Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

INTERNET ve AĞLAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "INTERNET ve AĞLAR."— Sunum transkripti:

1 INTERNET ve AĞLAR

2 Ağ nedir? Birden fazla bilgisayarın birbiriyle haberleşmesi için kurulan yapıya denir. Bilgisayar ağları aracılığı ile ses, görüntü ve bilgi taşınabilir, kaynaklar paylaşılabilir. Çok donanıma gereksinim duyduğu için maliyeti yüksektir. ana bilgisayarın hızlı olması gereklidir

3 Ağ Türleri LAN ( Local Area Network- Yerel Ağ Sistemleri)
Kablolarla WAN ( Wide Area Network - Geniş Ağ Sistemi) Telefon bağlantılarıyla

4 INTERNET NEDİR? International Network (Uluslarası Ağ)
Binlerce akademik, ticari, devlet, ve serbest bilgisayar ağlarının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur. Değişik türden bilgiler Protokoller (TCP/IP)

5 INTERNET’in TARİHÇESİ
İlk olarak 1969 yılında ABD Savunma Bakanlığına bağlı DARPA tarafından savaş bilgileri alışverişi amacıyla birkaç üniversite arasında ARPANET bilgisayar ağı kurulmuştur. 1983 yılında TCP/IP oluşturulması 1992 yılında İnternet kaynaklarına erişimi kolaylaştıran WWW (World Wide Web) nin piyasaya sürülmesi Türkiye’de ilk İnternet çalışmaları 1991 yılında TR-NET adı altındaki proje grubu tarafından başlatılmıştır.

6 Nasıl Bağlanırım? Her yerden.. faks-modem kartı telefon hattı
İnternet Servis Sağlayıcısına (ISS)

7 INTERNET ADRESLERİ www.atauni.edu.tr
Internette 2 çeşit adresleme kullanılır IP numarası (örneğin ) DNS adresi Ülke kodu Servis ismi Kullanıcının alan adı Kurumun dahil olduğu grup kodu

8 İnternet’te Kullanılan Grup – Alan (domain) Kodları:
gov: Hükümet kurumları (ingilizce "government" kelimesinden) edu: Akademik-Eğitim kurumları (ingilizce "education" kelimesinden) org: Ticari olmayan kuruluşlar (ingilizce "organization" kelimesinden) com: Ticari kuruluşlar (ingilizce "company" kelimesinden) mil: Askeri kurumlar (ingilizce "military" kelimesinden)

9 Alan adları Türkiye…….tr Almanya……de Fransa………fr İngilitere…….uk

10 ELEKTRONİK POSTA (E-MAIL) ADRESLERİ
Uzak mesafeler arasında eleketronik iletişimi sağlamak için bilgisayar ağları geliştirilmiştir. e- mail (electronic mail - elektronik posta), bu amaçla kullanılan servislerin genel adıdır. Örn:

11 Elektronik Posta (E-Mail) Kullanma
Kullanıcı adı ve şifrenizle oturum açtığınıda açılan sayfanız aşağıdaki gibidir. Gelen mailler penceresi Maili gönderen Maili başlığı Yeni mail göndermek için buraya tıklayın.

12 Elektronik Posta (E-Mail) Kullanma
Yeni düğmesi üzerine tıkladığınızda açılan yeni mail gönderme sayfası EkleDosya ya tıklayarak bilgisayardaki bir dosyayı gönderebiliriz. Konu: (subject) Gönderilecek kişinin adresi buraya yazılır: (To) E-Posta gövdesi (yazı alanı)

13 Elektronik Posta (E-Mail) Kullanma
EkleDosya düğmesinden eklenen dosyaların-resimlerin görüntülendiği alan

14 ARAMA MOTORLARI (SEARCH ENGINE)
Araştırma yapılan herhangi bir konu ile ilgili bilgileri bulmak için kullanılan Web sitelerine arama motorları adı verilir. konuyla ilgili anahtar kelimeler arama alanına yazılarak arama işlemi başlatılır.

15 ARAMA MOTORLARI (SEARCH ENGINE)
Google’da Arama Teknikleri: Arama yapacağımız konuyla ilgili özel ve ayrıntılı arama yapmak için “Gelişmiş Arama” seçeneğini kullanıyoruz.

16 ARAMA MOTORLARI (SEARCH ENGINE)
Kelimelerin tümü: Arama alanına yazılan kelimelerin tümünün ayrı ayrı veya birlikte geçtiği sonuçlar listelenir. Yazılış şekli: öğrenen özellikleri ve öğretim yaklaşımı ilişkisi Aynen girildiği gibi: Arama alanına yazılan kelimelerin tümünü bir bütün olarak arama yapar (kelime grubu). Yazılış şekli: “öğrenen özellikleri ve öğretim yaklaşımı ilişkisi” Kelimelerden herhangibiri:

17 ARAMA MOTORLARI (SEARCH ENGINE)
Gelişmiş arama penceresindeki bu kutucuktan istediğimiz türden dosyaları arayabiliriz.


"INTERNET ve AĞLAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları