ Doymuş Yağlar: tereyağı, margarin vb. Doymuş Yağlar: tereyağı, margarin vb. Doymamış Yağlar: balık yağı, ayçiçek, zeytin yağı vb. Doymamış Yağlar: balık yağı, ayçiçek, zeytin yağı vb. Enerjinin yağlardan sağlanan oranı % 25-30’ dur. Enerjinin yağlardan sağlanan oranı % 25-30’ dur. 1 gr. yağ = 9 kcal. 1 gr. yağ = 9 kcal.

9 PROTEİNLER PROTEİNLER Proteinler büyüme ve gelişme, doku onarımı ve yapımı için gereklidir. Proteinler büyüme ve gelişme, doku onarımı ve yapımı için gereklidir. Kasların yapısını proteinler oluşturur. Kasların yapısını proteinler oluşturur. Proteinden zengin kaynaklar kümes hayvanları, süt ve ürünleri, yumurta, balık, baklagiller, kabuklu yemişler. Proteinden zengin kaynaklar kümes hayvanları, süt ve ürünleri, yumurta, balık, baklagiller, kabuklu yemişler.

10 Protein Enerji gereksiniminin % 12-20’si proteinden sağlanır. Enerji gereksiniminin % 12-20’si proteinden sağlanır. 1 gr. Protein= 4 kcal 1 gr. Protein= 4 kcal Sağlıklı bireylerde 0,8-1,0 gr/kg/gün Sağlıklı bireylerde 0,8-1,0 gr/kg/gün Futbolcularda kilogram başına 1,5-2,0 gr/kg/gün Futbolcularda kilogram başına 1,5-2,0 gr/kg/gün

11 VİTAMİN VE MİNERALLER Vitamin ve mineraller büyümeye yardım ve sağlık için gereklidir. Vitamin ve mineraller büyümeye yardım ve sağlık için gereklidir. Günlük gereksinimleri az miktardadır. Günlük gereksinimleri az miktardadır. Enerji vermezler. Enerji vermezler. Fazla tüketildiğinde performansı arttırmaz. Fazla tüketildiğinde performansı arttırmaz.

12 SU SU İnsan hayatı için oksijenden sonra gelen en önemli ögedir. İnsan hayatı için oksijenden sonra gelen en önemli ögedir. Vücut ısısının kontrolü, besin ögelerinin vücutta etkin olarak kullanımı ve sindirime yardımcıdır. Vücut ısısının kontrolü, besin ögelerinin vücutta etkin olarak kullanımı ve sindirime yardımcıdır. İnsan vücudunun % 40-60’ı sudur. İnsan vücudunun % 40-60’ı sudur.

13 Su Günlük sıvı ihtiyacı yaklaşık olarak 2,5 litredir. Egzersizde ve sıcak havalarda sıvı ihtiyacı artar. Günlük sıvı ihtiyacı yaklaşık olarak 2,5 litredir. Egzersizde ve sıcak havalarda sıvı ihtiyacı artar. Serin su tercih edilmeli. Serin su tercih edilmeli. Vücut ağırlığının %2 lik su kaybında dayanıklılıkta, Vücut ağırlığının %2 lik su kaybında dayanıklılıkta, Vücut ağırlığının %4 lük su kaybında kuvvette azalma meydana gelir. Vücut ağırlığının %4 lük su kaybında kuvvette azalma meydana gelir.

14 Su ile KAS ve Vücut Isısı İlişkisi

15 Su Performans İlişkisi Su Performans İlişkisi

16 ENERJİ İHTİYACI ENERJİ İHTİYACI Enerji gereksinimi = Enerji gereksinimi = BMH + BMH + Günlük Fiziksel Aktivite + Günlük Fiziksel Aktivite + Antrenman + Antrenman + Besinlerin Termik Etkisi Besinlerin Termik Etkisi Futbolda Günlük Enerji İhtiyacı yaklaşık 5000 kcal.dir. Futbolda Günlük Enerji İhtiyacı yaklaşık 5000 kcal.dir. 2 saatlik bir antrenman için yaklaşık kcal’ye ihtiyaç vardır. 2 saatlik bir antrenman için yaklaşık kcal’ye ihtiyaç vardır.

17 KİLO KONTROLÜ KİLO KONTROLÜ Sporda amaç, performansı en üst düzeye çıkarmak, sürdürebilmek ve başarıya ulaşmaktır. Sporda amaç, performansı en üst düzeye çıkarmak, sürdürebilmek ve başarıya ulaşmaktır. Performansı korumak için sporcuların ideal kilolarında olması gerekir. Performansı korumak için sporcuların ideal kilolarında olması gerekir. BKİ = Ağırlık (kg) / Boy (m2) BKİ = Ağırlık (kg) / Boy (m2) Normal = 20 – 25 Normal = 20 – 25 İdeal V.A. = Boy (m2) x 22 (erkekler için) İdeal V.A. = Boy (m2) x 22 (erkekler için)

18 MÜSABAKA DÖNEMİ BESLENMESİ MÜSABAKA DÖNEMİ BESLENMESİ 1- Müsabakadan 3 gün önce vücutta su tutucu özelliğinden dolayı çok az veya hiç tüketilmemesi istenen yiyecekler; 1- Müsabakadan 3 gün önce vücutta su tutucu özelliğinden dolayı çok az veya hiç tüketilmemesi istenen yiyecekler; Tuzlu yiyecekler, Tuzlu yiyecekler, konserve yiyecekler, konserve yiyecekler, turşu, ketçap vb. turşu, ketçap vb.

19 MÜSABAKA DÖNEMİ BESLENMESİ 2- Müsabakadan iki gün önce gaz yapıcı ve bağırsaklarda kalış süresinin uzun olmasından dolayı tüketilmemesi gereken yiyecekler; 2- Müsabakadan iki gün önce gaz yapıcı ve bağırsaklarda kalış süresinin uzun olmasından dolayı tüketilmemesi gereken yiyecekler; Kızartmalar, Kızartmalar, Kuru baklagiller(nohut, mercimek, fasulye, bakla vb.), Kuru baklagiller(nohut, mercimek, fasulye, bakla vb.), baharatlı yiyecekler, baharatlı yiyecekler, pişmiş gaz yapıcı sebzeler (lahana, karnabahar vb.) pişmiş gaz yapıcı sebzeler (lahana, karnabahar vb.)

20 MÜSABAKA ÖNCESİ ÖĞÜN MÜSABAKA ÖNCESİ ÖĞÜN 1- Yemeğin İçeriği: 1- Yemeğin İçeriği: CHO = sindirimi kolay besinler CHO = sindirimi kolay besinler yağlı yiyecekten kaçınılmalı = mideyi geç terk eder yağlı yiyecekten kaçınılmalı = mideyi geç terk eder protein azaltılmalı = su kaybı protein azaltılmalı = su kaybı

21 2- Yemeğin Zamanı: 3-4 saat önce 2- Yemeğin Zamanı: 3-4 saat önce 3- İçeceklerin Miktarı ve Cinsi: 3- İçeceklerin Miktarı ve Cinsi: Su = istenildiği kadar Su = istenildiği kadar 4- Psikolojik Tatmin: Denenmiş, lezzetli, görünüşü tatmin edici 4- Psikolojik Tatmin: Denenmiş, lezzetli, görünüşü tatmin edici

22 Örnek: kcal = Örnek: kcal = %70 CHO %70 CHO %12 Protein %12 Protein %18 Yağ %18 Yağ

23 MÜSABAKA SONRASI NELER YENEBİLİR? Su ve mineral = su, süt, ayran Su ve mineral = su, süt, ayran CHO = Glikojen depolarının doygunluğu için (makarna, elma, muz vb.) CHO = Glikojen depolarının doygunluğu için (makarna, elma, muz vb.) Vitamin ve mineral = taze sebze ve meyve, sütlü tatlı Vitamin ve mineral = taze sebze ve meyve, sütlü tatlı Protein = balık, tavuk Protein = balık, tavuk


"FUTBOL VE BESLENME FUTBOL VE BESLENME BESLENME Yaşamsal fonksiyonların yerine getirilmesi için dışarıdan alınan besinlerin alınıp tüketilmesidir. AMAÇ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları