Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sermin ÖZER Beslenme Diyet Uzmanı Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sermin ÖZER Beslenme Diyet Uzmanı Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi YETERLİ VE DENGELİ BESLENME."— Sunum transkripti:

1 Sermin ÖZER Beslenme Diyet Uzmanı Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi YETERLİ VE DENGELİ BESLENME

2 Beslenmenin Önemi, Besin Öğeleri, Besin Grupları Ve Beslenme-sağlık İlişkisi

3 BESLENME NEDİR? Büyüme, Yaşamın sürdürülmesi, Sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır.

4 YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş cinsiyet ve aktiviteye göre gereken miktarda tüketilmesidir.

5 BESİN ÖĞELERİ 1.Proteinler 2.Yağlar 3.Karbonhidratlar 4.Mineraller 5.Vitaminler 6.Su

6 1.PROTEİNLER Hücrelerin ve metabolik tepkimeleri katalize eden enzimlerin ve bazı hormonların yapıtaşı proteindir. Proteinlerin yapıtaşı amino asitlerdir.

7 Büyüme için elzemdirler. İnsan vücudu amino asitleri sentezleyemediği için proteinler mutlaka yiyeceklerle alınmalıdırlar. Günlük gereksinim Yetişkinler için ortalama 0.75g/kg

8 2.YAĞLAR En çok enerji veren besin öğesidir. Vücutta adipoz dokuda depolanırlar ve gerektiğinde enerji için kullanılırlar. Hücre membranı ve sinir hücreleri için gereklidirler.

9 Vitamin A,D,E,K gibi vücut için gerekli olan vitaminler yağda eridikleri için yağlarla birlikte alınmalıdır. Deri altı yağ tabakası vücut ısısının kaybını önler. Yağlar midenin boşalmasını geciktirerek tokluk hissi verir. 2.YAĞLAR -2

10 Besinlerde bulunan yağlar doymuş ve doymamış yağ asitleri olmak üzere iki grupta toplanır. *Doymuş yağ asitleri tereyağı,et,süt vb.bulunan hayvansal kaynaklı yağlar *Doymamış yağ asitleri zeytinyağı,ayçiçeği yağı, fındık yağı vb. bitkisel kaynaklı yağlar 2.YAĞLAR - 3

11 ÇOKLU DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİ Omega - 3 Balık Kanola yağı Soya yağı Fındık yağı Mısırözü yağı Ayçiçek yağı Soya yağı Tekli doymamış yağ asiti Zeytinyağı (oleik asit) Omega -6

12 HDL kolesterolün düşüşü önlenir. Trigliserit düzeyi korunur. İnsülin direnci azalır, Tip 2 diyabetin denetiminde yardımcı olur. Bağışıklık sisteminde yararlı etkileri var. Yüksek tansiyonun önlenmesinde yardımcıdır. Doymamış yağ asitlerinin alımının artması koroner arter hastalığı riskini azaltır. ÇOKLU DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİN İNSANDA ETKİSİ

13 3.KARBONHİDRATLAR Vücuda enerji sağlarlar. Su ve elektrolitlerin vücutta tutulmasını sağlarlar. Proteinin enerji için kullanılmasını önleyerek proteine olan gereksinmeyi azaltırlar. Kanın pıhtılaşmasını önler Eklemlerdeki kayganlığı sağlar,

14 POSANIN YARARLARI  Bağırsak florasını oluşturan bakterilerin çoğalmasını sağlar,  Kolonda su tutulumunu arttırarak, dışkı hacminin artmasına, transit zamanın azalması neden olur,  Kolon kanseri riskini azaltır

15  Kan şekeri, kolesterolün yükselmesini engeller,  Enerji alımını düzenleyerek, doygunluk ve tatmin hissi verir,  Amonyağın ve bazı yabancı maddelerin atımını arttırır. Diyet posa miktarı gm olmalıdır. POSANIN YARARLARI - 2

16 4.MİNERALLER Minerallerin çoğu hücre çalışması için elzemdir. Vücut sıvılarının elektrolit,asit-baz dengesini sağlarlar. Büyüme,gelişme ve yaşamın sürdürülmesi için gereklidirler. Bazıları iskelet ve dişlerin yapıtaşıdır.

17 5.VİTAMİNLER Büyüme ve yaşamın sürdürülmesi için gerekli organik bileşiklerdir.  Sinir ve sindirim sistemlerinin çalışması,  Besin öğelerinin elverişli olarak kullanılması,  Vücut direncinin sağlanmasında etkilidirler. Vitaminler

18 Yağda eriyen vitaminler Suda eriyen vitaminler olmak üzere iki gruba ayrılmışlardır. Yağda eriyen vitaminler: Vitamin A Vitamin D Vitamin E Vitamin K

19 Suda eriyen vitaminler: Tiamin(B1), Riboflavin (B2), Niasin, Vit.B6, Folik Asit, Vit.B12, Pantotenik Asit, Biotin, Kolin, İnostol, Vit.C

20 6.SU İnsan yaşamı için oksijenden sonra en önemli öğedir. İnsan vücudundaki karbonhidratların ve yağın tümünü proteinlerin yarısını vücut suyunun %10’unu yitirdiğinde YAŞAMI TEHLİKEYE GİRER!

21 Besin öğelerinin hücrelerde metabolize olmaları sonucu oluşan öğelerin akciğer ve böbreklerle taşınıp atılmaları, Vücut ısısının denetimi, Eklemlerin kayganlığının sağlanması, Elektrolitlerin taşınması için Su; gereklidir. Besinlerin sindirimi, emilimi, hücrelere taşınması,

22 BESİN GRUPLARI 1.GRUP: Süt ve süt ürünleri Süt,yoğurt,peynir,çökelek,süt tozu vb. Protein,kalsiyum ve fosfordan zengindir. Çok iyi riboflavin kaynağıdır.Folik asit ve diğer B vitaminlerini içerir. Yetişkinler: 2 porsiyon Çocuklar, gebe - emzikli kadınlar: 3-4 porsiyon Günlük önerilen miktarlar Besleyici değerleri

23 2.GRUP: Et,tavuk,balık,yumurta,kurubaklagiller Sığır,koyun,kümes hayvanları, av hayvanları,balıklar, kurubaklagiller, Besleyici değerleri Günlük önerilen miktarlar Protein kaynağıdır,demir,çinko ve B vitaminlerinden (Riboflavin, niasin, B6, B12) zengindirler. Yetişkin, :2 porsiyon Çocuk, gebe, emzikli: 3 por.

24 3.GRUP: Taze sebzeler ve meyveler Besleyici değerleri Günlük önerilen miktarlar Her türlü sebze ve meyveler A vitamini,E,C,B vitaminleri, kalsiyum ve demirden zengindirler. 5-7 porsiyon

25 4.GRUP: Ekmek ve tahıllar Besleyici değerleri Günlük önerilen miktarlar Ekmek ve buğday, mısır,pirinç,makarna, patates bulgur vb.tahıllar Karbonhidrattan zengindirler. Az miktarda protein içerirler. B12 dışındaki tüm B vitaminlerinden zengindirler. 3 orta dilim ekmek, 2/3 çay bardağı pirinç veya makarna 4-6 porsiyon

26 Boya göre uygun beden ağırlığınızı koruyunuz. Ağırlık(Kg.) BKİ = Boy (m2) Yeterli ve dengeli besleniniz. BESLENME-SAĞLIK İLİŞKİSİ

27 Diyetinizde tükettiğiniz yağ miktarını kısıtlayınız. Aşırı tuz tüketiminden kaçınınız. Rafine şekerleri mümkün olduğunca tüketmeyin, Yemeklerinizde hayvansal kaynaklı yağlar yerine doymamış yağ asitlerinden zengin bitkisel sıvı yağları kullanın.

28 Her yaş döneminde yeterli miktarda kalsiyum alımına özen gösteriniz. Her gün en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketiniz Yiyeceklerinizi pişirirken haşlama, fırınlama, buhar ve mikrodalga yöntemlerini tercih edin. Rafine gıdalar yerine lifli gıdaları tercih ediniz

29 Günlük fiziksel aktivitenizi arttırınız. Sigara içmeyiniz. Alkol kullanmayınız veya en aza indiriniz.

30 FİZİKSEL AKTİVİTE Oksijen alımı ve kalpten kan akımı hacmini arttırır. Metabolizmayı hızlandırır. Şişmanlığı önler. Osteoporoz oluşumunu önler. Kan basıncını azaltır. HDL düzeyini artırır


"Sermin ÖZER Beslenme Diyet Uzmanı Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi YETERLİ VE DENGELİ BESLENME." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları