Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine"— Sunum transkripti:

1 OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
Uyum için Strateji Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi TR2014/AG/10-A1-01/001 Bu proje, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilmektedir. OTP karar alma süreci Antalya, 28 Şubat 2018

2 Temel ilgili kurumlar * Avrupa Parlamentosu * AB Konseyi * Avrupa Komisyonu * AB Adalet Divanı

3 AB Konseyi (Konsey) AB’nin temel karar alma kurumu
Hükümet adına konuşmaya ve kendi adına sorumluluk almaya yetkili Bakanlık düzeyindeki Üye Devlet temsilcileri AB politikalarının tamamını kapsayan on adet Konsey yapılanması bulunmaktadır. Genelde Dışişleri Bakanları veya Avrupa İşleri Bakanlarının katıldığı Genel İşler Konseyi muhtelif Konsey yapılanmalarının kendi aralarında tutarlı bir şekilde çalışmasını sağlamakta ve Avrupa Konseyi toplantıları için hazırlıklar yapmaktadır.

4 Konseyin görevleri * Çoğu zaman Avrupa Parlamentosu ile “ortak karar” almak suretiyle yasama işlemlerini (Tüzük, Direktif vs.) kabul etmektedir; * Ekonomi gibi alanlarda Üye Devlet politikaları arasında koordinasyon sağlanmasına yardımcı olmaktadır; * Avrupa Konseyi tarafından belirlenen stratejik ilkeler temelinde ortak dış politika ve güvenlik politikasını geliştirmektedir; * Birlik adına uluslararası anlaşmaları akdetmektedir; * Avrupa Parlamentosu ile birlikte Birliğin bütçesini kabul etmektedir.

5 Avrupa Parlamentosu Konseyle birlikte Parlamento, Komisyonun sunduğu teklifleri kabul veya tadil etmektedir. Parlamento ayrıca Komisyonun çalışmasını denetlemekte ve Avrupa Birliğinin bütçesini kabul etmektedir. Avrupa Parlamentosu üyeleri (754 üye) politik gruplar halinde teşkilatlanmıştır. Onay prosedürü Parlamentoya veto hakkı vermektedir.

6 Avrupa Komisyonu * Yeni inisiyatifler teklif etmektedir. * Kurumlar tarafından kabul edilen antlaşmaların ve önlemlerin uygulanmasını sağlamaktadır. * Yasama işlemleri teklif etmektedir. * Potansiyel ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri değerlendirmektedir. * Paydaşların görüşlerine başvurmaktadır- yerel yönetimler, sivil toplum ve uzman grupları.

7 AB Adalet Divanı * Antlaşmaların yorumlanması ve uygulanmasında “mevzuata uyulmasını” sağlamaktadır. * Avrupa Birliği kurumlarının tasarruflarını yasaya uygunluk açısından gözden geçirmektedir. * Üye Devletlerin Antlaşmalardan kaynaklanan yükümlülüklere uymalarını sağlamakta ve ulusal mahkemelerin talebi üzerine Avrupa Birliği mevzuatını yorumlamaktadır.

8 Yasama prosedürü Parlamento ve Konsey yasama görevini eş düzeyde yürütmektedir. Bu kurumlar Komisyona yasama prosedürüne tabi olmayan işlemleri kabul etme yetkisini devredebilir (yetki devrine istinaden yapılan düzenlemeler, Avrupa Birliği’nin İşleyişi Hakkında Antlaşma Madde 290). Komisyon ayrıca spesifik durumlarda Birliğin yasal açıdan bağlayıcı düzenlemelerini uygulamak için uygulama yetkilerine sahip olabilir (uygulamaya yönelik düzenlemeler, Avrupa Birliği’nin İşleyişi Hakkında Antlaşma Madde 291).

9 “Şeker sanayii” vakası
Toplulukta şeker sanayiinin yeniden yapılandırılmasına yönelik geçici bir program oluşturan ve Ortak Tarım Politikasının finansmanına ilişkin (EC) 1290/2005 sayılı Tüzüğü tadil eden 20 Şubat 2006 tarihli ve 320/2006 (EC) sayılı KONSEY TÜZÜĞÜ

10 “Şeker sanayii” vakası
Üretim tesislerinin tamamen kaldırılması Üretim tesislerinin kısmen kaldırılması İtalyan şeker sektörü üzerindeki etki Silolar Ulusal yasal prosedür Finansal düzeltmeler AB Adalet Divanının rolü

11 Temyiz Tarım Bakanlığı AGEA Ödeme Kurumu (Ödemeler ve Kontroller) Baro

12 TEŞEKKÜRLER Runa Casaretti

13 Bu yayın Avrupa Birliği mali desteği ile hazırlanmıştır.
Bu yayının içeriği tamamen NIRAS IC Sp. z o.o. sorumluluğundadır ve hiçbir şekilde Avrupa Birliği'nin görüşlerini yansıtmamaktadır.


"OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları