Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Tıbbi Laboratuar Teknikeri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Tıbbi Laboratuar Teknikeri"— Sunum transkripti:

1 Tıbbi Laboratuar Teknikeri

2 TANIM Sağlık kurumları bünyesindeki tanı ve tedavi laboratuarlarında hastanın durumu ile ilgili olarak, hekimin gerekli gördüğü tıbbi analizleri yapan kişidir.

3 GÖREVLER Laboratuardaki test cihazları ve araçlarının kullanım öncesi kontrollerini yapar . Deneyler, analizler ve testlerde kullanılacak numune ve örnekleri hazırlar . Tahlil edilecek katı ve sıvı örneklerin test edilebilmesi için gerekli kimyasal sıvıları ve karışımları ve fiziksel şartları hazırlar .

4 Laboratuar araç - gereçlerini kullanarak istenilen deney, test ve analizleri yapar .
Deney, test ve analiz bulgularını rapor eder, takip işlemlerini yapar . Laboratuar araç - gereçlerini temizler, dezenfekte eder, bakımını yapar . Laboratuar uzmanlarının ve tıp adamlarının araştırma çalışmalarına yardımcı olur.

5 KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Cam ve porselen malzemeler : Deney tüpü, pipet, büret, desikatör, huni, mezür, erlent, balon, joje, baget.

6 Cihazlar : Mikroskop, santrifüj, yarı otomatize sistemler ve oto analizörler, elektronik terazi, kan sayım cihazı.

7 Kimyasal maddeler : Bakır sülfat, çinko sülfat vb. Bilgisayar vb..

8 MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Biyoloji ve kimya konularına ilgili ve bu alanda başarılı. Dikkatini uzun bir süre bir noktaya yoğunlaştırabilen, sabırlı. Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen. Rutin işler yapmaktan sıkılmayan.

9 Sorumluluk sahibi. Başkaları ile iyi iletişim kurabilen. Kapalı ortamlarda çalışmaktan hoşlanan kimseler olmaları gerekir.

10 ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Tıbbi laboratuar teknikeri sağlık kuruluşlarının laboratuarlarında görev yaparlar. Çalışma ortamı temiz ve ilaç kokuludur (kimyevi madde ve ilaç). Görevini genellikle oturarak yapar.

11 Tıbbi laboratuar teknisyeni birinci derece maddelerle (kan, idrar vb
Tıbbi laboratuar teknisyeni birinci derece maddelerle (kan, idrar vb.) ve aletlerle ilgilidir, ancak hasta ve hasta sahipleri ile de iyi ilişkiler kurmak durumundadır. Bu meslek zaman zaman tek başına, zaman zaman işbirliği halinde çalışmayı gerektirir. Dikkat edilmediği takdirde mikrop bulaşma ihtimali yüksektir.

12 ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Tıbbi laboratuar teknikerleri : Hastanelerde. Tıp fakültelerinde. Özel tahlil laboratuarlarında. Diğer sağlık kuruluşlarının araştırma merkezlerinde.

13 Hıfzısıhha enstitülerinde.
Gıda sanayii işletmelerinde. Tıp alanında araştırma ve geliştirme çalışmaları yapan kurum ve kuruluşlar ile araştırma merkezlerinde çalışabilirler.

14 MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi Sağlık Hizmetleri meslek yüksekokullarının “Tıbbi Laboratuar” bölümü ile meslek yüksekokullarının “Laboratuar” bölümünde verilmektedir.

15 MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli Sayısal (YGS 2) puanı almaları durumunda bu bölüme yerleştirilebilmektedirler.

16 ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ
Ahmet Erdoğan Sağlık Hizmetleri M.Y.O.O. Puan Türü: YGS-2 Kontenjan: 25 Taban puan: 202,109

17 MESLEKİ EĞİTİM VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. Öğrenciler teorik dersler dışında staj yapmak zorundadırlar..

18 MESLEKTE İLERLEME “Tıbbi Laboratuar”  programını bitirenler ÖSYM tarafından  yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde; - BİYOLOJİ - HEMŞİRELİK - HEMŞİRELİK VE SAĞLIK HİZMETLERİ

19 Lisans programına dikey geçiş yapabilirler.                 
Tıbbi Laboratuar Teknikerleri çalıştığı sağlık kuruluşunda laboratuar sorumlusu olarak çalışabilirler. Belli bir bölümde uzmanlaşmaya gidebilirler. BENZER MESLEKLER : Kimyager, Biyolog, Kimya teknikeri, Laborant.

20 BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Meslek eğitimi boyunca isteyen öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumunca yüksek öğrenim ve harç kredisinden ve yurtlarından faydalanabilirler. Tıbbi Laboratuar teknikerleri özel sektörde işe başlamaları durumunda yetenekleri, deneyimleri ve sektörün kuralları çerçevesinde ücret alırlar. Bu ücret en fazla asgari ücretin 3-4 katı oranındadır.


"Tıbbi Laboratuar Teknikeri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları