Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ"— Sunum transkripti:

1 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ

2 İL AMBULANS SERVİSİ (112) BAŞHEKİMLİĞİ
YÖNETİM SAĞLIK BAKANLIĞI İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ (81) ASH ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ASH Sağlık bakanlığından temel sağlık hizmetleri genel müd.içinde yer alır. İL AMBULANS SERVİSİ (112) BAŞHEKİMLİĞİ 112 KOMUTA MERKEZİ (81) İSTASYONLAR

3 ASH İSTASYON TİPLERİ 11.05 2000 tarihli ASH yönetmeliği Madde 10:
A Tipi İstasyon: -24 saat kesintisiz sadece ambulans hizmeti verilen, ihtiyaca göre birden fazla ekip ve ambulans bulundurulan, idari ve özlük hakları bakımından başhekimliğe bağlı ve kadrolu personeli olan istasyonlardır. -(A) tipi istasyonların açılış ve kapanış işlemleri Bakanlığın onayı ile gerçekleştirilir. A Tipi İstasyonlar;    1) Ekip içerisinde hekim bulunanlar (A1) tipi istasyon,   2) Ekip içerisinde hekim bulunmayanlar ise (A2) tipi istasyon olarak adlandırılır.

4 B Tipi İstasyon: -Birinci, ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurum ve kuruluşları ile entegre olarak kesintisiz ambulans ve acil servis hizmeti verilen, kadrosu ve özlük hakları bakımından bünyesinde bulunduğu kuruma, ambulans hizmeti bakımından merkeze bağlı olan, ekip içerisinde hekim bulunan istasyonlardır. B Tipi istasyonlar;  1) Hastane acil servisi ile entegre olanlar (B1) tipi istasyon, 2) Birinci basamak sağlık kuruluşları ile entegre olanlar ise (B2) tipi istasyon olarak adlandırılır.

5 C Tipi İstasyon: İhtiyaca göre günün belirlenen saatlerinde sadece ambulans hizmeti verilen, idari ve özlük hakları bakımından başhekimliğe bağlı acil sağlık istasyonlarıdır. Kara ambulansı olabileceği gibi motorsiklet veya bisiklet ambulans şeklinde olabilir.

6 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ İŞ AKIŞI
112 112 112 MERKEZ AMBULANS GÖREVLENDİRME İSTASYONA DÖNÜŞ Çağrılar GSM,sabit telefon hatları veya uydu telefon hatlarından gelir. Operatör 112 ASH otomasyon sisteminden aldığı çağrıyı, çağrının yapıldığı yere en yakın ve en uygun istasyona bildirir. Ekip olay yerine müdahale eder. Gerekli ise 2.basamak sağlık hizmetlerine stabil ettikten sonra nakleder YOĞUN BAKIM OLAY YERİNE VARIŞ VE MÜDAHALE

7

8 KARA AMB. İSTASYONU BAŞINA DÜŞEN NÜFUS
Uluslar arası standartlara göre her nüfusa 1 ambulans olması gerekir.idealı her nüfusa 1 ambulans olmasıdır.

9

10

11 112 ACİL 0-10 DK. VAKAYA ULAŞMA YÜZDELERİ
Uluslar arası vakaya ulaşım standardı şehirde max.10 dk. şehir dışında (kasaba,köy) en fazla 20 dk.dır.

12 112 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ
İSTASYON PERSONEL DURUMU KADROLU SÖZLEŞMELİ FAAL İSTASYON SAYISI DOKTOR MEMURU SAĞLIK HEMŞİRE ŞOFÖR DİĞER AMBULANS VE ACİL BAKIM TEKNİKERİ ATT TOPLAM 1.264 4.427 2.693 3.350 3.675 806 572 1.883 10.177 28.791 Şu anki istasyon yapılanması; 1 paramedik 2 ATT şeklindedir.

13 112 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ
Hastaların naklini sağlayan süspansiyonlu sedye sistemleri, ventilatör cihazları, transport küvöz gibi yoğun bakım imkânları sağlayan cihazlar ile personel ve hastanın güvenlik ve konforunu sağlayan donanımlar mevcuttur.

14 112 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ
“Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği” ile Türkiye’de kullanılan resmi ve özel tüm ambulansların TS-EN 1789 standardına uygun olacağı hükmü getirilmiş ve ambulansların Avrupa standartlarında donanıma ve özelliklere sahip olması sağlanmıştır.

15 112 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ
Her türlü coğrafi ve iklim şartlarında, acil hasta ve yaralıların, tıbbi bakımları sunularak naklini sağlamak amacıyla snow-track ve kar paletli ambulanslar sistemde mevcuttur.

16 112 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ
Özel donanımlı ambulanslar; Yenidoğan ambulansı Yoğun bakım ambulansı Engelli ambulansı Büyük şehirlerde yeni uygulanmaya başlamıştır.

17 112 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ
Hudut Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan 5 adet hızlı deniz teknesi ambulans haline getirilerek; İstanbul Sarıyer Balıkesir Marmara Adası, Çanakkale merkez Karaköy ve Gökçeada’da yılı Temmuz ayından itibaren hizmete başlamıştır. Bakanlık denizlerde ve büyük göllerde kullanmak amacıyla deniz ambulansı ve gemi hastane uygulanmaya başlamıştır.

18 112 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ
Hava ambulans araçları; 17 helikopter, 2 +3 uçak hizmet vermektedir. 17 helikopterin yanına 3 arama kurtarma ve gece görüşlü helikopter,halen hizmet veren 2 uçağın yanına çok yaralıyı taşıma özelliği olan 3 uçak 2011 yılında alınmıştır.

19 112 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ KKM
2008 yılı başında 81 ilde ortak dijital yazılım alt yapı tamamlanmıştır. Vaka yönetimleri ve istatistiki bilgiler bu yazılım üzerinden yapılmaktadır.

20 112 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ KKM
SAYISAL ALT YAPI İLE: Arayan telefon numarasının gözükmesi, Yanlış kullanımların engellenmesi, Dijital harita üzerinden yer tespiti yapılabilmesi, Tüm telsiz ve telefon görüşmelerinin ses kaydının otomatik olarak alınması, Dijital harita üzerinden ambulans yer tespiti yapılabilmesi, Komuta merkezince alınan bilgilerin uydu aracılığıyla ambulanstaki sisteme aktarılabilmesi, Araç takip sistemi (GPS) ile ambulansın takibi ve yönlendirilmesine imkân tanınması, Hastane koordinasyon ekranı ile hastanelerdeki kritik yatak, kritik personel ve ekipmanın takibinin yapılabilmesi, Yapılan tüm işlemlerin anlık istatistiklerinin alınabilmesine imkân tanımaktadır.


"ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları