Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İnternet Uygulamaları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İnternet Uygulamaları"— Sunum transkripti:

1 İnternet Uygulamaları
Eğitim Görevlisine Not: Bu eğitim toplam 5 ders saati olarak gerçekleştirilecektir. 2 ders saati İnternet, İnternet Tarayıcıları, Arama İşlemleri ve İnternet’ten dosya indirme 3 ders saati e-posta, e-posta edinme, e-posta işlemleri, e-posta güvenliği, Google doküman FATİH Projesi Hazırlayıcı BT Eğitimi Kursu

2 İnternet Temelleri İnternet Kavramı İnternet Tarayıcı İnternet Adresi
Eğitim Görevlisine Not: Katılımcılara internet deyince akıllarına ne geldiği sorulabilir? (Dikkat çekmek için) Akabinde kısaca cevaplar alınabilir. İnternet Temelleri

3 İnternet Kavramı İnternet, dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır.(1) Eğitim Görevlisine Not: İnternet yerine Web ve Net kelimelerinin de kullanıldığını belirtebilirsiniz. Süre kaybetmemek için internetin doğuşu, tarihçesi gibi konulara değinilmemeli.

4 İnternet Tarayıcı(Browser)
İnternet Tarayıcı, Web sayfalarını konumlandırmak ve göstermek için kullanılan programlardır.(2) Eğitim Görevlisine Not: Günümüzde en çok kullanılan web tarayıcılarının isimleri verilir. (iexplorer, Chrome, firefox vb.) Windows sistemlerde kurulu olarak internet Explorer ’ın geldiği isterse kullanıcının diğer tarayıcıları da bilgisayarlarına kurabilecekleri belirtilir. İnternet tarayıcıların güncel sürümlerinin kullanılması katılımcılara tavsiye edilmelidir.

5 İnternet Tarayıcı Arayüzü
Web Sayfası Sekmeler Adres Çubuğu Giriş Sayfası Sık Kullanılanlar Ayarlar Geri - İleri Eğitim Görevlisine Not: Bakanlığın sitelerinin uyumluluğu ve Windows üzerinde hazır kurulu geldiği için bu eğitimde İnternet Explorer üzerinden konu anlatımı yapılmıştır. Uygulamalar da bu yüzden bu web tarayıcısıyla gerçekleştirilmesi tavsiye edilir. Tarayıcı arayüzü tanıtılırken, genel olarak bütün tarayıcılarda bu bölümlerin olduğu dile getirilmelidir. Bir siteye erişmek için adres çubuğunun kullanılması öğretmenlere gösterilmelidir.

6 Uygulama www.meb.gov.tr sitesinin açılması
Yeni sekmede adresine erişim Giriş Sayfasının olarak ayarlanması. (Ayarlar  İnternet Seçenekleri  Genel  Giriş Sayfası) Eğitim Görevlisine Not: Katılımcılara uygulatılacak işlemler için Adres çubuğunu kullanarak siteye erişim Yeni sekme açarak erişim (eğer eski bir tarayıcı varsa bu adım uygulanmayabilir) İnternet adresi yazılarak giriş sayfası oluşturma işlemleri

7 Uygulama www.google.com adresini Sık Kullanılanlara ekleme
Yeni sekme oluşturup Sık Kullanılan listesinden bir adrese erişim Eğitim Görevlisine Not: Katılımcılara uygulatılacak işlemler için Katılımcıların önceki uygulamada yeni sekmede açtıkları, google adresinin olduğu sekmeye gitmeleri ve Sık Kullanılanlara ekleme işlemini gerçekleştirmeleri sağlanır Yeni sürüm için yeni sekme eğer eski sürüm varsa yeni bir sayfa üzerinde bu işlem uygulatılabilir

8 www. meb. gov. tr İnternet Adresi
www : World Wide Web (Geniş Dünya Ağı) internet adreslerinde genellikle kullanılan bir bölümdür. (3) Alan Adı : Sitenin adıdır. Kişiye, kuruma veya özel kuruluşa ait olabilir. Site Uzantısı : Sitenin türünü belli eder. Ülke Kodu : Sitenin ait olduğu kodu gösterir. Her sitede ülke kodu olmayabilir.(4) Eğitim Görevlisine Not: Alan Adı’nın site içeriği hakkında kullanıcılara bilgi verebileceğini mutlaka belirtin.

9 Site Uzantısı Resmi Kurumlar Ticari Kuruluş Eğitim Kurumları
gov Resmi Kurumlar com Ticari Kuruluş k12 Eğitim Kurumları org Dernekler ve Organizasyon edu Üniversiteler Eğitim Görevlisine Not: Katılımcılara belli başlı site uzantıları örnek verilir ve bu uzantıların kısaca açıklaması yapılır. Site uzantısının sitenin ve içeriğinin güvenilirliği konusunda kullanıcıya fikir verebileceğini katılımcılara mutlaka belirtiniz. Örneklerden de faydalanılabilinir. İlgili şehir ya da ilçe için de örnekler çoğaltılabilinir.

10 İnternet’te Arama İşlemleri
Temel Arama Gelişmiş Arama Eğitim Görevlisine Not: Arama motorlarının internet üzerinde metin, resim, video gibi metaları arayan yazılımlar olduğunu belirtiniz. Günümüzde en çok kullanılan arama motorunun Google olduğunu söyleyiniz. Diğer arama motorlarını da örnek verebilirsiniz. (Yahoo , Bing vb) İnternet’te Arama İşlemleri

11 İnternet’te Arama Aradığımız bilgi için anahtar kelime veya kelimeler arama motoruna yazılır. Arama sonrası web sayfalarının bağlantıları ve bilgileri ise listelenir. Eğitim Görevlisine Not: Anahtar kelime seçiminin istenen bilgiye ulaşmayı sağlayacak en önemli faktör olduğunu vurgulayınız. Gerekli durumlarda birden çok kelime kullanılması gerektiğini belirtiniz.

12 Uygulama «fatih projesi» anahtar kelimeleri Google üzerinde aranması
Eğitim Görevlisine Not:

13 Gelişmiş Arama Eğitim Görevlisine Not: «fatih projesi» kelimesini arayıp çıkan listeyi katılımcıya gösteriniz. Listede çıkan resimlerden her hangi birini tam boyutlu halini açınız. Google ’da resim, fotoğraf gibi görsel dosyaları arayabiliriz.

14 Uygulama «Satranç» anahtar kelimesinin görsel aramasını gerçekleştiriniz. Bulunan resmi bilgisayara kaydetme. resim üzerinde sağ tık  resmi farklı kaydet  kitaplıklar  resimler  kaydet Eğitim Görevlisine Not: Katılımcıların «satranç» kelimesini aramalarını isteyiniz. Listede belirlediğiniz bir resmi tam boy görüntülemelerini sağlayınız. Tam boy görüntülenen resim üzerinde sağ tık  resmi farklı kaydet  kitaplıklar  resimler  kaydet adımları ile resmi önce siz kaydediniz, sonra katılımcılara uygulamayı yaptırınız.

15 Gelişmiş Arama Seçenekler
Eğitim Görevlisine Not: Seçenek  Gelişmiş arama ile «Gelişmiş Arama» ekranına geçildiğini gösteriniz. Bu ekranı gösteri metodu ile tanıtınız. Mutlaka «Dosya Türü» açılır listesinden bahsediniz. Arama motorlarının sadece web sitelerini değil aynı zamanda web üzerinde yayınlanan çeşitli dosyaları da aradığını belirtiniz.

16 Uygulama Google üzerinde «İnternet Kavramı» anahtar kelimelerini yazdıktan sonra gelişmiş arama modülüne geçiniz. Dosya türünü PowerPoint olarak ayarlayınız ve aramayı başlatınız. okulweb.meb.gov.tr kaynaklı PowerPoint dosyasını bilgisayarınıza kaydediniz. Eğitim Görevlisine Not: Eğer bu eğitimin verildiği tarihte bu dosya internette mevcut değilse bakanlığın yayınladığı her hangi bir sunu programını bu slayt yerine uygulatabilirsiniz. Katılımcılara; bağlantıyı aç  kayıt işlemleri diyalog penceresi  kaydet  kayıt sonrası ie de çıkan bilgi barını gösteriniz. Klasör aç ile dosyanın «Karşıdan Yüklemeler» klasörüne kayıt olduğunu gösterip dosyayı bu klasörde bulup açınız. Aynı işlemleri katılımcıların yapmasını sağlayınız.

17 Sitede Arama Web sitesinin yapısına dahil edilmişse site içinde de arama yapabiliriz. Eğitim Görevlisine Not: sitesinde «e kitap» anahtar kelimesini yazıp site içi araması yapınız. İe nin yeni sekmede arama için sayfa açtığını ve bu konu ile ilgili çıkan arama sonuçlarını katılımcılara gösteriniz. Eğer yeterli vakit varsa katılımcılara bu uygulamayı yaptırabilirsiniz.

18 E-Posta İşlemleri E-Posta Kavramı Hesap Oluşturma E-Posta İşlemleri
Eğitim Görevlisine Not: E-Posta İşlemleri

19 E- Posta Kavramı  İnternet üzerinden gönderilen ve alınan dijital mektuplardır.(5) @ (et-kuruklu a) : e-posta adreslerinde kullanıcı ismi ile gönderilen hedef alanını (site adı) ayırır. Eğitim Görevlisine işaretinin sadece e-postalarda kullanılan bir sembol olduğunu mutlaka belirtiniz.

20 E- Posta Kavramı Kullanıcı Adı @ Alan Adı + Site Uzantısı

21 e-Posta Hesabı Oluşturma
E-posta hesabı oluşturmak için adres çubuğuna yazınız ve siteye bağlanınız. Yeni bir e-posta hesabı oluşturmak için «HESAP OLUŞTURUN» düğmesine tıklayınız.

22 1. Aşama 1. Bölüm Adınızı ve Soyadınızı yazınız
E-posta hesabı için kullanıcı adı yazınız Şifre güvenliği kurallarına uygun şifre oluşturunuz Girmiş olduğunuz şifreyi tekrar yazınız Doğum tarihinizi işaretleyiniz Cinsiyetinizi seçiniz Cep telefonunuzu yazınız

23 1. Aşama 2. Bölüm Öncesinde almış olduğunuz «e-posta adresinizi giriniz. Böylelikle oluşabilecek şifre kaybetme yada hesabınızın çalınması problemlerinizde sorununuzu bu e-posta hesabı ile giderebilirsiniz Yan tarafta görüntülenen iki kelimelik metni «İki kelimeyi yazın» alanına giriniz. «Google Hizmet Şartları’nı ve Gizlilik Politikası’nı kabul ediyorum» kutucuğunu işaretleyiniz «Sonraki Adım» Düğmesini tıklayınız.

24 2. Aşama «Sonraki adım» Düğmesini tıklayınız
«PROFİL FOTOĞRAFI EKLE» Düğmesini tıklayarak profiliniz için bir fotoğraf ekleyebilirsiniz.

25 3. Aşama «Gmail ile devam et» Düğmesine tıklayınız. e-posta hesabı alma işleminiz tamamlanmış olacaktır.

26 E-posta kutusu Yeni bir e-posta göndermek için «E-POSTA YAZ» Düğmesine tıklayınız. E-posta klasörleriniz. Bu klasörleri düzenleyebilir, yeni klasörler ekleyebilir ya da var olan klasörleri silebilirsiniz.

27 E-posta Yazma Kime: E-posta’nın gönderileceği kişi/kişilerin e-posta adresini bu alana yazınız Cc: Gönderilecek e-posta’nın bir kopyasının «bilgi» olarak iletilmesini istediğiniz kişi/kişilerin e-posta adresini buraya yazınız. Bcc: Gönderilecek e-posta’nın bir kopyası iletilir. Cc fonksiyonundan farkı bu alana yazılan e-posta adres/adresleri diğer kullanıcılar tarafından görülmez Konu: Gönderilecek e-postanın içeriğini anlatan başlığı yazınız. E-posta’nın yazılacağı alan. Bu alana metin girişi yapabileceğiniz gibi görsellerde ekleyebilirsiniz.

28 E-posta’ya dosya ekleme ve gönderme
«GÖNDER» düğmesine tıklayarak hazırlamış olduğunuz e-posta’yı iletebilirsiniz. «Dosya ekle» bağlantısına tıklayarak, göndereceğiniz e-posta’ya ek bir dosya ekleyebilir ve e-postanız ile iletebilirsiniz.

29 E-Posta Güvenliği E-Posta güvenliğini sağlamak için öneriler;
Farklı işler için farklı e-posta kullanın. Banka için ayrı, iş için ayrı gibi (6) Bankalar asla sizden e-posta ile bilgi istemez böyle postalara itibar etmeyin. Spam’a (Gereksiz) düşen postaların içeriğine çok eminseniz bakın. Eğitim Görevlisine Not:

30 E-Posta Güvenliği Anti-Virüs yazılımı kullanınız. E-Posta ile gelen dokümanları virüs testinden geçiriniz. Şifrenizi unutma durumuna karşı asla herkes tarafından bilinen kişisel bilgilerinizi kullanmayınız. E-posta adreslerinizi güvenlik açığı oluşturabilecek ortamlarda paylaşmayınız. Eğitim Görevlisine Not: Bu maddelere kendiniz de farklı örnekler verebilirsiniz.

31 İnternet’ten Doküman Paylaşımı
Google Doküman İşlemleri Eğitim Görevlisine Not: En bilinen ve en çok kullanılan Google Dokümanlar olduğu için bu aşamada bu konudan bahsedilmiştir. Yazılımların sadece bilgisayara kurduğumuz programlardan ibaret olmadığını internet üzerinde de pek çok uygulamanın yer aldığını belirtiniz. İnternet’ten Doküman Paylaşımı

32 Google Dokümanlar «Google Dökümanlar» kullanabilmek için gmail hesabınızın olması gereklidir. Google Dokümanlar ile «Doküman, Sunu, E-Tablo, Form, Çizim, Tablo» oluşturabilir, bunları paylaşabilir ve eş zamanlı olarak bu dokümanlar üzerinde çevrimiçi ortamda çalışma yapabilirsiniz. Bu uygulamalar size MS Ofis uygulamasının sunmuş olduğu birçok dokümanı oluşturma imkanı sunacaktır. Doküman – Kelime İşlemci / MS Word Sunu – MS Powerpoint E-Tablo – MS Excel ile eş değer dokümanlardır. Eğitim Görevlisine Not: Siz bir örnek uygulama yapınız. Katılımcıların seviyesine göre Kelime İşlemci(Doküman) üzerinde doküman oluşturmalarını isteyiniz. Bu doküman üzerine bugün derste öğrendikleri ve uyguladıkları bilgiler hakkında 3 cümlelik görüş yazmalarını sağlayabilirsiniz ya da kendinizin belirlediği içerikte doküman da oluşturta bilirsiniz.

33 KAYNAKÇA Merriam Webster’s Dictionary & Thesaurus, 2008
Bilişim Teknolojileri Dersi Öğretmen Kılavuzu B5 Ü1 İnternet Adresleri Eğitim Teknolojileri / Bilgisayar – Internet Explorer e-posta E-Posta Güvenliği

34 Teşekkürler Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü


"İnternet Uygulamaları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları