Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FERHAT KADİR PALA SACİDE GÜZİN MAZMAN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FERHAT KADİR PALA SACİDE GÜZİN MAZMAN"— Sunum transkripti:

1 FERHAT KADİR PALA SACİDE GÜZİN MAZMAN
İNTERNET VE İLETİŞİM FERHAT KADİR PALA SACİDE GÜZİN MAZMAN

2 İNTERNET VE İLETİŞİM İnternet: Bilgisayar ağlarının oluşturduğu bir daha büyük ağdır. Bilgisayarlar birbirleriyle haberleşmek için ortak bir iletişim dili kullanırlar. İnternet sayesinde pek çok alandaki bilgilere kolayca ulaşabiliriz. WWW, e-posta, FTP ve gopher gibi hizmetler interneti kullanırlar. İnternet üzerinde gezinmeye ve bilgi transferi yapmaya yarayan yazılımlara web tarayıcısı denir.

3 İNTERNET VE İLETİŞİM http://www.meb.gov.tr
: etkileşimli metin transfer protokolü (hyper text transfer protocol) www : dünya çapında ağ (world wide web) meb : kurum, kuruluş ya da özel kişi adı. Alan adı. gov : internet adresinin türü tr : ülke kodu.

4 İNTERNET VE İLETİŞİM gov : hükümet kurumları (government)
edu : eğitim kurumları (education) org : ticari olmayan kuruluşlar, dernek, vakıf v.b (organisation) com : ticari kuruluşlar (commercial) mil : askeri kuruluşlar (military) net : servis sağlayıcılar (network) ac : akademik kuruluşlar (academic) int : uluslar arası kuruluşlar (internet)

5 İNTERNET VE İLETİŞİM tr : Türkiye br : Brezilya jp : Japonya
uk : İngiltere se : İsveç gr : Yunanistan nl : Hollanda id : Endonezya

6 İNTERNET VE İLETİŞİM Web sayfasını kaydetme
“Dosya” menüsünden “Farklı Kaydet” seçeneğini tıklayarak web sayfasını kayıt edebiliriz.

7 İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI
İnternet ortamında bilgiler sınırsız diyeceğimiz kadar fazladır. Peki bunların arasından istediğimiz bilgiye nasıl ulaşacağız? Arama motorları bu işe yaramaktadır.

8 İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI Google Altavista Bing Yahoo
Infoseek Lycos Arabul Bunlardan bazılarıdır.

9 İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI
Aramalarda hangi anahtar kelimeleri kullanacağımız ulaşılan sonuçlar açısından önemlidir. Doğru anahtar kelimeler ile çok iyi sonuçlar elde edilebileceği gibi yanlış anahtar kelimelerle ise hiç istenmeyen sonuçlara ulaşılabilir.

10 İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI
“Okul öncesi çocukların psikolojik gelişimi” konusunda Google, Bing, Altavista ve Arabul arama motorları ile arama yapın ve kaç belge bulunduğunu yazın.

11 İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI
Arama yaparken AND (VE), OR (VEYA) ve NOT (DEĞİL) bağlaçları kullanılarak aramamız daraltılabilir veya genişletilebilir. X AND Y : x ve y kelimelerinin beraberce bulunduğu sayfaları getirir. X OR Y : x veya y kelimelerinin bulunduğu sayfaları getirir. X kelimesinin bulunduğu sayfada Y kelimesi, Y’nin olduğu sayfada X’in bulunması gerekmez. X NOT Y : X kelimesinin bulunduğu sayfalardan Y’nin bulunmadıkları listelenir.

12 İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI
“Çift Tırnak” ile aranacak kelimelerin aynı şekilde aranması sağlanır. Örneğin; “Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik” örneğinde kelimeler aynı sırada ve bir bütün olarak aranır ve listelendir.

13 İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI - Google
filetype: Dosya uzantılarına göre arama yapabileceğiniz bu komutla, arama kriterinizi içeren bilgilere ait dökümanlara ulaşabilirsiniz. Örneğin [filetype: pdf "psikoloji"] yazdığınızda, psikoloji kelimesinin geçtiği 596 adet .pdf dosyasına ulaşabiliyoruz. Filetype operatörünün diğer alternatifi de ext: operatörüdür (extension) ve aynı mantıkla çalışır.

14 İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI - Google
allintitle: Bu komut, arama kriterinizde yer alan kelimelerin tamamının, internet tarayıcısının başlık çubuğunda yer almasını şart koşar. Örnek verecek olursak, [allintitle:”Flash Movies”] şeklindeki arama kriterinin sonucu olarak, web sayfasının title bilgisi üzerinde Flash Movies kelimeleri geçen sayfalar listelenecektir. intitle: “allintitle” komutundan farklı olarak, ilk arama kriterini başlık satırında arar, diğer kelimeleri ise metin içerisinde kontrol edilir.

15 İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI - Google
allinurl: Bu operatör, arama kriterine ait kelimeleri internet adres satırındaki (url) kelimeler içerisinde arar. inurl: İlk arama kriterini adres satırında arar.

16 İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI - Google
cache: Listelenen web sayfalarına ait sunuculara ulaşılamadığı durumlarda, cache operatörünü kullanarak, ilgili sayfaya Google”ın daha önce indekslediği bilgiler üzerinden ulaşabilirsiniz.

17 İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI - Google
site: Bu operatörü kullanarak, herhangi bir web sitesi içerisinde arama yapabilirsiniz. Örneğin [site: Adobe] kriterini girdiğinizde, MEB web sitesi içerisinde “Adobe” kelimesi geçen sayfalara ulaşabilirsiniz.

18 İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI - Google
Link: Bu komutu kullanarak herhangi bir web sitesine hangi sayfalardan link verildiğini öğrenebilirsiniz.

19 İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI - Google
Bu operatörler tek başlarına kullanılabildiği gibi, bir arada da kullanılabilmektedir. Örnek vermek gerekirse: [intitle:Fiyat Listesi filetype: pdf] [intitleVD Video filetype: pdf] [intitle:mp3 “eye of the tiger”] [site:edu intitle:science]

20 İNTERNET VE İLETİŞİM E-POSTA
Metin, ses, grafik verilerinin bir bilgisayardan diğerine taşınmasıdır. Outlook, Eudora gibi yazılımlar e-posta iletişimi için kullanılan yazılımlardır.


"FERHAT KADİR PALA SACİDE GÜZİN MAZMAN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları