Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

9.1 GİRİŞ Bu ünitenin ilk bölümü, insanların yapılı çevrelerini nasıl gördükleri ve nasıl değerlendirdikleriyle (appraise) ilgili olup ikinci bölüm.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "9.1 GİRİŞ Bu ünitenin ilk bölümü, insanların yapılı çevrelerini nasıl gördükleri ve nasıl değerlendirdikleriyle (appraise) ilgili olup ikinci bölüm."— Sunum transkripti:

1

2

3

4

5 9.1 GİRİŞ Bu ünitenin ilk bölümü, insanların yapılı çevrelerini nasıl gördükleri ve nasıl değerlendirdikleriyle (appraise) ilgili olup ikinci bölüm ise insanların refahını artırmak için yapılı çevrenin tasarımı hakkında çevre psikolojisi yaklaşımlarını ve yorumlarını içermektedir.

6 9.2 MİMARİNİN ESTETİK AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Bir bina ne zaman güzeldir? Bu soruya verilecek en iyi cevap güzelliğin bir kısmının binanın kendisinde diğer kısmının da gören gözlerde olduğudur.

7 Bu bölümde öncelikle yapılı ortamlarla ilgili o ortamın fiziksel kalitesinden etkilenen değerlendirme benzerliklerine sonrasında ise gözlemcilerin değerlendirme farklılıklarıyla eşleştirilen bireysel farklılıklarına değineceğiz.

8 Yapılı mekanın değerlendirilmesindeki benzerlikler Gözlemci farklılıkları Mimaride anlam

9 9.3 BİNALARDA SAĞLIĞI VE SAĞLIKLI DAVRANIŞI ARTTIRAN ÜÇ TASARIM YAKLAŞIMI İnsan sağlığını ve sağlıklı davranışı destekleyen binaları tasarlayabilmek için uzun yıllardır çaba harcanmaktadır.

10 Bu konuda ortaya çıkan üç modern yaklaşım: Sosyal tasarım Biyofilik tasarım Kanıta dayalı tasarım

11 DEĞERLENDİRME SORULARI 1-) Yapılı ortamların estetik değerlendirmelerini etkiledikleri devamlı olarak kanıtlanan iki fiziksel özellik ile iki gözlemci özelliğini açıklayınız? 2-) Mimarlar ve sıradan insanlar arasında yapılı ortamların değerlendirmeleriyle ilgili en az üç farklılığı açıklayınız? 3-) Mimarlar ve sıradan insanların yapılı ortamların değerlendirmesindeki farklılıkları nasıl açıklanabilir? 4-) Sosyal tasarımın altı amacını açıklayınız? 5-) Sosyal tasarım yanında, binalardaki insanların iyilik hâlini ve sağlığını destekleyen davranışları arttıran diğer tasarım yaklaşımları nelerdir?

12 Özet Bölüm özetlerini kitabımızda bölüm sonlarında bulabilirsiniz.

13


"9.1 GİRİŞ Bu ünitenin ilk bölümü, insanların yapılı çevrelerini nasıl gördükleri ve nasıl değerlendirdikleriyle (appraise) ilgili olup ikinci bölüm." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları