Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ankara Mayıs 2016 DİN ÖĞRETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ankara Mayıs 2016 DİN ÖĞRETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI"— Sunum transkripti:

1 Ankara Mayıs 2016 DİN ÖĞRETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI
FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROJESİ UYGULAYAN ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ VİZYON BELGESİ Ankara Mayıs 2016

2 YILINDE EĞİTİM-ÖĞRETİME FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROJESİ UYGULAYACAK ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ Sıra No İLİ İLÇESİ OKULUN ADI HAZIRLIK SINIFI 1 Afyonkarahisar Merkez Afyonkarahisar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Projesi 2 Çanakkale Çanakkale Anadolu İmam Hatip Lisesi 3 Antalya Kepez Kepez Mahmut Celalettin Ökten Anadolu İmam Hatip Lisesi 4 Erzincan TOBB Binali Yıldırım Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 5 Mersin Yenişehir Yenişehir Anadolu İmam Hatip Lisesi 6 Çorum Çorum Belediyesi Prof. Dr. Hayrettin Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi 7 İstanbul Sancaktepe Rabia Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

3 FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROJESİ UYGULAYAN ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ
a. Sosyal Bilimler Özel Amaçlar Anadolu İmam Hatip Liselerinde öğrenim gören ve insan ve toplum bilimlerine ilgi duyan öğrencilerin kabiliyetleri doğrultusunda gelişmelerini sağlamak, İnsanlığa ve topluma katma değer üretebilen, okuyan, düşünen, tartışabilen; sosyal ilişkileri gelişmiş, kişi, grup ya da topluluklar arası yaşanan problemlere çözümler üretebilen, kendine ve değerlerine güvenen, liderlik becerisine ve evrensel değerlere sahip bireyler olarak yetişmelerini sağlamak, Bilim ve medeniyet tarihimizde öne çıkan sosyal bilimcileri, düşünürleri tanımaları ve onların hayatları, eserleri ve etkileri hakkında bilgi edinmelerini sağlamak, Öğrencilerin ilgi ve kabiliyetleri doğrultusunda daha donanımlı, özgüvenleri yüksek, kendi medeniyet değerlerimizin farkında olarak yetişmelerine ve bu bilinçle sosyal bilimler alanında yükseköğrenime devam etmelerine katkı sağlamak.

4 FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROJESİ UYGULAYAN ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ
Projenin Uygulama Süreci ve Aşamaları Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi ile bu okullara yerleşen öğrenciler için okulun ilk haftası oryantasyon programı uygulanır. Genel Müdürlükçe genel çerçevesi belirlenen programın detayları okul tarafından hazırlanır ve en güzel şekilde uygulamaya konulur. Projenin uygulandığı okula en fazla dört (4) sınıf öğrenci alınır. Proje kapsamına alınan öğrencilere bir yıl boyunca insan ve toplum bilimlerinde, sosyal bilimlerde (sosyoloji, psikoloji, kamu yönetimi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, edebiyat, coğrafya, tarih v.s.) her hafta genel seminerler verilir ve konferanslar düzenlenir. Seminerlerin ve konferansların içeriği ana hatları ile Genel Müdürlükçe belirlenir. Proje kapsamına alınan öğrencilere Genel Müdürlükçe belirlenen kitaplar, makaleler veya derlemeler esas alınarak okuma programı uygulanır. Her ay için belirlenen eser, makale ya da derlemeleri proje danışmanı öğretmen rehberliğinde okuyarak ay sonunda müzakere ve değerlendirmeye tabi tutarlar.

5 FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROJESİ UYGULAYAN ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ
9. sınıfta seminer, konferans ve okuma programına alınan öğrenciler yıl sonunda insan ve toplum bilimlerinde özel alan tercihlerinde bulunurlar. Proje danışmanı rehber öğretmen ve sınıf öğretmeninin rehberliğinde özel alanını seçen öğrenciler için yaz dönemi en az üç hafta projelerini destekleyecek temel derslerin (Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Felsefe, Coğrafya vs.) de verildiği, okuma kampları, gezi-inceleme programlarının olduğu Yaz Eğitim Etkinlik Programı uygulanır. 10. sınıfta, özel alan tercihinde bulunan öğrenciler “İlgi Grupları” ayrılır ve her bir grup için “Eğitim Koçlar” (Proje Danışmanları olarak da isimlendirilebilir) belirlenir. En fazla onyedi (17) öğrencinin olduğu “ilgi grupları” için ana hatları Genel Müdürlükçe belirlenen bir program çerçevesinde şehirdeki üniversite ile işbirliği yapılır. Seminer ve konferans çalışmalarına alınır. İlgi grupları, danışmanları rehberliğinde tercih ettikleri alanla ilgili okumalar yaparlar, gezi ve gözlemlerde bulunurlar. Her ay için belirlenen eser, makale ya da derlemeleri proje danışmanı öğretmen rehberliğinde okuyarak ay sonunda müzakere ve değerlendirmeye tabi tutarlar.

6 FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROJESİ UYGULAYAN ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ
Programın gerçekleşmesi için öğrencilerin aktif olduğu bir öğrenme ortamı sunulur. Çalışmaların verimli bir şekilde yürümesi için standartlara uygun salon, kütüphane, okuma salonu, atölyeler vb. eğitim ortamları hazırlanır. Hafta sonları açılan Yetiştirme ve Destek Kursları ile öğrencilerin ilgi alanlarına yönelik derslerde takviye yapılır. Bu takviyeler hafta içi ve hafta sonları çok etkin bir şekilde uygulanır.

7 FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROJESİ UYGULAYAN ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ
Öğrenciler, 11. ve 12. sınıfta seçimlik dersleri ilgi alanlarına göre tercih ederler. 11. sınıfta 16; 12. sınıfta ise 17 saat, sosyal bilimler alanındaki dersleri seçerler. Bu sınıflara öğrenci seçimi yapılırken aşağıdaki kriterler esas alınacaktır; 9 ve 10. sınıflardaki yıl sonu ağırlıklı puan ortalamalarının aritmetik ortalamasının %40'ı, Dil ve Anlatım, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya ve Matematik derslerinin yıl sonu ağırlıklı puan ortalamalarının, aritmetik ortalamasının %60'ı alınacaktır. Bütün derslerin ortalaması ve alan derslerinin ortalaması sonucunda, 60 ve üzeri puan alan öğrenciler için Sosyal Bilimleri proje sınıfları oluşturulacaktır. 9 ve 10. sınıflardaki yıl sonu ağırlıklı puan ortalamalarına göre 11 ve 12. sınıflarda Sosyal Bilimler alanına göre hazırlanmış aşağıdaki ders çizelgesi uygulanacaktır.

8 FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROJESİ UYGULAYAN ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ
Ağırlıklı puan ortalamasına göre sosyal bilimler proje sınıflarına giremeyen öğrenciler; ilgi, istidat ve kabiliyetleri, ayrıca okulların imkanları çerçevesinde diğer dersleri seçecektir. Dört yıl boyunca alan okumaları ve kitap müzakereleri, gezi-gözlem, inceleme, konferans ve seminerler vb. çalışmalarla sosyal bilimlerde belirli birikime sahip olan öğrenciler fakülte olarak tercihlerinde önceliği, insan ve toplum bilimleri alanına verirler.

9 (Sosyal Bilimler Ağırlıklı) SEÇMELİ DERSLER (11-12. SINIFLAR)
ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ (Sosyal Bilimler Ağırlıklı) DERSLER 9. SINIF 10. 11. 12. SEÇMELİ DERSLER ( SINIFLAR) ORTAK DERSLER VE DİL VE ANLATIM 2 TÜRK EDEBİYATI 3 TARİH 4 - T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK COĞRAFYA MATEMATİK 6 FİZİK KİMYA BİYOLOJİ SAĞLIK BİLG İSİ 1 FELSEFE YABANCI DİL BEDEN EĞİTİMİ/ GÖRSEL SANATLAR/MÜZİK TRAFİK VE İLK YARDIM ARAPÇA PSİKOLOJİ SOSYOLOJİ SEÇMELİ EDEBİYAT SEÇMELİ DİL VE ANLATIM ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ MANTIK SOSYAL ETKİNLİK TOPLAM 34 29 12+15 9+17

10 Not: Çizelgedeki seçmeli dersler değiştirilebilir.
MESLEK DERSLERİ KUR’AN-I KERİM 4 MESLEKİ ARAPÇA - 3 TEMEL DİNİ BİLGİLER 1 SİYER 2 FIKIH TEFSİR KARŞILAŞTIRMALI DİNLER TARİHİ HADİS AKAİD VE KELAM HİTABET VE MESLEKİ UYGULAMA İSLAM KÜLTÜR VE MEDENİYETİ TOPLAM 5 10 12+1 14 SEÇMELİ DERS SAATİ TOPLAMI 16 (Seçildi) 17 REHBERLİK ve YÖNLENDİRME TOPLAM DERS SAATİ 40 Not: Çizelgedeki seçmeli dersler değiştirilebilir.

11 SEÇMELİ DERSLER FIKIH OKUMALARI (1) (1) (2) TEFSİR OKUMALARI (1) -
11. SINIF 12. SINIF SEÇMELİ DERSLER TEMEL İSLAM BİLİMLERİ FIKIH OKUMALARI (1) (1) (2) TEFSİR OKUMALARI (1) - HADİS METİNLERİ (1) İSLAM AHLÂKI (1) (1) İSLAM BİLİM VE DÜŞÜNCE TARİHİ (1) (2) KUR’AN OKUMA TEKNİKLERİ (2) ARAPÇA (METİN–MÜKÂLEME) (2) MESLEKİ UYGULAMA (1) İSLAM TARİHİ (1) TÜRK İSLAM SANATLARI DÎNÎ MÛSİKÎ (1) HÜSN-İ HAT (1) EBRU (1) TEZHİB (1) DİL VE ANLATIM SEÇMELİ DİL VE ANLATIM (2) (3) SEÇMELİ TÜRK EDEBİYATI (2) DİKSİYON VE HİTABET (1) OSMANLI TÜRKÇESİ (2) MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ TEMEL MATEMATİK (2) İLERİ MATEMATİK (2) (6) İLERİ FİZİK (2) (4) İLERİ KİMYA (2) İLERİ BİYOLOJİ (2) ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ (1) (1)(2)

12 SPOR VE SOSYAL ETKİNLİK
DERSLER 11. SINIF 12. SINIF SEÇMELİ DERSLER SOSYAL BİLİMLER SEÇMELİ TARİH (1) (4) - ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ (1) SEÇMELİ COĞRAFYA (2) (2)(4) PSİKOLOJİ (1) (2) SOSYOLOJİ (1) MANTIK (1) BİLGİ KURAMI (1) (1)(2) SEÇMELİ FELSEFE (1) DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI (1) (1) GİRİŞİMCİLİK (1) YÖNETİM BİLİMİ (1) ULUSLARARASI İLİŞKİLER (1) YABANCI DİLLER SEÇMELİ BİRİNCİ YABANCI DİL (2) (2)(8) SEÇMELİ İKİNCİ YABANCI DİL (2) SPOR VE SOSYAL ETKİNLİK SEÇMELİ BEDEN EĞİTİMİ (1) SOSYAL ETKİNLİK (1) GÜZEL SANATLAR SEÇMELİ GÖRSEL SANATLAR (1) SANAT TARİHİ (1) DRAMA (1) BİLİŞİM BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ (1) PROJE HAZIRLAMA (1)

13 FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROJESİ UYGULAYAN ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ
b. Fen Bilimleri Özel Amaçlar Bilim ve teknoloji alanlarına ilgisi olan öğrencilerin kabiliyetleri doğrultusunda gelişmelerini sağlamak, Öğrencilerin bilim ve teknoloji alanları hakkındaki bilgi ve becerilerini artırmak, ürün ortaya koyabilmelerini sağlamak, Bilimsel birikime ve etik değerlere sahip bireyler yetiştirmek, Bilim ve medeniyet tarihimizde öne çıkan bilim insanlarını tanımaları ve onların hayatları, eserleri ve etkileri hakkında bilgi edinmelerini sağlamak, Öğrencilerin ilgi ve kabiliyetleri doğrultusunda daha donanımlı, özgüvenleri yüksek, kendi medeniyet değerlerimizin farkında olarak yetişmelerine ve bu bilinçle fen bilimleri alanında yükseköğrenime devam etmelerine katkı sağlamak.

14 FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROJESİ UYGULAYAN ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ
Projenin Uygulama Süreci ve Aşamaları Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi ile bu okullara yerleşen öğrenciler için okulun ilk haftası oryantasyon programı uygulanır. Genel Müdürlükçe genel çerçevesi belirlenen programın detayları okul tarafından hazırlanır ve en güzel şekilde uygulamaya konulur. Projenin uygulandığı okula en fazla beş (5) sınıf öğrenci alınır. Proje kapsamına alınan öğrencilere bir yıl boyunca fen bilimlerinde (matematik, fizik, kimya, astronomi, biyoloji, v.s.) her hafta genel seminerler verilir ve konferanslar düzenlenir. Laboratuvar çalışmaları yapılır. Seminerlerin ve konferansların içeriği ana hatları ile Genel Müdürlükçe belirlenir. Proje kapsamına alınan öğrencilere Genel Müdürlükçe belirlenen kitaplar, makaleler veya derlemeler esas alınarak okuma programı uygulanır. Her ay için belirlenen eser, makale ya da derlemeleri proje danışmanı öğretmen rehberliğinde okuyarak ay sonunda müzakere ve değerlendirmeye tabi tutarlar.

15 FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROJESİ UYGULAYAN ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ
9. sınıfta seminer, konferans ve okuma programına alınan öğrenciler yıl sonunda fen bilimlerinde özel alan tercihlerinde bulunurlar. Proje danışmanı rehber öğretmen ve sınıf öğretmeninin rehberliğinde özel alanını seçen öğrenciler için yaz dönemi en az üç hafta projelerini destekleyecek temel derslerin (Fizik, kimya, biyoloji vs.) de verildiği, okuma kampları, deney, gezi-inceleme programlarının olduğu Yaz Eğitim Etkinlik Programı uygulanır. 10. sınıfta, özel alan tercihinde bulunan öğrenciler “İlgi Grupları” ayrılır ve her bir grup için “Eğitim Koçlar” (Proje Danışmanları olarak da isimlendirilebilir) belirlenir. En fazla yirmi (20) öğrencinin olduğu “ilgi grupları” için ana hatları Genel Müdürlükçe belirlenen bir program çerçevesinde şehirdeki üniversite ile işbirliği yapılır. Bilimsel çalışmalarla ilgili etkinlik ve deneylerde bulunurlar. Seminer ve konferanslara katılırlar. İlgi grupları, danışmanları rehberliğinde tercih ettikleri alanla ilgili okumalar yaparlar, Laboratuvar çalışmalarında aktif olarak yer alırlar. Müslüman bilim adamları ve onların icat ve keşifleri ile ilgili okumalar yaparlar. Her ay için belirlenen eser, makale ya da derlemeleri proje danışmanı öğretmen rehberliğinde okuyarak ay sonunda müzakere ve değerlendirmeye tabi tutarlar.

16 FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROJESİ UYGULAYAN ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ
İlgi grupları, danışmanları rehberliğinde tercih ettikleri alanla ilgili okumalar yaparlar, Laboratuvar çalışmalarında aktif olarak yer alırlar. Müslüman bilim adamları ve onların icat ve keşifleri ile ilgili okumalar yaparlar. Her ay için belirlenen eser, makale ya da derlemeleri proje danışmanı öğretmen rehberliğinde okuyarak ay sonunda müzakere ve değerlendirmeye tabi tutarlar. Programın gerçekleşmesi için öğrencilerin aktif olduğu bir öğrenme ortamı sunulur. Çalışmaların verimli bir şekilde yürümesi için standartlara uygun laboratuvar, salon, kütüphane, okuma salonu, atölyeler vb. eğitim ortamları hazırlanır. Hafta sonları açılan Yetiştirme ve Destek Kursları ile öğrencilerin ilgi alanlarına yönelik derslerde takviye yapılır. Bu takviyeler hafta içi ve hafta sonları çok etkin bir şekilde uygulanır.

17 FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROJESİ UYGULAYAN ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ
Öğrenciler, 11. ve 12. sınıfta seçimlik dersleri ilgi alanlarına göre tercih ederler. 11. sınıfta 16; 12. sınıfta ise 17 saat, Fen bilimleri alanındaki dersleri alırlar. Bu derslerin belirlenmesinde 9. ve 10. sınıf notları esas alınır. Bu sınıflara öğrenci seçimi yapılırken aşağıdaki kriterler esas alınacaktır: 9 ve 10. sınıflardaki yıl sonu ağırlıklı puan ortalamalarının, aritmetik ortalamasının %40'ı, Dil ve Anlatım, Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinin yıl sonu ağırlıklı puan ortalamalarının, aritmetik ortalamasının %60'ı alınacaktır. Bütün derslerin ortalaması ve alan derslerinin ortalaması sonucunda, 60 ve üzeri puan alan öğrenciler için Fen Bilimleri proje sınıfları oluşturulacaktır. 9 ve 10. sınıflardaki yıl sonu ağırlıklı puan ortalamalarına göre 11 ve 12. sınıflarda Fen Bilimleri alanına göre hazırlanmış aşağıdaki ders çizelgesi uygulanacaktır.

18 FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROJESİ UYGULAYAN ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ
Ağırlıklı puan ortalamasına göre fen bilimleri proje sınıflarına giremeyen öğrenciler; ilgi, istidat ve kabiliyetleri, ayrıca okulların imkanları çerçevesinde diğer dersleri seçecektir. Dört yıl boyunca alan okumaları ve kitap müzakereleri, deney, inceleme, konferans ve seminerler vb. çalışmalarla fen bilimlerinde belirli birikime sahip olan öğrenciler fakülte olarak tercihlerinde önceliği, fen bilimleri alanına verirler.

19 (Fen Bilimler Ağırlıklı) SEÇMELİ DERSLER (11-12. SINIFLAR)
ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ (Fen Bilimler Ağırlıklı) DERSLER 9. SINIF 10. 11. 12. SEÇMELİ DERSLER ( SINIFLAR) ORTAK DERSLER VE DİL VE ANLATIM 2 TÜRK EDEBİYATI 3 TARİH - T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK COĞRAFYA MATEMATİK 6 FİZİK 4 KİMYA BİYOLOJİ SAĞLIK BİLG İSİ 1 FELSEFE YABANCI DİL BEDEN EĞİTİMİ/ GÖRSEL SANATLAR/MÜZİK TRAFİK VE İLK YARDIM ARAPÇA TOPLAM 34 29 12+16 9+16

20 Not: Çizelgedeki seçmeli dersler değiştirilebilir.
MESLEK DERSLERİ KUR’AN-I KERİM 4 MESLEKİ ARAPÇA - 3 TEMEL DİNİ BİLGİLER 1 SİYER 2 FIKIH TEFSİR KARŞILAŞTIRMALI DİNLER TARİHİ HADİS AKAİD VE KELAM HİTABET VE MESLEKİ UYGULAMA İSLAM KÜLTÜR VE MEDENİYETİ DÎNÎ MÛSİKÎ TOPLAM 5 10 12 14+1 SEÇMELİ DERS SAATİ TOPLAMI 16 (Seçildi) 17 REHBERLİK ve YÖNLENDİRME TOPLAM DERS SAATİ 40 Not: Çizelgedeki seçmeli dersler değiştirilebilir.

21 SEÇMELİ DERSLER DERSLER TEMEL İSLAM BİLİMLERİ FIKIH OKUMALARI (1)
11. SINIF 12. SINIF SEÇMELİ DERSLER TEMEL İSLAM BİLİMLERİ FIKIH OKUMALARI (1) (1) (2) TEFSİR OKUMALARI (1) - HADİS METİNLERİ (1) İSLAM AHLÂKI (1) (1) İSLAM BİLİM VE DÜŞÜNCE TARİHİ (1) (2) KUR’AN OKUMA TEKNİKLERİ (2) ARAPÇA (METİN–MÜKÂLEME) (2) MESLEKİ UYGULAMA (1) İSLAM TARİHİ (1) TÜRK İSLAM SANATLARI DÎNÎ MÛSİKÎ (1) HÜSN-İ HAT (1) EBRU (1) TEZHİB (1) DİL VE ANLATIM SEÇMELİ DİL VE ANLATIM (2) (3) SEÇMELİ TÜRK EDEBİYATI (2) DİKSİYON VE HİTABET (1) OSMANLI TÜRKÇESİ (2) MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ TEMEL MATEMATİK (2) İLERİ MATEMATİK (2) (6) İLERİ FİZİK (2) (4) İLERİ KİMYA (2) İLERİ BİYOLOJİ (2) ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ (1) (1)(2)

22 SPOR VE SOSYAL ETKİNLİK
DERSLER 11. SINIF 12. SINIF SEÇMELİ DERSLER SOSYAL BİLİMLER SEÇMELİ TARİH (1) (4) - ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ (1) SEÇMELİ COĞRAFYA (2) (2)(4) PSİKOLOJİ (1) (2) SOSYOLOJİ (1) MANTIK (1) BİLGİ KURAMI (1) (1)(2) SEÇMELİ FELSEFE (1) DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI (1) (1) GİRİŞİMCİLİK (1) YÖNETİM BİLİMİ (1) ULUSLARARASI İLİŞKİLER (1) YABANCI DİLLER SEÇMELİ BİRİNCİ YABANCI DİL (2) (2)(8) SEÇMELİ İKİNCİ YABANCI DİL (2) SPOR VE SOSYAL ETKİNLİK SEÇMELİ BEDEN EĞİTİMİ (1) SOSYAL ETKİNLİK (1) GÜZEL SANATLAR SEÇMELİ GÖRSEL SANATLAR (1) SANAT TARİHİ (1) DRAMA (1) BİLİŞİM BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ (1) PROJE HAZIRLAMA (1)

23 ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ / SINIFLARI
FEN BİLİMLERİ VEYA SOSYAL BİLİMLER PROJE ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ / SINIFLARI AVANTAJLARI DEZAVANTAJLARI SINIF 1)Öğrencilerde seçilmişlik hissi oluşturması motivasyon sağlayacak, rekabeti artıracaktır. 1) Bu alan sınıflarına giremeyen öğrenciler için umutsuzluk, kaygı vb olumsuz duygu ve düşüncelere kapı aralayacaktır. 2) Aynı okul içinde iki alan uygulaması yapıldığı düşünüldüğünde öğrencilerin ilgi ve isteklerinin dikkate alınması, onlarda olumlu duygular uyandıracaktır. 2) Öğretmenler arasında alan sınıflarına derse girme konusunda rekabet ve sonrasında çekişmelere neden olabilecektir. 3)Alan sınıflarının varlığı diğer sınıflardaki öğrenciler için hedef oluşturacak ve daha çok çalışmalarına katkı sağlayacaktır. 3) Sınıfla sınırlı kalındığında okulda genel olarak sinerji ve heyecan oluşturulması zorlaşacaktır. 4) Alan sınıflarında bulunan öğrenciler birbirlerini olumlu etkileyecekler ve hedeflerini daha yüksek tutacaklardır. 4) Öğrencilere nakil konusunda sınırlar konulmuş olacaktır. 5) Alan sınıfı oluşturulması başarılı olursa, bu durum alan okulu olmaya basamak oluşturacaktır. 5)Bir anlamda seviye sınıflarının oluşturulması okul-veli çatışmasına sebebiyet verecektir.

24 ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ / SINIFLARI
FEN BİLİMLERİ VEYA SOSYAL BİLİMLER PROJE ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ / SINIFLARI AVANTAJLARI DEZAVANTAJLARI ORTAK 1)AİHL’ler akademik başarı yönüyle önplana çıkacaktır. Başarılı öğrenciler tarafından tercih edilen bir okul haline gelecektir. 2)Kültür dersleri de meslek dersleri kadar önplana çıkacaktır. 3)Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri ya da özel okullara gidebilecek öğrencilere bu okulların düzeyinde alternatif bir AİHL tercihi sunulacaktır.

25 ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ / SINIFLARI
FEN BİLİMLERİ VEYA SOSYAL BİLİMLER PROJE ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ / SINIFLARI AVANTAJLARI DEZAVANTAJLARI OKUL 1) İdareye, öğretmenlere, öğrenci ve velilere hedefler konulmuş olacaktır. 1) Tüm öğrenciler tek bir alana mahkum edilmiş olacaktır. 2) Bu okullara ne istediğini bilen öğrenciler geleceği için, okul daha verimli hale getirilmiş olacaktır. 2) Öğrenci istediği alanı uygulamayan bir Anadolu İmam Hatip Lisesine gitmek istemeyebilir. 3) Öğretmen ve öğrencilere rehberlik hizmetleri, sınavlar, zümreler arası iletişim ve işbirliği vb konularda kolaylık sağlayacaktır. 3) Öğrenci kendine yakın değil de başka bir AİHL’ye gittiğinde veliye servis, yemek vb ilave masraflar çıkarılmış olacaktır. 4) Hangi alanda eğitim veriliyorsa diğer ortaöğretim kurumlarıyla bu alanda rekabet imkanı sağlayacaktır. 4) Geçiş sürecinde belli kadrolarda öğretmen ihtiyaçları hususunda sorunlarla karşılaşılacaktır. 5) AİHL’lerde mevcut iyi öğrenciler alan uygulaması yapılan okullara yöneleceğinden bu okulların uzun vadede kalitesi artacaktır. 5)Alan uygulaması dışında kalan AİHL’lere akademik başarısı düşük öğrencilerin yığılmasıyla, bu okulların imajı halk nezdinde azalacaktır. Bu durum; öğrenci, veli, öğretmen ve idarenin motivasyonunu olumsuz etkileyecektir. 6)Alanlarında başarılı olan öğretmenlerin bu okullara yönelimi artacak bu da nitelikli eğitimi beraberinde getirecektir. 6) Teog sınavında başarılı öğrencilerin alan uygulaması yapan AİHL’leri tercih etmelerine fazla bir katkı sağlamayacağı düşünülmektedir.

26 KLASİK SANATLAR VE MÛSİKÎ PROJESİ UYGULAYAN
ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ Sıra No İLİ İLÇESİ OKULUN ADI 1 İstanbul Üsküdar Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi Klasik Sanatlar ve Mûsikî Projesi

27 KLASİK SANATLAR VE MÛSİKÎ PROJESİ UYGULAYAN
ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ Özel Amaçlar: Klasik sanatlar alanlarında öğrencilerin kabiliyetleri doğrultusunda gelişmelerini sağlamak, Öğrencilerin klasik sanat alanları hakkındaki bilgi ve becerilerini artırmak, sanatsal çalışmalar ortaya koyabilmelerini sağlamak, Sanat bilinci gelişmiş bireyler olarak yetişmelerini ve topluma kazandırılmalarını sağlamak Öğrencilerin ilgi ve kabiliyetleri doğrultusunda daha donanımlı, özgüvenleri yüksek, kendi medeniyet değerlerimizin farkında olarak yetişmelerine ve bu bilinçle tercih ettikleri sanat alanında kendilerini yetiştirebilecekleri yükseköğrenime devam etmelerine katkı sağlamak.

28 Projenin Uygulama Süreci ve Aşamaları
KLASİK SANATLAR VE MÛSİKÎ PROJESİ UYGULAYAN ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ Projenin Uygulama Süreci ve Aşamaları Klasik sanatlar ve mûsikî projesi uygulayan okulların proje sınıflarına öğrenciler, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 20 inci maddesinde belirtilen “Ortaokulu veya imam hatip ortaokulunu bitiren öğrenciler, beceri ve yetenekleri doğrultusunda ortaöğretime yerleştirmeye esas puanla ve/veya beceri/yetenek sınav puanıyla tercihleri doğrultusunda ortaöğretim kurumlarına geçiş yaparlar” hükmüne tabidir. Bu bağlamda aynı yönetmeliğin 25 inci maddesinde belirtilen güzel sanatlar ve spor liseleri için gerçekleştirilen uygulamaya göre öğrencilerin kayıtları alınır. Her bir alandan en fazla 30 öğrenci alınır. Proje kapsamında bu okullara yerleşen öğrenciler için okulun ilk haftası oryantasyon programı uygulanır. Genel Müdürlükçe genel çerçevesi belirlenen programın detayları okul tarafından hazırlanır ve en güzel şekilde uygulamaya konulur.

29 KLASİK SANATLAR VE MÛSİKÎ PROJESİ UYGULAYAN
ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ Proje kapsamındaki öğrenciler, Anadolu İmam Hatip Liseleri haftalık ders çizelgesinde belirtildiği gibi tercih ettikleri sanat alanına göre Görsel Sanatlar veya Müzik derslerinden sadece birini seçerler. Görsel Sanatlar dersinde Hüsn-i Hat, Ebru, Tezhib; Müzik dersinde Dînî Mûsikî programlarına göre eğitim alırlar.” Proje kapsamına alınan öğrencilere 9. ve 10. sınıflarda, klasik sanatlar ve mûsikî alanında (hüsn-i hat, ebru ve musiki v.s.) her hafta genel seminerler verilir ve konferanslar düzenlenir. Bu bağlamda, hafta içi ve hafta sonu çeşitli etkinlikler yapılır. Üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapılır. Sanatsal çalışmalarla ilgili etkinlik ve icralarda bulunurlar. Seminerlerin, konferansların ve etkinliklerin içeriği ana hatları ile Genel Müdürlükçe belirlenir.

30 KLASİK SANATLAR VE MÛSİKÎ PROJESİ UYGULAYAN
ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ Proje kapsamına alınan öğrencilere Genel Müdürlükçe belirlenen kitaplar, makaleler veya derlemeler esas alınarak okuma programı uygulanır. Her ay için belirlenen eser, makale ya da derlemeleri proje danışmanı öğretmen rehberliğinde okuyarak ay sonunda müzakere ve değerlendirmeye tabi tutarlar. Kendi alanında öncü olan ve iz bırakan sanatkarlarla ilgili okumalar yaparlar. Hayatta olanlarla söyleşiler gerçekleştirirler. 9. ve 10. sınıfta seminer, konferans ve okuma programına alınan öğrenciler için yaz dönemi en az üç hafta projelerini destekleyecek temel derslerin (ebru, mûsikî, hüsn-i hat vs.) de verildiği, okuma kampları, atölye çalışmaları, gezi-inceleme programlarının olduğu Yaz Eğitim Etkinlik Programı uygulanır. Programın gerçekleşmesi için öğrencilerin aktif olduğu bir öğrenme ortamı sunulur. Çalışmaların verimli bir şekilde yürümesi için standartlara uygun salon, kütüphane, okuma salonu, atölyeler vb. eğitim ortamları hazırlanır: Proje ile ilgili enstrümanlar ve eğitim araç ve gereçleri temin edilir.

31 Ankara Mayıs 2016 DİN ÖĞRETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI
FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROJESİ UYGULAYAN ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ & KLASİK SANATLAR VE MUSİKİ PROJESİ UYGULAYAN ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ VİZYON BELGESİ Ankara Mayıs 2016


"Ankara Mayıs 2016 DİN ÖĞRETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları