Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HACI FAHRİ ZÜMBÜL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HACI FAHRİ ZÜMBÜL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ"— Sunum transkripti:

1 HACI FAHRİ ZÜMBÜL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

2

3

4 ALANIN TANIMI Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

5 ALANIN AMACI Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

6 DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI
1. MUTFAK Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

7 DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI
2. PASTACILIK Pastane mutfağı araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini yapma süsleme ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

8 DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI
3.SERVİS Servise hazırlık, servis yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

9 DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI
4.BAR Bar hazırlıkları ve düzenini sağlama, içecek hazırlama ve servisini yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandıracak eğitim ve öğretim verilen daldır.

10 DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI
5. HOST- HOSTESLİK Otobüs, tren ve havayollarında seyahat öncesi, sonrası ve seyahat sırasındaki yolcu/müşteri hizmetlerini ve servis hizmetlerini yapma yeterliklerini kazandıracak eğitim ve öğretim verilen daldır.

11 GİRİŞ KOŞULLARI Öğrencilerin sağlık durumu, Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır. Okulda, ilgili mevzuat doğrultusunda komisyon oluşturularak, mülakat yapılır ve başvuran öğrencilerin; fiziki görünümü, mesleğe ilgi ve yatkınlığı, anlama-kavrama, ifade ve ikna becerisi, özel yetenekleri, kişisel özellikleri, vb. konularda değerlendirilerek başarılı olanların kayıtları yapılır

12 EĞİTİM SÜRESİ Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan itibaren 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır. Programın sonunda seçtiği dala/mesleğe yönelik olarak öğrenci; 1. Alandaki ortak temel bilgi ve becerileri kazanabilecektir. 2. Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının temel yeterliklerine sahip olabilecektir. 3. Dalın gerektirdiği işleri yapabilecektir. 4. Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir

13 İSTİHDAM ALANLARI Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; 1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde, 2. Pastanelerde, 3. Kurum mutfaklarında, 4. Kafeterya, bar ve restoranlarda, 5. Yemek fabrikalarında, 6. Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde 7. Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer hizmetleri ve uçaklarda vb. yerlerde çalışabilirler. Yabancı dil bilgisi olanların iş bulma şansı daha yüksektir.

14 MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Aşçı olmak isteyenlerin; yiyecek-içeceklerle ilgili konulara ilgi duyan, bedence güçlü ve sağlıklı, tat ve koku alma duyumları gelişmiş, temiz, titiz, dikkatli, sorumluluk sahibi, eli çabuk, hızlı hareket edebilen, bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip, iş güvenliğine dikkat eden, bulaşıcı hastalığı olmayan, mesleki eğitim almış olması gereklidir.

15 MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Pastacı olmak isteyenlerin;bedence güçlü ve sağlıklı, tat ve koku alma duyumları gelişmiş, temiz, titiz, dikkatli, sorumluluk sahibi, el ve parmak becerisine sahip, estetik görüşü olan ve yeni ürünler geliştirebilen, iş güvenliğine dikkat eden, bulaşıcı hastalığı olmayan, mesleki eğitim almış olması gereklidir

16 MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Servis elemanı olmak isteyenlerin; uzun süre ayakta çalışabilecek kadar bedence sağlam ve dayanıklı, iş disiplinine sahip, mesleği ile ilgili etik ilkelere bağlı, güler yüzlü, saygılı, kibar, dışa dönük, insanlarla iyi iletişim kurabilen, insanların istek ve duygularını anlayabilen, ikna etme yeteneğine sahip, sabırlı, görgü ve protokol kurallarını bilen, etkili ve güzel konuşan, dikkatli, temiz, titiz, düzenli, mesleki eğitim almış olması gereklidir.

17 MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Barmen olmak isteyenlerin; İş disiplinine sahip, uzun süre ayakta çalışabilecek kadar bedence sağlam ve dayanıklı, ellerini çabuk ve ustalıkla kullanabilen, mesleği ile ilgili etik ilkelere bağlı, güler yüzlü, saygılı, kibar, sabırlı, sır tutan, insanlarla iyi iletişim kurabilen, etkili ve güzel konuşan, insan psikolojisinden anlayan, dikkatli, temiz, titiz, düzenli, mesleki eğitim almış olması gereklidir.

18 MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Host/hostes olmak isteyenlerin; hosteslikle ilgili konulara ilgi duyan, fiziksel ve psikolojik yönden sağlıklı, güçlü, dayanıklı, düzgün bir fiziksel yapı ve istenen boy ve kiloya sahip olan, temiz, titiz, dikkatli, sorumluluk sahibi, güler yüzlü ve düzgün diksiyonu olan, pratik, zeki, sabırlı ve yüksek ikna kabiliyeti olan, iş güvenliğine dikkat eden, insanlarla kolay iletişim kuran, mesleki eğitim almış olması gereklidir.

19 ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Yiyecek ve içecek işletmeciliği meslek elemanı, genellikle büro ortamında veya kapalı mekanlarda (mutfak, bulaşıkhane, depolama yerleri, restoran ve otellerin servis ve bar kısımları) çalışır. Zaman zaman açık alanda da çalışabilir. Çalışma saatleri düzenli olmayabilir. Akşam, gece ve tatil günleri de çalışmak durumunda kalabilir. Çalışırken mutfak personeli, servis personeli, teknik servis ve müşterilerle iletişim halindedir.

20 MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek eğitimine başlayabilmek için; en az lise veya dengi okul mezunu olmak ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) hazırlayacağı sınavda yeterli puanı almak gerekir.

21 MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi, üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının “Yiyecek İçecek İşletmeciliği” bölümünde verilmekte iken,  bu bölüm adının “Turizm ve Otel İşletmeciliği” olarak değişmesi nedeniyle,  “Yiyecek İçecek İşletmeciliği” adıyla  artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler “Yiyecek İçecek İşletmeciliği” bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri  kapsamaktadır.

22 MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek liselerinin “Ağırlama ve Gıda Teknolojisi”, “Aşçılık”, “Mutfak”, “Servis, servis Hizmetleri”,ve “Turizm Endüstrisi” bölümlerinden mezun olanlar “Yiyecek İçecek İşletmeciliği” ön lisans programına başvurduklarında ortaöğretim başarı puanları 0.18 ile çarpılarak puanlarına eklendiğinden, diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedirler.

23 BU ALANDAKİ DÖRT YILLIK FAKÜLTELER
Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği Seyahat İşletmeciliği öğretmenliği Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmeniliği Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği Aile ve Tüketici Bilimleri Beslenme ve Diyetetik (Sağlık Teknolojisi Yüksekokulu) Beslenme ve Diyetetik (Sağlık Y.O.) Ev Ekonomisi Yüksek Okulu Konaklama İşletmeciği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.) Konaklama İşletmeciliği (Turizm ve Otelcilik Y.O.) Seyahat İşletmeciği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.) Seyahat İşletmeciği (Turizm ve Otelcilik Y.O.) Seyahat İşletmeciği ve Turizm Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.)

24 BU ALANDAKİ DÖRT YILLIK FAKÜLTELER
Turist Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu) Turist Rehberliği (Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu) Turizm İşletmeciliği (Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu) Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.) Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O. Turizm ve Otel İşletmeciliği(Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Y.O.) Turizm ve Otel İşletmeciliği Y.O. Turizm ve Otel İşletmeciliği (Turizm ve Otelcilik Y.O.) Turizm ve Otelcilik (Bilgisayar ve Turizm Yüksekokulu) Yiyecek-İçecek İşletmeciği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.)

25 MESLEKTE İLERLEME Meslekte ilerleme ve yükselme, çalışarak ve deneyimle gerçekleşebilmektedir. Kişisel gayret ve başarıyla yiyecek içecek müdürü hatta otel genel müdürlüğüne kadar yükselebilir.     

26 DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş  Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl  Müdürlükleri.

27 Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Öğretmeni SUAT ADIYAMAN
HAZIRLAYAN Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Öğretmeni SUAT ADIYAMAN


"HACI FAHRİ ZÜMBÜL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları