Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ"— Sunum transkripti:

1 HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ
- Hz. Muhammed (s.a.v.) Hakkı Gözetirdi HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ

2 - Hz. Muhammed (s.a.v.) Hakkı Gözetirdi
* Adalet, bir toplumda huzurun ve düzenin sağlanmasında en önemli unsurdur. Adalet, hak edene hakkını vermektir. Adaletin olmadığı toplumlarda huzur ve güven ortamı kalmaz.

3 etmiş ve bu şekilde güven ortamının oluşmasını sağlamıştır.
- Hz. Muhammed (s.a.v.) Hakkı Gözetirdi * Peygamberimiz (s.a.v.), İslam sayesinde yaşadığı ve yönettiği toplumda adaleti tesis etmiş ve bu şekilde güven ortamının oluşmasını sağlamıştır.

4 ve huzurlu bir toplumun ortaya çıkmasını sağlamıştır.
- Hz. Muhammed (s.a.v.) Hakkı Gözetirdi * Haksızlığa uğrayana sahip çıkması ve insanlar arasında adaletle hükmetmesi peygamberimizin en önemli özelliklerinden biridir. O, cahiliye döneminin en önemli çıkmazlarından olan adaletsizliği ortadan kaldırmıştı. Güçlü olanın değil, haklı olanın hakkını aldığı mükemmel ve huzurlu bir toplumun ortaya çıkmasını sağlamıştır.

5 - Hz. Muhammed (s.a.v.) Hakkı Gözetirdi
* “Ey inananlar! Allah için adaletle şahitlik edenler olun. Bir topluluğa karşı duyduğunuz kin sizi adaletten saptırmasın. Adil davranın, takvaya yakışan budur. Allah’tan korkun, kuşkusuz Allah yaptıklarınızdan haberdardır.” Mâide Suresi 8. Ayet.

6 - Hz. Muhammed (s.a.v.) Hakkı Gözetirdi
* “Ey iman edenler! Adaleti titizlikle ayakta tutan, kendiniz, ana babanız ve yakınlarınızın aleyhine de olsa Allah için şahitlik eden kimseler olun. (Haklarında şahitlik ettikleriniz) zengin olsunlar fakir olsunlar, Allah onlara sizden daha yakındır. Hislerinize uyup adaletten sapmayın, (şahitliği) eğip büker (doğru şahitlik etmez) yahut şahitlik etmekten kaçınırsanız (biliniz ki) Allah yaptıklarınızdan haberdardır.” Nisâ suresi, 135. Ayet.

7 - Hz. Muhammed (s.a.v.) Hakkı Gözetirdi
* Mekke’nin ileri gelen ailelerinden birine mensup Fatıma adında bir kadın hırsızlık yapar. Bazı Kureyşliler peygamberimizin çok sevdiği Üsame’yi Hz. Muhammed’e aracı göndererek kadını affetmesini isterler. Üsame gelip durumu anlatınca Hz. Peygamber üzülür ve ayağa kalkarak şunları söyler: * “Ey insanlar, sizden önceki insanlar aralarında varlıklı biri hırsızlık yaptığında ona dokunmazlar; zayıf biri hırsızlık yaptığında ise onun cezasını verirlerdi. Allah onları bu yüzden helak etti. Allah’a yemin ederim, değil o kadın, bu suçu işleyen Muhammed’in kızı Fatıma bile olsa onun da cezasını veririm.” Hadis-i Şerif

8 - Hz. Muhammed (s.a.v.) Hakkı Gözetirdi
* Hz. Muhammed daha peygamberlik görevi verilmeden önce de haksızlığa uğrayan, güçsüz ve kimsesiz insanların hakkını korumuştur.Bundan dolayı “Erdemliler Topluluğu”(Hilfu’l-Fudul)’na katılmıştır.

9 - Hz. Muhammed (s.a.v.) Hakkı Gözetirdi
* Hz. Peygamber kul hakkına çok önem verirdi. O, kul hakkının büyük bir sorumluluk gerektirdiğini belirtmiş ve bu sorumluluk bilinciyle yaşamıştır. Örneğin vefatından birkaç gün önce bütün Müslümanların önünde; * “Ey Müslümanlar, şayet birinize haksız bir muamelede bulunmuşsam onu ödemeye hazırım. Kimin hakkı varsa işte şahsım işte malım gelsin alsın.” diyerek üzerinde hiç kimsenin hakkının kalmasını istememiştir.

10 * Ne haksızlık yapalım, ne de haksızlığa uğramaya fırsat verelim.
- Hz. Muhammed (s.a.v.) Hakkı Gözetirdi * Ne haksızlık yapalım, ne de haksızlığa uğramaya fırsat verelim. * Allah’ın ve peygamberinin adalet ölçüsü bizim ölçümüz olsun. * Herkesin bu dünyada yaptıklarının hesabını öbür dünyada Allah’ın adaleti önünde vereceğini unutmayalım. * Ancak bu şekilde toplumda huzur ve güven hakim olur.


"HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları