Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GAZİ ORTAOKULU REHBERLİK BİRİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GAZİ ORTAOKULU REHBERLİK BİRİMİ"— Sunum transkripti:

1 GAZİ ORTAOKULU REHBERLİK BİRİMİ
MESLEKLERİ TANIYALIM GAZİ ORTAOKULU REHBERLİK BİRİMİ

2 Meslek Seçmek; Hayat Biçimini Seçmektir.
Meslek seçimi ilk ve orta öğretim boyunca verilecek kararlarla ve yapılacak tercihlerle yakından ilgilidir. O halde meslek tercihi lise son sınıftan çok önce temel öğretimin son kademesinde gireceğiniz orta öğretim kurumunun yapısına bağlı olarak değişir.

3 Doğru Tercih İyi Bir Yaşamın Başlangıcıdır.
Birçok insan seçmiş olduğu mesleğin getireceği hayat biçimini bilmediği ve incelemediği için başarısız, verimsiz ve mutsuz olmaktadır. Bu sonucu yaşamamak için her bireyin cevaplaması gereken bazı soruları olmalıdır!

4 Bilinçli Bir Tercih İçin
Seçilmesi düşünülen alan ilgilere ve yeteneklere uygun mu? Bu bölüm bana bir meslek kazandıracak mı? Bu mesleğin bana getireceği yaşam biçimi beni mutlu edecek mi? gibi sorular cevaplanmalıdır.

5 Bu sorulardan sonra mesleğe yönelik şu sorular sorulmalıdır:
Kendimi 30 yaşında nasıl görüyorum? Nasıl bir hayat yaşamak isterim? Çok para kazanmak istiyor muyum? Emin bir iş mi istiyorum yoksa risk almalı mıyım? Seyahat etmeyi seviyor muyum? Nerede çalışmak bana zevk verir? Açık havada mı? Bina içinde mi? Hangi derslerden zevk alıyorum? İnsanlarla iyi geçinebilir miyim?

6 OKUL BAŞARISI MESLEK BAŞARISI KONUSUNDA FİKİR VERİR Mİ?
Okul başarısının meslek başarısına orta derecede etkisi vardır denilebilir. Okulda zevk alarak çalışmadığınız derslerin ağırlıklı olduğu alanları seçmeniz sizin başarınızı düşürebilir.

7 Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) ile;
Resmi Fen Liselerine, Özel Fen Liselerine, Anadolu Liselerine, Sosyal Bilimler Liselerine, Anadolu Öğretmen Liselerine, Anadolu Teknik Liselerine, Anadolu Meslek Liselerine, Anadolu İmam-Hatip Liselerine, Anadolu Sağlık Meslek Lisesine, Sağlık Meslek Liselerine, Adalet Meslek Liselerine, Anadolu Meteoroloji Meslek Lisesine, Tarım Meslek Liselerine, Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesine, öğrenci seçme ve yerleştirme işlemleri yapılır.

8 FEN LİSELERİ Okulun amaçları; zeka düzeyleri ile fen ve matematik alanlarındaki yetenekleri yüksek olan öğrencileri bu alanda yüksek öğrenime hazırlamak ve yeni teknolojileri kullanabilen, yeni bilgiler üretebilen ve projeler hazırlayabilen bireyler yetiştirmektir.Derslerin %60 ı fen ve matematik alanını içerir.Alan/bölüm olarak sadece “Fen Bilimleri” vardır. Fen liseleri 4 yıllıktır.

9 SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ
Okulun amaçları;Sosyal Bilimler ve Edebiyat alanında ihtiyaç duyulan nitelikli bilim adamlarını yetiştirmek, zekâ düzeyleri ile edebiyat ve sosyal bilimler alanlarındaki ilgi ve yetenekleri üst düzeyde olan öğrencileri bu alanda yükseköğretime hazırlamak yer almaktadır. Ayrıca amaçlarından biri de siyaset ve bürokrasiye kültürlü; devleti ve demokrasiyi iyi tanıyan, ona işlerlik kazandıracak elemanları yetiştirmektir. Bu okullarda öğretim süresi 1 yılı hazırlık olmak üzere 5 yıldır.

10 ANADOLU LİSELERİ Okulun amaçları; öğrencilerin ilgi, yetenek ve başarılarına göre yüksek öğretim programlarına hazırlanmalarını,yabancı dili, dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde öğrenmelerini sağlamaktır. Öğrenim süreleri 4 yıldır.

11 ANADOLU ÖĞRETMEN LİSELERİ
Okulun amaçları;öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarına öğrenci hazırlamak; öğrencilerine, öğretmenlik mesleğini sevdirmek, öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve davranışları kazandırmak yer alır. Anadolu öğretmen liselerinin öğretim süresi 4 yıldır.

12 ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSELERİ
Okulun amaçları; hemşire, sağlık memuru, laborant,ilkyardım ve acil bakım teknisyenleri yetiştirmektir. Öğretim süresi 4 yıldır. Mezunları, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşları ile pansiyonlu okullarda görev alabileceği gibi bütün sağlık kuruluşlarında çalışabilme imkanına sahiptirler.

13 ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ
İmam Hatip Liseleri ülkemizdeki din hizmetlerinin görülebilmesi için açılmıştır. Öğrenim süresi 4 yıldır. İHL mezunları camilerde, resmi kuran kurslarında din görevlisi olarak iş bulabilmektedirler.

14 ANADOLU TEKNİK ve MESLEK LİSELERİ
Bu okullarda öğrencilere, orta öğretim düzeyinde ortak bir genel kültür kazandırmayı amaçlayan genel kültür dersleri ile birlikte endüstriyel teknik alanlarda mesleki formasyon verilmesini ve en az bir yabancı dil öğretilmesini amaçlayan, öğrencileri hem hayata, hem de yüksek öğrenime hazırlayan, programlar uygulanmaktadır. Anadolu teknik meslek liselerinin öğretim süresi 4 yıldır. Mezunları sınavsız olarak alanlarındaki meslek yüksekokulu programlarına girebilmektedirler. Bu okulu bitiren öğrencilere ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarına sahip İŞ YERİ AÇMA BELGESİ verilir, ayrıca TEKNİSYEN unvanı ile istihdam edilirler

15 ANADOLU TİCARET MESLEK LİSELERİ
Kamu ve özel sektörün muhasebe ve finansman, pazarlama ve perakende, büro yönetimi ve sekreterlik,bilişim teknolojileri alanlarında  ihtiyaç duyduğu, yabancı dil bilir, nitelikli elemanları yetiştiren, öğrencileri hem mesleğe hem de yüksek öğrenime hazırlayan ilköğretim okulu  üzerine dört yıl eğitim  süreli  meslek liseleridir. Anadolu Ticaret Meslek Liselerinde yoğun olarak yabancı dil öğretimi yapılmaktadır.

16 ANADOLU KIZ MESLEK LİSELERİ
İlköğretim okulu üzerine, bazı derslerin öğretimini yabancı dille yapan, öğretim yılı bir yıl hazırlık sınıfından sonra dört yıl olan ve mesleğe yönelik teknik elemanların yetiştirildiği okullardır. Çeşitli meslek alanlarına yönelik 21 alan/bölümde faaliyet göstermektedir. Bu okullardan teknisyen ünvanı ile mezun olanlar, alanları ile ilgili iş yerlerinde çalışabilecekleri gibi, isterlerse yükseköğretim kurumlarına da devam edebilirler.

17 ANADOLU GÜZEL SANATLAR LİSESİ
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri, yetenekli olan öğrencilerin yaratıcı, yapıcı ve yorum yeteneklerini geliştirmek, öğrencileri yetenekleri doğrultusunda araştırıcı ve geliştirici çalışmalara yöneltmektir. Sınıflardaki öğrenci sayısı kesinlikle 24 kişinin üzerine çıkamaz.

18 ANADOLU OTELCİLİK VE TURİZM MESLEK LİSELERİ
Bu okullarda öğrenim gören öğrenciler her yıl Ekim-Mart ayları arasında teorik ve uygulamalı eğitimlerini okulda; Nisan-Eylül ayları arasında uygulamalı eğitimlerini bu alanda faaliyet gösteren otellerde veya diğer turistik tesislerde yapmaktadırlar. Mezunlar sınavsız olarak alanlarındaki meslek yüksek okul programlarına girebileceklerdir. Bilgisayar ve yabancı dil bilen nitelikli meslek elemanı olarak yetişen öğrenciler, geniş iş imkanına sahiptirler.

19 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM


"GAZİ ORTAOKULU REHBERLİK BİRİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları