Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YGS NEDİR? LYS NEDİR?.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YGS NEDİR? LYS NEDİR?."— Sunum transkripti:

1 YGS NEDİR? LYS NEDİR?

2 YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI
Mart ayının 24’de uygulanacak YGS, ortaöğretimi bitirip, sınavsız geçişle girilen önlisans programlar dışındaki bütün yükseköğretim programlarına gitmek isteyen tüm adayların gireceği bir sınav olacaktır. Üniversiteye geçişte ikinci aşama sınavı olan LYS ‘ye girmek için YGS’de baraj puanının aşılması gerekmektedir. Ayrıca bu sınav LYS’nin %40 gibi bir bölümünü oluşturmaktadır. Dolayısıyla bu sınavda elde edilecek performans bizim hedeflediğimiz üniversitelere ulaşmamız noktasında belirleyici olacaktır.   YGS' de Türkçe, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Temel Matematik testleri yer alacaktır. Ağırlıklı olarak sorular 9. sınıf müfredatından oluşacaktır.

3 160 dakika süre verilmektedir.
DİKKATTTTTTTTT! YGS’de 160 soru için 160 dakika süre verilmektedir.

4 YGS’de yer alan testler
YGS’de yer alan testlerin kapsamı Türkçe Testi Türkçeyi kullanma gücü ile ilgili sorular Sosyal Bilimler Testi Tarih Coğrafya Felsefe Temel Matematik Testi Matematiksel ilişkilerden yararlanma gücü ile ilgili sorular Fen Bilimleri Testi Fizik Kimya Biyoloji Soru Sayısı 40 17 14 9 13

5 YGS testlerin ağırlıkları (% olarak)
Puan Türü Türkçe Sosyal Bilimler Temel Matematik Fen Bilimleri YGS-1 20 10 40 30 YGS-2 YGS-3 YGS-4 YGS-5 37 33 YGS-6

6 LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI
LYS

7 LYS’DE YER ALAN TESTLER
Sınav Sınavın Kapsamı Soru Sayısı Matematik Sınavı (LYS-1) Matematik Geometri Analitik Geometri 50 22 8 Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) Fizik Testi Kimya Testi Biyoloji Testi 30 Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) Türk Dili ve Edebiyatı Testi Coğrafya-1 Testi 56 24 Sosyal Bilimler Sınavı(LYS-4) Tarih Testi Coğrafya-2 Testi Felsefe Grubu Testi 40 16 Yabancı Dil Sınavı (LYS-5) Sözcük bilgisi ve dil bilgisi Çeviri Okuduğunu anlama 20 12 48

8 LYS’den alınan puanlar 4 gruba ayrılmaktadır: MF Puanı TM Puanı TS Puanı DİL (Yabancı Dil Puanı)

9 MF Grubu Puan Türleri (Matematik Fen Puanı)
MF-1 Puan Türü : Matematik Ağırlıklı Temel Bilim Programları için, MF-2 Puan Türü : Fen Ağırlıklı Temel Bilim programları için, MF-3 Puan Türü : Sağlık Bilimleri programları için, MF-4 Puan Türü : Mühendislik ve Teknik programları için öngörülmüştür.

10 TM Grubu Puan Türleri (Matematik-Türkçe puanı)
TM-1 Puan Türü : Matematik ağırlıklıdır. TM-2 Puan Türü : Matematik ile Edebiyat eşit ağırlıklıdır. TM-3 Puan Türü : Edebiyat ağırlıklıdır.

11 TS Grubu Puan Türleri (Türkçe- Sosyal Puanı)
TS-1 Puan Türü : Sosyal Bilimler, TS-2 Puan Türü : Edebiyat ağırlıklıdır.

12

13

14

15 Meslek lisesi öğrencileri yalnızca kendi alanlardan tercihde bulunmak istiyorlarsa sadece YGS' ye girmeleri yeterli olacaktır. ÖRNEK: ERKAN AVCI ANADOLU TEKNİK LİSESİ BİLGİSAYAR BÖLÜMÜ’NDE OKUYAN BİR ÖĞRENCİ SADECE YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİNİ YA DA BİLİŞİM SİSTEMLERİNİ İSTİYORSA, LYS’YE GİRMESİNE GEREK YOKTUR. AMA ÖĞRENCİ AYNI ANDA UÇAK MÜHENDİSLİĞİ İSTİYORSA O ZAMAN LYS’YE GİRMEK DURUMUNDADIR.

16 Yükseköğretim Programlarına Başvurabilmek İçin En Az Kaç Puan Almak Gerekir?

17 Yükseköğretim Programının Türü İlgili Puan Türleri Puan Koşulu
Meslek Yüksekokulu ön lisans programlarını tercih edebilmek için (Sınavsız Geçişten boşkalan kontenjanlar dâhil) İlgili YGS Puan Türünde En az 140 puan Açık öğretim ön lisans programlarını tercih tercih edebilmek için Açık öğretim lisans programlarını tercih edebilmek için (İngilizce Öğretmenliği hariç) Özel yetenek gerektiren lisans programlarına ön kayıt yaptırabilmek için (Eğitim prog. hariç) YGS Puan Türünde En az 140 puan veya 180 puan almak Yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen lisans programları ile Teknoloji, Sanat ve Tasarım, Turizm Fakülteleri lisans programlarının M.T.O.K. kontenjanlarını tercih edebilmek için İlgili YGS/LYS Puan Türünde En az 180 puan Yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen programlar dışındaki lisans programlarını tercih edebilmek için İlgili LYS Puan Türünde

18 Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) nedir
Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) nedir? ÖSS"ye başvuran her adayın ortaöğretimdeki başarı durumları göz önünde tutularak ortaöğretim başarı puanı hesaplanacaktır. Ortaöğretim başarı puanı hesaplanırken öğrenciler kendi okulundaki diploma puanına göre değerlendirilir. Ortaöğretim başarı puanı hesaplanırken öğrencilerin diploma notu, diploma notu olmayanların diploma notuna benzer şekilde hesaplanan ortalamaları kullanılır.

19 YGS – LYS’ye başvurma sırasında mezun durumda olan adaylar daha önceki yıllarda YGS - LYS"ye girmiş iseler ÖSYM"de kayıtlı olan OBP’leri kullanılır. OBP’si hesaplanan adayların puanları daha sonraki yıllarda değişmeden aynen kullanılır.

20 Ortaöğretim başarı puanının yüksek gelmesi için öğrencinin başarı ortalamasının eğitim gördüğü okuldaki öğrencilerin diploma notundan yüksek olması gerekir. OBP hesaplamasında en düşük 30 puan en yüksek 60 puan olarak belirlenmiştir.

21 Seminerimize katıldığınız için teşekkür ederiz
Seminerimize katıldığınız için teşekkür ederiz. Hepimiz için iyi bir yıl olması dileklerimizle


"YGS NEDİR? LYS NEDİR?." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları