Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

5.1 GİRİŞ Doğayla ilişkide olmanın sağlıklı olduğu fikri sezgisel olarak o kadar geçerlidir ki, uzunca bir süre insanlar doğanın sağlığa katkılarını.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "5.1 GİRİŞ Doğayla ilişkide olmanın sağlıklı olduğu fikri sezgisel olarak o kadar geçerlidir ki, uzunca bir süre insanlar doğanın sağlığa katkılarını."— Sunum transkripti:

1

2

3

4

5 5.1 GİRİŞ Doğayla ilişkide olmanın sağlıklı olduğu fikri sezgisel olarak o kadar geçerlidir ki, uzunca bir süre insanlar doğanın sağlığa katkılarını göstermek ya da ölçmek ihtiyacı hissetmemişlerdir.

6

7 5.2 SAĞLIK NEDİR VE NASIL ÖLÇÜLÜR? Batı toplumlarında sağlık geleneksel olarak ‘hastalıksız olma durumu’ olarak tanımlanmıştır. Bireyin ya da bir grubun sağlıklı olduğunu anlamak için bazı sağlık göstergelerinin (health indicators) ölçülmesi gerekir.

8 5.3 DOĞA NEDİR VE NASIL ÖLÇÜLÜR? Çevre psikolojisi içerisinde doğa, genel olarak doğal ortamlara ve bu ortamların ağaçlar, hayvanlar, bulutlar gibi doğal çevre ve özelliklerine geniş kategoride verilen addır.

9 5.4 DOĞA VE SAĞLIK İLİŞKİSİ

10 5.5 YEŞİL ALAN VE TOPLUMSAL SAĞLIK Yapılan epidemiyolojik çalışmalarda (epidemiological studies) doğa ve sağlık arasındaki bağlantı, oturduğu yerin yakınlarında daha çok zaman geçiren emekliler, ev kadınları, yaşlılar ya da düşük gelir gruplarında daha kuvvetli bulunmuştur.

11 5.6 DOĞA VE SAĞLIĞI İLİŞKİLENDİREN MEKANİZMALAR

12 DEĞERLENDİRME SORULARI 1. Doğa ve sağlık arasındaki ilişkiyi ampirik olarak doğrulamak neden önemlidir? 2. Biyomedikal/patojenik ve biyopsikososyal/salutojenik sağlık yaklaşımları arasındaki temel fark nedir? 3. Sağlık eşitsizlikleri nelerdir ve yeşil alan bu eşitsizlikleri nasıl azaltabilir? 4. Sağlık ve doğa arasındaki olumlu ilişki nasıl açıklanabilir? Doğanın sağlık faydalarını açıklamakta kullanılan mekanizmaları belirtiniz? 5. Doğa ve fiziksel aktivite arasındaki ilişki hakkında ne bilinmektedir?

13 Özet Bölüm özetlerini kitabımızda bölüm sonlarında bulabilirsiniz.

14


"5.1 GİRİŞ Doğayla ilişkide olmanın sağlıklı olduğu fikri sezgisel olarak o kadar geçerlidir ki, uzunca bir süre insanlar doğanın sağlığa katkılarını." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları