Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLKÖĞRETİM SONRASI GİDİLEBİLECEK ÜST OKULLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLKÖĞRETİM SONRASI GİDİLEBİLECEK ÜST OKULLAR"— Sunum transkripti:

1 İLKÖĞRETİM SONRASI GİDİLEBİLECEK ÜST OKULLAR

2 (Diploma Notu İle) ÖĞRENCİ ALAN OKULLAR SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN OKULLAR
SINAVSIZ (Diploma Notu İle) ÖĞRENCİ ALAN OKULLAR

3 SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN OKULLAR

4 SBS İLE ÖĞRENCİ ALAN OKULLAR
--- Fen Liseleri --- Özel Fen Liseleri --- Sosyal Bilimler Liseleri --- Anadolu Liseleri --- Anadolu Öğretmen Liseleri --- Devlet Parasız Yatılı Okulları --- Polis Koleji

5 --- Anadolu Teknik ve Meslek Liseleri --- Anadolu İmam Hatip Liseleri --- Anadolu Kız Meslek Liseleri --- Anadolu Ticaret Meslek Liseleri --- Anadolu Otelcilik Meslek Liseleri --- Anadolu Sağlık Meslek Liseleri --- Adalet Meslek Liseleri --- Anadolu Tarım Meslek Liseleri

6 FEN LİSELERİ --- Amacı; fen bilimleri ve matematik alanında bilim adamı yetiştirmektir. --- Yatılı ve karma okullardır. --- Öğrenim süresi 4 yıldır. --- Sınıf mevcutları 24’ ten fazla olamaz. --- Eğitim öğretim Türkçe yapılır. --- Matematik ve Fen bilimleri derslerine ağırlık verilir. --- Birinci yabancı dil İngilizce’dir.

7 --- Fen Liselerini başvurabilmek için, 6 ve 7
--- Fen Liselerini başvurabilmek için, 6 ve 7. sınıf Türkçe, Matematik ve Fen bilgisi derslerinin her birinin yıl sonu notu en az “orta”, bu derslerin yıl sonu notlarının ağırlıklı ortalamasının an az 4 olması gereklidir Üniversite sınavında, alanları ile ilgili bölümleri kazanma şansları çok yüksektir.

8 ÖZEL FEN LİSELERİ Amacı; bilim adamı yetiştirmektir.
Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim ücretlidir. Resmi Fen Liseleriyle aynı müfredat işlenir. Daha düşük puanla öğrenci alınır. ÖSS başarıları Resmi Fen Liselerindeki kadar yüksek değildir. Tercih şartları resmi Fen Liseleriyle aynıdır. İstanbul’da 51 tane Özel Fen lisesi vardır.

9 SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ
Öğretim süresi 5 yıldır. Yatılı ve gündüzlü olarak eğitim verilir. Sınıf mevcutları 24 ’ten fazla olamaz. Eğitim-öğretim Türkçe yapılır. Sosyal Bilimler,Türk Dili Ve Edebiyatı ile Matematik derslerine ağırlık verilir. Birinci yabancı dil İngilizce’dir.

10 Sınıfta başlayan, Türkçe-Matematik ve Sosyal Bilimler alanları bulunmaktadır. --- Sosyal Bilimler Liselerine başvurabilmek için, 6 ve 7. sınıf Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilgiler derslerinin her birini yıl sonu notu en az 3, bu derslerin yıl sonu notlarının aritmetik ortalamasının an az 4 olması gereklidir. --- Mezun olan öğrencilerin üniversiteyi kazanma şansı çok yüksektir.

11 Bahçelievler Prof.Dr.Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi Büyükçekmece Özel Beykent Sosyal Bilimler Lisesi

12 ANADOLU LİSELERİ Amacı; öğrencileri yüksek öğrenim programlarına yerleştirmek ve ileri düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmalarını sağlamaktır. Öğretim süresi 4 yıldır. (İstanbul Lisesi, Galatasaray Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, Vefa Lisesi, Kabataş Lisesi ve Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nin öğrenim süresi 5 yıldır. Yatılı ve gündüzlü olarak eğitim verilir. Eğitim-öğretim Türkçe yapılır.

13 --- Alan seçimleri; Fen bilimleri, Sosyal Bilimler, Türkçe, Matematik, Yabancı Dil, Sanat ve Spor alanları şeklindedir. --- Birinci yabancı dil İngilizce, Fransızca ya da Almanca’dır. Mezun olan öğrencilerin üniversiteyi kazanma şansı çok yüksektir.

14 ( Fatih İlçesinde 9 tane Anadolu Lisesi var.)
İstanbul’ da 80, ( Fatih İlçesinde 9 tane Anadolu Lisesi var.)

15 - Pertevniyal Lisesi, - İstanbul Lisesi, - Cağaloğlu Anadolu Lisesi, - Fatih Gelenbevi Lisesi, - Vefa Lisesi, - Şehremini Anadolu Lisesi, - Çemberlitaş Anadolu Lisesi, - Yedikule Anadolu Lisesi, - Semiha Ayverdi Anadolu Lise

16 ANADOLU ÖĞRETMEN LİSELERİ
Amacı; öncelikle öğretmen yetiştiren yüksek öğretim programları olmak üzere diğer yüksek öğretim kurumlarına öğrenci hazırlamaktır. Eğitim süresi; 4 yıldır. Sınıf mevcutları; en fazla 30 kişidir. Yatılı ve gündüzlü olarak eğitim verilir. Eğitim-öğretim Türkçe yapılır. Öğretim programlarında; genel kültür derslerinin yanında öğretmenlik mesleğine ait derslere de yer verilir. Birinci yabancı dil; İngilizce’dir

17 - 10.Sınıftan itibaren; Fen Bilimleri, Türkçe-Matematik, Sosyal Bilimler ve Yabancı Dil alanlarından biri seçilir. - Başvuruda bulunabilmek için 6, 7 ve 8. sınıflarda sınıf tekrarı yapmamış olmak ve öğretmenler kurulunca aday gösterilmiş olmak gerekir. - Mezun olan öğrencilerin üniversiteyi kazanma şansı çok yüksektir. - Üniversiteye giriş sınavında “Genel lise” mezunları gibi işleme tabi tutulurlar.

18 Fatih Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi Sarıyer Mustafa Kemal Anadolu Öğretmen Lisesi Büyükçekmece Vali Muammer Güler Anadolu Öğretmen Lisesi Kartal Yüksel İlhan Alanyalı Anadolu Öğretmen Lisesi Şile Şile Anadolu Öğretmen Lisesi

19 DEVLET PARASIZ YATILI OKULLARI
- Amacı; ailesinin ekonomik durumu yetersiz olan öğrencilerin öğrenimlerini sürdürmelerine yardımcı olmaktır. - Eğitim süresi 4 yıl ve yatılı olarak eğitim verilir. - Yeme-içme ve tüm eğitim masrafları devlet tarafından karşılanır. - ÖSS başarıları yüksektir. - Tercih edebilmek için maddi durumun belirtilen kriterlere uyması gerekir.

20 POLİS KOLEJİ - Amacı; Emniyet Teşkilatında çalışacak personel yetiştirmektir. - Anadolu liselerinin fen bilimleri, sosyal bilimler ve yabancı dil alanı müfredatına göre eğitim verilir. - Öğretim süresi; 4 yıldır. - Parasız-yatılı olarak eğitim verilir. - Alınacak öğrenci sayısı her yıl genel müdürlükçe ilan edilir. -Başvuruda bulunabilmek için diploma notunun en az 3.00 olması gereklidir.

21 - Boy, kilo ve sağlık durumu ile ilgili aranan şartları taşımak gerekir. - Polis Kolejine girebilmek için SBS sınavı ile, Polis Kolejine Giriş Sınavı ’na girmek gereklidir. - Bu sınavlarda başarılı olan öğrenciler, Mülakat, Beden Eğitimi ve Yazılı Sınava alınırlar. - Polis Koleji mezunları Polis Akademilerine avantajlı olarak girerler. - Polis akademisinden komiser yardımcısı rütbesi ile mezun olarak Emniyet teşkilatında çalışmaya başlarlar.

22 Ankara Polis Koleji Bursa Polis Koleji

23 ANADOLU TEKNİK VE ANADOLU MESLEK LİSELERİ
- Amacı; öğretim verdikleri alanlarla ilgili bilgi ve beceri kazanmış ara elaman yetiştirmektir. - Anadolu Teknik Liseleri 5 , Anadolu Meslek Liseleri 4 yıllık eğitim vermektedir. - Öğretim programlarında genel kültür derslerinin yanında ağırlıklı olarak meslek derslerine yer verilir. -Yabancı dil ağırlıklı eğitim verilir.. - Eğitim alınan bölümle ilgili 2 yıllık meslek yüksek okullarına sınavsız geçiş hakkı vardır. - Üniversite sınavına girerek eğitim alınan bölümün yıllık lisans bölümünü kazanma şansı vardı. - Mezun olduktan sonra iş bulma imkanı vardır

24 ANADOLU İMAM-HATİP LİSELERİ
-Amacı; İmamlık, Hatiplik ve Kur’an Kursu Öğreticiliği konularında görevli eleman yetiştirmektir. -İstanbul’da 21 tane İmam-Hatip lisesi vardır.

25 ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSELERİ
Amacı; sağlık sektöründe gerekli bilgi ve beceriye sahip ara eleman yetiştirmektir. Bölümleri; Acil Tıp, Anestezi, Çevre Sağlığı, Diş Protez, Hemşirelik, Laboratuar, Ortopedi, Radyoloji ve Tıbbi Sekreterlik’ tir. Mezun olan öğrenciler sağlık kuruluşlarında “Teknisyen” olarak çalışmaya başlar. İstanbul’da 6 tane Sağlık Meslek Lisesi vardır.

26 ADALET MESLEK LİSELERİ
- Amacı; adalet alanında görev alacak, orta kademedeki nitelikli insan gücünü yetiştirmektir. - Adalet Meslek Liseleri Afyon, Ankara ve Gümüşhane’de bulunmaktadır.

27 ANADOLU TARIM MESLEK LİSELERİ
Amacı; tarım sektöründe çalışacak nitelikli ara eleman yetiştirmektir. İstanbul, Üsküdar’da Selimiye Anadolu Tarım Meslek Lisesi bulunmaktadır. Bölümleri; Veteriner Sağlık Bölümü ve Gıda Teknolojisi Bölümüdür.

28 ÖZEL SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN OKULLAR
Askeri Liseler Özel Okullar

29 ASKERİ LİSELER Amacı; Türk Silahlı Kuvvetlerine eleman yetiştirmektir.
Anadolu Liselerinin fen bilimleri alanına denk bir eğitim verilmektedir. Parasız-yatılı olarak eğitim verilir. Öğretim süresi 4 yıldır Askeri akademilerine avantajlı olarak gidilir En az bir yabancı dil iyi bir şekilde öğretir. Sınava sadece erkek öğrenciler başvurabilir. Okul bitirme derecesinin en az 3,5 olması gerekir. Askeri Liseler Sınavını kazanmak gerekir. Ardından ön sağlık muayenesi, Beden Yeterliliği Sınavı, Psikoteknik Sınav, Mülakat ve sağlık muayenesinden geçilir.

30 ÖZEL OKULLAR Amacı; yüksek öğrenim kurumlarına öğrenci yetiştirmektir.. Eğitim ve öğretim paralıdır. Öğretim süresi 4-6 yıldır Öğretim programları Anadolu Liselerinin müfredatıyla aynıdır. En az bir yabancı dil iyi bir şekilde öğretir. Sosyal ve kültürel faaliyetleri fazladır. Başvuru için özel bir şart yoktur.

31 ÖZEL YETENEK SINAVI İLE ÖĞRENCİ ALAN OKULLAR
Güzel Sanatlar Liseleri Spor Liseleri

32 ANADOLU GÜZEL SANATLAR LİSESİ
Amacı; Güzel sanatlar alanında yetenekli öğrencilerin yetişmesini sağlamaktır. Eğitim süresi 4 yıldır. Öğretim programlarında genel kültür derslerinin yanı sıra güzel sanatlara ait derslere yer verilir. Sınıf mevcutları 24 kişidir. Yabancı dil ağırlıklı eğitim verilir. Başvuruda bulunabilmek için diploma notu en az 3.00, gireceği alanla ilgili dersin 4,5,6,7,8. sınıflara ait yıl sonu not ortalaması en az olmalıdır. Okul tarafından düzenlenen yetenek yarışmasında başarıları olmak gereklidir.

33 Başvuru için ön kayıt yaptırılmalıdır
Başvuru için ön kayıt yaptırılmalıdır. Ön kayıtlar Haziran ayında okul müdürlüklerinden yapılır. Ön kayıt yaptıran öğrenciler Ağustos ayının ilk haftasında yapılan özel yetenek sınavına girerler. Mezun olan öğrencilerin üniversitelerin güzel sanatlar bölümünü kazanma şansları çok yüksektir. Müzik bölümü yetenek sınavı piyano ile yapılır. Resim bölümü yetenek sınavında adaylar görsel desen ve imgesel desen sınavlarından geçirilirler.

34 Kadıköy Avni Akyol Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Bölümleri Müzik Resim

35 SPOR LİSELERİ Amacı; başarılı sporcular yetiştirmektir.
Öğretim süresi 4 yıldır. Yatılı yada gündüzlü, karma eğitim verirler. Başvuruda bulunabilmek için diploma notunun en az olması, yetenek sınavının kazanılması ve spora engel herhangi bir durumunun bulunmaması gerekir. İstanbul’da, İstanbul Spor Lisesi bulunmaktadır.

36 SINAVSIZ (Diploma Notu İle) ÖĞRENCİ ALAN OKULLAR

37 Genel Liseler Meslek Liseleri
Endüstri Teknik Liseleri Endüstri Meslek Liseleri Kız Meslek Liseleri Ticaret Meslek Liseleri Yapı Meslek Liseleri Diğer Meslek Liseleri

38 GENEL LİSELER Amacı; yüksek öğretim programlarına öğrenci yetiştirmektir. Öğretim süresi 4 yıldır Öğretim programları içinde; ortak genel kültür dersleri, alan dersleri, alan seçmeli dersleri ve seçmeli dersler yer alır Üniversiteyi kazanma oranı düşüktür. Yabancı dil öğrenme becerisi düşüktür. Üniversite sınavını kazanamama durumunda iş bulabileceği bir mesleğe sahip olamama durumu söz konusudur.

39 MESLEK LİSELERİ Amacı; öğretim verdikleri alanlarla ilgili bilgi ve beceri kazanmış ara elaman yetiştirmektir. Anadolu Teknik Liseleri 5, Anadolu Meslek Liseleri 4 yıllık eğitim vermektedir. Öğretim programlarında genel kültür derslerinin yanında ağırlıklı olarak meslek derslerine yer verilir. Eğitim alınan bölümle ilgili 2 yıllık meslek yüksek okullarına sınavsız geçiş hakkı vardır. Üniversite sınavına girerek eğitim alınan bölümün 4 yıllık lisans bölümünü kazanma şansı vardır. Mezun olduktan sonra direkt iş bulma imkanı vardır. Bu okullara başvuru için ilköğretim mezunu olmak yeterlidir.

40 MESLEK LİSELERİ

41 MESLEK LİSELERİ Anadolu Teknik Liseleri (5 Yıl)
Anadolu Meslek Liseleri (4 Yıl) Endüstri Teknik Liseleri (4 Yıl) Endüstri Meslek Liseleri (4 Yıl)

42 ANADOLU MESLEK LİSESİ BÖLÜMLERİ
Bilişim Teknolojileri Elektrik-Elektronik Teknolojisi

43 MESLEK LİSESİ BÖLÜMLERİ
Bilişim Teknolojileri Elektrik-Elektronik Teknolojisi Motorlu Araçlar Teknolojisi Metal İşleri teknolojisi

44 ANADOLU MESLEK LİSESİ BÖLÜMLERİ
Bilişim teknolojileri Elektrik-elektronik teknolojisi Sanat ve tasarım Gazetecilik Radyo-televizyon

45 MESLEK LİSESİ BÖLÜMLERİ
Bilişim teknolojileri Elektrik-elektronik teknolojisi Sanat ve tasarım Tesisat ve iklimlendirme

46 ANADOLU MESLEK LİSESİ BÖLÜMLERİ
Bilişim teknolojileri Kimya teknolojisi

47 MESLEK LİSESİ BÖLÜMLERİ
Elektrik-elektronik teknolojisi Kimya teknolojisi Makine teknolojisi

48 ANADOLU MESLEK LİSESİ BÖLÜMLERİ
İnşaat teknolojisi Yapı Yapı Ressamlığı Restorasyon İzolasyon, çatı Tesisat Teknolojisi

49 MESLEK LİSESİ BÖLÜMLERİ
İnşaat teknolojisi Yapı Yapı Ressamlığı Restorasyon İzolasyon, çatı Tesisat Teknolojisi

50 MESLEK LİSESİ BÖLÜMLERİ
Bilişim teknolojileri Bilgisayarlı muhasebe Muhasebe-finansman Pazarlama

51 ANADOLU MESLEK LİSESİ BÖLÜMLERİ
Giyim ve üretim teknolojisi Ayakkabı saraciye teknolojisi

52 ANADOLU MESLEK LİSESİ BÖLÜMLERİ
Anestesi teknisyenliği Radyoloji teknisyenliği Hemşirelik


"İLKÖĞRETİM SONRASI GİDİLEBİLECEK ÜST OKULLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları