4.1 GİRİŞ Manzaralar (landscapes) insanlar için önemlidir. Doğal çevre ile insan aktiviteleri arasındaki etkileşimin dinamik dışavurumu olarak günlük.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
STRATEJİK YÖNETİM STRATEJİK PLANLAMA
Advertisements

ÜNİTE PLANI ÖZETİ Öğrencilerin, Denizli ve çevresindeki tarihi yerleri, coğrafi özelliklerini ve bugünkü durumlarını öğrenerek; tarihi ve doğal çevrelere.
Öğretim Tasarımı (Instructional Design)
MODÜL 10 Müşteri Hizmetleri.
Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları.
Kalite İlkelerinin Geliştirilmesi ve Uygulanmasında ve Uygulamaların Niteliğinin Garanti Edilmesinde «Adım Adım Derneği’nin» (ISSA) Deneyimi Mihaela Ionescu,
HER AN HER YERDE PROGRAMLAMA (Ubiquitous Computing)
Öğrenen Kişi ve Bağlam Analizi
İŞLEVSEL VE MEKANSAL ANALİZLER
Yaşam Boyu Öğrenme Prof. Dr. Ali ŞEN.
Eğitim Öğretimde Planlama
Takımlar Neden Bu Kadar Popüler Oldu? Onlarca yıl önce W. L. Gore, Volvo ve General Foods gibi firmalar, üretim aşamalarına takımları da dâhil.
JEROME BRUNER ‘İN ÖĞRENME KURAMI
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
(EDS462) OKUL DENEYİMİ – II
Sosyal Ağların Eğitim Amaçlı Kullanımı
Öğretimde Teknoloji Kullanımı Bilgisayar ve İnternet
BİLİMSELLİK GÜNCELLİK FAYDALILIK Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Dersi Danışman: Prof.Dr.Mustafa ERGÜN Hazırlayan: Özlem K.GENELİOĞLU.
GÖRSEL-İŞİTSEL ARAÇLARIN ÖNEMİ VE KULLANIMI
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Projenin Adı : Verimli ve Doğru Çalışma Bölüm Adı : Sunanın Adı : 1.
«MESLEKİ EĞİTİMDE KALİTE GÜVENCESİ»
Performans ölçme ve değerlendirme güz
Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması. Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması Küçük işletmelerde muhasebe ve nakit akışı Tanımlama.
Vygotsky ve Sosyo-kültürel teori
WİNDOWS-7 KİŞİLEŞTİR MENÜSÜ
Eğitimde Yeni Yaklaşımlar Eğitimi
Öğrenme Düzeyi Araştırması 3:
1 B İ LG İ ve TÜRLER İ B İ LG İ KURAMI _ fsml / s.gky Ekim 2007.
Eğitimde Yeni Yaklaşımlar Eğitici Eğitimi
Doç. Dr. Latif Gürkan KAYA
1 U.A SİYASİ KURULUŞLAR HAFTA I GİRİŞ. 2 U.A Sistemin Unsurları A) Devletler B) Devlet Niteliği Kazanmamış İnsan Toplulukları C) U.A Örgütler D) Gerçek.
1.1 GİRİŞ Bu kitap, çevre psikolojisi (environmental psychology) konusunda temel bilgileri kazandırmak amacıyla hazırlanmıştır. Çevre psikolojisini,
ÖĞRENME AMAÇLARI Çeşitli veri toplama yöntemlerinin avantaj ve dezavantajlarını anlamak. Kişisel görüşme, telefonla anket ve çevrim içi anketleri.
11.1 GİRİŞ Bu ünitede sosyal sürdürülebilirliğin bireysel seviyede incelenebilmesinin bir yolu olan yaşam kalitesi (quality of life- QoL) ölçeğini.
10.1 GİRİŞ Bu ünitede yerleşim çevrelerindeki insan-çevre etkileşimini (people-environment transactions) analiz ederek, şehir çevre kalitesiyle.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.
20.1 GİRİŞ Bu ünite, kitabın geri kalan ünitelerinden farklıdır. Belirli araştırma bulguları, metotları ya da teorik görüşlere odaklanmayacaktır.
15.1 GİRİŞ Bu kitabın diğer üniteleri çevreci bir seçeneği tercih etmeyi açıklayan bireysel ve bağlamsal etkenler üzerinde durmaktadır. Bu ünite.
ÇOCUK GELİŞİMİNE FARKLI BAKIŞ AÇILARI
6.1 GİRİŞ Stresli ve endişeli görünen bir arkadaşınıza ne önerirsiniz? Gidip uyumasını mı, eğlenceli bir film izlemesini mi, yoksa ormanda bir gezintiye.
26.1 GİRİŞ Bu ünite, sosyal çevresel sistemler için geçerli olan sosyal karmaşıklık (social complexity) ilkelerini aydınlatacak ve bu tür sistemleri.
KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 15 Fen Bilimlerinde Bilişsel Yaklaşımlar.
ÖĞRETMEN EĞİTİMİNDE GELİŞMELER VE UYGULAMALAR
9.1 GİRİŞ Bu ünitenin ilk bölümü, insanların yapılı çevrelerini nasıl gördükleri ve nasıl değerlendirdikleriyle (appraise) ilgili olup ikinci bölüm.
ÖĞRENME AMAÇLARI Toplam hata ve örnekleme dışı hatanın bununla nasıl ilişkili olduğunu öğrenme Veri toplama hatalarının kaynaklarını ve bunların.
5.1 GİRİŞ Doğayla ilişkide olmanın sağlıklı olduğu fikri sezgisel olarak o kadar geçerlidir ki, uzunca bir süre insanlar doğanın sağlığa katkılarını.
27.1 GİRİŞ Bu ünitenin amacı, gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirilmiş başarılı teorik, kavramsal ve metodik çevre psikolojisi uygulamalarını.
12.1 GİRİŞ Farklı çevrelerin (environments) davranışı etkilemesinin önemli bir yolu ipuçlarıdır (cues). İpuçları, çevrede bulunan ve önemli bilgi.
“Günde defa karar anıyla karşı karşıya kalıyoruz.” Jan Carlzon, İskandinav Hava yolları Başkanı.
16.1 GİRİŞ Bu ünitede, afektif ve sembolik etkenlerin çevresel davranış üzerinde önemli rolü olduğunu göstereceğiz. Öncelikle sembolik ve afektif.
ÖĞRENME AMAÇLARI Olasılıklı örneklem ile örnek büyüklüğüne karar vermenin altında yatan sekiz aksiyomun anlaşılması Güven aralığı yaklaşımını kullanarak.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
İKS UYGULAMA, İZLEME DEĞERLENDİRME İKS SONUÇLARIN PAYLAŞILMASI.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİME TEMEL OLAN YAKLAŞIMLAR - REGGİO EMİLİA
DİN EĞİTİMİ BİLİMİNİN ARAŞTIRMA METODLARI ve DİLİ
MONTESSORİ EĞİTİMİ I Montessori Eğitiminin Tarihçesi Felsefesi, İlkeleri ve Materyalleri Doç. Dr. Müdriye YILDIZ BIÇAKÇI.
İŞLEVSELCİLİK ÇOK ANLAMCILIK.
Dr. Aysel BADIR ERİŞKİN SAĞLIĞI II
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
Öğretim Programı (1-4) Kazanımları Sunusu
TEMİZ ENERJİ KAYNAKLARI. Enerji, sanayileşmenin alt yapısı ve günlük yaşamın vazgeçilmez bir unsurudur. Dünya devletleri ve uluslararası kuruluşlar, enerji.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİME TEMEL OLAN YAKLAŞIMLAR - REGGİO EMİLİA
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Öğretim Teknolojileri: Tanımı ve Tarihsel Gelişimine Yeniden Bakmak
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
ÖĞRETİMİN PLANLANMASI
V. Ünite Sanat Felsefesi ESTETİK.
Sunum transkripti:

4.1 GİRİŞ Manzaralar (landscapes) insanlar için önemlidir. Doğal çevre ile insan aktiviteleri arasındaki etkileşimin dinamik dışavurumu olarak günlük hayatın arka planını oluştururlar.

4.2 GÖRSEL KALİTE DEĞERLENDİRMESİ Görsel kalite değerlendirilmesinde kullanılan 2 yöntem vardır. Bunlar; 1-) Görsel kalitenin manzaranın özünde olduğunu gözeten nesnelci yaklaşımla (objectivist approach) 2-)Görsel kalitenin gözlem yapanın kurgusu olduğunu ileri süren öznelci yaklaşımdır. (subjectivist approach)

4.3 MANZARA TERCİHİNİ DOĞUŞTAN YA DA ÖĞRENMEYE BAĞLI OLARAK AÇIKLAYAN TEORİLER Manzara tercihini ele alan 2 ana teori vardır. Bunlar; Evrimsel teoriler Kültürel teoriler (cultural theories)

4.4 DOĞAL GÜZELLİĞİN ÖLÇÜLMESİ VE HARİTALANMASI Doğal güzellik değerleme metodu (Scenic Beauty Evaluation ‘SBE’) Birleşmiş Milletler Ormancılık Departmanı tarafından geliştirilmiş psikofiziksel bir metottur (Daniel & Boster, 1976). SBE metodu pek çok doğal manzara (görselleri) için güzellik yargılarını ölçer.

4.5 METODOLOJİK GELİŞMELER Son gelişmeler, manzara tercihi araştırmaları ve senaryo değerlendirmelerinde bilgisayarlı görselleştirmeler ile sanal çevrelerin kullanımını içerir. Sanal gerçeklik (virtual reality) kullanımı, üst düzey çevre kontrolünü mümkün kılmanın yanı sıra, hareket ve ses vasıtasıyla olay içinde hissetme ve gerçeklik deneyimi de sağlar.

DEĞERLENDİRME SORULARI 1. Öznelci ve nesnelci görsel manzara kalitesi değerlendirme yaklaşımları arasındaki temel farklılık nedir? 2. Daniel ve Vining (1983) tarafından sıralanan beş farklı görsel kalite modelini listeleyiniz. 3. Kaplan ve Kaplan’ın (1989) tercih matrisi, insanların manzara tercihine rehberlik eden iki farklı temel bilgi ihtiyacı ile bu ihtiyaçları karşılamaya yönelik dört farklı özellik içerir. Bu ihtiyaç ve özellikleri tanımlayınız. 4. VisuLands sistemine göre görsel manzaraların dokuz anahtar unsuru hangileridir?

Özet Bölüm özetlerini kitabımızda bölüm sonlarında bulabilirsiniz.