27.1 GİRİŞ Bu ünitenin amacı, gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirilmiş başarılı teorik, kavramsal ve metodik çevre psikolojisi uygulamalarını.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
Advertisements

Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
ORTAÖĞRETİM DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI DERSİ
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ, İZİN ve DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
AB Eşleştirme Projesi, Ankara 6. Ders Haftası Carin Lindqvist-Virtanen
Mimarlar Odası Denizli
SAĞLIKSIZ KENTLEŞME (ÇARPIK KENTLEŞME)
1 İnnova Bilişim Çözümleri Enerji ve Atık Yönetimi Yazılımları.
KIRSAL SOSYOLOJİ. KIRSAL SOSYOLOJİ “Kırsal Alanda Yaşayan Her İnsan Geçimini Tarımsal Faaliyet İle Sağlar” “Geçimini Tarımsal Faaliyetlerden Elde Ettiği.
TOPLUMSAL YAPI VE TOPLUMSAL İLİŞKİLER
İstanbul-25 Nisan 2008 “Hayata Artı” GENÇLİK PROGRAMI.
Ünite Ürün Dosyası Sunumu
ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ VE EĞİTİMİ
Beşinci İzmir İktisat Kongresi
ANADOLU MEDENİYETLERİ
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELEDE SGP DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI - 15 Nisan 2005 İklim Değişikliği ve SGP İklim Değişikliği Odak Alanı.
MAHALLE.
BİLİŞİM TEKNOLOJİ DERSİ
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Hazırlayan: 6/A Sınıfı Kaynaklar: İnternet
LOGARİTMA MATEMATİK RÜZGARI.
ŞİİRDE AHENK.
Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI
Merkez planlama ve tasarım ilkeleri(1) 1.Hafta
SGP İklim Değişikliği Odak Alanı Çerçevesi. Uygulama Programları OP 5. Enerji Tasarrufu ve Enerji Verimliliğinin Önündeki Engellerin Kaldırılması OP6.
TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI MERSİN İLİ ELEKTRİK SORUNLARININ TESPİTİ İÇİN DÜZENLENEN ANKET SONUÇLARI.
ÜNİTE ÖZETİ Öğrenciler çevrelerinde gördükleri teknolojik araçlar hakkında bilgi edinecekler. Yeni teknolojik araçlar tanıyacaklar. Tanıdıkları araçların.
KIRSAL KALKINMA Tayfun Özkaya 2012 Yılı ZM-3.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
“PROJECT RED KAMPANYASI IŞIĞINDA KÜRESEL FON ÖRNEĞİ”
ALMANYA‘DA YAŞAMAK SOSYAL DANIŞMANLIK HİZMETLERİ.
ALMAN DEVLETİNİN YAPISI
1.1 GİRİŞ Bu kitap, çevre psikolojisi (environmental psychology) konusunda temel bilgileri kazandırmak amacıyla hazırlanmıştır. Çevre psikolojisini,
KENTSEL SİYASET-2. KENTSEL SİYASET-2 Kentsel Siyaset-4 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
Kamu Politikaları Giriş
11.1 GİRİŞ Bu ünitede sosyal sürdürülebilirliğin bireysel seviyede incelenebilmesinin bir yolu olan yaşam kalitesi (quality of life- QoL) ölçeğini.
10.1 GİRİŞ Bu ünitede yerleşim çevrelerindeki insan-çevre etkileşimini (people-environment transactions) analiz ederek, şehir çevre kalitesiyle.
20.1 GİRİŞ Bu ünite, kitabın geri kalan ünitelerinden farklıdır. Belirli araştırma bulguları, metotları ya da teorik görüşlere odaklanmayacaktır.
15.1 GİRİŞ Bu kitabın diğer üniteleri çevreci bir seçeneği tercih etmeyi açıklayan bireysel ve bağlamsal etkenler üzerinde durmaktadır. Bu ünite.
22.1 GİRİŞ Uygulamalı davranış analizine (applied behaviour analysis) göre, davranışı değiştirmek için bir davranışın sonuçlarını (consequences)
25.1 GİRİŞ Bu ünite, alanında bir lider olan Lewin’in değişim teorisini sunarak başlayacaktır. Bölüm 25.3 ve 25.4, davranış değişikliği üzerine.
23.1 GİRİŞ İkna teknolojisi (persuasive technology), çevresel problemleri çözmek için psikolojik ve teknolojik katkılar arasındaki boşluğu, çevresel.
ÖĞRENME AMAÇLARI Araştırma tasarımının ne olduğunu ve neden önemli olduğunu anlamak Araştırma tasarımındaki etik hassasiyet alanlarını kavramak.
6.1 GİRİŞ Stresli ve endişeli görünen bir arkadaşınıza ne önerirsiniz? Gidip uyumasını mı, eğlenceli bir film izlemesini mi, yoksa ormanda bir gezintiye.
9.1 GİRİŞ Bu ünitenin ilk bölümü, insanların yapılı çevrelerini nasıl gördükleri ve nasıl değerlendirdikleriyle (appraise) ilgili olup ikinci bölüm.
5.1 GİRİŞ Doğayla ilişkide olmanın sağlıklı olduğu fikri sezgisel olarak o kadar geçerlidir ki, uzunca bir süre insanlar doğanın sağlığa katkılarını.
2.1 GİRİŞ Çevresel değişimler, kirlilik ve teknoloji insanlık ve doğa için kalıcı zararların ortaya çıkmasına neden olabilir. İnsanların bu gibi.
12.1 GİRİŞ Farklı çevrelerin (environments) davranışı etkilemesinin önemli bir yolu ipuçlarıdır (cues). İpuçları, çevrede bulunan ve önemli bilgi.
19.1 GİRİŞ Alışkanlıklar (habits), belirli durumsal ipuçlarını (cues) ve belirli durumsal davranış (zinciri) modellerini ilişkilendirerek davranışı.
14.1 GİRİŞ “Çevreyi korumak sizin için ne kadar önemlidir?” Şimdi de şu soruyu düşünün: “Çevreyi korumak için ne yapıyorsunuz?”
TÜKETİCİ AKADEMİSİ TOPLANTISI 1. Ulusötesi Proje Toplantısı Macaristan 17 Şubat 2016 Kurumsal İletişim Uzmanı Güldem Ulutürk.
16.1 GİRİŞ Bu ünitede, afektif ve sembolik etkenlerin çevresel davranış üzerinde önemli rolü olduğunu göstereceğiz. Öncelikle sembolik ve afektif.
Eylem İçin Çevresel ÇağrıSürdürülebilir Yaşam Sağlama Maddiyatçılığın Ve Zenginliğin Sosyal Psikolojisi HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
 İsmini Karadeniz'den alan bölge, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanır. Büyüklük bakımından bölgelerimiz.
Yurdumuzda Nüfus.
YAŞADIĞIMIZ YERLER Tarihin akışı içinde insanlar göçebelikten yerleşik hayatta geçerken insan yaşamını kolaylaştıracak toprağı ve iklim elverişli yerleri.
MARMARA ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MERKEZİ Öğrenci Kulüpleri 1.Çalıştayı Prof.Dr. Refika BAKOĞLU Uluslararası Sürdürülebilirlik Uygulama.
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç
Birim alana düşen kişi sayısı
2016 – 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜNGÖRMEZ İLKOKULU SU KAŞİFİ PROJESİ
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
Kırsal Kalkınmada Toplum Dinamikleri Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK,
Turizm Türlerinin Oluşmasında Çevrenin Etkisi
Nüfus : Temel Konular 2025 Yılı Nüfus Tahmini : 8.3 Milyar
Sağlık Bilimleri Fakültesi
DEMOGRAFI.
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
PSİKOLOJİ VE EĞİTİM PSİKOLOJİSİNİN TANIMI VE İŞLEVLERİ
Değerlendirme Çalışması Raporlama
Sunum transkripti:

27.1 GİRİŞ Bu ünitenin amacı, gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirilmiş başarılı teorik, kavramsal ve metodik çevre psikolojisi uygulamalarını göstermektir. Bu ünitede üç konuyu tartışacağız: davranış tahmini ve davranış değiştirme, çevresel duyarlılık (environmental concern) ve yaşam çevreleri.

27.2 DAVRANIŞ VE TAHMİNİ DAVRANIŞ DEĞİŞTİRME Gelişmekte olan ülkelerdeki çevresel davranış ve tahmini davranış değiştirme literatüründe önemli dört başlık vardır:

Atık kontrolü davranışı Şekil 27.1 Kampala, Uganda’da yerleşim koşulları

Su kullanımı Enerji tüketimi Ulaşım

27.3 ÇEVRESEL DUYARLILIK VE HALK SAĞLIĞI PROBLEMLERİ Çevresel duyarlılık Sağlık, yoksulluk ve çevre

27.4 YAŞAM ÇEVRELERİ Gelişmekte olan ülkelerdeki insanların yaşam koşulları genellikle tahrip edicidir. Gelişmekte olan ülkelerin pek çoğu gecekondu mahalleleri, yüksek yoğunluklu alanlar ya da yasa dışı yerleşim sorunlarıyla savaşmaktadır. Bu yerler genellikle nüfus yoğunluğu fazla, düşük standartlı konutlarla çevrili, teminatsız, şehirlerin bozulmasıyla meydana gelmiş, yoksulluk ve işsizlikle karakterize alanlardır.

Bu bölümde ele alacağımız üç yaşam alanını inceleyelim. Kenar mahalleler ve halk konutları Gelişmekte olan ülkelerdeki kamusal alanlar Kırsal topluluklar

1-) Çevre psikolojisi gelişmekte olan ülkelerdeki çevresel problemlerin çözümüne nasıl katkıda bulunabilir? Çevre psikolojisinin gelişmekte olan ülkelere bu meselelerle ilgili sunduğu üç temel aracı tanımlayınız. 2-) Gelişmekte olan ülkelerin insanlarının çevresel duyarlılığı, gelişmiş ülkelerin insanlarından daha az mı yoksa daha çok mudur? Bu ünitede anlatılan araştırmalardan örnekler vererek açıklayınız. 3-) Gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir davranışı özendirmek için müdahale ederken o ülkelerdeki hangi özel koşulları hesaba katmak zorundasınız? DEĞERLENDİRME SORULARI

Özet Bölüm özetlerini kitabımızda bölüm sonlarında bulabilirsiniz.