Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORTAÖĞRETİM KURUMLARI TANITIM SEMİNERİ RIZA ÇAĞLAR KARTAL Reh. Öğrt

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORTAÖĞRETİM KURUMLARI TANITIM SEMİNERİ RIZA ÇAĞLAR KARTAL Reh. Öğrt"— Sunum transkripti:

1 ORTAÖĞRETİM KURUMLARI TANITIM SEMİNERİ RIZA ÇAĞLAR KARTAL Reh. Öğrt
ORTAÖĞRETİM KURUMLARI TANITIM SEMİNERİ RIZA ÇAĞLAR KARTAL Reh.Öğrt.ve Psk.Dan.

2 HEDEFLERİMİZE ULAŞMAK İÇİN BİZE YARDIM EDECEK OLAN KURUMLAR,YANİ LİSELER…….
Başarı

3 FEN LİSELERİ Resmî Fen Liseleri,
Zekâ düzeyleri ile fen ve matematik alanlarındaki yetenekleri yüksek olan öğrencileri, matematik ve fen bilimleri alanında yüksek öğrenime hazırlar. Matematik ve fen bilimleri alanlarında gereksinim duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık eder. Öğrencileri araştırmaya yöneltmeyi, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile yeni buluşlara ilgi duyanların çalışacakları ortamı ve koşulları hazırlar.

4 Yeni teknolojileri kullanabilen, yeni bilgiler üretebilen ve projeler hazırlayabilen bireyler yetiştirir. Öğrencilerin bilimsel araştırma yapmalarına, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izlemelerine yardımcı olacak şekilde yabancı dilde iyi yetişmelerini sağlar. Birinci yabancı dili İngilizce olan fen liselerinde öğrenim süresi 4 (dört) yıldır.

5 SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ
Edebiyat ve Sosyal Bilimler alanlarında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilimadamlarının yetiştirilmesine kaynaklık eder. Edebiyat ve sosyal bilimler alanlarındaki ilgi ve yetenekleri üst düzeyde olan öğrencileri bu alanlarda yüksek öğretime hazırlar. Öğrencilerin bilimsel, kültürel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde Türkçe ve yabancı dil öğrenmelerini sağlar Öğrencilerde geçmiş nesiller ile çağdaşları arasında ortak duyguların uyandırılmasını sağlar.

6 Türk sanat ve kültür birikimini anlayıp yorumlayabilen, yeni bilgi ve projeler üretebilen bireyler yetiştirir. Toplumun ekonomik ve kültürel kalkınmasına bilinçli bir şekilde katkıda bulunur. Öğrencileri edebiyat ve sosyal bilimler alanlarında araştırmaya yöneltecek ve gelişmelere ilgilerini uyandıracak ortam ve şartları hazırlar. Birinci yabancı dili İngilizce olan sosyal bilimler liselerinde öğrenim süresi “hazırlık + 4” yıldır.

7 ANADOLU LİSELERİ Resmi Anadolu Liseleri, Öğrencileri ilgi, yetenek ve başarılarına göre yüksek öğretim programlarına hazırlar. Öğrencilerin yabancı dili, dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde öğrenmelerini sağlar. Bu okullardan mezun olan öğrenciler, ÖSS’yi kazanmaları halinde alanları ile ilgili yükseköğretim programlarına devam edebilmektedir. Anadolu liselerinde öğrenim süresi 4 (dört) yıldır. Ancak; öğretim süresi hazırlık + 4 yıl olan okullar mevcut olup, bu okullarla ilgili bilgiler “Ortaöğretim Kurumları Geçiş Sistemi Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nda” yer alacaktır

8 ANADOLU TEKNİK LİSELERİ
İlköğretim okulu üzerine öğrenim veren ve öğretim süresi dört yıl olan okullardır Mesleki formasyon kazandıran, yüksek öğretime, mesleğe ve hayata hazırlayan, aynı zamanda bir yabancı dil öğretilmesini amaçlayan, fen bilimleri ağırlıklı programlar uygulanmaktadır. Bu okullardan mezun olanlar alanları ile ilgili işyerlerinde çalışabilecekleri gibi,ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarını taşıyan mesleklerinde bağımsız “İşyeri Açma Belgesi” verildiğinden, bağımsız işyeri de açabilirler.

9 ANADOLU MESLEK LİSELERİ
İlköğretim okulu üzerine öğrenim veren ve öğretim süresi dört yıl olan okullardır mesleki formasyon kazandıran, öğrencileri hayata, iş alanlarına ve yüksek öğretime hazırlayan, aynı zamanda bir yabancı dilin öğretilmesini amaçlayan programlar uygulanmaktadır. Bu okullardan mezun olanlar alanları ile ilgili işyerlerinde çalışabilecekleri gibi,ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarını taşıyan mesleklerinde bağımsız “İşyeri Açma Belgesi” verildiğinden, bağımsız işyeri de açabilirler.

10 ANADOLU TEKNİK VE ANADOLU MESLEK LİSELERİNDE OKUTULAN BÖLÜMLER
1 ADALET 2 AHŞAP TEKNOLOJİSİ 3 AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ 4 AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ 5 BAHÇECİLİK 6 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 7 BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİLERİ 8 BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK 9 ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ 10 DENİZCİLİK 11 EĞLENCE HİZMETLERİ

11 12 EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ
13 ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ 14 ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ 15 GAZETECİLİK 16 GEMİ YAPIMI 17 GIDA TEKNOLOJİSİ 18 GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ 19 GRAFİK VE FOTOĞRAF 20 GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ 21 HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ 22 HARİTA-TAPU-KADASTRO 23 HASTA VE YAŞLI HİZMETLERİ

12 24 HAYVAN SAĞLIĞI 25 İNŞAAT TEKNOLOJİSİ 26 KİMYA TEKNOLOJİSİ 27 KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ 28 KUYUMCULUK TEKNOLOJİSİ 29 LABARATUVAR HİZMETLERİ 30 MAKİNE TEKNOLOJİSİ 31 MATBAA 32 METAL TEKNOLOJİSİ 33 METALURJİ 34 METEOROLOJİ 35 MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ 36 MUHASEBE VE FİNANSMAN 37 MÜZİK ALETLERİ YAPIMI 38 PAZARLAMA VE PERAKENDE 39 PLASTİK TEKNOLOJİSİ 40 RADYO TELEVİZYON 41 RAYLI SİSTEMLER TEKNOLOJİSİ

13 42 SAĞLIK 43 SANAT VE TASARIM 44 SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ 45 TARIM TEKNOLOJİLERİ 46 TEKSTİL TEKNOLOJİSİ 47 TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME 48 UÇAK BAKIM 49 ULAŞTIRMA HİZMETLERİ 50 YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ

14 ANADOLU ÖĞRETMEN LİSELERİ
Amacı: Anadolu öğretmen liseleri, Millî eğitimin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olarak; a. Öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarına öğrenci hazırlamak, b. Öğrencilerine; 1. Öğretmenlik mesleğini sevdirmek, 2. Öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve davranışları kazandırmak, 3. Ortaöğretim düzeyinde ortak bir genel kültür vermek, 4. Ülke kalkınmasına sosyal, kültürel ve ekonomik yönden katkıda bulunma bilincini ve gücünü kazandırmak, 5. Dünyadaki gelişme ve değişmeleri izleyebilecek düzeyde yabancı dil öğrenmelerini sağlamak, 6. Öz güven, öz denetim ve sorumluluk duygularının geliştirilmesi

15 Farklı ve ayrı bir değer olduğu, ekip çalışmasıyla ortak başarının elde edilmesinde önemli katkı sağlayacağı inancının verilmesine yönelik çağdaş bir eğitim ortamı oluşturmak amacıyla, — Normal öğretim yapan, — Yabancı dil ağırlıklı program uygulayan, — Gündüzlü ve öğrencinin cinsiyetine uygun pansiyonunun bulunması kaydıyla Bakanlıkça belirlenecek kontenjan nispetinde paralı parasız yatılı öğrenime imkân veren ortaöğretim kurumlarıdır. Anadolu öğretmen liselerinin öğretim süresi 4 yıldır. Anadolu öğretmen liselerinde 1. yabancı dil İngilizcedir.

16 Mezunlarına Sağlanan Haklar:
Bu programlara ilk beş tercihinde yerleşen Anadolu öğretmen lisesi mezunlarının tamamına, kontenjana bakılmaksızın burs verilmektedir. Mezunları alanlarıyla ilgili öğretmenlik programlarına yerleştirilirken ek puandan yaralandırılmaktadır Öğretmenleri, merkezî sistemle yapılan sınav sonuçlarına göre atanmaktadır. Her şube için öğrenci mevcudu; tüm sınıflarda 30 olarak standarda bağlanmıştır.

17 ANADOLU İMAM- HATİP LİSELERİ
Anadolu İmam Hatip Liselerinde öğretim süresi 4 yıldır. İmamlık, Hatiplik ve Kuran Kursu öğreticiliği konularında görevli elemanları yetiştirmek Yüksek okul ve üniversitelere hazırlamak

18 ANADOLU SAĞLIK ve SAĞLIK MESLEK LİSELERİ
Türk Millî Eğitiminin genel, sağlık alanının özel amaçları doğrultusunda, ortaöğretim seviyesinde genel kültür, sağlık alanıyla ilgili temel bilim, her alan/dala özel mesleki yeterlilik kazandıran, öğrencileri hayata, sağlık alanına ve yüksek öğrenime hazırlayan,yabancı dil olarak İngilizce öğretilmesini amaçlayan programlar uygulanmakta olup, “Anadolu” programlarında İngilizce dersi ağırlıklı olarak verilir.

19 Hemşirelik programından mezun olanlar “Hemşire”,
Sağlık Alanı; Acil Tıp dalından mezun olanlar “Acil Tıp Teknisyeni”, Sağlık Alanı; Anestezi dalından mezun olanlar “Anestezi Teknisyeni”, Sağlık Alanı; Çevre Sağlığı dalından mezun olanlar “Çevre Sağlığı Teknisyeni”, Sağlık Alanı; Diş Protez dalından mezun olanlar “Diş Protez Teknisyeni”, Sağlık Alanı; Ortopedik Protez Ortez, dalından mezun olanlar “Ortopedik Protez Ortez, Teknisyeni”, Sağlık Alanı; Radyoloji dalından mezun olanlar “Radyoloji Teknisyeni”, Sağlık Alanı; Tıbbi Laboratuvar dalından mezun olanlar “Laboratuvar Teknisyeni”, Sağlık Alanı; Tıbbi Sekreterlik dalından mezun olanlar “Tıbbi Sekreter”, unvanı ile Sağlık Bakanlığı bağlı özel ve resmi, yataklı/yataksız sağlık kurum ve kuruluşları ile Üniversitelere bağlı yataklı/yataksız sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.

20 ADALET MESLEK LİSELERİ
Eğitim süresi 4 yıldır. Bu okullarda meslek dersleri ağırlıklı olup, ortak dersler ile desteklenmiş öğretim Adalet alanı Zabıt Kâtipliği ve İnfaz Koruma dalı programı uygulanmaktadır Adalet ve Hukuk alanlarında faaliyet gösteren diğer kurum ve kuruluşlarda da görev alabilir. Yüksek öğretime devam etmek isteyenler Adalet Meslek Yüksek Okullarına sınavsız geçiş yapabilmekte olup, Hukuk Fakültelerini de tercih edebilmektedirler.

21 ANADOLU TARIM MESLEK ve TARIM MESLEK LİSELERİ
Ülke ekonomisine, tarımsal üretim yönünden katkıda bulunacak, tarımsal işletme ve kuruluşlarda başarı ile çalışabilecek hayvan sağlığı, bitki sağlığı, peyzaj ve çevre düzenleme, su ürünleri, tarım alet ve makine kullanma, gıda analiz ve kontrol ile ileri tarım tekniklerini başarı ile uygulayabilecek ve yapabilecek nitelikte pratik bilgi ve beceri kazandıran aynı zamanda bir yabancı dilin öğretilmesini amaçlayan programlar uygulanmaktadır.

22 ANADOLU TAPU ve KADASTRO MESLEK LİSESİ
ilgi ve yetenekleri doğrultusunda tapu, kadastro ve harita programları ile yabancı dil bilen, ara kademede meslekî ve teknik elemanlar yetiştiren programlar uygulanmaktadır.

23 Otelcilik ve turizm meslek lisesi
Bu okullarda öğrencilere ; ortak genel kültür dersleri ile birlikte turizm sektörü içinde yer alan Yiyecek İçecek Hizmetleri,konaklama ve seyahat hiz.,gıda teknolojisi,güzellik ve saç bakım hizm.,hasta ve yaşlı hizm. Ve denizcilik alanında mesleki formasyon kazandıran hem yüksek öğretime hem de mesleğe hazırlayan aynı zamanda bir yabancı dil öğretilmesini hedefleyen programlar uygulanır.

24 GÜZEL SANATLAR Ve SPOR LİSELERİ

25 EĞİTİMİN SÜRESİ Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinde eğitim süresi 4 yıldır.  GİRİŞ KOŞULLARI         ilköğretim okulunu o yıl bitirenlerden gireceği alanla ilgili dersin dördüncü, besinci, altıncı, yedinci ve sekizinci sınıflarına ait yılsonu notlarının aritmetik ortalaması en az 4.00 olan öğrenciler başvurabilirler. Bu şartları taşıyanlar arasında yapılan müzik, resim ve spor özel yetenek yarışma sınavında başarılı olanlar eğitime hak kazanabilirler.

26 SINAV  BAŞVURUSU Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi özel yetenek sınavlarına katılmak isteyenlerin, Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen tarihler arasında öğrenim gördükleri okul müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir

27 SINAVIN İÇERİĞİ  a) Yetenek sınavı, okul müdürünün başkanlığında ilgili alan şefi ile alan dersleri öğretmenlerinden en az üç üyeden oluşan komisyonca yazılı, sözlü ve uygulamalı olarak veya bunlardan biri ya da bir kaçı ile yapılır. b) Sınavlar; müzik, resim ve spor alanlarında, alanın özelliğine uygun olarak komisyonca belirlenen ve okul müdürünce onaylanan esas ve ölçütlere göre 100 puan üzerinden değerlendirilir.  c) Değerlendirme sonunda en yüksek puandan başlanmak üzere adayların sıralaması yapılarak kontenjan kadar asıl ve yedek listeler hazırlanır ve okulda ilan edilir. d) Sınavı kazanan adayların, süresi içinde kayıtları yapılır. Kontenjanın dolmaması durumunda ders yılının ilk haftasının son iş günü çalışma saati bitimine kadar sıralamaya göre yedek listeden kayıtlara devam edilir. e) Başvurular, öğrenci seçimi ve kayıt-kabulle ilgili iş ve işlemler Bakanlıkça belirlenen takvime göre yürütülür.   

28 YETENEK SINAVI RESİM BÖLÜMÜ 1. Aşama Konu: Canlı Model Desen/Kara Kalem Obje Çalışması Teknik Kara Kalem Boyut: 35x50 Resim kâğıdı Kâğıtlar Okul Tarafından Verilecektir. Gerekli Malzeme Öğrenci Tarafından Getirilecektir. 2. Aşama Konu: İmgesel Çalışma Amaç: Adayın Yaratıcılığını ve Özgünlüğünü Görsel Olarak Kağıda Aktarmasıdır.

29 MÜZİK BÖLÜMÜ 1. Aşama Çift Ses Duyma Ritim Tekrarı Ezgi Tekrarı 2. Aşama Piyano Tek Ses Piyano İki Ses Piyano Üç Ses SPOR BÖLÜMÜ 1. Beden eğitimi ve spor yapmasına engel hali bulunmadığını belirten tek tabipten alınmış sağlık raporu 2. Öğrencilerin spor alanında yetenekli olup olmadığını tespit etmek amacıyla adayların çabukluk, çeviklik, kuvvet ve kondisyonunu meydana çıkaracak uygulamalar yaptırılır.

30 EĞİTİMİN İÇERİĞİ   Bu okullarda Bakanlıkça uygun görülen ders çizelgeleri ve öğretim programları uygulanır. Programlar düzenlenirken yabancı dil dersleri ile sanat derslerine ağırlık verilir. Eğitim-öğretim Türkçe yapılır. Alan derslerindeki sanatla ilgili terimlerin yabancı dildeki karşılıkları da öğretilir. Müzik bölümünde toplu ders olarak okutulmakta olan Müziksel İşitme-Okuma, Koro, Orkestra, Oda Müziği, Müziksel Yaratıcılık ve Müzik Tarihi derslerinin yanı sıra, her öğrenci temel çalgı olarak Piyano ve diğer çalgı olarak da Keman, Viyola, Viyolonsel, Kontrabas, Obua, Flüt, Klarnet, Fagot, Korno, Trompet, Gitar, Bağlama, Ud, Kanun ve Vurmalı Çalgılardan birinin eğitimini almaktadır.

31 Resim bölümünde Desen Atölye, Resim Atölye, Grafik Tasarımı, Heykel Atölye, Sanat Tarihi ve Drama dersleri okutulmaktadır.  Alan uygulamaları ve etkinlikleri, öğrencilerin ilgi, istek ve yeteneklerine göre bireysel veya grup halinde öğretmen yönetiminde yapılan serbest çalışmalardır. Bu çalışmalarda okul yönetimi, öğrencilerin okulun resim atölyesi, müzik odası, laboratuar, kitaplık ve konferans salonu gibi imkanlarından yararlanmaları için gerekli önlemleri alır. Öğrenciler uygulama çalışmalarına, yarışmalara, konser, konferans, panel ve sergi gibi sanat etkinliklerine, öğretmenlerinin sorumluluğunda katılırlar ve bu sürelerde izinli sayılırlar.

32 MEZUNİYET SONRASI GİDEBİLECEKLERİ ÜST EĞİTİM KURUMLARI
Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi mezunlarına, öğrenim gördükleri alanlarla ilgili güzel sanatlar fakültelerini tercih ettiklerinde ek puan verilmektedir.

33 DİĞER ALTERNATİFLER Polislik myo Harp Okullar Meslek edindirme
Açık Öğretim

34 Arkadaşlar unutmayın başarmak sizin elinizde….
Hedef+inanmak+çaba sarf etmek=başarı 

35 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER
REHBERLİK SERVİSİ…


"ORTAÖĞRETİM KURUMLARI TANITIM SEMİNERİ RIZA ÇAĞLAR KARTAL Reh. Öğrt" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları