Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BU SÖZLER SİZE TANIDIK GELİYOR MU? Hep onun tarafını tutuyorsunuz. Ben de abim kadar harçlık istiyorum. Ö ğ retmenim hep ona söz hakkı veriyorsunuz.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BU SÖZLER SİZE TANIDIK GELİYOR MU? Hep onun tarafını tutuyorsunuz. Ben de abim kadar harçlık istiyorum. Ö ğ retmenim hep ona söz hakkı veriyorsunuz."— Sunum transkripti:

1

2

3

4 BU SÖZLER SİZE TANIDIK GELİYOR MU? Hep onun tarafını tutuyorsunuz. Ben de abim kadar harçlık istiyorum. Ö ğ retmenim hep ona söz hakkı veriyorsunuz. Bu ders ben hiç okumadım. Ama o da yaramazlık yaptı, niye bana ceza veriyorsunuz da ona vermiyorsunuz? Ablama/Abime hep yeni ş eyler alıyorsunuz, ben onun eskilerini giyiyorum; bu haksızlık. Bakkala hep ben gidiyorum.

5 ADALET Adalet, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Haklı ile haksızın ayırt edilmesi adaletle sa ğ lanır. Adalet her ş eyi olması gereken yere koymak, olması gerekti ğ i gibi kullanmak, hakkı hak sahibine vermek demektir. Herkese ya da her ş eye layık oldu ğ u ş ekilde davranmak adil olmanın gere ğ idir. Gerçek adalette kimseye ayrıcalık tanınmaz. Adalet, insanlar arasında hiçbir ayrım yapmadan hükmetmeyi, insanların hakkını korumayı, zulme asla rıza göstermemeyi, zalime kar ş ı mazlumdan yana tavır almayı, ihtiyaç içinde olanlara yardım eli uzatmayı içerir. Adil ki ş i, tüm ki ş isel duygu ve dü ş üncelerini bir tarafa bırakarak, kendisinden yardım talep eden taraflara hakkaniyet ölçüleriyle davranmayı ilke edinir. Kendisine bir zarar gelecek olsa dahi, hak kimden yanaysa, hakkın ve haklılı ğ ın gere ğ ini yerine getirir.

6 ADALETLİ OLMAK İSTİYORSAN SAKIN YAPMA!... * Suçlu sevdi ğ in biri de olsa suçunu örtbas etme. * Adaletinden dolayı cezalandırmaktan korkma. * Adil oldukları için arkada ş larınla küsme. * Önyargılı olmaktan ve genellemekten kaçın. * Hatalarında ısrarcı olma. * Özür dileyip hatasını anlayanlara kin gütme. *Sinirliyken hüküm verme.

7

8 ADALET İLE İLGİLİ SÖZLER * Adaletin kuvvetli, kuvvetlinin de adaletli olması gerekir.(Pascal) *Adaletsizlik yapan, adaletsizli ğ e u ğ rayandan daha acınasıdır. (Platon) * Adalet olmadan düzen olmaz. (Albert Camus) * Adalet topaldır, a ğ ır yürür fakat gidece ğ i yere er geç varır. (Fransız Atasözü) * Ülkeler kılıçla alınır fakat adaletle korunur. (Timur) * İ yi olmak kolaydır, zor olan adil olmaktır. (Victor Hugo) * Medeniyetin ilk ş artı adalettir. (Freud) *Adalet zayıfların gücüdür. (Josef Robert) *Ki ş i hakka uygun olanı bulup bulmadı ğ ını her zaman vicdanına sormalıdır. (Marcic)

9 ADALETİ GELİŞTİREN KAVRAMLAR Merhamet, Dürüstlük, Ho ş görü, Vicdan, Acıma, Hak, E ş itlik, İ nsaf, Objektiflik, Hakkaniyet, Güven…

10 ADALETİ ENGELLEYEN KAVRAMLAR Zulüm, Önyargı, İ htiras, İ ntikam, Haksızlık, Taraf tutma, Hırs…

11 OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARA YAPILABİLECEK ADALET İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR *Kendi da ğ ıttı ğ ı odayı veya oyuncakları ba ş kasına de ğ il de kendisine toplatmak *Oyun oynarken ba ş kasını rahatsız etmemeye çalı ş mak *Haksız durumlarda arkada ş ından özür dilemesini sa ğ lamak *Zorla ba ş kasının e ş yasını aldı ğ ında onu uyarmak

12 İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARINA YAPILABİLECEK ADALET İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR *Adil bir oturma düzeni sa ğ lamak *Sınıf nöbetlerinde e ğ er iki nöbetçi varsa e ş it i ş bölümü yapmak *Arkada ş ının sözünü kesenleri uyarmak *Evde ödevini yapanlarla sınıfta yapanlara ayrı puan vermek *Sınıf ve okul kuralları hakkında bilgi vermek *Herkese e ş it söz hakkı vermeye çalı ş mak


"BU SÖZLER SİZE TANIDIK GELİYOR MU? Hep onun tarafını tutuyorsunuz. Ben de abim kadar harçlık istiyorum. Ö ğ retmenim hep ona söz hakkı veriyorsunuz." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları