Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AVRUPA BİRLİĞİ`NİN ORGANLARI  Korucular Roma Antlaşması`nda, AB`yi siyasal bir birlik ya da devlet benzeri olarak düşünmüşler ve bu doğrultuda ona yasama,yürütme,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AVRUPA BİRLİĞİ`NİN ORGANLARI  Korucular Roma Antlaşması`nda, AB`yi siyasal bir birlik ya da devlet benzeri olarak düşünmüşler ve bu doğrultuda ona yasama,yürütme,"— Sunum transkripti:

1 AVRUPA BİRLİĞİ`NİN ORGANLARI  Korucular Roma Antlaşması`nda, AB`yi siyasal bir birlik ya da devlet benzeri olarak düşünmüşler ve bu doğrultuda ona yasama,yürütme, ve yargı görevi yapan organlarla donatmışlardır.

2  AB nin başlıca kurumları: a)Avrupa Komisyonu b)Bakanlar Konseyi a)Avrupa Komisyonu b)Bakanlar Konseyi c)Avrupa Birliği Liderler Zirvesi d)Avrupa Parlamentosu c)Avrupa Birliği Liderler Zirvesi d)Avrupa Parlamentosu e)Adalet Divanı e)Adalet Divanı

3

4 a) Avrupa Komisyonu Avrupa Komisyonu AB ` nin sürekli organıdır. Bakanlar Kurulu gibi çalişir. AB Bakanlar Konseyi,ne uygulamalar konusunda bilgi verir, aynı zamanda da Konsey`in aldığı kararları yürütür. Avrupa Parlamentosu` nun onayıyla seçilen 20 üyeden oluşur.Almanya,Fransa,İtalya,İspanya ve İngiltere` nin 2`şer diğer üye olan ükelerin ise birer komisyon üyesi vardir.

5 b) Bakanlar Konseyi Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi üye ülkelerin her birinden bir bakanın katılmasıyla oluşur ve yasama, yönetme ve dış politika belirleme işlerini yapar. AB Komisyonu ve Konsey AB'nin yürütme organıdır. Komisyon tasarılarını yasalaştırır.Genellikle dışişleri katılır.

6 Avrupa Birliği Konseyi  Konsey, ("Bakanlar Konseyi" ya da "AB Konseyi") Avrupa Birliği üyesi devletlerin hükümetlerinde görev yapan bakanlardan oluşan bir organ konumundadır. Konsey, Avrupa Birliği içinde üye devletlerin ulusal çıkarlarının temsil edildiği organdır. Konsey toplantılarına, karara bağlanacak konu doğrultusunda üye devletleri temsilen ilgili bakanlar katılır. Örneğin toplantının konusu ekonomi veya para politikası ile ilişkili ise, üye devletlerin ekonomi ve maliye bakanları toplantıya katılır.

7 AVRUPA PARLAMENTOSU  Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğruda halk tarafından seçilen organdır. AB üyesi ülkelerin vatandaşları olan Avrupa vatandaşları beş yılda bir yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanabilirler. Son Parlamento seçimi 2014 yılında yapıldı. Parlamento, bugün için Avrupa Birliği'ne üye 28 devletin toplamda 751 temsilcisinden oluşuyor. Bu rakam, 750 üye ve bir Başkanı içeriyor. Hangi üye devletin kaç parlamenter ile temsil edileceği üye devletlerin nüfuslarına göre tespit edilir.

8  Avrupa Parlamentosu, üye devlet vatandaşlarının demokratik menfaatlerini ve siyasi görüşlerini temsil eden bir organdır. Bundan dolayı, Avrupa Parlamentosu'nda üyeler ülkelerine göre değil, siyasi görüşlerine göre grup oluştururlar. Parlamenterler ülkelerini değil, kendilerine oy veren Avrupa vatandaşlarının siyasi görüşlerini temsil ederler. Avrupa Parlamentosu'nda, bugün için 8 siyasi parti grubu ve bağımsız üyeler yer almaktadır.

9 Avrupa Birliği Adalet Divanı  Avrupa Birliği Adalet Divanı, Avrupa Birliği'nin yargı organıdır ve Adalet Divanı, Genel Mahkeme ve uzmanlık mahkemeleri olmak üzere üçlü bir yapıdan oluşur. Adalet Divanı'nın temel amacı, Avrupa Birliği hukukunun Avrupa Birliği içerisinde her yerde aynı şekilde yorumlanmasını ve uygulanmasını sağlamaktır. Divan, Birlik hukukunun yorumlanmasında ve uygulanmasında hukuka saygıyı sağlama, ulusal hukuk düzenleri ile AB hukuk düzeni arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi, hukuki denetim, yorum, uyuşmazlık çözme, hukuk yaratma ve boşluk doldurma işlevlerini yerine getirir.

10  Divan, her üye devletten bir yargıçtan, Genel Mahkeme ise yine her üye devletten en az bir yargıç olmak üzere 28 yargıçtan oluşur. Divana ve Genel Mahkeme ye 8 adet Hukuk Sözcüsü, davalar hakkında görüş hazırlayarak yardımcı olur. Yargıçlar, üye devlet hükümetlerinin mutabakatı ile altı yıl için atanırlar ve yeniden atanmaları mümkündür. Divan yargıçlarının bağımsızlıkları, statülerini düzenleyen çeşitli hükümler aracılığıyla güvence altına alınmıştır. Ayrıca Divan müzakereleri gizli olup, açıklanmaz, kararlar çoğunluk oyuna göre oluşur ama tüm yargıçlar tarafından imzalanır ve karşı oylar yayınlanmaz.

11 AVRUPA BİRLİĞİNİN MALİ KURULUŞLARI VE FONLARI  AB Bütçesi:Avrupa Birliği bütçesi, Birlik çerçevesinde üye ülkeler tarafından ortaklaşa belirlenen siyasi ve ekonomik hedefleri gerçekleştirmek üzere kullanılan en etkili araçlardan biridir.

12 AVRUPA BİRLİĞİNİN DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ YERİ

13 AB ve Türkiye İlişkileri  Türkiye, 1959 yılında genç AET ile yakın iş birliği içinde olmak isteyen ilk ülkelerden biridir.  Bu iş birliği, Ankara Anlaşması olarak bilinen bir "ortaklık anlaşması" çerçevesinde 12 Eylül 1963 yılında gerçekleşmiştir. Bu planda öne çıkan Türkiye'nin AET ülkeleri ile kısıtlama olmadan mal ve tarımsal ürün ticareti yapabilmesine imkan veren bir "Gümrük Birliği'nin" oluşturulmasıydı.Ankara Anlaşması

14 Avrupa Birliği ile Ortaklık Kuruluyor: Ankara Anlaşması AET Bakanlar Konseyi, Türkiye'nin yapmış olduğu başvuruyu kabul ederek üyelik koşulları gerçekleşinceye kadar geçerli olacak bir ortaklık anlaşması imzalanmasını önermiştir. Söz konusu Anlaşma 12 Eylül 1963 tarihinde imzalanmış ve 1 Aralık 1964 tarihinde yürürlüğe girmiştir.  Ankara Anlaşması, Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinin hukuki temelini oluşturmaktadır. Anlaşma'ya imza atan dönemin Başbakanı İsmet İnönü, Avrupa Birliği'ni, "Beşeriyet tarihi boyunca insan zekâsının vücuda getirdiği en cesur eser" olarak tanımlamıştır.

15 Ankara Anlaşmasında öngörülen aşamalar  A. Hazırlık dönemi  B. Geçiş dönemi  C. Son dönem (Gümrük birliği)

16 A. Hazırlık dönemi  Hazırlık Dönemi, ilke olarak 5 yıllık bir süreye sahipti. Ancak Türkiye’nin isteği ile 10 yıla uzayabilecektir. Bu dönem içinde AET tarafı Türkiye’ye karşı iki tür yükümlülük üstlenmişti. Bunların ilki geleneksel tarım ürünlerinde (Fındık, Tütün, Kuru Üzüm ve İncir. Bu ürünler daha sonraki yıllarda genişletilmiştir. ) belli kotalar içinde kalmak kaydıyla tarife indirimi uygulamak, ikincisi de; mali alanda 5 yıllık bu dönem için 1. Mali Protokol çerçevesinde 175 milyon hesap birimi (1 hesap birimi o tarihlerde yaklaşık 1 ABD dolarıydı

17  Bu yükümlülükler AET tarafından yürürlüğe konulmuştur. Buna karşılık Türkiye hazırlık döneminde belli maddi bir yükümlülük üstlenmiştir. Üstlendiği tek yükümlülük, AET tarafından sağlanan mali yardımla ekonomisini güçlendirmek ve gümrük indirimlerinin yürürlüğe konulmasını amaçlayan “Geçiş Dönemi”nin getireceği yükümlülükleri üstlenecek bir yapıya ulaşmaktır.

18 B. Geçiş dönemi  Hazırlık Dönemi’ni uzatmak istemediğini ve Ankara Antlaşması’nda öngörülen süre içinde Geçiş Dönemi’ne girmek amacıyla gerekli görüşmeler, 23 Kasım 1970 tarihinde imzalanan ve onay işlemleri tamamlandıktan sonra, 1 Ocak 1973 tarihinde yürürlüğe giren Katma Protokol ile noktalanmıştır.

19  Diğer yandan Katma Protokol’den doğan AET yükümlülüklerini daha önce yürürlüğe koymak amacıyla Temmuz 1971’de bir ara antlaşma yapılmış ve Parlamentolar’dan onaylanmayı gerektirmeyen bu antlaşma 1 Eylül 1971 tarihinde yürürlüğe girerek Türkiye lehine bir Ankara Antlaşması bir “Çerçeve Antlaşma” niteliğindedir. Bir başka deyişle bu antlaşma ortaklık ilişkilerinin genel esaslarını belirlemektedir

20 C. Son dönem (Gümrük birliği)  Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği 1 Ocak 1996 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Böylece, Türkiye- AB Ortaklık İlişkisinin "Son Dönem"ine geçilmiştir (. III. Gümrük Birliği). Gümrük Birliği, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile bütünleşme hedefine yönelik ortaklık ilişkisinin en önemli aşamalarından biridir ve Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine ayrı bir boyut kazandırmıştır.

21 B) Ortaklık Organları  1) Ortaklık Konseyi  2) Ortaklık Komitesi  3) Karma Parlamento Komisyonu

22 1) Ortaklık Konseyi Türkiye AB ortaklığının karar organıdır. Ortaklık Konseyi kararları oybirliği ile alınır ve bu kararlar bağlayıcı niteliktedir. Aynı zamanda üyeler arası anlaşmazlıkların çözümünde arabuluculuk görevi de yapar. Ortaklık rejiminin sonuçlarını düzenli aralıklarla inceler ve yıllık faaliyet raporları hazırlar.

23 2) Ortaklık Komitesi  Ortaklık Konseyi tarafından, görevlerini düzenli ve sürekli biçimde yerine getirmesini sağlamak hususunda kendisine yardımcı olmak üzere bir Ortaklık Komitesi kurulmuştur. Uzun aralıklarla toplanan Ortaklık Konseyi'nin toplanmadığı dönemlerde ilişkilerin devamlılığı Ortaklık Komitesi bünyesindeki temaslarla yürütülmektedir.

24 3) Karma Parlamento Komisyonu  Ortaklık Anlaşmasının uygulanması çerçevesinde danışma ve demokratik denetim görevini yerine getirir. Ortaklık Konseyi'nin kendisine sunduğu yıllık faaliyet raporunu inceler. Ayrıca TBMM ve Avrupa Parlamentosu tarafından verilen yetki dahilinde her meseleyi inceleyebilir. TBMM'ye ve Avrupa Parlamentosuna tavsiye kararları sunabilir.

25


"AVRUPA BİRLİĞİ`NİN ORGANLARI  Korucular Roma Antlaşması`nda, AB`yi siyasal bir birlik ya da devlet benzeri olarak düşünmüşler ve bu doğrultuda ona yasama,yürütme," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları