Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ (PARAMEDİC)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ (PARAMEDİC)"— Sunum transkripti:

1 İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ (PARAMEDİC)
HAZILAYAN VE SUNAN KUMSAL GÖKDEMİR

2

3 TANIM Acil Sağlık Hizmetleri’nde, yaşam zincirinin anahtarı olarak tanımlanan ve hastane öncesi acil bakımın önemli bir parçasını oluşturan; genellikle kritik durumdaki hastaya yada yaralıya ilk anda müdahale eden bilgi ile donatılmış, her türlü olay karşısında ne yapacağını bilen, etik kurallara göre hareket eden bir sağlık profesyonelidir.

4 Resmî Gazete 26 Mart 2009 PERŞEMBE Sayı : 27181 TEBLİĞ Sağlık Bakanlığından: AMBULANS VE ACİL BAKIM TEKNİKERLERİ İLE ACİL TIP TEKNİSYENLERİNİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR TEBLİĞ

5 Ambulans ve acil bakım teknikeri (AABT): Üniversitelerin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’ndaki 2 yıllık ambulans ve acil bakım teknikerliği programlarından mezun olmuş kişileri, Acil tıp teknisyeni (ATT): Sağlık meslek liselerinin acil tıp teknisyenliği bölümlerinden mezun olmuş kişileri

6 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ
YÖNETMELİĞİ’NE GÖRE AABT’NİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI

7 a) Ambulans ve Acil Bakım Teknikerleri, Bakanlıkça yapılacak düzenlemelere
uygun olarak; İntravenöz girişim yapmak. 2) Hastaneye ulaşıncaya kadar, kabul edilen acil ilaçları ve sıvıları kullanmak. 3) Oksijen uygulaması yapmak.

8

9 4) Endotrakeal entübasyon uygulaması yapmak.
5) Kardiyo-pulmoner resüsitasyon ve defibrilasyon yapmak. 6) Travma stabilizasyonu yaparak hastanın nakle hazır hale gelmesini sağlamak.

10

11 7) Uygun taşıma tekniklerini bilmek ve uygulamak.
8) Monitörizasyon ve defibrilasyon uygulamak. 9) Kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlamak.

12

13 10) Yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapmak.
11) Acil doğum durumunda doğum eylemine yardımcı olmak.

14

15 HASTANE ÖNCESİ ACİL GİRİŞİM EKİBİNİN
EN ETKİN ÜYESİ AMBULANS VE ACİL BAKIM TEKNİKERLERİDİR.

16

17 KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Ambulanslar, Ambulans içindeki her türlü sağlık ekipmanı,

18

19 BOYUNLUKLAR

20 HAVALI ATELLER

21 TRAKSİYON ATELİ

22 C.A.D ATELİ VEYA KED TELEĞİ

23 DOĞUM SETİ

24 SIRT TAHTASI

25 KAŞIK VEYA FARAŞ SEDYE

26 ANA SEDYE

27 DEFİ-MONİTÖR

28 ENTÜBASYON SETİ

29 DEFİBLATÖR

30 AMBULANS İÇ DONANIMI

31

32 MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELİKLER
Ambulans ve acil bakım teknikeri olmak isteyenlerin; - Fen bilimlerine, özellikle biyolojiyle ilgili bu alanda başarılı, - Hasta ve zayıf insanlara yardım etmekten hoşlanan - Bedence sağlıklı ve güçlü - Çabuk ve doğru karar verebilen,

33 - Ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,
- Dikkatli, soğukkanlı ve sorumluluk duygusu güçlü, - Başkaları ile iyi iletişim kurabilen kimseler olmaları gerekmektedir.

34 ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Ambulans ve acil bakım teknikerleri ile acil tıp teknisyenleri, acil yardım ve hasta nakil ambulanslarında sağlık personeli, komuta kontrol merkezlerinde çağrı karşılama personeli olarak ve hastane acil servislerinde sağlık personeli olarak çalışırlar. İlk ve Acil Yardım teknikeri gerektiğinde ambulans aracının sürücüsü olarak görev yapar. (Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği Madde: 28. Başlığıyla birlikte değişik: RG )

35

36 ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKALARI
Mesleki eğitimin az sayıda üniversitede verilmesi ve öğrenci kontenjanlarının düşük olması nedeniyle mezun olan öğrenciler Devlet kurumlarına atanma ve iş bulma konusunda fazla zorlanmamaktadır.

37

38 MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Acil bakım teknikerliği mesleğinin eğitimi üniversitelere bağlı Sağlık Hizmetleri Meslek yüksekokulları bünyesinde “İlk ve Acil Yardım Teknikerliği” bölümünde verilmektedir.

39 MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek liselerinin Acil Tıp Teknisyenliği, ilk ve acil bakım teknisyenliği ve yaşlı hizmetleri, hasta ve yaşlı hizmetleri bölümlerinden mezun olanlar “Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği” önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gerekli koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

40 Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden yada liselerden mezun olanlar yada olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa, ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirileceklerdir. Bunun için ÖSYM Başkanlığınca yapılan ÖSS ye girmeleri yeterli “Sayısal-2” puanlarını almaları gerekir.

41 EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Bölüm önlisans düzeyinde iki yıldır. Eğitim teorik ve pratik olarak sürdürülür. Ayrıca 1. sınıfın sonunda bütünlemelerden sonra 1,5 ay yaz stajı vardır. Stajlar 112 Komuta Kontrol Merkezleri, hastane ve sağlık kurumlarında yapılır. Bölümden mezun olan herkes mutlaka sürücü belgesi almak zorundadır.

42 Dikey Geçiş Yapılabilen Bölümler
Programımızdan mezun olan öğrenciler “Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, ” bölümlerine dikey geçiş ile geçebilmektedirler.???????????????

43 İLK VE ACİL YARDIM TEKNİKERİ
BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ AHMET ERDOĞAN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEK OKULU İLK VE ACİL YARDIM TEKNİKERİ

44


"İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ (PARAMEDİC)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları