HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Değerler eğitimi Adalet sunusu HAZIRLAYAN: Hanne Beyza ÇAVLI.
Advertisements

DEĞERLER EĞİTİMİ ADALET SUNUMU
DEĞERLER EĞİTİMİ ADALET SUNUMU
DEĞERLER EĞİTİMİ: ADALET
DEĞERLER EĞİTİMİ ADALET SUNUSU BEDRİYE ATICI 7.Sınıf
Hz.muhammed’in ahlakı.
Hz. Muhammed'in Aile Büyüklerini Tanıyalım
HZ.MUHAMMED’İN HAYATINDAN ÖRNEK DAVRANIŞLAR
HZ. MUHAMMED GÜVENİLİR BİR İNSANDI
ÖĞRETMENİN ADI-SOYADI:
Bil Ki Dürüstlük En Büyük Servettir
ADALET.
ADL-ADALET -Kuran’ın Ana Konuları- Zeynep Karadeniz
Hazırlayan: Mustafa YILMAZ Tantavi İÖO DKAB Öğretmeni Eyüp/İstanbul
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI)
Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi 4. sınıf Konu: Hz
7.5.ÜNİTE DİN VE GÜZEL AHLAK
ÖĞRENME ALANI: DEĞERLER VE AHLAK 9. SINIF 5. ÜNİTE DEĞERLER
L Veda hutbesinin önemi.
ADALET.
İlköğretim DKAB Dersi 5. Sınıf 3. Ünite Sunusu

وَالَّذِينَ هَاجَرُواْ فِي اللّهِ مِن بَعْدِ مَا ظُلِمُواْ لَنُبَوِّئَنَّهُمْ فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَلَأَجْرُ الآخِرَةِ أَكْبَرُ لَوْ كَانُواْ يَعْلَمُونَ
HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
DEĞERLER EĞİTİMİ DOĞRULUK VE ADİL OLMA.
İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi
Kabe : Allah’a ibadet etmek amacıyla yapılmış ilk ibadethanedir. Mekke Şehri’ndedir. Hz. : “ Hazret ” sözcüğünün kısaltmasıdır. Bir adın önüne getirildiğinde.
« Nerede olursan ol Allah’a karşı gelmekten sakın; yaptığın kötülüğün arkasından bir iyilik yap ki bu onu yok etsin. » HZ. MUHAMMED (S.A.V.)
3. Kardeşler Arasındaki İlişkiler
Hz. Muhammed (s.a.v.) Sabırlı ve Cesaretliydi
GÜNGÖREN ANADOLU LİSESİ DEĞERLER EĞİTİMİ PROGRAMI
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
1. Anne Babanın Çocuklara Davranışı
Hz. Muhammed (s.a.v.) Güvenilir Bir İnsandı
2. Nezaket.
2. İnanca Bağlılığı.
3. İYİLİKTE YARIŞMALI VE YARDIMLAŞMALIYIZ
4. İyiliğe Karşılık Beklememek
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Hazırlayan: İsmail TÜRKMENOĞLU
ADALET.
Hz. Muhammed (s.a.v.) Hakkı Gözetirdi
HUKUK VE ADALET Hukuk Nedir? Adalet Nedir? Hukukun Ve Adaletin Önemi
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
4. Küçükleri Sevmek, Büyükleri Saymak
Paylaşma ve Yardımlaşma
ADALETİN DİNİMİZDEKİ YERİ
ADALETLI OLMAK.
HZ. MUHAMMED (S.A.V) HAKKI GÖZETİRDİ
HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ
HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ
Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İNSAN HAKLARI VE ÖZGÜRLÜKLERİ
ZAMANIMIZIN ALTI HASTALIĞI
ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
HZ.PEYGAMBERİMİZİN GÜZEL AHLAKI
İSLAM MEDENİYETİ ve ADALET
3. ÜNİTE: VAHYE DAYALI DİNLER
HUDEYBİYE ANTLAŞMASI.
Bugün neler öğreneceğiz?
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI) SEYMEN OKUR 10/A 307.
Bir İnsan, Tüm İnsanlık Tarihini Ne Kadar Değiştirebilir?
ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
Bugün neler öğreneceğiz?
Kimsesizlere Yardım Hz. Muhammed (s.a.v), hayatının her aşamasında fakir ve kimsesizlerle yakından ilgilenmişti. Onun bu güzel tavrı başta sevgili eşi.
ZEKÂT; Kelime anlamı: ‘Artma, çoğalma, arınma ve bereket’
1. Peygamberimizin Çocukluk ve Gençlik Yılları
BU SÖZLER SİZE TANIDIK GELİYOR MU? Hep onun tarafını tutuyorsunuz. Ben de abim kadar harçlık istiyorum. Ö ğ retmenim hep ona söz hakkı veriyorsunuz.
1.ÜNİTE PEYGAMBERİMİZİN MEKKE YILLARI
Sunum transkripti:

HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ

ADALET Adalet nedir ? Adalet, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Haklı ile haksızın ayırt edilmesi adaletle sağlanır.

Hz. Muhammed Adaletliydi Hz. Muhammed (s.a.v.), adaletle davranan ve herkesin hakkını gözeten bir insandı. Hiç kimseye ayrıcalık göstermez, insanlar arasında inanç, dil, renk ve soy farkı gözetmeden herkese eşit davranırdı. Hak sahibinin hakkını alması konusunda titizlik gösterirdi. Her zaman zayıf ve güçsüzlerin, kadınların, çocukların, yetimlerin ve yoksulların haklarını gözetirdi.

Hz. Muhammed, hayatının hiçbir döneminde hak ve adaletten ayrılmamıştır. O, çevresinde adalet ve dürüstlüğü ile tanınmıştır. Gençliğinde Mekke’ye dışarıdan gelenlerin mal ve canlarını korumak amacıyla kurulan Erdemliler Birliği’ne katılmış ve haksızlıklara karşı durmuştur. Hz. Peygamber, bir konuda hüküm verirken insanlar arasında kesinlikle zengin fakir, kuvvetli zayıf ayrımı yapmazdı. Hz. Muhammed, Müslümanın en başta gelen özelliğinin başkalarına zulmetmemek ve haksızlık yapmamak olduğunu bildirmiştir. Haksızlığa her zaman karşı çıkılması gerektiğini belirtmiştir.

Bizler de Hz. Muhammed’i örnek almalı her zaman adaletli olmalıyız Bizler de Hz. Muhammed’i örnek almalı her zaman adaletli olmalıyız. Hiçbir zaman dürüstlükten ayrılmamalıyız.

Adalet İle İlgili Hadisler ‘‘Ey iman edenler! Adaleti titizlikle ayakta tutan, kendiniz, ana-babanız ve akrabanız aleyhinde de olsa Allah için şahitlik eden kimseler olun. Haklarında şahitlik ettikleriniz zengin olsunlar, fakir olsunlar Allah onlara sizden daha yakındır. Hislerinize uyup adaletten sapmayın…’’ ‘‘Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutan, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi âdil davranmamaya itmesin. Adaletli olun; bu, Allah korkusuna daha çok yakışan bir davranıştır.’’  

‘‘Verdiği hükümlerde, ailesinin ve halkın yönetiminde adaletli davranan yöneticiler, kıyamet gününde Allah Teâlâ'nın yanında nurdan yüksek koltuklar üzerinde otururlar.’’ ‘‘Şüphesiz Allah, size emanetleri sahiplerine teslim etmenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adaletle hükmetmenizi emrediyor. Bununla Allah, size ne güzel öğüt veriyor!.. Doğrusu Allah, işitendir, görendir.’’ ‘‘Bir saat veya bir gün adaletle hükmetmek, bir sene veya altmış sene nafile ibadet'ten hayırlıdır.’’

Şimdi Sizlere Hz. Muhammed’in Adalet İle İlgili Bir Hikayesini Anlatacağım

Kâbe Hakemliği Peygamberimiz otuz beş yaşlarındaydı. Kâbe, sel vb. nedenlerle yıpranmıştı. Mekkeliler toplanıp Kâbe’nin tamir edilmesine karar verdiler. Bu kutsal yapıyı tamire başladılar. Sıra Mekkelilerce kutsal sayılan “Hacerü’l Esvet” adı verilen taşın yerine konulmasına geldi. Ancak her kabile, bu onurun kendisine ait olmasını istiyordu. Nerdeyse bu yüzden kavga çıkacak ve kabileler arasında savaş başlayacaktı. Sonunda, Kâbe’ye ilk girecek kişinin hakemliğine başvurma kararı alındı. Kâbe’ye ilk gelen kişi Hz. Muhammed’di. Herkes bu durumdan memnun oldu. Çünkü onun hakkı gözeten bir kişiliğe sahip olduğunu ve anlaşmazlığı adalete uygun olarak çözeceğini biliyorlardı. Peygamberimiz, bir yaygı üzerine taşı koyarak her kabileden bir kişinin bunun ucundan tutmasını istedi. Taş, konulacağı yere kadar bu şekilde getirildi. Sonra Hz. Muhammed, eliyle taşı alıp yerine koydu. Böylece çıkması olası bir çatışma tatlılıkla çözüme kavuşturuldu.

İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER KÜBRA ÖZDEMİR 8/E 690