Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Harcırah Mehmet BEZİK 2017 © Mehmet Bezik.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Harcırah Mehmet BEZİK 2017 © Mehmet Bezik."— Sunum transkripti:

1 Harcırah Mehmet BEZİK 2017 © Mehmet Bezik

2 Memur Nedir? Memur kavramı personel kanunları hükümlerine göre aylık alan kimseleri ifade eder. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu gibi kanunlar personel kanunlarına örnek olarak verilebilir. Yardımcı hizmetler sınıfına tabi personel memur tanımına dahil değildir.

3 Hizmetli Nedir? Personel kanunlarına göre yardımcı hizmetler sınıfına dahil personeli, Kurumlarda yalnız ödenek mukabili çalışanları (TBMM Üyeleri, İl Genel Meclisi Üyeleri, İl Daimi Meclisi Üyeleri, Belediye Başkanları), Kurumlarda çalıştırılan tarım ve orman işçilerini, İş kanunlarına göre işçi sayılan kimseleri ifade eder.

4 Aile Ferdi Nedir? Memur ve hizmetlinin;
Harcırah verilmesini gerektiren olay sırasında evlilik bağıyla bağlı olduğu eşi, Bakmakla yükümlü olduğu usul ve füruu ile erkek ve kız kardeşlerini ifade eder. Maddenin eski halinde yardım etmemesi halinde zarurete düşecek olan ifadesi yer almaktaydı.

5 Bakmakla Yükümlü Olma? 657 SAYILI KANUN
Çocuk için aile yardımı ödeneği verilmiyecek haller: Madde 206 – Aşağıdaki hallerde çocuklar için aile yardımı ödeneği verilmez: 1. Evlenen çocuklar, 2. 25 yaşını dolduran çocuklar (25 yaşını bitirdiği halde evlenmemiş kız çocukları ile çalışamayacak derecede malûllükleri resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler için süresiz olarak ödeneğin verilmesine devam olunur.), 3. Kendileri hesabına ticaret yapan veya gerçek veya tüzel kişiler yanında her ne şekilde olursa olsun menfeat karşılığı çalışan çocuklar (Öğrenim yapmakta iken tatil devresinde çalışanlar hariç), 4. Burs alan veya Devletçe okutulan çocuklar.

6 Bakmakla Yükümlü Olma? 5510 SAYILI KANUN
MADDE 3- Bu Kanunun uygulanmasında; Bakmakla yükümlü olduğu kişi: 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendi ile 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (1), (2) ve (7) numaralı alt bentleri ile yedinci ve sekizinci fıkralarının dışında kalan genel sağlık sigortalısının, sigortalı sayılmayan veya isteğe bağlı sigortalı olmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan; a) Eşini, b) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın bu Kanuna göre malûl olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklarını, c) Geçiminin genel sağlık sigortalısı tarafından sağlandığı Kurumca belirlenen kriterlere göre tespit edilen ana ve babasını,

7 Bakmakla Yükümlü Olma? Kan bağı olmayanlara (evlatlık, üvey evlat, kayın valide, kayın ata gibi) harcırah ödenmez. (üvey evlat: Say.3.Da. 20/6/1992 Tut No: Def)) 6245 sayılı Harcırah Kanununun 3’üncü maddesinde aile fertleri; memurun eşi ve harcırah verilmesini gerektiren olay sırasında bakmakla yükümlü olduğu usul ve füruu ile erkek ve kız kardeşleri olarak tanımlanmaktadır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 206’ncı maddesinde ise; 19 yaşını dolduran erkek çocuklar ile öğrenim gören erkek çocuklar 25 yaşına kadar, bakmakla yükümlü olunan aile efradı olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle sürekli görev yolluğu ödemesinde harcıraha müstehak olmayan 26 yaşındaki erkek çocuğa gündelik, yol ücreti ve yer değiştirme masrafı olarak fazladan ödenen tutarın sorumlularına ödettirilmesine, Say. 3. Da. 12/2/2002 Tut. No: 120) Memurun bakmakla yükümlü olduğu aile bireyleri için harcırah ödenmesinde, memurun beyanı dışında, bakmakla yükümlü olmanın ne şekilde değerlendirileceğine dair herhangi bir ölçüt getirilmemiş olduğundan ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 206 ncı maddesi ile ilgilendirmesi mümkün bulunmadığından, memurun 25 yaşını aşmış okuyan oğluna harcırah verilmesinde mevzuata aykırı bir husus bulunmadığına karar verilmiştir. Say. 8. Da. 17/3/1998 Tut. No: 4033)

8 Bagaj Nedir? Memur ve hizmetlinin görevli bulunduğu kuruma veya şahsına ait olup, resmi görev için kullanılabilecek eşya ile yolcunun bu seyahati için ihtiyacı bulunan şahsi eşyasından mutat surette taşınması mümkün olanları ifade eder. Maddeden de görüldüğü üzere resmi bagaj ve şahsi bagaj olmak üzere iki tür bagaj bulunmaktadır.

9 Başka Yer Nedir? Memuriyet mahalli dışında bulunan yerler.

10 Harcırahın Unsurları Nelerdir?
Gündelik Yol gideri Aile gideri Yer değiştirme gideri (Konaklama gideri)

11 Harcırahın Unsurları Nelerdir?
6245 sayılı Harcırah Kanununun 5 inci maddesinde, yol gideri, gündelik, aile gideri ve yer değiştirme gideri olmak üzere harcırahın dört unsurdan oluştuğu ve Kanun kapsamında bulunanların görev ve yolculuklarının durumuna göre bu unsurlardan birine, bir kaçına veya tamamına hak kazanmaları mümkün olabilmektedir.

12 Memuriyet Mahalli

13 Yeni ” Memuriyet Mahalli ” tanımı nedir?
Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgâhının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü, Büyükşehir belediyelerinin olduğu illerde ise il mülki sınırları içinde kalmak kaydıyla memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu ilçe belediye sınırları içinde kalan ve yerleşim özellikleri bakımından bütünlük arz eden yerler ile belediye sınırları dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu yerlerin devamı niteliğindeki mahaller ve kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerleri

14 ”Memuriyet Mahalli” tanımını biraz daha açıklayalım…
Söz konusu düzenleme ile büyükşehir belediyelerinde il mülki sınırları içinde kalmak kaydıyla; Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu ilçe belediye sınırları içinde kalan ve yerleşim özellikleri bakımından bütünlük arz eden yerler, İlçe belediye sınırları dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu yerlerin devamı niteliğindeki mahaller, Kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerler, memuriyet mahalli olarak belirlenmiştir.

15 Olası durumları örneklerle açıklayalım…
Görevlendirmelerde karşılaşılabilecek durumlar şunlar olabilir; 1. Aynı ilçe içerisinde görevlendirme yapılması; Bütünlük arz eden yerlere görevlendirme yapılması. Bütünlük arz etmeyen yerlere görevlendirme yapılması. 2. Farklı ilçeler arasında görevlendirme yapılması;

16 Harcırah Kanunu Genel Tebliği (Seri No:39)
27 Kasım 2014 tarih (PERŞEMBE), Sayılı Resmi Gazetede Daha ayrıntılı incelemek için tıklayın…

17 Gündelik

18 Yurtiçi Gündelikleri Bu Kanun gereğince verilecek yurtiçi gündeliklerin miktarı her yıl bütçe kanununa ekli (H) cetvelinde memur ve hizmetlilerin kadro, görev, unvan, ek gösterge ve dereceleri esas alınarak tespit edilmektedir.

19 2017 Yılı Gündelikleri 10/2/1954 Tarihli ve 6245 Sayılı Harcırah Kanunu Hükümleri Uyarınca Verilecek Gündelik ve Tazminat Tutarları GÜNDELİK MİKTARI (TL) I. Yurt İçinde Verilecek Gündelikler (Madde : 33) A. a) Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Başbakan 63,00 b) Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Bakanlar, Milletvekilleri, Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Sahil Güvenlik Komutanı, Başbakanlık Müsteşarı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreteri, Orgeneraller, Oramiraller, Yargıtay, Danıştay, Uyuşmazlık Mahkemesi ve Sayıştay Başkanları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Diyanet İşleri ve Yükseköğretim Kurulu Başkanları 57,50 B. Memur ve Hizmetlilerden; a) Ek göstergesi 8000 ve daha yüksek olan kadrolarda bulunanlar (1) 48,25 b) Ek göstergesi 5800 (dahil) (hariç) olan kadrolarda bulunanlar 45,00 c) Ek göstergesi 3000 (dahil) (hariç) olan kadrolarda bulunanlar 42,25 d) Aylık/kadro derecesi 1-4 olanlar 37,25 e) Aylık/kadro derecesi 5-15 olanlar 36,25 1) 6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) fıkrasına göre verilecek gündeliklerin hesabında bu tutar esas alınır. * 6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) fıkrasına göre yatacak yer temini için ödenecek ücretlerin hesabında gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı, (d) fıkrasına göre yapılacak ödemelerde ise görevlendirmenin ilk 10 günü için gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı, takip eden 80 günü için gündeliklerinin %50 si, müteakip 90 günü için ise müstehak oldukları gündeliklerinin %40’ı esas alınır.

20 H-Cetveli (Arazi Tazminatı)
II. Arazi Üzerinde Çalışanlara Verilecek Tazminatlar (Madde 50) 50 nci maddenin 1, 2, 3, 4 ve 5 inci bentlerinde yer alan personel : a) Kadro derecesi 1-4 olanlar ,75 b) Kadro derecesi 5-15 olanlar ,25 Bu tazminattan yararlananlardan; Memuriyet mahalli dışındaki çalışma alanlarında hizmet görenler ile 24/2/1984 tarihli ve 2981 sayılı Kanun uygulamasında çalışan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü personeline yukarıda yazılı miktarların yarısı ek olarak ödenir. 2) Bu çalışmaları dolayısıyla arazide, şantiyede veya gemilerde geceleyenlere bu suretle bulunacak miktarın yarısı ek olarak ayrıca ödenir.

21 Denetim Elemanlarının Gündelikleri
Türkiye düzeyinde teftiş, denetim ve inceleme yetkisine haiz bulunanlara birinci derece kadrolu memur için tespit olunan gündelik miktarının 1,3 katı, 48,25 X 1,3 = 62,73 TL. Bölge düzeyinde teftiş, denetim veya inceleme yetkisine haiz bulunanlara birinci derece kadrolu memur için tespit olunan gündelik miktarının 1,1 katı, 48,25 X 1,1 = 53,08 TL. İl düzeyinde teftiş, denetim veya inceleme yetkisine haiz bulunanlara birinci derece kadrolu memur için tespit olunan gündelik miktarının 0,9 katı gündelik olarak ödenir. 45,92 X 0,9= 43,43 TL. (H Cetveli I Ek.Gös.:8000)

22 Yurtdışı Gündelikleri
6245 sayılı Kanunun 34 üncü maddesine göre, bu Kanun gereğince verilecek yurt dışı gündeliklerinin miktarı, gidilecek ülke, memur ve hizmetlilerin aylık veya ücret tutarları ile görevin mahiyetine göre mali yıl itibariyle Maliye Bakanlığının önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenmektedir. (2017 yılında uygulanacak esaslar, 20/01/2017 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine Yapılacak Yolculuklarda Verilecek Gündeliklere Dair Karar ve Yurt Dışı Gündeliklerine Dair Karar’ Bakanlar Kurulu Kararı olarak yayımlanmıştır.)

23 Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar
Madde 1- (1) Yurtdışına veya yurtdışında iken başka bir yere, sürekli veya geçici bir görevle ya da tedavi amacıyla gönderilenlerin, gidiş ve dönüşleri ile tedavi ve geçici görevlendirme sürelerinde verilecek gündeliklerin yabancı para cinsinden miktarları ekli cetvelde gösterilmiştir. (2) Birden fazla ülkeyi kapsayacak yurtdışı geçici görev yolculuk ve ikametlerde, her ülkedeki kalış süresi için o ülkeye ilişkin gündelik miktarı esas alınır.

24 Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar
Madde 2- (1) Harcırah için avans verilecek ise, avansın Türk Lirası cinsinden tutarı, yabancı para cinsinden avans miktarının tahakkuk tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca ilan edilen efektif satış kuruyla çarpılması suretiyle bulunur. Avans ilgiliye Türk Lirası cinsinden ödenir. Avansın mahsup işlemlerinde ise ilgiliye ödenme tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca ilan edilen efektif satış kuru esas alınır. (2) Harcırah için avans verilmemiş ise, yurtdışı gündeliklerinin Türk Lirası cinsinden tutarı, yabancı para cinsinden gündelik miktarının beyanname düzenleme tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca ilan edilen döviz satış kuruyla çarpılması suretiyle bulunur. (3) Yabancı para cinsinden, müstahak olunan harcırah miktarının avans miktarından fazla olması halinde fazla olan kısım için, beyanname düzenleme tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca ilan edilen döviz satış kuru esas alınır.

25 Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar
Madde 3- (1) Geçici görev ile yabancı ülkelere gönderilenlere, özel anlaşmaları gereğince yabancı devlet, uluslararası kuruluş veya resmi diğer kuruluşlar tarafından ödeme yapıldığı takdirde bu ödemeler gündeliklerinden indirilir. (2) Kurumlar, hizmetin özellikleri, mevcut ödenek miktarı, yabancı devlet, uluslararası kuruluş, resmi veya özel diğer kurum ve kuruluşlar tarafından ödeme yapılması, görev yerinde ücretsiz veya düşük ücretli yatacak yer temin edilmesi, yemek ihtiyaçlarının kısmen veya tamamen karşılanması gibi hususları dikkate almak suretiyle, ekli cetvelde gösterilen miktarlardan daha aşağı miktarda gündelik ödeyebilirler. Ancak, bu şekilde ödenecek gündeliklerin ilgililerce kabul edildiğinin görev mahallinden ayrılmadan önce idarelerine yazılı olarak bildirilmesi gerekir.

26 Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar
Madde 4- (1) Bu Karar hükümlerine göre yurtdışına veya sürekli görevle yurtdışında iken başka ülkelere geçici görevle gönderilenlere, Türkiye’den veya sürekli görevle bulundukları ülkelerden her çıkışlarında, seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü için ödenecek gündelikler, ekli cetveldeki miktarların % 50 artırılması suretiyle hesaplanır.

27 Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar
(2) Türkiye’den yurtdışına geçici görevle gönderilenlerden, seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü ile sınırlı olmak kaydıyla, yurtdışında yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri fatura ile belgelendirenlere, faturada gösterilen günlük yatak ücretinin birinci fıkrada belirtildiği şekilde artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerinin % 40’ına kadar olan miktar için bir ödeme yapılmaz. %40 ını aşması halinde ise aşan kısmın sadece % 70’i ayrıca ödenir. Ancak, yatacak yer temini için ödenecek günlük ilave miktar, artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerin ekli cetvelin; a) I-III no’lu sütunlarda gösterilen unvanlarda bulunanlar için % 100’ünden, b) IV-VII no’lu sütunlarda gösterilen kadrolarda bulunanlar için % 70’inden, fazla olamaz.

28 Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar
(3) Bu Kararın 3 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca ekli cetvelde gösterilen miktarlardan daha aşağı miktarda gündelik belirlenmesi durumunda, yatacak yer ücretinin hesaplanmasında, ekli cetvelde gösterilen gündeliklerin artırımlı miktarları esas alınır. (4) Bu madde hükmü yurtdışı sürekli görev harcırahının hesabında dikkate alınmaz.

29 Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar
MADDE 5- (1) Merkezi Yönetim kapsamındaki kamu idarelerince ekli cetvelde yer alanların yurtdışına geçici görevlendirmelerinde; görevin önem ve özelliği ile görev yeri itibariyle oluşabilecek konaklama gideri ihtiyacı dikkate alınmak ve belgelendirilmek suretiyle görevlendirme süresince; a) Genel müdür ve daha üstü makam yöneticileri ile ek göstergeleri genel müdür düzeyinde veya daha yüksek tespit edilen görevde bulunan yöneticilerin, b) Ek göstergesi ve daha yüksek olanlarla birlikte aynı yurtdışı toplantısına katılan ilgili kurum personelinin, c) Zorunlu ve istisnai hallere münhasır olmak üzere, ilgili Bakan onayı alınmak şartıyla (a) ve (b) bentleri kapsamı dışında kalan diğer personelin,

30 Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar
konaklama bedelinin ilgilinin gündeliklerinin yüzde kırkını aşan kısmının tamamı ödenebilir. Ancak, bu madde kapsamında yıl içinde yapılan görevlendirmeler sonucunda, bu Kararın 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan tutarları aşan konaklama bedeli için idare bütçesinden yapılacak yıllık harcama tutarının toplamı ilgili idare bütçesinin ekonomik kodunda yer alan yurt dışı geçici görev yolluğu kesintili başlangıç ödeneğinin, %30’unu aşamaz. İlgili kamu idarelerinin bu kapsamda kullanabilecekleri ödenek tutarları ile bu giderlerin ödenmesi ve izlenmesine ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir.

31 Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar
(2) Görevin önem ve özelliği ile görev yeri itibariyle oluşabilecek konaklama gideri ihtiyacı dikkate alınmak ve belgelendirilmek suretiyle görevlendirme süresince sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait bankaların yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile genel müdürlerinin konaklama bedelinin ilgilinin gündeliğinin yüzde kırkını aşan kısmının tamamı ödenebilir. Ancak bu kapsamda yıl içinde yapılan görevlendirmeler sonucunda, bu Kararın 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan tutarları aşan konaklama bedeli için yapılacak yıllık harcama tutarının toplamı, ilgili kurum bütçesinin yurtdışı geçici görev yolluğu amacıyla bütçelerine tefrik edilen ödeneklerinin %30’unu aşamaz.

32 Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar
(3) Görevin önem ve özelliği ile görev yeri itibariyle oluşabilecek konaklama gideri ihtiyacı dikkate alınmak ve belgelendirilmek suretiyle görevlendirme süresince 233 sayılı KHK kapsamındaki kamu iktisadi teşebbüsleri ile 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanuna tabi olup sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait olan işletmeci kuruluşlar ve sermayesinin tamamı Hazineye ait olup Sayıştay denetimine tabi olan diğer kurum ve kuruluşların genel müdürlerinin konaklama bedelinin ilgilinin gündeliğinin yüzde kırkını aşan kısmının tamamı ödenebilir. Ancak bu kapsamda yıl içinde yapılan görevlendirmeler sonucunda, bu Kararın 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan tutarları aşan konaklama bedeli için yapılacak yıllık harcama tutarının toplamı, ilgili kurum bütçesinin yurtdışı geçici görev yolluğu amacıyla bütçelerine tefrik edilen ödeneklerinin %30’unu aşamaz.

33 Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar
(4) Bu madde uyarınca ödenecek konaklama bedeli için, görevlendirilenlere seyahat ve ikamet süresinin ilk 10 günü için artırımlı olarak hesaplanan gündelikler dahil olmak üzere gündeliklerinin %40’ına kadar olan miktar için bir ödeme yapılmaz. (5) Birinci fıkra uyarınca yapılacak görevlendirmelerin bizzat ilgili bakan onayı ile yapılması zorunludur. (6) Bu maddenin uygulanması ile ilgili olarak ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve gerektiğinde uygulama esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.

34 Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar
MADDE 6- (1) Bu Karar; a) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Yapılacak Yolculuklarda Verilecek Gündeliklere Dair Karar hükümleri uygulananlara, b) Staj ve öğrenim amacıyla yurtdışına gönderilenlere (gidiş ve dönüş yol gündelikleri hariç), c) Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu Kararıyla yurtdışına gönderilenlere (gidiş ve dönüş yol gündelikleri hariç), d) 15/1/2010 tarihinden sonra yurt dışına tedavi amacı ile gönderilen ve tedavileri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılananlara, uygulanmaz.

35 Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar
MADDE 7- (1) Bu Karar 1/1/2017 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 8- (1) Bu Karar hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

36 Yurtdışı Gündeliklerinin Hesaplanmasında Esas Alınacak Cetvel
GÖREV UNVANI / KADRO DERECESİ T.B.M.M. Başkanı, Başbakan Genelkurmay Başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Bakanlar, Milletvekilleri, Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Sahil Güvenlik Komutanı, Orgeneral ve Oramiraller, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Cumhurbaşkanlığı ve T.B.M.M. Genel Sekreterleri, Başbakanlık Müsteşarı, Bakan Yardımcıları Yükseköğretim Kurulu Başkanı, Bakanlık Müsteşarları, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Düzenleyici ve Denetleyici Kurul ve Kurum Başkanları, Başbakanlığa bağlı Müsteşarlar, Korgeneral ve Koramiraller, Diyanet İşleri Başkanı, Başbakan Başmüşaviri, merkezde sürekli görevle bulunanlar dışındaki büyükelçiler, Askeri Temsil Heyeti Başkanı, Devlet Personel Başkanı, Hükümeti Temsilen Kararname ile Görevlendirilen Heyet Başkanları Ek göstergesi 7000 ve daha yüksek olan kadrolarda bulunanlar Ek göstergesi 5300 ile 7000 e kadar olan kadrolarda bulunanlar Aylık/ kadro derecesi 1-4 olanlar 5-15 olanlar Tedavi Amacıyla Gönderilen Erbaş ve Erler ÜLKELER (PARA BİRİMLERİ) I SÜTUN II III IV V VI SÜTUN VII SÜTUN VIII SÜTUN A.B.D (A.B.D. Doları) 220 182 146 124 117 110 93 46 Almanya (Euro) 198 164 131 111 105 99 83 41 Avustralya (Avustralya Doları) 342 283 227 192 181 171 143 71 Avusturya (Euro) 199 166 132 112 106 100 84 42 Belçika (Euro) 194 161 128 109 103 97 81 Danimarka (Danimarka Kronu) 1.491 1.238 988 838 791 746 627 310 Finlandiya (Euro) 179 148 119 95 90 74 38

37 Yurtdışı Gündeliklerinin Hesaplanmasında Esas Alınacak Cetvel
Fransa (Euro) 192 160 127 108 102 96 81 40 Hollanda (Euro) 187 156 125 106 100 94 80 39 İngiltere (Sterlin) 139 115 91 78 74 69 59 29 İrlanda (Euro) 186 155 124 105 99 İspanya (Euro) 191 158 126 107 101 95 İsveç (İsveç Kronu) 1.637 1.359 1.085 919 867 819 687 341 İsviçre (İsviçre Frangı) 283 226 181 171 143 71 İtalya (Euro) 183 152 122 104 98 92 77 38 Japonya (Japon Yeni) 37.801 31.405 25.127 21.325 20.118 18.901 15.914 7.880 Kanada (Kanada Doları) 295 244 195 165 147 61 Kuveyt (Kuveyt Dinarı) 50 35 33 31 25 12 Lüksemburg (Euro) 194 161 128 109 103 97 82 Norveç (Norveç Kronu) 1.437 1.193 952 808 762 719 604 299 Portekiz (Euro) 93 Suudi Arabistan (Suudi A. Riyali) 744 617 492 418 395 372 313 Yunanistan (Euro) Kosova (Euro) 148 123 83 63 Diğer AB Ülkeleri (Euro) 86 76 65 32 Diğer Ülkeler (A.B.D. Doları) 190 157

38 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Yapılacak Yolculuklarda Verilecek Gündeliklere Dair Karar
Madde 1- (1) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sürekli veya geçici bir görevle gönderilenlerin, gidiş ve dönüşleri ile geçici görevlendirme süreleri için verilecek gündelik miktarları ekli cetvelde gösterilmiştir. Madde 2- (1) Kurumlar, hizmetin özellikleri, mevcut ödenek miktarı, resmi veya özel kurum ve kuruluşlar tarafından ödeme yapılması, görev yerinde ücretsiz veya düşük ücretli yatacak yer temin edilmesi, yemek ihtiyaçlarının kısmen veya tamamen karşılanması gibi hususları dikkate almak suretiyle, ekli cetvelde gösterilen miktarlardan daha aşağı miktarda gündelik ödeyebilirler. Ancak, bu şekilde ödenecek gündeliklerin ilgililerce kabul edildiğinin görev mahallinden ayrılmadan önce idarelerine yazılı olarak bildirilmesi gerekir. Madde 3- (1) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geçici görevle gönderilen ve bu Karar hükümlerine göre gündelik ödenenlerden, yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, belge bedelini aşmamak ve her defasında on gün ile sınırlı olmak üzere, gündeliklerinin yarısına kadar olan kısmı yatacak yer ücreti olarak ödenir. (2) Bu Kararın 2 nci maddesi uyarınca ekli cetvelde gösterilen miktarlardan daha aşağı miktarda gündelik belirlenmesi durumunda, yatacak yer ücretinin hesaplanmasında, ekli cetvelde gösterilen gündelik miktarları esas alınır.

39 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Yapılacak Yolculuklarda Verilecek Gündeliklere Dair Karar
Madde 4- (1) Bu Karar kapsamına girenlere, 6245 sayılı Harcırah Kanununun 46 ncı maddesi uyarınca verilecek yer değiştirme giderinin hesabında, ekli cetvelde gösterilen gündelik miktarlarının % 50 fazlası esas alınır. Madde 5- (1) 14/7/1964 tarihli ve 500 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında bulunanlara, bu Karara göre ayrıca ikamet gündeliği ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapacakları geçici görev yolculukları için gündelik verilmez. Madde 6- (1) Bu Karar kapsamına girenlere, Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar hükümleri uygulanmaz. Madde 7- (1) Bu Karar 1/1/2016 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Madde 8- (1) Bu Karar hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

40 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Yapılacak Yolculuklarda Verilecek Gündeliklere İlişkin Cetvel
1/1/ /12/2017 Döneminde Verilecek GÖREV UNVANI/KADRO DERECESİ Gündelik Miktarları (TL) 1- Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başbakan ,90 2- Genelkurmay Başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Bakanlar, Milletvekilleri, Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Sahil Güvenlik Komutanı, Orgeneral ve Oramiraller, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Cumhurbaşkanlığı ve T.B.M.M. Genel Sekreterleri, Başbakanlık Müsteşarı ,60 3- Yükseköğretim Kurulu Başkanı, Bakanlık Müsteşarları, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Avrupa Birliği Genel Sekreteri, Başbakanlığa bağlı Müsteşarlar, Korgeneral ve Koramiraller, Diyanet İşleri Başkanı, Başbakan Başmüşaviri, merkezde sürekli görevle bulunanlar dışındaki Büyükelçiler ,25 4- Yukarıdakiler dışında kalan memur ve hizmetlilerden; a) Aylık/kadro derecesi 1 olanlar ,54 b) Aylık/kadro derecesi 2-4 olanlar ,77 c) Aylık/kadro derecesi 5-15 olanlar ,05

41 Yurtiçi Geçici Görevlerde Yapılan Ek Giderler (2017 Mer. Yön. Büt. Ka
Yurtiçi Geçici Görevlerde Yapılan Ek Giderler (2017 Mer.Yön.Büt. Ka. - E-Cetveli) Madde 35- a) Kamu kurum ve kuruluşları tarafından düzenlenen bilimsel nitelikli toplantılara katılmaları kurumlarınca gerekli görülenlerin katılma giderleri ve ilgili bakan veya yetki verdiği makamın onayıyla isim ve unvanları belirlenen kurum personelinin unvanı ve gördüğü hizmet ile doğrudan ilgisi bulunan kurslara katılmasına ilişkin kurs giderleri, kurum bütçesinin ilgili tertibinden ödenir. b) Türk Silahlı Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının eğitim ihtiyaçları nedeniyle uluslararası kuruluşlardan temin edilen eğiticiler ile ihtisas sahibi yabancı eğiticilere ödenecek ücret, Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine ilgisine göre Milli Savunma Bakanlığı veya İçişleri Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde ilgili kurum bütçesinden karşılanır.

42 Yurtdışı Geçici veya Sürekli Görevlerde Yapılan Ek Giderler (2017 Mer
Yurtdışı Geçici veya Sürekli Görevlerde Yapılan Ek Giderler (2017 Mer.Yön.Büt. Ka. - E-Cetveli) Madde 29- Yurt dışı sürekli veya geçici görev yolculuğunun zorunlu kıldığı belge ve işlem giderleri, çalışma ve toplantının gerektirdiği kaydiye, aidat ve gidere katılma gibi ödemeler idare bütçelerinin ilgili tertiplerinden ödenir.

43 Yurtiçi ve Yurtdışında Kurslara Katılanlara Verilecek Gündelik
Mesleki bilgilerini artırmak amacıyla memuriyet mahalli dışında açılan kurs veya okullara gönderilenlere, bu Kanuna göre geçici görev gündeliği verilir. Bu maksatla yabancı memleketlere gönderilenlere özel anlaşmaları gereğince, yabancı devlet, uluslararası kuruluş veya resmi diğer kuruluşlar tarafından ödeme yapıldığı takdirde bu ödemeler gündeliklerinden indirilir. Yurtiçinden veya yurtdışından sağlanan burslara dayanılarak veya aylıkları transfer edilmek suretiyle staj ve öğrenim amacıyla yurtdışına gönderilenlere bu madde hükmü uygulanmaz. Bunlara ilgili kanun hükümlerine göre müstehak oldukları ödeme yapılır.

44 Geçici Görevli Bulunulan Yerde Hastalananlara Verilecek Gündelik
Geçici görevin yürütüldüğü yerde hastalanmaları sebebiyle görevini yerine getiremeyen memur ve hizmetlilere, bu sebeple vazife göremedikleri günlerin en çok yedi günü için gündelik verilebilir. Hastanede yatırılmak suretiyle tedavi masraflarının kurumlarınca ödenmesi halinde bu günler için gündelik verilmez.

45 Gündeliklerden İndirim Yapılması-Yurtiçi
Yurtiçi gündeliklerden indirim yapılacağına dair düzenlemeler Harcırah Kanunundan 1981 yılında çıkarılmıştır. Yurt içinde başka bir yere geçici olarak gönderilen personelin iaşe ve ibate gibi ihtiyaçlarının idarelerince karşılanması durumunda bunlara gündeliklerin tam ödenmesine kanuni bir engel bulunmamaktadır. Ancak, Sayıştay Başkanlığının Daire kararları yanında tarih ve sayılı Temyiz Kurulu Kararında da 6245 sayılı Harcırah Kanununa göre geçici görev gündeliği verilmesi amacının memur veya hizmetlinin geçici görev mahallinde yaptığı konaklama ve yemek masraflarının karşılanması olduğundan bahisle, seminer faaliyeti kapsamında iaşe ve ibate giderleri kurumları tarafından karşılanan personele ayrıca gündelik ödenmeyeceğine hükmedilmektedir.

46 Gündeliklerden İndirim Yapılması-Yurtdışı
Yurtdışı geçici görevle yabancı ülkelere gönderilenlere, özel anlaşmaları gereğince yabancı devlet, uluslararası kuruluş veya resmi diğer kuruluşlar tarafından ödeme yapıldığı takdirde bu ödemeler ilgililerin gündeliklerinden indirilecektir. (md 34, md 37 ve Yurtdışı Gündeliklerine Dair BKK) Ayrıca Kurumlar, hizmetin özellikleri, mevcut ödenek miktarı, yabancı devlet, uluslararası kuruluş, resmi veya özel diğer kurum ve kuruluşlar tarafından ödeme yapılması, görev yerinde ücretsiz veya düşük ücretli yatacak yer temin edilmesi, yemek ihtiyaçlarının kısmen veya tamamen karşılanması gibi hususları dikkate almak suretiyle, BKK eki cetvelde gösterilen miktarlardan daha aşağı miktarda gündelik ödenebilecektir. Ancak, bu şekilde ödenecek gündeliklerin ilgililerce kabul edildiğinin görev mahallinden ayrılmadan önce idarelerine yazılı olarak bildirilmesi gerekmektedir.

47 Gündeliklerden İndirim Yapılması-KKTC
KKTC yapılacak geçici görevlendirmelerde; Kurumlar, hizmetin özellikleri, mevcut ödenek miktarı, resmi veya özel kurum ve kuruluşlar tarafından ödeme yapılması, görev yerinde ücretsiz veya düşük ücretli yatacak yer temin edilmesi, yemek ihtiyaçlarının kısmen veya tamamen karşılanması gibi hususları dikkate almak suretiyle, BBK eki cetvelde gösterilen miktarlardan daha aşağı miktarda gündelik ödenebilecektir. Ancak, bu şekilde ödenecek gündeliklerin ilgililerce kabul edildiğinin görev mahallinden ayrılmadan önce idarelerine yazılı olarak bildirilmesi gerekmektedir.

48 Seyahat süresinin her 24 saati aşan kesri tam gün sayılır.
Yurtiçinde ve Yurtdışında Seyahat Günlerinin (Yol Gündeliğinin) Hesabı (43. madde) Seyahat günlerine ait gündelikler, seyahat edilen taşıtın hareket saatinden gidilecek yere varış saatine kadar geçen her 24 saat için hesap olunur. Bu süreden az devam eden seyahatler bir gün olarak kabul edilir. Seyahat süresinin her 24 saati aşan kesri tam gün sayılır.

49 Yurtiçinde ve Yurtdışında Seyahat Günlerinin (Yol Gündeliğinin) Hesabı
43 üncü madde hükmü yol dahil bir günden fazla süreli görevlendirmelerde yolda geçen süre için hesaplanacak gündelik miktarları ile ilgili olup, 39 uncu madde kapsamında yapılacak görevlendirmelerde (yol süresi ile görev süresinin birlikte olduğu ve bir günden az süreli görevlendirmelerde) uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

50 Yurtiçinde ve Yurtdışında Seyahat Günlerinin (Yol Gündeliğinin) Hesabı
Danıştay 10 uncu Dairesinin 12/12/1977 tarihli ve E: 1976/1121, K:1977/2203 nolu kararından “gidiş ve dönüş tarih ve saatleri arasında geçen sürenin her 24 saati bir gün sayılarak bulunan gün adedine göre seyahat yevmiyesi hesaplanmalı” şeklindeki hükmü yukarıda da ifade edilmeye çalışıldığı üzere Harcırah Kanunu uygulaması açısından doğru bir yaklaşım sergilememektedir.

51 Memur ve Hizmetli Olmayanların Harcırahı

52 Memur veya Hizmetli Olmayanların Harcırahı
Memur veya hizmetli olmamakla beraber bu Kanuna tabi kurumlarca geçici bir görev ile görevlendirilenlere harcırah verilebilir. Bunlara verilecek yol gideri ve gündeliğin bunların bilgi seviyeleri ve faaliyet sahaları ile mahalli şartlar dikkate alınarak 4 ncü dereceye kadar olan memurlardan herhangi birine verilen yol gideri ve gündeliğe kıyasen ilgili kurumca takdir edilecektir. Ancak, ilgili Bakanlığın teklifi ve Maliye Bakanlığının olumlu görüşü üzerine, bu gibi kimselerden icabedenlere 4 ncü dereceden daha yüksek memurlara ödenebilecek yol gideri ve gündelik verilebilir.

53 Sözleşmeli Personelin Harcırahı
Sözleşmeli personel hakkında da 8 inci madde hükmü uygulanır. Ancak, sözleşmelerinde bunlara verilecek harcırah belirtilmiş olan kimselere hakkında 8 inci madde hükmü uygulanmaz. Bunlara, sözleşmelerinde belirtilen harcırah verilir.

54 Hizmet Alımı Yoluyla Temin Edilen Özel Firma Elemanları
8 inci maddenin gerekçesinde; “Bu madde memur veya hizmetli sıfatını haiz olmadıkları halde görev alanı ile ilgili olmak üzere, fikir, mütalaa veya ihtisaslarından faydalanılan ve memur veya hizmetli kapsamında bulunmayanlara 8 inci madde kapsamında harcırah ödenmesi mümkün bulunmaktadır. Ancak, hizmet alımı suretiyle çalıştırılan şoförler bu kapsamda değerlendirilmesinin mümkün olmadığı düşünüldüğünden, bunların memuriyet mahalli dışına geçici olarak görevlendirilmeleri halinde kendilerine görevli bulundukları kurumlarca geçici görev yolluğu ödenmesine imkan bulunmamaktadır.

55 Yol Gideri

56 Yol Gideri Nedir? Genel olarak bir görevin yapılması amacıyla bulundukları yerden (memuriyet mahallinden) başka bir yere sürekli veya geçici görevle gönderilen memur ve hizmetlilerin yolculuk edecekleri taşıt araçlarına ödeyecekleri ücreti ifade etmektedir.

57 Yurtdışı Yol Gideri Yurtiçinden yurtdışına, yurtdışından yurtiçine ve yurtdışında sürekli görevli iken başka yerlere yapılacak sürekli ve geçici görev yolculuklarında, ekspres ve yataklı vagon ücreti dahil olmak üzere, tren, vapur veya uçak bilet bedeli yol masrafı olarak ödenir. Ayrıca, buna istasyon, liman veya terminal ile ikamet yeri arasındaki taşıt ve hamal ücreti ilave olunur. Yurtdışında özel otomobilleriyle seyahat edenler hakkında da, bu Kanuna bağlı (1) Sayılı Cetvelin 5 sayılı açıklama esasları uygulanır.

58 Uçakla Seyahat 6245 sayılı Kanunun 27 nci maddesine bağlı (1) sayılı cetvelin açıklama bölümünde, cetvelin 1, 2 ve 3 üncü sıralarında gösterilenlerin uçakla seyahat edebilecekleri, diğerlerinin ise uçakla seyahatinin zorunlu hallere münhasır olması ve dairelerince lüzum gösterilmesi veya tasvip olunması ile mümkün olacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla, görevlendirme onaylarında açıkça belirtilmek suretiyle I Sayılı Cetvelin 1, 2 ve 3 üncü sıralarında gösterilmeyenlerin de uçakla seyahat etmeleri mümkündür. Ancak, I Sayılı Cetvelin 1, 2 ve 3 üncü sıralarında yer alanların da onaylarında seyahatin uçakla yapılacağı hususunun belirtilmesi gerekir.

59 Denetim Elemanlarına Görev yerinde Ödenecek Yol Gideri
Kurumlarına ait teftiş, denetim, inceleme veya soruşturma amacıyla memuriyet mahalli dışına görevlendirilenlere, bu mahaller içindeki görevlerine ilişkin kurumlarınca taşıt sağlanamaması hâlinde yol masrafı; acil ve zorunlu hâllerde taksi, diğer durumlarda ise mutat taşıt üzerinden ödenir. Ancak bu amaçla verilecek yol masrafı her gün için, müstahak oldukları gündelik tutarını aşamaz.

60 Aile Gideri

61 Aile Gideri Aile gideri, memur veya hizmetlilerin sürekli bir görevle başka yere atanmaları halinde aile fertlerinden her biri için bu Kanun hükümlerine göre verilecek harcırahı ifade eder.

62 Yer Değiştirme Gideri

63 Yer Değiştirme Gideri Memur veya hizmetlilerin sürekli bir görevle başka yere atanmaları halinde kendisine ve aile fertlerine ait ev eşyalarının taşıtılmasına ilişkin giderlere karşılık olarak verilir. Yer değiştirme gideri iki unsurdan oluşmaktadır. Sabit unsur Değişken unsur

64 Yer Değiştirme Gideri Sabit Unsur
Başka bir yere atanan memur ve hizmetliye bir koşula bağlı olmaksızın sadece atanmış olması sebebiyle yapılan bir ödeme olup, bu da hakedilen gündeliğin kendisi için 20 katı, aile fertlerinin herbiri için de 10 katı (40 katını geçmemek üzere) tutarındadır.

65 Yer Değiştirme Gideri Değişken Unsur
Başka bir yere atanan memur ve hizmetliye asıl görevli olduğu yer ile atandığı yer arasındaki mesafeye bağlı olarak her bir km için gündeliğinin %5’i oranında yapılan ödemedir. (Bu ödeme yalnız kendisi içindir. Aile fertleri için yapılmaz, Aile fertlerine sadece sabit unsur (gündeliğin 10 katı) ödenir.)

66 Geçici Görev

67 Geçici Görev Harcırahı
Geçici görev harcırahı olarak, Yol gideri, Gündelik , Hamal gideri, (Cins ve adedi beyannamede gösterilmek suretiyle) Bagaj, İkametgah veya vazife mahalli ile istasyon, iskele veya durak arasındaki taksi gideri, Uçakla seyahatlerde Taksi+HAVAŞ gideri, ödenir.

68 Geçici Görev Gündeliğinin Verileceği Azami Süre
Memuriyet Mahalli dışında Geçici olarak Görevlendirilenlere Yurtiçinde; Bir yıllık dönem zarfında aynı yerde, aynı iş için ve aynı şahsa 180 günden fazla gündelik verilemez. Gündelik verilecek 180 günün de; İlk 90 günü için tam, takipeden 90 günü için 2/3 oranında ödenir. Yurtdışında; İlk 180 gün tam ve takipeden günler için 2/3 oranında ödenir. Geçici görevlendirmelerde meydana gelecek ara vermeler bu sürelere dahil edilmez. Kanunun 42 nci maddesinde belirtilen istisnalar saklıdır.

69 Geçici Görev Gündeliğinin Verileceği Azami Süreye Tabi Olmayanlar
Gündelikleri 33 üncü maddenin (b) fıkrasına göre tespit edilenler, 50 nci maddede sayılanlar etüd ve inşaat maksadıyla arazi üzerinde bilfiil çalışan yüksek mühendis, mühendis, jeolog, fen memuru, desinatör, topograf ve bunlarla birlikte çalışmaları zorunlu bulunan diğer memur ve hizmetliler, Hükümeti temsilen uluslararası konferanslara katılanlar, Kalkınmada birinci derecede öncelikli illerde terörle mücadele kapsamında operasyonel faaliyetlerde takviye kuvvet olarak geçici görevlendirilen Emniyet Hizmetleri Sınıfı ve Jandarma Hizmetleri Sınıfı personeli 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanununun 26 ncı maddesinin (b) bendindeki personelden sıkıyönetim süresince memuriyet mahalli dışında geçici olarak görevlendirilenler, Sıkıyönetim mahkemelerinde görevlendirilenler (Bu mahkemelerin görevleri sona erinceye kadar), Sıkıyönetim mahkemelerince verilmiş bulunan kararlara ilişkin olarak kanunları uyarınca Askeri Yargıtay Daireler Kurulu, Daireler ve Başsavcılığında görevlendirilecek tetkik hâkimi, Cumhuriyet savcısı ve savcı yardımcıları (Bu görevleri sona erinceye kadar) hakkında bu madde hükmü uygulanmaz.

70 Bir Günden Az Süre ile Görevlendirme
Resmi bir görevle memuriyet mahalli içinde bir yere gönderilenlere gündelik verilmez. Geçici bir görevle memuriyet mahalli dışındaki bir yere gönderilenlerden, buralarda ve yolda öğle (saat 13.00) ve akşam (saat 19.00) yemeği zamanlarından birini geçirenlere 1/3, ikisini geçirenlere 2/3 oranında ve geceyi de geçirenlere tam gündelik verilir.

71 Bir Günden Az Süre İle görevlendirme
Örnek: Sabah saat de gidilen ve saat 13.00’ten önce dönülen bir geçici görevlendirmede gündelik ödenmeyecek, sadece yol masrafı verilecektir. Gecenin tanımı Türk Ceza Kanunun da yapılmıştır. (güneş battıktan 1 saat sonra başlar ve güneş doğmasından 1 saat öncesine kadar devam eden süre)

72 Mesleki Yeterlilik Sınavları
Memuriyet mahalli dışına; Görevlerine ait mesleki ve sıhhi yeterliklerinin tespiti veya kurumlarınca görülecek lüzum üzerine imtihan için gönderilenlere, gidiş ve dönüşleri için yol masrafı ve gündelik ile bu amaçla gönderildikleri yerde geçen sürenin en çok yedi günü için gündelik ödenir. Memurlar Yardımcı hizmetler sınıfına dahil personel Kurumlarda yalnız ödenek mukabili çalışanlar

73 Memuriyet Mahallî İçinde Görevlendirmeler
Memuriyet mahalli içerisinde bir görevin yerine getirilmesi için memur ve hizmetlilerin geçici olarak görevlendirilmeleri mümkün olabilmektedir. Bu görevlendirmelerde gündelik ödenmesi mümkün bulunmamakta sadece, mutat taşıt ücreti ödenebilmektedir. Ancak yapılacak işin aciliyetine göre veya zorunlu hallerde özel araç gideri de ödenebilmektedir. Özel araçların kullanılabilmesi daire amirinin onayı ile mümkün olabilmektedir.

74 Yol Dahil-Yol Hariç Görevlendirme
Gerek Harcırah Kanununda gerekse ilgililerin geçici görevlendirilmelerine ilişkin diğer mevzuatta, görev süresinden bir gün önce gidileceğine ve görev bitiminden bir gün sonra asıl görev yerine dönüleceğine ilişkin bir düzenleme yer almamaktadır. Uygulamada geçici görevlendirme onaylarında (yurt içi-yurt dışı) görev süresi ile birlikte “yol dahil” veya “yol hariç” ifadelerine yer verilmektedir.

75 Yol Dahil-Yol Hariç Görevlendirme
Yol hariç görevlendirmelerde görev süresinin bitiminde aynı gün asli görev yerine dönülmesinde bir zorunluluk bulunmamaktadır. Bu itibarla, görevlendirme onayında belirtilen süre dahilinde kalmak şartıyla ve yol hariç yapılan görevlendirmelerde, başka yere gönderilenlerden görevin bittiği gün asıl görev yerine dönmelerinin istenilmesi uygun bulunmamaktadır.

76 Konaklama Gideri

77 Konaklama Gideri Yurtiçi Konaklama Gideri Yurtdışı Konaklama Gideri
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde Konaklama Gideri

78 Yurtiçi Konaklama Gideri
Geçici görevle başka yere gönderilenlere konaklama gideri; Denetim elemanlarına görevlendirilme süresince, Diğer memur ve hizmetlilere ise Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli (H) cetveli dipnotunda yer alan esaslar dahilinde, ödenecektir.

79 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu (H) İşaretli Cetvel (Dipnot)
6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) fıkrasına göre yatacak yer temini için ödenecek ücretlerin hesabında gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı, (d) fıkrasına göre yapılacak ödemelerde ise; Görevlendirmenin ilk 10 günü için gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı, Takip eden 80 günü için gündeliklerinin %50 si, Müteakip 90 günü için ise müstehak oldukları gündeliklerinin %40’ı esas alınır.

80 Kamu Sosyal Tesislerine İlişkin Tebliğ (Sayı: 2017 - 3)
Misafirhanelerden yararlanacak geçici görevli kamu personelinden alınacak konaklama bedeli, geçici görevlendirmenin ilk 10 günü için gündeliklerinin 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli (H) cetvelinin dipnotunda yer alan hükme göre %50 artırımlı miktarının tamamını, daha sonraki günler için ise artırımsız gündeliklerinin 1/2’sini, geçici görevli denetim elemanlarından alınacak konaklama bedeli ise yurtiçi gündeliklerinin %50 artırımlı miktarının tamamını geçemez. Misafirhanelerden yararlanan geçici görevli personel hangi kamu kurumunda çalışırsa çalışsın hepsine aynı tarife uygulanacaktır. Diğer sosyal tesislerden yararlandırılan geçici görevli kamu personeli ile geçici görevli denetim elemanlarından alınacak konaklama bedeli hakkında da yukarıdaki hükümler uygulanır. (Bu düzenleme 33 üncü maddenin (d) bendinde yer alan «görevlendirmenin ilk 10 günü ifadesinin) Anayasa Mahkemesince iptal edilmeden önceki şeklinde uygulanmasıyla ilgili olmuş olmasına rağmen, konaklama giderinin hesaplanması ile ilişkilendirmeksizin olması nedeniyle 10 günden sonraki günler için ise artırımsız gündeliklerinin 1/2’sini, geçici görevli denetim elemanlarından alınacak konaklama bedeli ise yurtiçi gündeliklerinin %50 artırımlı miktarının tamamını geçemez şeklinde uygulanması gerektiği değerlendirilmektedir.) Başka bir ifadeyle, Tebliğ hükmü 2016 Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli (H) Cetvelinin Dip Notunda konaklama giderinin ne şeklide ödeneceğine ilişkin açıklama (33/b ve 33/d fıkrası) ile ilişkilendirmeksizin düzenlenmiştir.

81 Yol Dahil-Yol Hariç Görevlendirmede Konaklama
Yol hariç görevlendirmelerde görev süresinin bitiminde aynı gün asli görev yerine dönülmesinde bir zorunluluk bulunmamaktadır. Bu itibarla, görevlendirme onayında belirtilen süre dahilinde kalmak şartıyla ve yol hariç yapılan görevlendirmelerde, başka yere gönderilenlerden görevin bittiği gün asıl görev yerine dönmelerinin istenilmesinin uygun olmayacağı, dolayısıyla geçici görevin bitiminden bir sonraki gün görev yerine dönen personele yol gündeliği ile görevin bittiği gün için konaklama giderinin ödenmesi mümkün bulunmaktadır.

82 Yurtiçi Konaklama Gideri-Örnek
(6245 sayılı Kanun-(H) Cetveli) (6245 sayılı Kanunun 33/b fıkrasında sayılanlar ile konaklama giderleri için mevzuatlarında farklı düzenleme bulunanlar hariç) a) Gündeliği TL. olan ve 15 gün süre ile geçici olarak görevlendirilen ve bu sürenin ilk 12 günü bir otelde konaklayan ve konaklama için günde TL. ödeyen ve bunu belgeleyen bir memura, hizmetliye veya kapsamda bulunan kuruluşlarca görevlendirilen geçici görevliye, Konaklama gideri olarak; 32.00x1.50=48.00 TL (Gündeliğinin %50 artırımlı miktarı) ile konaklama süresinin sınırı olan ilk 12 gün için 48.00x12= TL ödenecektir. (32.00x1.50=48.00 TL. Gündeliğinin %50 artırımlı miktarı olup bu miktar, konaklama gideri olarak ödenecek azami miktardır.)

83 Yurtiçi Konaklama Gideri-Örnek
b) Gündeliği TL. olan ve 15 gün süre ile geçici olarak görevlendirilen ve bu sürenin ilk 12 günü bir yerde konaklayan ve konaklama için günde TL. ödeyen ve bunu belgeleyen bir memura, hizmetliye veya kapsamda bulunan kuruluşlarca görevlendirilen geçici görevliye, Konaklama gideri olarak; -30.00x15= TL. ödenecektir. -48.00x15= TL Konaklama gideri olarak görevliye ödenebilecek azami miktardır. Ancak, konaklama giderinin (bu örnek için) günde TL. nin altında kalması halinde ödenecek günlük konaklama gideri belge bedelini aşamayacaktır. -Bu itibarla, örnek (b) için ödenecek konaklama gideri günlük olarak TL. olacaktır. (6245 sayılı Kanunun 33/b fıkrasında sayılanlar ile konaklama giderleri için farklı düzenleme kapsamında bulunanlar hariç)

84 Denetim Elemanlarına Ödenecek Konaklama Gideri
(6245 sayılı Kanun Md:33/b - (H) Cetveli&Dip Not)) 2017 yılı Gündeliği= 48,25 TL Türkiye düzeyinde denetimle görevli olanlar: -Gündelik (H Cetveli): 48,25 x1,3= 62,73 TL. (Hak edilen veya ödenecek gündelik) -Konaklama gideri: 62,73 x 1,5= 94,10 TL. Bölge düzeyinde denetimle görevli olanlar: -Gündelik (H Cetveli): 48,25 x 1,1= 53,08 TL. (Hak edilen veya ödenecek gündelik) -Konaklama gideri: 53,08 x 1.5= 79,62 TL İl düzeyinde denetimle görevli olanlar: -Gündelik (H Cetveli): 48,25 x 0,9= 43,43 TL. (Hak edilen veya ödenecek gündelik) -Konaklama gideri: 43,43 x 1.5= 65,15 TL.

85 Denetim Elemanlarına Ödenecek Konaklama Gideri
Denetim elemanları teftiş, denetim, inceleme ve soruşturma görevleri dışında görevlendirilmeleri (eğitim, vekaleten görevlendirme, sürekli görev v.b durumunda kendilerine kazanılmış hak aylıkları için öngörülen gündelikler (6245 Sa. Ka. Md. 33/a) ödenecektir. Ayrıca, denetim elemanlarının 33/b kapsamında görevlendirilmelerinde yukarıda belirlenen konaklama miktarını (günlük kon. bedeli x konaklama süresi) geçmemek üzere ev kiralamaları da mümkündür. (36 Seri Nolu Harc. Kanunu Gen. Teb.)

86 2017 Mer.Yön.Bütçe Kanunu (H) Cetveli Dip Not
Dolayısıyla, Örnek:1 a)Gündeliği 40.00TL. Olan ve 80 gün görevlendirilen bir memura ödenecek konaklama gideri, Görevlendirmenin ilk 10 günü için, 40X1.50: TL. 70 günü içinde, 40:2= 20 TL,

87 2017 Mer.Yön.Bütçe Kanunu (H) Cetveli Dip Not
Örnek:2 a)Gündeliği TL. Olan ve 100 gün süreyle görevlendirilen bir memura ödenecek konaklama gideri, Görevlendirmenin ilk 10 günü için, 50X1.50: TL. 80 günü içinde, 50:2= 25 TL 10 gün içinde, 50 x 2/3 (90 günden sonra 2/3 gündelik aldığı için)=33,33 X0.40=13,33 TL olacaktır.

88 2017 Mer.Yön.Bütçe Kanunu (H) Cetveli Dip Not
Örnek:3 a)Gündeliği 35.00TL. Olan ve 190 gün süreyle görevlendirilen bir memura ödenecek konaklama gideri, Görev süresi olan 190 günün, İlk 90 gününün, İlk 10 günü için, 35.00X1.50: TL. Sonraki 80 günü içinde, 35.00:2= TL 2 nci 90 günün tamamı için, 35.00 x 2/3 (90 günden sonra 2/3 gündelik aldığı için)=23,33 X0.40= 9,33 TL. ödenecek, 90+90 günden sonraki 10 gün 42 nci maddeye göre gündelik ödenmesi mümkün olmadığından Bu 10 gün için konaklama gideri ödenmeyecektir.

89 Denetim Elemanlarının Ev Kiralamaları
13/9/ 2000 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan (36 Seri Nolu Tebliğ’de), Harcırah Kanununun 33/b maddesinde belirtilen denetim elemanlarının, Teftiş, denetim, inceleme ve soruşturma için gönderildikleri yerlerde yatacak yer sağlamak üzere özel şahıslardan kiraladıkları evler ile pansiyonlara (ticari işlemlere dahil olanlar hariç) ödedikleri ücretleri, kira sözleşmesi ile birlikte Devlet Harcama Belgeleri Yönetmeliğinde belirtilen şekil ve esaslara göre düzenlenecek “Harcama Pusulası” ve ödemeye ilişkin “Banka Makbuzu” ile belgelendirmeleri halinde, bu ücretlerin konaklama gideri olarak ödenmesi mümkün bulunmaktadır.

90 40 Seri Nolu HKG Tebliği 13/4/2016 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa bağlı (H) işaretli cetvelin dipnotu ve Anayasa Mahkemesinin konaklamaya ilişkin kararı ile ilgilidir.

91 40 Seri Nolu HKG Tebliği (H) işaretli cetvel dip notunda yurtiçi konaklama ile ilgili olarak; «6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) fıkrasına göre yatacak yer temini için ödenecek ücretlerin hesabında gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı, (d) fıkrasına göre yapılacak ödemelerde ise görevlendirmenin ilk 10 günü için gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı, takip eden 80 günü için gündeliklerinin %50 si, müteakip 90 günü için ise müstehak oldukları gündeliklerinin %40’ı esas alınır.» hükmü yer almaktadır.

92 40 Seri Nolu HKG Tebliği 6245 sayılı Kanunun 33 üncü maddesinin (d) fıkrasında yer alan “Bu Kanun hükümlerine göre gündelik ödenenlerden …” ifadesinden de anlaşılacağı üzere, geçici görevle başka bir yere gönderilenlere gündelik ödendiği sürece konaklama giderinin ödenmesi gerekmekte olup, gündelik ödenmeyen günler için konaklama giderinin de ödenmesine imkan bulunmamaktadır. Dolayısıyla, geçici görevle memuriyet mahalli dışına gönderilenlere söz konusu (d) fıkrasına göre konaklama giderinin ödenmesinde, 42 nci maddede belirtilen, yurtiçi gündeliklerin verileceği azami sürelerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

93 40 Seri Nolu HKG Tebliği 1/4/2016 tarihinden itibaren, yurtiçinde memuriyet mahalli dışına yapılacak geçici görevlendirmelerde; 6245 sayılı Kanunun 33 üncü maddesinin (b) fıkrasına göre, ilgililerin gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı kadar konaklama gideri ödenmesi, Söz konusu 33 üncü maddenin (d) fıkrasına göre ise, görevlendirmenin ilk 10 günü için gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı kadar, takip eden 80 gün için gündeliklerinin %50’si kadar, müteakip 90 gün için de gündeliklerinin 2/3’ünün %40’ı kadar konaklama gideri ödenmesi, 180 günü aşan günler için ise konaklama gideri ödenmemesi, gerekmektedir.   

94 40 Seri Nolu HKG Tebliği (Örnek)
Örneğin, aylık/kadro derecesi 2 olan ve 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli (H) işaretli cetvelde yurtiçi gündeliği 35,24 TL olarak belirlenen bir memurun yurtiçinde memuriyet mahalli dışında bir yere 1/4/2016 tarihinden itibaren 200 gün süre ile geçici görevle gönderilmesi halinde söz konusu personele 6245 sayılı Kanunun 33 üncü maddesinin (d) fıkrasına göre ödenecek konaklama gideri aşağıda belirtildiği şekilde hesaplanacaktır. Görevlendirmenin ilk 10 günü için gündeliğinin %50 artırımlı miktarı olan 52,86 TL, 52,86 x 10 = 528,60 TL Takip eden 80 gün için gündeliğinin %50’si olan 17,62 TL, 17,62 x 80 = 1.409,60 TL Müteakip 90 gün için de gündeliğinin 2/3’ünün %40’ı olan 9,39 TL, 9,39 x 90 = 845,10 TL olmak üzere toplam olarak 2.783,30 TL tutarında konaklama gideri ödenmesi gerekmektedir.

95 40 Seri Nolu HKG Tebliği 1/4/2016 tarihinden itibaren, yurtiçinde memuriyet mahalli dışına yapılacak geçici görevlendirmelerde; 6245 sayılı Kanunun 33 üncü maddesinin (b) fıkrasına göre, ilgililerin gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı kadar konaklama gideri ödenmesi, Söz konusu 33 üncü maddenin (d) fıkrasına göre ise, görevlendirmenin ilk 10 günü için gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı kadar, takip eden 80 gün için gündeliklerinin %50’si kadar, müteakip 90 gün için de gündeliklerinin 2/3’ünün %40’ı kadar konaklama gideri ödenmesi, 180 günü aşan günler için ise konaklama gideri ödenmemesi, gerekmektedir.   

96 40 Seri Nolu HKG Tebliği 1 Ocak-1 Nisan 2016 tarihinden uygulamanın;
1 Nisana kadar; 6583 sayılı 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa bağlı (H) işaretli cetvelin dipnotundaki hükme göre gündeliklerin %50 artırımlı tutarı esas alınarak ödenmiş bulunan konaklama giderlerinin kişilerden geri alınmaması ve geri alma işlemlerinin başlatılmış olması halinde de işlemlerin iptal edilmesi, 1 Nisandan sonraki işlemlerin ise yukarıda belirtildiği üzere 2016 Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli (H) işaretli cetvelin dipnotundaki yer alan hükme göre yapılması gerekmektedir.   

97 40 Seri Nolu HKG Tebliği 36 Seri Nolu HKG Tebliği ile sadece Denetim Elemanları için öngörülmüş bulunan özel şahıslardan ev ile pansiyon kiralama imkanı diğer kamu personeli içinde getirilmiştir. Bu kira giderleri; 6245 sayılı Harcırah Kanunu ve 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli (H) işaretli cetvelin I. maddesinin dipnotunda belirtilen esas ve miktar dikkate alınarak ödenecektir.

98 40 Seri Nolu HKG Tebliği Harcama pusulaları ve banka makbuzları (dekont) aylık dönemler itibarıyla düzenlenecektir. Ortak kiralamalarda harcama pusulaları ve banka makbuzları geçici görevle gönderilenler için ayrı ayrı kendi ödedikleri tutarlar üzerinden düzenlenecektir. Konaklama yerinden yararlanan geçici görevle gönderilenlerin sayısının birden fazla olması halinde tümünün ismi ve unvanı sözleşmede ayrı ayrı yer alacaktır. Kira sözleşmesi konuttan yararlananların sayısı kadar düzenlenebilecek veya düzenlenen kira sözleşmesi geçici olarak görevlendirilen kişi sayısı kadar çoğaltılıp tasdik edilmek suretiyle ibraz edilecektir.

99 Yurtdışı Konaklama Gideri (Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar Madde: 4)
Türkiye’den yurtdışına geçici görevle gönderilenlerden, seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü ile sınırlı olmak kaydıyla, yurtdışında yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri fatura ile belgelendirenlere, faturada gösterilen günlük yatak ücretinin birinci fıkrada belirtildiği şekilde artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerinin % 40’ına kadar olan miktar için bir ödeme yapılmaz. %40 ını aşması halinde ise aşan kısmın sadece % 70’i ayrıca ödenir. Ancak, yatacak yer temini için ödenecek günlük ilave miktar, artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerin ekli cetvelin; a) I-III no’lu sütunlarda gösterilen unvanlarda bulunanlar için % 100’ünden, b) IV-VII no’lu sütunlarda gösterilen kadrolarda bulunanlar için % 70’inden, fazla olamaz. Kararın 3 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca ekli cetvelde gösterilen miktarlardan daha aşağı miktarda gündelik belirlenmesi durumunda, yatacak yer ücretinin hesaplanmasında, ekli cetvelde gösterilen gündeliklerin artırımlı miktarları esas alınır.

100 Yurtdışı Konaklama Gideri (Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar Madde: 4)-Örnek
Yurtdışı gündeliği :100 $ Konaklama gideri :80 $ Görevlendirme süresi :8 gün Artırımlı gündelik :100 $ x 1,5 = 150 $ (İlk on gün için %50 artırımlı) Artırımlı gündeliğin %40 ı :150 $ x %40 = 60 $ %40 ı aşan kısım :80 $ - 60 $ = 20 $ İlk on gün için günlük konaklama giderinin, %50 artırımlı gündeliğin %40 ını aşması halinde aşan kısmın %70 i ödeneceğinden, 20 $ x %70 = 14 $ Görevlendirme süresi: 8 gün Ödenecek konaklama gideri : 14 $ x 8 = 112 $ olacaktır. Aynı örnekte görevlendirme süresinin 13 gün olması durumunda ise; Ödenecek konaklama gideri: 14 $ x 10 = 140 $ (10 günden sonraki 3 gün için ödeme yapılmaz)

101 Yurtdışı Konaklama Gideri (Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar Madde: 4)-Örnek
Yurtdışı gündeliği : 100 $ Konaklama gideri : 400 $ Görevlendirme süresi : 8 gün Artırımlı gündelik : 100 $ x 1,5 = 150 $ Artırımlı gündeliğin %40 ı : 150 $ x %40 = 60 $ %40’ın aşan kısmı : 400 $ - 60 $ = 340 $ Aşan kısmın %70 i : 340 $ x %70 = 238 $ Görevliye 4 üncü maddenin 2nci fıkrası gereğince yapılan hesaplama sonucunda 238 $ ödenmesi gerekirken, aynı maddenin (b) bendi gereğince konaklama bedeli için getirilen sınırlama (gündeliklerin % 70 ini aşamama) nedeniyle ilgiliye konaklama bedelinin ödenmesinde artırımlı gündeliğin %70 inin aşılmaması gerekir. Dolayısıyla ilgiliye konaklama bedeli olarak ödenebilecek miktar (150 $ x %70 = 105 $) sadece 105 $ olabilecektir.

102 Yurtdışı Konaklama Gideri (Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar Madde: 5)
Merkezi Yönetim kapsamındaki kamu idarelerince ekli cetvelde yer alanların yurtdışına geçici görevlendirmelerinde; görevin önem ve özelliği ile görev yeri itibariyle oluşabilecek konaklama gideri ihtiyacı dikkate alınmak ve belgelendirilmek suretiyle görevlendirme süresince; a) Genel müdür ve daha üstü makam yöneticileri ile ek göstergeleri genel müdür düzeyinde veya daha yüksek tespit edilen görevde bulunan yöneticilerin, b) Ek göstergesi ve daha yüksek olanlarla birlikte aynı yurtdışı toplantısına katılan ilgili kurum personelinin, c) Zorunlu ve istisnai hallere münhasır olmak üzere, ilgili Bakan onayı alınmak şartıyla (a) ve (b) bentleri kapsamı dışında kalan diğer personelin, konaklama bedelinin ilgilinin gündeliklerinin yüzde kırkını aşan kısmının tamamı ödenebilir.

103 Yurtdışı Konaklama Gideri (Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar Madde: 5)
.Görevin önem ve özelliği ile görev yeri itibariyle oluşabilecek konaklama gideri ihtiyacı dikkate alınmak ve belgelendirilmek suretiyle görevlendirme süresince sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait bankaların yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile genel müdürlerinin konaklama bedelinin ilgilinin gündeliğinin yüzde kırkını aşan kısmının tamamı ödenebilir. Ancak bu kapsamda yıl içinde yapılan görevlendirmeler sonucunda, bu Kararın 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan tutarları aşan konaklama bedeli için yapılacak yıllık harcama tutarının toplamı, ilgili kurum bütçesinin yurtdışı geçici görev yolluğu amacıyla bütçelerine tefrik edilen ödeneklerinin %30’unu aşamaz.

104 Yurtdışı Konaklama Gideri-3 (Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar Madde: 5)
.Görevin önem ve özelliği ile görev yeri itibariyle oluşabilecek konaklama gideri ihtiyacı dikkate alınmak ve belgelendirilmek suretiyle görevlendirme süresince 233 sayılı KHK kapsamındaki kamu iktisadi teşebbüsleri ile 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanuna tabi olup sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait olan işletmeci kuruluşlar ve sermayesinin tamamı Hazineye ait olup Sayıştay denetimine tabi olan diğer kurum ve kuruluşların genel müdürlerinin konaklama bedelinin ilgilinin gündeliğinin yüzde kırkını aşan kısmının tamamı ödenebilir. Ancak bu kapsamda yıl içinde yapılan görevlendirmeler sonucunda, bu Kararın 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan tutarları aşan konaklama bedeli için yapılacak yıllık harcama tutarının toplamı, ilgili kurum bütçesinin yurtdışı geçici görev yolluğu amacıyla bütçelerine tefrik edilen ödeneklerinin %30’unu aşamaz.

105 Yurtdışı Konaklama Giderlerinde Sınırlama
.Merkezi Yönetim kapsamındaki kamu idarelerince ekli cetvelde yer alanların yurtdışına geçici görevlendirmelerinde; 5. madde kapsamında yıl içinde yapılan görevlendirmeler sonucunda, bu Kararın 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan tutarları aşan konaklama bedeli için idare bütçesinden yapılacak yıllık harcama tutarının toplamı ilgili idare bütçesinin ekonomik kodunda yer alan yurt dışı geçici görev yolluğu kesintili başlangıç ödeneğinin, %30’unu aşamaz. İlgili kamu idarelerinin bu kapsamda kullanabilecekleri ödenek tutarları ile bu giderlerin ödenmesi ve izlenmesine ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir.

106 Yurtdışı Konaklama Giderlerinde Sınırlama
.Sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait bankaların yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile genel müdürlerine; 5. madde kapsamında yıl içinde yapılan görevlendirmeler sonucunda, bu Kararın 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan tutarları aşan konaklama bedeli için yapılacak yıllık harcama tutarının toplamı, ilgili kurum bütçesinin yurtdışı geçici görev yolluğu amacıyla bütçelerine tefrik edilen ödeneklerinin %30’unu aşamaz.

107 Yurtdışı Konaklama Giderlerinde Sınırlama
.233 sayılı KHK kapsamındaki kamu iktisadi teşebbüsleri ile 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanuna tabi olup sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait olan işletmeci kuruluşlar ve sermayesinin tamamı Hazineye ait olup Sayıştay denetimine tabi olan diğer kurum ve kuruluşların genel müdürlerine; 5. madde kapsamında yıl içinde yapılan görevlendirmeler sonucunda, bu Kararın 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan tutarları aşan konaklama bedeli için yapılacak yıllık harcama tutarının toplamı, ilgili kurum bütçesinin yurtdışı geçici görev yolluğu amacıyla bütçelerine tefrik edilen ödeneklerinin %30’unu aşamaz.

108 Yurtdışına Geçici Görevle Gönderilenlere Ödenecek Konaklama Giderlerine İlişkin Esas ve Usuller
MADDE 1 - (1) Bu Esas ve Usullerin amacı, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerince Türkiye’den yurtdışına yapılan geçici görevlendirmelerde, görevin önem ve özelliği ile görev yeri itibariyle oluşabilecek konaklama gideri ihtiyacı dikkate alınmak ve belgelendirilmek suretiyle, görevlendirme süresince konaklama bedelinin ilgilinin gündeliklerinin %40 ını aşan kısmının tamamının ödenmesine ilişkin Esas ve Usullerin belirlenmesidir. Kapsam MADDE 2 - (1) Bu Esas ve Usuller, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kamu idarelerini kapsar. Dayanak MADDE 3 - (1) Bu Esas ve Usuller, 6245 sayılı Harcırah Kanununun 34 üncü maddesi gereğince çıkarılan Yurtdışı Gündeliklerine Dair Kararın 5 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

109 Yurtdışına Geçici Görevle Gönderilenlere Ödenecek Konaklama Giderlerine İlişkin Esas ve Usuller
Tanımlar MADDE 4 - (1) Bu Esas ve Usullerde geçen; a) Harcama birimi: Kamu idaresi bütçesinde ödenek tahsis edilen ve harcama yetkisi bulunan birimi, b) İdare: Bu Esas ve Usullerin 2 nci maddesinde sayılan kamu idarelerini, c) Karar: 6245 sayılı Harcırah Kanununun 34 üncü maddesi gereğince her yıl çıkarılan Yurtdışı Gündeliklerine Dair Kararı, ç) Konaklama bedeli: Yurtdışına geçici görevle gönderilenlerin yurtdışında yatacak yer temini için ödedikleri ücreti, d) Konaklama belgesi: Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğine uygun olarak yatacak yer temini karşılığında alınan fatura veya fatura yerine geçen belgeyi, e) Yurtdışı geçici görev: İdarelerce Türkiye’den yurtdışına yapılan geçici görevlendirmeyi, ifade eder.

110 Yurtdışına Geçici Görevle Gönderilenlere Ödenecek Konaklama Giderlerine İlişkin Esas ve Usuller
Konaklama bedeli MADDE 5 - (1) Yurtdışı geçici görevlendirmelerde, konaklama bedelinin Kararın 4 üncü maddesi çerçevesinde ödenmesi esastır. Ancak, idarelerce görevin önem ve özelliği ile görev yeri itibariyle oluşabilecek konaklama gideri ihtiyacı dikkate alınarak Kararın 5 inci maddesine göre konaklama bedeli ödenebilir. (2) Söz konusu Kararın 5 inci maddesinden;      - Genel müdür ve daha üst makam yöneticileri ile ek göstergeleri genel müdür düzeyinde veya daha yüksek tespit edilen görevde bulunan yöneticiler, - Ek göstergesi ve daha yüksek olanlarla birlikte aynı yurtdışı toplantısına katılan ilgili kurum personeli, - Zorunlu ve istisnai hallere münhasır olmak üzere, ilgili Bakanın onayı alınmak şartıyla (a) ve (b) bendleri kapsamı dışında kalan diğer personel, yararlanabilirler. (3) İkinci fıkrada sayılanlara konaklama bedeli için; seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü için arttırımlı olarak hesaplanan gündeliklerinin, on günü aşan süreler için ise ekli cetvelde yer alan gündeliklerinin %40 ına kadar olan miktar için bir ödeme yapılmaz. Ancak gündeliklerinin %40 ını aşan kısmın tamamı ödenebilir.

111 Yurtdışına Geçici Görevle Gönderilenlere Ödenecek Konaklama Giderlerine İlişkin Esas ve Usuller
Konaklama bedeli MADDE 5 - … (4) Konaklama bedelinin Kararın 5 inci maddesine göre ödenebilmesi için; görevlendirme onayında bu hususun belirtilmesi zorunludur. Söz konusu hususun görevlendirme onayında yer almaması halinde, konaklama bedeli Kararın 4 üncü maddesine göre ödenir. (3) Memur ve hizmetli olmadıkları halde idarelerce 6245 sayılı Kanunun 8 inci maddesi gereğince yurtdışına geçici görevle gönderilenlere de Kararın 5 inci maddesi uyarınca konaklama bedellerinin ödenmesinde yukarıdaki fıkra esasları dikkate alınır.

112 Ödeneklerin kullanımı ve kontrolü
Yurtdışına Geçici Görevle Gönderilenlere Ödenecek Konaklama Giderlerine İlişkin Esas ve Usuller Ödeneklerin kullanımı ve kontrolü MADDE 6 - (1) İdareler, yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile bütçelerine yurtdışı geçici görevlendirmeler için tefrik edilen ödeneklerin etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasının sağlanması amacıyla Kararın 5 inci maddesi kapsamında yapılacak giderlerin gerçekleştirilmesinde azami özeni göstermekle yükümlüdürler. (2) Yurt dışı geçici görevlendirmelerde Kararın 5 inci maddesi gereğince ödenecek konaklama bedelleri toplamı ilgili idare bütçesinin ekonomik kodunda yer alan “Yurtdışı geçici görev yolluğu” kesintili başlangıç ödeneğinin % 30 unu aşmayacaktır. Söz konusu oranın hesaplanmasında; a) Görevlendirmenin ilk 10 günü için Kararın 5 inci maddesi gereğince ödenen konaklama bedellerinden söz konusu görevlendirmeler için Kararın 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre hesaplanacak konaklama bedelleri mahsup edildikten sonra kalan tutarların toplamları ile, b) Görevlendirmenin ilk 10 gününden sonraki günler için ödenen konaklama bedellerinin tamamının toplamları, esas alınacaktır.

113 Ödeneklerin kullanımı ve kontrolü
Yurtdışına Geçici Görevle Gönderilenlere Ödenecek Konaklama Giderlerine İlişkin Esas ve Usuller Ödeneklerin kullanımı ve kontrolü MADDE 6 - … (3) Harcama birimleri, yurt dışı geçici görevlendirmelerde Kararın 5 inci maddesi gereğince konaklama bedellerinin ödenmesinin söz konusu olması halinde, görevlendirme onayı alınmadan önce mali hizmetler birimlerinin koordine parafını alacaklardır. (4) İdarelerin mali hizmetler birimleri, Kararın 5 inci maddesi kapsamındaki işlemleri 5018 sayılı Kanunun 58 inci maddesi uyarınca ön mali kontrole tabi tutmak suretiyle ikinci fıkradaki ödenek limitlerinin aşılmaması hususunu gözeteceklerdir. (5) İdareler, avansın verilmesi ve mahsubun yapılmasındaki veriler dikkate alınarak ikinci fıkrada belirtilen ödenek limitlerinin % 25 ine ulaşılması durumunda % 30 luk limitin aşılmaması yönünde gerekli tedbirleri almakla yükümlüdürler. (6) Yurt dışına geçici görevlendirilenlerden konaklama bedelleri Kararın 5 inci maddesi uyarınca karşılanacaklar, idareye verdikleri geçici görev yolluğu bildirimlerinde, ödedikleri konaklama bedelinin Kararın 4 üncü maddesi kapsamında karşılanan tutarı ile 5 inci maddesi kapsamında karşılanacak tutarını ayrı ayrı göstereceklerdir.

114 Yetki Yürürlük Yürütme
Yurtdışına Geçici Görevle Gönderilenlere Ödenecek Konaklama Giderlerine İlişkin Esas ve Usuller Yetki MADDE 7 - (1) Bu Esas ve Usullerin uygulanması esnasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Maliye Bakanlığı yetkilidir. Yürürlük MADDE 8 - (1) Bu Esas ve Usuller, yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer. Yürütme MADDE 9 - (1) Bu Esas ve Usulleri, Maliye Bakanı yürütür.

115 Yurtdışı Konaklama Gideri (Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar Madde: 5)-Örnek
Yurtdışı gündeliği : 100 $ Konaklama gideri : 200 $ Görevlendirme süresi : 8 gün Artırımlı gündelik : 100 $ x 1,5 = 150 $ Kon. gideri(günlük) x Görev süresi : $ Artırımlı gündeliğin %40 = 60 $ Görevliye gündeliklerinden ayrı olarak günlük konaklama gideri olarak 200 $-60$ = 140 $ ödenecektir. 140$ X 8= $ (Toplam olarak ödenecek kon.gid)

116 Yurtdışı Konaklama Gideri (%30’un hesaplanması)-Örnek
(5. maddeye göre ödenen konaklama bedeli) – (Kararın 4 üncü maddesine göre ödenmesi gereken konaklama bedeli) 5. maddeye göre ödenen konaklama bedeli: 140 $ Bu miktar (200 $) kararın 4 üncü maddesine göre ödenmiş olsaydı; Artırımlı gündelik : 100 $ x 1,5 =150 $ Artırımlı gündeliğin %40’ı : 150 $ x %40 = 60 $ %40’ın aşan kısmı : = 140$ İlk on gün için günlük konaklama giderinin, %50 artırımlı gündeliğin %40’ını aşması halinde aşan kısmın %70 i ödeneceğinden, 140 $ x %70 = 98$ Buna göre, Kararın 4 üncü maddesine göre ödenmesi gereken (98 $) konaklama gideri, 5. maddeye göre ödenen konaklama giderinden düşüldükten sonra kalan tutar (140$-98$= 42 $ Günlük tutar olarak) %30’un hesaplanmasında dikkate alınacaktır.

117 Yurtdışı Konaklama Gideri (%30’un hesaplanması)-Görevlendirmenin 10 Günden Fazla Olması-Örnek
Aynı örnekte görevlendirme süresinin 18 gün olması durumunda ise; Günlük konaklama bedelinin 5. maddeye göre ödenen 140$ dan görevlendirmenin ilk 10 günü için ilgilinin artırımlı gündeliğinin %40’ı olan miktar (60$), 10 günden sonraki günler için de artırımsız gündeliğinin %40’ı olan miktar (40$), düşüldükten sonra Kararın 5 inci maddesine göre görevlendirme süresince (18 gün) ödenecektir. Görevlendirme süresi: 18 gün Gündelik : 100 $ Artırımlı gündelik :100 $ x 1,5=150 $ Kendisine ödenecek Kon.Gid. İlk 10 gün için: (200$ -60$) x10 gün =140$x10=1.400 $ Sonraki günler için: (200$ -40$) x 8 gün =160$x8=1.280 $

118 Yurtdışı Konaklama Gideri (%30’un hesaplanması)-Görevlendirmenin 10 Günden Fazla Olması-Örnek
Görevlendirmenin ilk 10 günü için Kararın 4 üncü maddesine göre ödenecek konaklama bedeli : 98$ x 10 = 980 $ Kararın 5 inci maddesine göre ödenecek konaklama bedeli Esas ve Usullerin 6 ncı maddesinin (2/a) 1400 $-980 = 420 $ (ilk 10 gün için yapılan fazla ödeme) (2/b) göre $ (10 günden sonra yapılan ödeme) dolayısıyla %30’un hesabında 420$ $ = 1.700$ dikkate alınacaktır.

119 Sürekli Görev

120 Sürekli Görev Yurt içinde veya yurt dışında görev yapmakta iken yurt içinde veya yurt dışında sürekli bir göreve naklen atanmayı, Yabancı ülkelerde ise memuriyet merkezi değişimini, ifade eder.

121 Sürekli Görev Harcırahı
Sürekli görev yolluğu, yurt içinde veya yurt dışında sürekli bir göreve naklen atananlara eski görev mahallinden yeni görev yerlerine gitmelerine ve aynı zamanda kendilerine ve ailelerine ait ev eşyalarının taşıtılmasına ilişkin giderlere karşılık verilmektedir. Memurun harcıraha hak kazanan aile efradından sadece yeni ikamet mahalline götüreceği kimseler için harcırah ödenmesi mümkündür. Yurt içinde veya yurt dışında sürekli bir göreve naklen atananlara sürekli görev yolluğu olarak yol gideri, yol gündeliği, aile gideri ve yer değiştirme gideri ödenir.

122 Sürekli Görev Yolluğunun Başlangıç Yeri
Naklen, görev veya kadro değişikliği ile başka bir mahalle gönderilenlere, bu tayinleri sırasında izinli olarak başka bir yerde bulunsalar dahi, eski memuriyet yerlerinden itibaren, Geçici görevle veya vekaleten bir yerde bulundukları sırada asıl görev yeri değişenlere eski memuriyet yerlerinden itibaren.

123 Emeklilik ve Diğer Durumlarda Ödenecek Harcırah (1)
31/7/ /1 md. ile emekli olanlara ödenmekte olan sürekli görev yolluğu uygulaması yürürlükten kaldırılmıştır. Bunun yerine, 375 sa. KHK ye (D) bendi eklenerek Bu Kararnamenin (A) bendi kapsamına giren personel ile tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (II) sayılı cetvelde yer alan personel ve kamu kurumlarında işçi olarak istihdam edilenlerden; Emekliliğini isteyen veya emekliye sevk olunanlara, Haklarında toptan ödeme hükümleri uygulananlara, Emekli iken yeniden hizmete alındıktan sonra cezaen olmamak üzere görevlerine son verilenlere, Kendi kusurları olmaksızın sözleşmesi feshedilen veya hizmet sürelerinin bitiminde ayrılan sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay ve uzman erbaşlar ile terhis olan yedek subaylara, Bunlardan görevde iken ölenlerin kanuni mirasçılarına, damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tâbi tutulmaksızın (12.105) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda tazminat ödenmesi uygulaması getirilmiştir. (6111 Sa.Kanun uyarınca)

124 Emeklilik ve Diğer Durumlarda Ödenecek Harcırah (2)
2010 yılına kadar bu miktar TL. olarak uygulanmıştır. (375 sa. KHK ye (D) bendi uyarınca) 2010 yılında bu miktar TL. olarak uygulanmıştır. (2010 Mer.Yön.Bütçe Ka. Uyarınca) 1/1/ /6/2013 tarihleri arasında ( x 0,073877= 1.001,62 TL.) 1/7/ /12/2013 tarihleri arasında ( x 0,075949= 1.029,07 TL.) 1/1/ /12/2014 tarihleri arasında ( x 0,076998= 1.043,94 TL.)

125 Emeklilik ve Diğer Durumlarda Ödenecek Harcırah (3)
1/1/2015-1/7/2015 tarihleri arasında ( x 0,079308= 1.075,00 TL.) 1/7/ /12/2015 tarihleri arasında ( x 0,083084=1.127,00 TL.) 1/1/ /6/2016 tarihleri arasında ( x 0,088817= 1.204,00TL.) 1/7/ /12/2016 tarihleri arasında ( x 0,095247= 1.291,00TL.) 1/1/ /6/2017 tarihleri arasında ( x 0,096058= 1.302,35TL.)

126 Emeklilik ve Diğer Durumlarda Ödenecek Harcırah (4)
4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun 3 üncü maddesinin (a) fıkrasında; Kamu görevlisi: «Bu Kanun kapsamında yer alan kurum ve kuruluşların kadro veya pozisyonlarında istihdam edilenlerden işçi statüsü dışında çalışan kamu görevlilerini» ifade ettiği belirtilmiştir. Dolayısıyla, işçiler 4688 sayılı Kanuna tabi olmadıklarından (bu kanun kapsamında bulunmadıklarından) bunlara gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı sonucunda çıkacak tutarda tazminat ödenmesine devam edilecektir.

127 Yurtiçinde Yer Değiştirme Gideri
Yurtiçinde yer değiştirme masrafı memur veya hizmetlinin; Kendisi için yurtiçi gündeliğinin yirmi katı, Harcıraha müstehak aile fertlerinin her biri için yurtiçi gündeliğinin on katı (Bu miktar yurtiçi gündeliğinin kırk katını aşamaz), Her kilometre veya denizmili başına, yalnız kendisi için yurtiçi gündeliğinin yüzde beşi olarak hesaplanır. Bu maddeye göre harcıraha müstehak memur veya hizmetlinin eski görev mahallinden yeni görev mahalline atanan memur veya hizmetli eşine (c) bendi uyarınca hesaplanacak miktarın yarısı ödenir. (13, 15, 16 ve 17 nci maddelerde yazılı olup aile fertlerinin memur veya hizmetli ile birlikte olmaksızın başka bir mahalle gitmeleri veya bu mahalden dönüşleri dolayısıyla harcırah verilmesi kabul edilen hallerde, aile fertlerine verilecek yer değiştirme gideri, bunlardan birisinin memur veya hizmetli olarak dikkate alınması suretiyle hesaplanır.)

128 Memur Eşler İçin Ödenecek Yer Değiştirme Gideri (1)
Eşlerden sadece birisinin memuriyet mahallinin değişmesi, Eşlerin, farklı memuriyet mahallerinden aynı memuriyet mahalline atanmaları, Eşlerin aynı memuriyet mahallinden farklı memuriyet mahallerine atanmaları, Eşlerin, farklı memuriyet mahallinden farklı farklı memuriyet mahallerine atanmaları, durumunda harcıraha müstehak eşlerin her biri için yer değiştirme masrafının değişken unsurunun tam olarak ödenmesi mümkün olabilmektedir.

129 Memur Eşler İçin Ödenecek Yer Değiştirme Gideri (2)
Memuriyet mahalleri farklı olan, başka bir ifadeyle başka bir yerde görev yapmakta olan memur veya hizmetlinin yine başka bir yerde görev yapmakta olan memur veya hizmetli ile evlenmesi nedeniyle onun bulunduğu yere atanması durumunda da harcıraha müstehak eş için yer değiştirme masrafının değişken unsurunun tam olarak ödenmesi mümkün bulunmaktadır.

130 Yurtdışında Yer Değiştirme Gideri
Yurtdışı yer değiştirme masrafı memur veya hizmetlinin; Kendisi için yurtdışı gündeliğinin yirmi katı, Harcıraha müstehak aile fertlerinin her biri için yurtdışı gündeliğinin sekiz katı (Bu miktar yurtdışı gündeliğinin otuziki katını aşamaz), Her kilometre veya denizmili başına yalnız kendisi için yurtdışı gündeliğinin binde yedisi, olarak hesaplanır. Yabancı ülkelerden dönüşlerde, yer değiştirme masrafının yukarıdaki (c) bendine göre verilecek kısmı, aynı şehirde ikamet eden her ikisi de memur veya hizmetli olan eşlerden yalnız birisi için hesaplanıp ödenir.

131 Beyanname ve İstenen Belgeler

132 Harcırah Beyanı Harcırah ödenmesi ve avansların mahsubu işlemlerinde aksi sabit oluncaya kadar memurun beyanına itibar olunur. (Merkezi yönetim harcama belgeleri yönetmeliği gereğince istenilecek belgeler hariç)

133 Yurtiçi Geçici Görev Yolluğunda İstenen Belgeler
Mer.Yön.Har.Bel.Yön. (Madde 22) Yurtiçi geçici görev yolluklarının ödenmesinde; Görevlendirme yazısı veya harcama talimatı, Yurtiçi / Yurtdışı Geçici Görev Yolluğu Bildirimi (Örnek : 27), Yatacak yer temini için ödenen ücretlere ilişkin fatura, ödeme belgesine bağlanır. Denetim elemanlarının yurtiçi geçici görev yolluklarının ödenmesinde; Yurtiçi / Yurtdışı Geçici Görev Yolluğu Bildirimi (Örnek: 27), Yatacak yer temini için ödenen ücretlere ilişkin fatura , Özel şahıslardan ev veya pansiyon kiralama halinde, ilk ödemede kira sözleşmesinin aslı, sonraki ödemelerde ise onaylı örneği; kira ödemesinin banka hesabına yatırılmak suretiyle yapılmış olması halinde ayrıca banka makbuzu,

134 Yurtiçi Sürekli Görev Yolluğunda İstenen Belgeler
Mer.Yön.Har.Bel.Yön. (Madde 23) Atamalarda atama onayı, diğer hallerde harcama talimatı, Yurtiçi / Yurtdışı Sürekli Görev Yolluğu Bildirimi (Örnek : 28), Resmi mesafe haritasında gösterilmeyen yerler için yetkili mercilerden alınacak onaylı mesafe cetveli, ödeme belgesine bağlanır. Kamu görevlilerinden emekliliğini isteyen veya emekliye sevk olunanlara, haklarında toptan ödeme hükümleri uygulananlara, emekli iken yeniden hizmete alındıktan sonra cezaen olmamak üzere görevlerine son verilenlere ve terhis olunan yedek subaylara ve bunlardan görevde iken ölenlerin kanuni mirasçılarına mevzuatları gereğince verilen tazminatların ödenmesinde ise yetkili makamın onayı ödeme belgesine bağlanır.

135 Yurtdışı Geçici Görev Yolluğunda İstenen Belgeler
Mer.Yön.Har.Bel.Yön. (Madde 25) Görevlendirme yazısı veya harcama talimatı, Yurtiçi / Yurtdışı Geçici Görev Yolluğu Bildirimi (Örnek : 27), Yatacak yer temini için ödenen ücretlere ilişkin fatura, ödeme belgesine bağlanır. Yatacak yer temini için alınan faturanın dairesince onaylanmış tercümelerinin de ödeme belgesine bağlanması gerekir.

136 Yurtdışı Sürekli Görev Yolluğunda İstenen Belgeler
Mer.Yön.Har.Bel.Yön. (Madde 26) Atamalarda atama onayı, diğer hallerde harcama talimatı, Yurtiçi / Yurtdışı Sürekli Görev Yolluğu Bildirimi (Örnek : 28), ödeme belgesine bağlanır.

137 İstenen Diğer Belgeler (M.y.h.b.y md:27)
Takip edilmesi gereken yolun dışında bir yoldan veya kullanılması gereken taşıt aracından başka bir araçla yolculuk yapılmasının zorunlu olduğu hallerde, yetkili makamdan alınacak onayın veya raporun, Uçakla yapılan seyahatlerde yolcu biletinin; bilette kayıtlı gidiş-dönüşten birisinin kullanılmaması nedeniyle biletin iadesi gerektiği takdirde gerçekleşen seyahat ücretini gösteren belgenin; yabancı heyet ve temsilcilerin ülkelerine dönüşlerinde uçak biletlerinin kendilerine verilmesi halinde ise  söz konusu giderlerin tutarı ile kurumca karşılandığını belirten ve ilgili birim yetkilisince imzalanan  belgenin, Taksi ile yapılan seyahatlerde (belediye hudutları dahilindeki taksi ücretleri hariç) fatura veya perakende satış fişi veya ödeme kaydedici cihazlara ait satış fişinin,

138 İstenen Diğer Belgeler
Geçici görev yolluklarının avans suretiyle ödenmesinde görevlendirme yazısı veya harcama talimatının; sürekli görev yolluklarının avans suretiyle ödenmesinde ise atama onayının, Görevine ait mesleki ve sıhhi yeterliliklerinin tespiti veya kurumlarınca görülecek lüzum üzerine sınav için gönderilenler ile yurtiçinde mesleki bilgilerini artırmak amacıyla memuriyet mahalli dışında açılan kurs veya okullara gönderilenlerin söz konusu sınav veya kursa katıldığını gösteren belgenin, 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanununda belirtilen nedenlerden dolayı yola devam edememe halinde, gecikilen günlere ait gündeliklerin ödenebilmesi için, bu durumu kanıtlayan mülki veya askeri mercilerden alınacak belgenin, Sürekli görevle başka bir yere atananların atamalarından vazgeçildiği takdirde, buna ilişkin onay ve ödenecek tazminat miktarını gösteren onaylı cetvel ile alınmış olan taşıt biletlerinin,

139 İstenen Diğer Belgeler
Geçici görevle başka bir yere görevlendirilip, sonradan görevlendirilmelerinden vazgeçilenlerin alınmış olan bilet ücretlerinin ödenmesinde, buna ilişkin yazı ile taşıt biletlerinin, .Yurtiçi veya yurtdışı tedavi yolluklarının ödenmesinde; bulunduğu yer dışındaki bir tedavi kurumuna sevk edildiğine veya yurtdışında tedavisinin gerekli olduğuna ilişkin belgenin (Sevk edildikleri yerlere bir kimse refakatinde gitmesinin gerekli olduğu hallerde ise bu durum ayrıca belge üzerinde gösterilir.), ödeme  belgesine bağlanması gerekir. Denetim, kurs, yarışma, gösteri veya benzeri işler nedeniyle toplu olarak yapılan seyahatlerde, geçici görev yolluğu bildirimleri yerine Toplu Seyahatler Yolluk Bildirimi (Örnek : 29) düzenlenir. 

140 Uçak Biletlerinde Yer Alan Diğer Unsurlar
Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin “Yolluklara ilişkin diğer hükümler” başlığını taşıyan 27 inci maddesinin (b) fıkrasında, uçakla yapılan seyahatlerde yolcu biletinin ödeme belgesine bağlanması gerektiği belirtilmiştir. Dolayısıyla, ödenmesi gereken bilet bedelinin Türk Hava Yolları tarafından belirlenen miktar kadar olması gerekmekte, başka bir ifade ile bu miktarın üzerinde olan ve her ne ad altında olursa olsun biletin üzerinde yer alan diğer nitelikteki ödemelerin bu miktarı aşması halinde karşılanması mümkün bulunmamaktadır.

141 Uçak Biletlerinde Yer Alan Diğer Unsurlar
Dolayısıyla, bedeli görevliler tarafından ödenen, uçak biletinde yer alan ve “Tavsiye Edilen Bilet Satış Komisyonu” veya “Biletleme Servis Ücreti” olarak bulunan tutarın, bilet tutarına eklenmesi halinde bu tutarın Türk Hava Yolları tarafından belirlenen miktarı aşmaması halinde, bilette yer alan “Tavsiye Edilen Bilet Satış Komisyonu” veya “Biletleme Servis Ücreti” ve benzeri ödemelerin görevlilerin kurumlarınca ödenmesi mümkün bulunmaktadır. Ancak, bilet bedelinin Türk Hava Yolları tarafından belirlenen miktarı aşması halinde bu tür komisyon ve servis ücretlerinin ödenmesi mümkün bulunmamaktadır.

142 Harcırah Alabilmek için Müracaat Süresi
Açıkta kalan ve vekalet emrine alınan memurlara vazifelerinden ayrıldıkları; İşten el çektirilmek suretiyle vekalet emrine alınan memurlardan men’i muhakeme kararı alan veya beraat edenler veyahut haklarındaki takibat afla ortadan kaldırılanlara, haklarında verilen kararın kesbi katiyet ettiği, tarihten itibaren 6 ay içerisinde müracaat edenlere müstahak oldukları harcırah verilir. Mücbir sebep olması durumunda ise, bu süre mücbir sebebin ortadan kalktığı tarihten itibaren başlar. Bu müddetlerin geçmesinden sonra müracaat edilmesi halinde harcırah verilmez Sadece (a) ve (b) fıkraları için süre belirtilmiştir. Bu durumlar dışında harcırah almak için müracaatlarda ise genel zaman aşımı uygulanır.

143 Genel Zamanaşımı Kendi özel mevzuatlarında zaman belirtilmemiş olması durumlarında kişilerin Devletten alacakları genel zaman aşımı süresine bağlıdır. Genel zaman aşımı 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 34 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilmiştir. İlgili olduğu mali yılın sonundan başlayarak 5 yıl içinde alacaklıları tarafından geçerli bir mazerete dayanmaksızın, yazılı talep edilmediğinden veya belgeleri verilmediğinden dolayı ödenemeyen borçlar zamanaşımına uğrayarak kamu idareleri lehine düşer.

144 Harcırahın Ödenme Şekli

145 Harcırahın Ödenme Biçimi ve Mahsubu
Harcırah, memur ve hizmetlinin gidişinde ve ailenin nakli sırasında peşin olarak verilir. Harcırahın tam miktarının önceden tayin ve tespitinin mümkün olmadığı hallerde yetecek miktarda para avans olarak verilir. Harcırahını kati olarak veya avans suretiyle alanlardan özel sebepler nedeniyle sürekli veya geçici görev yerlerine 15 gün içinde hareket etmeyenler aldıkları parayı derhal iade etmeye mecburdurlar.

146 Harcırahın Ödenme Biçimi ve Mahsubu
Harcırah miktarının tam olarak belli olmadığı durumlarda (geçici görevlendirmelerde) avansın mahsubu için görev sona erdikten en geç bir ay içerisinde beyanname verilir ve mahsup işlemi yapılır. Sürekli görev yolluğunda verilecek harcırah kesin olduğundan mahsup işlemi genellikle sözkonusu olmamaktadır. Bir ay içerisinde beyanname verilmemesi halinde alınan avansa 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre faiz uygulanır.(5018 sa: Ka:Md:35)

147 Gerçek Dışı Beyanname Verenler
Bu kanuna göre tahakkuk edecek, istihkakın miktarını artıracak şekilde -maddi hatalar hariç- hilâfı hakikat beyanname verenler hakkında, mensup oldukları kurumların inzibat, memurin, müdürler komisyonları gibi salâhiyetli heyet ve makamlarının kararı ile ve işlenen suçun mahiyet ve şümulüne göre rütbe veya sınıf tenzili veya ihraç cezalarından her hangi biri tatbik olunur ve bu gibilerin bu suretle aldıkları fazla harcırah, Devlet özel idare ve belediyelerce 6183 sayılı Kanuna göre ve bu kanuna tabi diğer kurumlarca da genel hükümlere tevfikan tahsil olunur. Suçlu hakkında idarece ittihaz olunan inzibati kararlar cezai takibata mâni olmayıp bu gibiler hakkında ayrıca hukuku âmme dâvası ikame ve kanuni takibat icra olunur.

148 Harcırahın Ödeneceği Bütçe
Harcırah hizmetin taalluk ettiği kurum bütçesinden ödenir. Örnek: Maliye Bakanlığında çalışmakta iken Adalet Bakanlığında geçici olarak (teftiş, eğitim vb.) görevlendirilen veya aynı Bakanlığa sürekli bir göreve naklen atanan memura geçici veya sürekli görev yolluğu Adalet Bakanlığınca ödenecektir.

149 Haciz Bu kanuna göre ödenecek istihkaklar borç için haczedilemez.

150 Ek Kanunlarla Hüküm Getirilmesi
Harcırah mevzuu ile alakalı hükümler ancak bu kanuna ek olarak çıkacak kanunlarda yer alır.

151 Tazminatlar

152 Tazminatlar Seyyar Görev Tazminatı Arazi Tazminatı

153 Seyyar Görev Tazminatı
Asli görevleri gereği memuriyet mahalli dışında ve belirli bir görev bölgesi (Merkez veya il kuruluşuna dahil birimlerde il sınırı, bölge şeklinde çalışan birimlerde bölge sınırı) içinde fiilen gezici olarak görev yapan memur ve hizmetlilere gündelik ve (Aşağıda unvanları sayılanlar hariç) yol masrafı ödenmez. 2012 Yılından itibaren bölge sınırı il sınırı olarak uygulanmaktadır. ( yılında Hakem Kurulu Kararında yer alan hükümler ve ile yıllarında da toplu sözleşmede yer alan hükümler nedeniyle) İş Kanununa tabi olarak çalışanlara bu hüküm uygulanamamaktadır.

154 Seyyar Görev Tazminatı
Bunlardan, Maliye Bakanlığınca görev unvanları ile iş ve çalışma özellikleri uygun görülenlere; bu Bakanlıkça vize edilen cetvellere dayanılarak fiilen gezici görev yaptıkları günler için almakta oldukları aylık/kadro derecelerine göre müstehak oldukları yurtiçi gündeliklerinin üçte biri günlük tazminat olarak verilir. Takip memuru, gezici sağlık memuru, ebe, orman muhafaza memuru, koruyucu, koruma memuru, posta dağıtıcısı, hat bakıcısı, tahsildar, gezici başöğretmen ve görev niteliklerinin bunlara benzerliği Maliye Bakanlığınca onaylanacak diğer memur ve hizmetlilerin yol masrafları mutat taşıt araçlarına fiilen ödedikleri miktarlar üzerinden karşılanır.

155 Arazi Tazminatı Aşağıdaki bentlerde gösterilen memur ve hizmetlilere asıl görevlerinin bulunduğu il (Bölge kuruluşuna dahil bulunanlarda bölge) sınırları içinde her türlü arazi üzerinde fiilen çalıştıkları günler için harcırah gündeliği yerine kadro derece ve görevlerinin özelliklerine göre, bütçe kanunlarında belirlenecek miktarlarda gündelik tazminat olarak ödenir. Asıl görevlerinin bulunduğu il veya bölge dışında görevlendirilmeleri halinde ise bu tazminat yerine genel hükümlere göre gündelik ödenir.

156 Arazi Tazminatı .Harita almak veya harita almakla ilgili işleri görmek üzere araziye çıkan Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü personeli ile, 1738 sayılı Seyir ve Hidrografi Hizmetleri Kanununun 3 üncü maddesinde yazılı seyir ve hidrografi işlerini denizler, göller, diğer su yolları ve arazide yapmakla görevlendirilen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi personeli. .Ağaçlandırma, amenajman ve orman sınırlama işlerinde çalışan personel.

157 Arazi Tazminatı Arazi üzerinde kadastro ve tapulama işlerinde çalışan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü personeli ile tapulama hakimleri. Toprak komisyonları başkan ve üyeleri ile bunlarla çalışması zorunlu olan diğer personel. Maden arama işlerinde çalışan mühendis, jeolog, jeofizikçiler ve bunlarla beraber çalışması zorunlu bulunan diğer personel. Orman sınırlama komisyonları ile kadastro ve tapulama komisyonlarının memur olmayan üyelerine ve bilirkişilere bu Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrası hükmüne göre gündelik verilir.

158 Seyahat Kartı

159 Seyahat Kartı 6245 sayılı Harcırah Kanununun 48 inci maddesinde, “memuriyet mahalli dahilinde seyyar olarak vazife gören tahsildar, yoklama memuru, mutemet, veznedar, satınalma memuru, tebliğ memuru, posta veya evrak dağıtıcısı, takip memuru, mübaşir gibi memur ve hizmetlilere gündelik ve yol masrafı verilmez. Bu gibilere, bu Kanun kapsamına giren kurumlar tarafından işletilen taşıtlarda seyahat için kurumlarınca fotoğraflı birer kart verilir. Bu kartların kimlere hangi taşıtlar için ve hangi şartlarla verileceği İçişleri, Maliye ve Ulaştırma Bakanlıklarınca tespit olunur.” hükmü yer almaktadır. Bu hükme uygun olarak seyahat kartlarının kimlere hangi şartlarla verileceği ve uygulamaya ilişkin esaslar 16, 23 ve 30 Seri No’lu Harcırah Kanunu Genel Tebliğleri ile 8/12/1995 tarihli ve B.07.0.BMK /32571 sayılı Genel Yazımızla belirlenmiş ve nihai olarak ta İçişleri ve Ulaştırma Bakanlığı ile Bakanlığımız tarafından müştereken imzalanan ve 1/1/2003 tarihinde yürürlüğe giren protokol kapsamında bu esasların uygulanmasına devam edilmiştir.

160 Seyahat Kartı 16 Seri No’lu Tebliğde; seyahat kartlarının birinci fıkrada unvanları taşıyanlara Maliye Bakanlığından vize alınmadan kurum ve kuruluşlarca verileceği, 23 Seri No’lu Tebliğde; birinci fıkrada sayılan kadroların yetersiz olması nedeniyle Ankara, İstanbul ve İzmir illeri ile sınırlı olmak üzere, bu fıkrada sayılan unvanları taşımadıkları halde bu görevleri yapanlara Maliye Bakanlığından vize alınmak koşuluyla seyahat kartı verilebileceği, 30 Seri No’lu Tebliğde; bu uygulamanın sınırları genişletilmiş ve yukarıda sayılan 3 ile, Adana, Bursa, Konya ve Gaziantep illeri de dahil edilmiştir.

161 Seyahat Kartı 2014 yılına kadar İçişleri ve Ulaştırma (Denizcilik ve Haberleşme) Bakanlıkları ile Bakanlığımız tarafından müştereken imzalanan ve 1/1/2003 tarihinden itibaren yürürlüğe giren protokol kapsamında bu esasların uygulanmasına devam edilmiştir. 2014 yılında aynı Bakanlıklarla yapılan protokol kapsamında, 30 Seri No’lu Tebliğde belirlenen illere (Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Bursa, Konya ve Gaziantep) diğer büyükşehirler de eklenmiştir. Her yıl seyahat kartları için kurum ve kuruluşlarca Belediyelere ödenecek miktarlar Maliye Bakanlığınca belirlenmektedir. (Seyahat kartı verilmesine ilişkin ilgili esaslar ile kurum ve kuruluşlarca Belediyelere ödenecek miktarlar Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünce belirlenmekte, uygulama ise 2006 yılından itibaren SGB Başkanlıklarınca yürütülmektedir.)

162 2017 Yılı Seyahat Kartı Uygulaması
Seyahat kartı verilmesine ilişkin taleplere, 2017 yılına ilişkin uygun görüş yazısı ve eki onaylı seyahat kartı formunun örneği eklenecektir. Taleplerin hazırlanmasında, 2016 yılında uygun görülen sayılar aşılmayacaktır. Ancak, isim ve unvan değişikliği yapılabilecektir. Malî hizmet birimleri, seyahat kartı taleplerini, 6245 sayılı Kanun ile bu Kanuna dayanılarak Bakanlığımız tarafından yapılan düzenlemelere uygunluk ve bütçe ödeneğinin yeterliliği ile hizmetin gerekliliği yönlerinden değerlendirip kontrol edeceklerdir. Uygun görülen taleplere ilişkin seyahat kartı formu onaylanacak, uygun görülmeyen talepler ise gerekçeli bir yazıyla ilgili birime gönderilecektir.

163 2017 Yılı Seyahat Kartı Uygulaması
2016 yılındaki sayının aşılmasını gerektiren zorunlu durumlarda ise, kurumun 2017 yılı bütçesinin mevcut ödeneklerinin yeterli olması ve ilave ödenek talep edilmemesi kaydıyla, malî hizmetler biriminden ek talepte bulunulabilecektir. Seyahat kartlarından, hafta tatili ile resmi tatil günleri hariç iş günlerinde saatleri arasında; su, doğalgaz ve elektrik arızalarında fiilen çalışanlar ise tatil günleri dahil günün her saatinde yararlanabileceklerdir. İlgili mevzuatı uyarınca seyahat ücretinden muaf tutulanlara seyahat kartı verilmeyecektir. Seyahat kartlarına, kart sahibinin fotoğrafı yapıştırılacak; kurum adı, görev unvanı ve fiilen yapılan görev açıkça yazılacak, kartların şekli ve rengi ile diğer özellikleri taşıtı işleten ilgili kuruluşça tespit edilecektir.

164 2017 Yılı Seyahat Kartı Uygulaması
Kartların herhangi bir nedenle (emeklilik, istifa vb.) iade edilmesinin gerekli olduğu hallerde, geri kalan süreye ilişkin ücret iade edilecek veya seyahat kartı koşulları taşıyan başka bir personel adına düzenlenmek suretiyle değiştirilebilecektir. Birimlerce, 6245 sayılı Kanunun 48 inci maddesi kapsamında yürütülecek hizmetlerin, sözkonusu maddede sayılan unvanlara sahip memur ve hizmetliler tarafından gördürülmesine azami gayret sarf edilecektir. Aşağıda belirlenen bedellerden ayrı olarak, gerek kurum bütçesinden gerekse kart verilen kişiler tarafından vize, kart basım bedeli gibi adlar altında herhangi bir ödeme yapılmayacaktır.

165 2017 Yılı Seyahat Kartı Uygulaması
2017 yılı için geçerli olmak üzere seyahat kartları KDV hariç; - Ankara, İstanbul ve İzmir büyükşehir belediye sınırları içerisinde aylık 79,75 TL, - Diğer büyükşehir belediye sınırları içerisinde aylık 59,45 TL, - Büyükşehir olmayan diğer illerde ise aylık 44,55 TL, karşılığında verilecektir.

166 Seyahat Kartı Formu KURUMU: BİRİMİ:
6245 sayılı Harcırah Kanununun 48 inci Maddesinde Sayılan Unvanlara İlişkin Kadrolarda Fiilen Görev Yapan Personel Sayısı (Dolu) UNVANI ANKARA İSTANBUL İZMİR DİĞER BÜYÜKŞEHİRLER (…...) BÜYÜKŞEHİR OLMAYAN DİĞER İLLER (……) TOPLAM Tahsildar Yoklama Memuru Mutemet Veznedar Satınalma Memuru Tebliğ Memuru Dağıtıcı Takip Memuru Mübaşir

167 Seyahat Kartı Formu Uygun Görüş Talep Edilen Kadroların UNVANI
Fiilen Yaptığı Görev ANKARA İSTANBUL İZMİR DİĞER BÜYÜKŞEHİRLER (…...) TOPLAM Kayıtlarımıza Uygundur /...../2017

168 Seyahat Kartı Formu Uygun Görülen Kadroların UNVANI
Fiilen Yaptığı Görev ANKARA İSTANBUL İZMİR DİĞER BÜYÜKŞEHİRLER (……) TOPLAM 2017 Yılı İçin Uygun Görülmüştür / /2017

169 Tazminat ve Seyahat Kartı Ödemelerinde İstenen Belgeler
Mer.Yön.Har.Yön. (Madde 24) Yolluk karşılığı verilen tazminatlar ile seyahat kartı bedellerinin ödenmesinde aşağıda belirtilen belgeler aranır. Memuriyet mahalli dışında seyyar olarak görev yapanların tazminatlarının ödenmesinde; Çeşitli Ödemeler Bordrosu (Örnek : 13), Mali hizmetler birimince onaylı, seyyar görev dağılım listesi, Fiilen arazi üzerinde çalışanların tazminatlarının ödenmesinde; Tahsildar, yoklama memuru, mutemet, veznedar, satınalma memuru, tebliğ memuru, posta ve evrak dağıtıcısı, takip memuru, mübaşir gibi unvanlarla memuriyet mahallinde gezici olarak görev yapan memur ve hizmetlilerden fiilen bu görevlerde çalışanlar ile sayılan unvanlara sahip olmamakla birlikte, fiilen bu hizmetleri gören personele verilecek seyahat kartı bedellerinin ödenmesinde; İlgililerin adı, soyadı ve unvanları ile fiilen bu görevleri yaptıklarını gösteren onay, Taşıt işleten kuruma ait fatura, Mali hizmetler birimince onaylı, seyahat kartı verilecek personel listesi, ödeme belgesine bağlanır. Seyyar görev dağılım listesi ile seyahat kartı verilecek personel listesinin mali yılın ilk ödemesine ait ödeme belgesine bağlanması gerekir.

170 Örnekler

171 Örnek- Yurtiçi Geçici Görev
Ankara’da 4 üncü derecede görev yapan bir memur 14 gün süre(yol dahil) ile geçici görevle Sivas’a gönderiliyor. Memur burada 11 gün konaklıyor ve konaklama için günlük TL. ödüyor. Bu memura ödenecek geçici görev yolluğu ne kadardır. VERİLER: Gündelik : TL. Yol Gideri : TL. Taksi (Ankara) : TL. Taksi (Malatya): TL.

172 Örnek- Yurtiçi Geçici Görev
Ankara’da 4 üncü derecede görev yapan bir memur 14 gün süre(yol dahil) ile geçici görevle Sivas’a gönderiliyor. Memur burada 11 gün konaklıyor ve konaklama için günlük TL. ödüyor. Bu memura ödenecek geçici görev yolluğu ne kadardır. VERİLER: Gündelik : TL. Yol Gideri : TL. Taksi (Ankara) : TL. Taksi (Malatya): TL. 1-İkametgah(Ank.)-Terminal(Taksi) : TL. Yol Gideri (Ankara-Sivas) : TL. Yol Gündeliği : TL. Terminal (Siv.)-İkametgah (Taksi) : TL. 2-Gündelik(Görev Yeri) : x TL. 3-İkametgah (Siv.)-Terminal(Taksi ) : TL. Yol Gideri (Sivas-Ankara) : TL. Yol Gündeliği : TL. Terminal(Ank)-İkametgah(Taksi) : TL. 4-Konaklama Gideri (Memur tarafından ödenen) x11= TL. Memura ödenmesi gereken kon.gid. : ilk on gün x1.5x10= TL. sonraki bir gün 11.00x1=11.00 TL Ödenecek geçici görev yolluğu (1+2+3): : TL. Ödenecek konaklama gideri (4) : TL. TOPLAM TL.

173 Örnek-Yurtiçi Sürekli Görev .
Kayseri’de görevli olan evli, 5 çocuklu, eşi 7 nci derecede memur olarak çalışan ve 5 inci derecede bulunan bir Şef, Edirne Trakya Üniversitesinde 2 nci dereceli Şube Müdürü kadrosuna atanıyor. Bu memurun kendisine ve eşine ödenecek sürekli görev ne kadardır. VERİLER: Gündelik : 2nci derece : TL. 5inci : TL 7nci : TL Yol Gideri (Kayseri-Edirne) : TL. Km. (Kayseri-Edirne) : 900 km.

174 Örnek-Yurtiçi Sürekli Görev .
Kayseri’de görevli olan evli, 5 çocuklu, eşi 7 nci derecede memur olarak çalışan ve 5 inci derecede bulunan bir Şef, Edirne Trakya Üniversitesinde 2 nci dereceli Şube Müdürü kadrosuna atanıyor. Bu memurun kendisine ve eşine ödenecek sürekli görev ne kadardır. VERİLER: Gündelik : 2nci derece : TL. 5inci : TL 7nci : TL Yol Gideri (Kayseri-Edirne) : TL. Km. (Kayseri-Edirne) : 900 km. Kendisi için: 1-Yol Gideri (Kayseri-Edirne) : TL. 2-Yol Gündeliği : TL. 3-Yer değiştirme gideri: a)Sabit unsur : 24.00x = TL. b)Değişken unsur : 24.00x0.05x900 = TL

175 Örnek-Yurtiçi Sürekli Görev
Aile Fertleri için: 4) Yol gideri :50.00x5(çocuk sayısı)= TL. 5) Yol gündeliği :24.00x5(çocuk sayısı)= TL. 6) Sabit unsur :24.00x10x = TL. (Aile fert sayısı 4 le sınırlı tutulduğundan ve bu unsur 40 katını geçemeyeceğinden) (Aile fertleri için Yer.Değ.Gid. Değ.Unsuru ödenmez.) Kendisine ödenecek sür.gör.yol=1+2+3(a+b)+4+5+6 = TL. Memurun eşine kendi kurumunca ödenecek sür. gör. yol.: 1-Yol Gideri (Kayseri-Edirne) : TL. 2-Yol Gündeliği : TL. 3-Yer değiştirme gideri : a)Sabit unsur :20.00x = TL. b)Değişken unsur :20.00x900x0.05 = TL. ( TL) 900.00:2= TL( 6245 Har.Kan.Md:45/c) Ödenecek sür.gör.yol.= 1+2+3(a+b) = = TL.

176 Örnek-Yurtdışı Geçici Görev.
Ulaştırma Bakanlığında 1 nci dereceli ve ek göstergesi (+3600) olan bir kadroda bulunan ve Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan bir kamu görevlisi 13-17/Ekim 2012 tarihleri arasında Paris’te yapılacak Yüksek Hızlı Tren’in işletilmesi konulu konferansa katılmak üzere görevlendirilmiştir. İlgili kişi konaklama gideri olarak, günde 100 € ödemiştir. İlgiliye ödenecek yurtdışı geçici yolluğu ne kadardır? VERİLER: GÜNDELİK : 94 € TAKSİ - Türkiye: 25 TL. - Paris : 20 € HAVAŞ : 10 TL YOL GİDERİ (GİDİŞ-DÖNÜŞ) : 700 € KONAKLAMA GİDERİ :100 € AVANS TARİHİNDEKİ KUR : 2.40 TL.

177 Örnek-Yurtdışı Geçici Görev.
YOL GİDERİ - GİDİŞ =25 TL+10 TL+ (350 €+20€)*2,40=923 TL - İKAMETGAH (ANKARA) - HAVAŞ : 25 TL (TAKSİ) - HAVAŞ – HAVALİMANI (ANKARA) : 10 TL. - HAVALİMANI (ANKARA) - HAVALİMANI (PARİS) : 350 € - GÖREV YERİ VEYA KONAKLAMA YERİ (PARİS) - HAVALİMANI : 20 € (TAKSİ) - DÖNÜŞ =25 TL+10 TL+ (350 €+20€)*2,40=923 TL - GÖREV YERİ VEYA KONAKLAMA YERİ - HAVALİMANI (PARİS) : 20 € (TAKSİ) - HAVALİMANI (PARİS) - HAVALİMANI (ANKARA) : 350 € - HAVALİMANI (ANKARA) HAVAŞ: 10 TL. - HAVAŞ – İKAMETGAH (ANKARA) : 25 TL. (TAKSİ)

178 Örnek-Yurtdışı Geçici Görev.
GÜNDELİK =(141 €+141€+705€)*2,40=2.368,80 TL HAVALİMANI (ANKARA) - HAVALİMANI (PARİS) : 94X1.5 : 141 € (YOL GÜNDELİĞİ) HAVALİMANI (PARİS) - HAVALİMANI (ANKARA) : 94X1.5 : 141 € (YOL GÜNDELİĞİ) PARİS’TE GÖREV (5 GÜN) : 141X5: 705 € KONAKLAMA GİDERİ: =(183,12 €)*2,40=439,49 TL 141 x %40 : 56,40 € 100 € - 56,40 € : 43,60 € 43,60 x % 70 : 30,52 € 30,52 € x 6 : 183,12 € TOPLAM YOL GİDERİ : 923 TL +923 TL =1.846,00 TL GÜNDELİK : ,80 TL KONAKLAMA: ,49 TL 4.654,29 TL

179 Yurtdışı Sürekli Görev.
Ulaştırma Bakanlığında 1 nci dereceli ve ek göstergesi (+3600) olan bir kadroda bulunan ve Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan evli 2 çocuklu (bakmakla yükümlü) bir kamu görevlisi 3 yıllık süre için Paris’e sürekli görev yolluğu atanmıştır. İlgiliye ödenecek yurtdışı sürekli yolluğu ne kadardır? VERİLER: GÜNDELİK : 94 € TAKSİ Türkiye: 25 TL. Paris : € HAVAŞ : 10 TL YOL GİDERİ : 400 € KONAKLAMA GİDERİ :100 € KUR : 2.40 TL. (Avansın verildiği tarihteki kur.) HAMAL ÜCRETİ : Türkiye : 150 TL: Paris : 200 € MESAFE :3000 Km.

180 Yurtdışı Sürekli Görev.
KENDİSİ İÇİN: (1) TOP : € YOL GİDERİ : 400 € YOL GÜNDELİĞİ: 94 € YER.DEĞ.GİD. : SABİT UNSUR : 94 € X 20 : 1880 € DEĞ. UNSUR : 94 € X X 3000 Km : 1974 € AİLE FERTLERİ İÇİN : (2) TOP : € YOL GİDERİ : 400 € X 3 Kişi : € YOL GÜNDELİĞİ: 94 € X 3 Kişi: 282 € SABİT UNSUR : 94€ X 8 X 3 Kişi : €

181 Yurtdışı Sürekli Görev.
AYRICA ÖDENECEKLER : (3) TOP: 713 TL. TAKSİ : - TÜRKİYE : 25 TL. - HAVAŞ : 10 TL. PARİS : 20 € ( 48 TL.) - HAMAL - TÜRKİYE: 150 TL. PARİS : 200 € (480 TL.) TOPLAM (1+2+3) : (4.348 € €) x 2, TL : TL. (ÖDENECEK YURTDIŞI SÜREKLİ SÜREV YOLLUĞU)

182 Sabrınız ve Dikkatiniz İçin Teşekkürler
İletişim:


"Harcırah Mehmet BEZİK 2017 © Mehmet Bezik." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları