Türk İşçilerin Serbest Dolaşım Hakkı Engellenebilir mi?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Avrupa Birliği.
Advertisements

SENDİKALAR MEVZUATININ İNCELENMESİ
KAZANIMLAR 5. Bir Türk vatandaşı olarak cumhuriyetin Türk milletine kazandırdığı vatandaşlık temel hak ve sorumlulukları bilincini kazanır.
ERK İSG&İK –
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA VATANDAŞLIK VE BİREYSEL HAKLAR
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN İLKELERİ
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
Avrupa'da iş güvenliği ve sağlığı Lizbon Anlaşmasındaki sosyal güvenlik bölümü Çerçeve direktif Sair direktifler Sosyal diyalogun rolü İş güvenliği ve.
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
ENGELLİ OLMAK SUÇ DEĞİL
Burcu Di ş isa ğ lam S.M.M.M.. YEN İ ARACILIK SÖZLEŞMES İ DÜZENLENEN MÜKELLEFLERE İ L İ ŞK İ N B İ LG İ G İ R İ ŞLER İ BU TEBL İĞİ N YÜRÜRLÜ Ğ E G İ RD.
TÜRK DIŞ TİCARETİ SCHENGEN ENGELİNE MAHKUM.
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
İYİ YÖNETİŞİM.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI
AVRUPA BİRLİĞİNİN ORTAK POLİTİKALARI
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) İnşaat Sektörü 24 Aralık 2014.
DÜZENLENMEMİŞ ALANDA KARŞILIKLI TANIMA YÖNETMELİĞİ 20 Eylül 2012
ALMANYA‘DA YAŞAMAK VİZE. Türk vatandaşlarının Almanya‘ya girebilmesi için bir girme iznine gereksinimleri vardır. Bunun adı vizedir. Vize kişinin ikametgahına.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-2
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA
Sosyal Bilgiler EĞİTİM VE ÇALIŞMA HAKKI
Avrupa Birliği Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
AB’YE DOĞRU BAHRİ ÇAĞLAR.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Bilgilendirici Not: AB’de Kamu İhale Düzenlemeleri ve Uygulamaları.
AB Hukuku I.Hafta Tarihsel Süreç.
TÜRKİYE - AB İLİŞKİLERİ. "Türkiye’ye evet: Bunu tereddütsüz söylüyorum çünkü, Avrupa’nın geleceğinin Türkiye’den geçtiğine her geçen gün daha fazla inanıyorum.
Özlem Keçim.
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
Soru Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
ASGARİ ÜCRET 30 ARALIK Yıllık Asgari Ücret Artış Oranları.
İŞVERENİN BORÇLARI Ücretin Belirlenmesi
Soru; Türkiye’nin üyeliğinin muhtemel etkileri neler olabilir?
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Avrupa Birliği Türkiye İlişkileri
INCOTERMS 2.) CARRIAGE AND INSURANCE PAID TO (CIP ) a.) Satıcının Yükümlülükleri b.) Alıcının Yükümlülükleri c.) Taşıma Sözleşmesi d.) Sigorta Sözleşmesi.
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Muhasebesi REPARIS Çalıştayı Annette Davis Mart 2006.
ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
Sosyal Güvenlik Hukuku 1. Ders
Eşitlik İlkesini Uygula
Mültecilerin Statüsüne İlişkin 1951 Sözleşmesi. Sözleşmenin Tarihi II. Dünya Savaşı sonrası Avrupanın tamamına yayılmış statüsüz yüzbinlerce mülteci durumları.
İGMD. Dünyada YYS Uygulamaları ve Diğer Gelişmeler.
1 ALT İŞVEREN İŞÇİLERİNİN KAMUDA İSTİHDAMI MART 2016.
6740 SAYILI BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ (BES) KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA YER ALAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER.
Yönlendirme Komitesi Çalıştayı Şubat 2015, Ankara Plaza Hotel AB İç Pazarına ilişkin genel resimde 2 direktif arasındaki ilişkiler ve yakınsak.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü
6661 SAYILI KANUN İLE GELEN DESTEK ÖDEMESİ
İNSAN HAKLARI. İNSAN HAKLARI İnsan hakları nedir? İnsanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayırımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını.
AB’DEVERGİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
4.Sınıf insan hakları Hak özgürlük ve sorumluluk
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 15 Mayıs 2013  ÇARŞAMBA RG Sayı :
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri: Genel Bakış
KARİYER SİSTEMİ.
AVRUPA BİRLİĞİ`NİN ORGANLARI  Korucular Roma Antlaşması`nda, AB`yi siyasal bir birlik ya da devlet benzeri olarak düşünmüşler ve bu doğrultuda ona yasama,yürütme,
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
1982 TARİHLİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Çok tehlikeli sınıfta yer ve ondan fazla işçi çalıştıran işyerlerinde işverenlerin ödediği işsizlik sigortası primi 3 yıl süreyle %2’den %1’e düşürülmüştür.
Sunum transkripti:

Türk İşçilerin Serbest Dolaşım Hakkı Engellenebilir mi?

Serbest dolaşım hakkı? 1) İşçilerin serbest dolaşımı: Bağımlı bir işte, başka birisi için çalışan ve bu çalışma karşılığında maaş veya ücret alan kişileri kapsar. 2) Yerleşme özgürlüğü: Serbest meslek erbabı ile şahıs şirketleri ve ortaklıkların iş kurma veya şube açma şeklinde, risk alarak, kendi hesaplarına faaliyet göstermelerine imkan sağlar. 3) Hizmetlerin serbest dolaşımı: Yerleşme şartı aranmaksızın verilecek müteahhitlik hizmetleri gibi hizmet edimlerini kapsar.

AB Hukukunda Serbest dolaşım hakkı? Avrupa Birliği Anlaşması’nın Maddeleri Birlik içersinde emeğin veya işgücünün serbest dolaşımını düzenlemektedir. 39. Maddenin 1. Fıkrasına göre: “topluluk içerisinde işçilerin serbest dolaşımı güvence altına alınır” 39. Maddenin 2. Fıkrasına göre ise bu hakkın kapsamı kısaca tanımlanmıştır; “AB üyesi ülkelerin işçilerine, işe alınma, ücret ve işe ilişkin tüm diğer koşullar bakımından, ulusal kimliklerinden kaynaklanan ayırımcı bir muamele yapılamayacağını emreder”.

Sağladığı Somut Haklar 39. Madde 3. Fıkrasına göre işçilerin: a) Üye ülkelerde boş bulunan işlere başvurmaya b) Bu amaçla üye ülke sınırları içerisinde serbestçe hareket etmeye, c) Bulduğu bu işte çalışmak için o ülkede kalmaya, d) İş ilişkisi sona erdikten sonra o ülkede kalmaya devam etmeye, yani yerleşmeye hakları vardır. “Serbest dolaşım hakkı, üye ülkeler tarafından ancak kamu düzeni, kamu sağlığı ve kamu güvenliği gerekçe gösterilerek sınırlanabilir”

Türk İşçilerin Serbest Dolaşım Hakkı? Ankara Anlaşması’nın (1964) 12. maddesi; “..anlaşmaya taraf olan ülkeler, aralarındaki serbest işçi akımını kademeli olarak gerçekleştirmek için Topluluğu kuran Anlaşma’nın 48, 49 ve 50. maddelerinden esinlenmek konusunda uyuşmuşlardır.”

Türk İşçilerin Serbest Dolaşım Hakkı? Katma Protokol’ün (1973) 36. maddesi; “Topluluk ile topluluk üyesi Devletler arasında işçilerin serbest dolaşımı, Ankara Anlaşması’nın 12. maddesinde yer alan ilkelere uygun şekilde, Anlaşma’nın yürürlüğe girişinden sonraki on ikinci yılın sonu ile yirmi ikinci yılın sonu arasında kademeli olarak gerçekleştirilecektir.”

Türk İşçilerin Serbest Dolaşım Hakkı? Ortaklık Konseyi Kararları; 80/1 sayılı karar; Yasal olarak üye ülkede bulunan Türk işçilerin hakları - O üye devlette bir yıllık yasal çalışmadan sonra, eğer iş mevcut ise, aynı işverenin yanında çalışma iznini yeniletme hakkına sahiptir. - O üye devlette, üç yıllık yasal çalışmadan sonra dilediği bir işveren yanında, ancak aynı meslek için bir iş teklifine başvurma hakkına sahiptir. - - O üye devlette, dört yıllık yasal çalışmadan sonra, dilediği bütün ücretli işlere serbestçe girme hakkına sahiptir.

Türk İşçilerin Serbest Dolaşım Hakkı? Ortaklık Konseyi Kararları; 80/3 sayılı karar; Yasal olarak üye ülkede bulunan Türk işçilerin ailelerinin hakları ‘üye devletlerden birinin sınırları içinde ikamet eden ve yukarıda tanımlanan kişinin, herhangi bir üye devletin mevzuatı ile öngörülen yükümlülüklere, o üye devletin vatandaşları ile aynı koşullarda tabi olacağı ve yardımlardan aynı koşullarda faydalanacağı...”

Türk İşçilerin Serbest Dolaşım Hakkı? Avrupa Adalet Divanı Kararları Meryem Demirel Davası Ankara anlaşmasının 12. maddesi otomatik olarak yürürlüğe girmez Ankara Anlaşması AB hukukunun bir parçasıdır. Zeki Sevince Davası Doğrudan uygulanabilmesi için açık, seçik ve herhangi bir koşula bağlı olmayan bir yükümlülük içermelidir OKK’nın AB hukukunun parçasıdır.

Türk İşçilerin Serbest Dolaşım Hakkı? Avrupa Adalet Divanı Kararları Kazım Kuş Davası Ortaklık Konseyi kararlarını yorumlama hakkı var Ortaklık Konseyi kararları taraflar açısından bağlayıcıdır Abdulnasır Savaş Katma Protokolün yürürlüğe girdiği 1 Ocak 1973 tarihinden sonra 41. madde gereği ulusal seviyede herhangi bir kısıtlamaya gidilemez.

Türk İşçilerin Serbest Dolaşım Hakkı? Temel Haklar Bildirgesi açısından Anlaşmalardan doğan haklar bakımından (Ankara Anlaşması, Katma Protokol, OKK) Serbest dolaşım hakkımız engellenemez

Geri Kabul Anlaşması ve Vize Muafiyeti? 16 Aralık 2013 tarihinde imzalandı. Geri kabul anlaşmaları, genel olarak, bir ülkede veya sınırları belirlenmiş bir grup ülkede yasadışı olarak bulunan kişilerin anlaşma yapılmış kaynak ülkeye veya en son transit geçiş yaptıkları ülkeye geri gönderilmesini düzenler. Danimarka, İngiltere ve İrlanda hariç tüm ülkeler için

Geri Kabul Anlaşması? 71 adet gerçekleştirilmesi gereken düzenleme (ev ödevleri) - Biyometrik pasaportlar - Daha sıkı sınır güvenliği - Mülteci barınma tesisleri - Özel sınır güvenlik birimleri vb…. Ekim 2016’dan itibaren vizesiz Avrupa’ya seyahat