Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

V. Ünite Sanat Felsefesi ESTETİK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "V. Ünite Sanat Felsefesi ESTETİK."— Sunum transkripti:

1 V. Ünite Sanat Felsefesi ESTETİK

2 Güzellik alanları ESTETİK (Güzellik Felsefesi) Sanat Felsefesi

3 "Estetik" kavramını ilk kez kullanan
TOLSTOY: "İnsanın bir zamanlar yaşamış olduğu duyguyu kendinde canlandırdıktan sonra, aynı duyguyu başkalarının da hissedebilmeleri için - hareket, - ses, - çizgi, - renk veya - kelimelerle belirlenen biçimlerde ifade etme ihtiyacı sanatı doğurmuştur." "Estetik" kavramını ilk kez kullanan 18. yy.'da Alman filozof Baumgarten’dır.

4 Tanımlar Sanat eseri Sanatsever Sanatçı
Çeşitli hislerin kaynaşmasıyla oluşan duygu, düşünce, hareket, renk, çizgi, ses, söz veya ritim unsurları taşıyan eser. Sanatsever Sanat eseriyle karşılaştığında günlük düşüncelerinden ve duygularından sıyrılarak eser karşısında haz duyan kişi. Sanatçı Eser yapan ve yaptığı bu eserle diğer insanlarda estetik duygusu ve haz uyandırabilen kişi.

5 Farklılıklar Felsefe Sanat Zanaat Düşünce Duygu Fayda

6 Sanatı açıklayan felsefi görüşler
Taklit olarak sanat Platon (MÖ ) Yaratma olarak sanat Benedetto Croce ( ) Oyun olarak sanat Friedrich Schiller ( )

7 Güzellik kavramı ve ilişkiler
Hakikat İyi Hoş Faydalı Yüce

8 Sanat Eserinin Nitelikleri
İnsan ürünüdür Özneldir Özgündür Biriciktir Ölçülüdür(oran ve simetri) Kalıcıdır Estetiktir Yarar amacı taşımaz

9 Sanat-Sanatçı ve Toplumsal Etki
Sanatçı toplum ve sanat arasındaki bağı kuran kişidir. Sanatçı, içinde bulunduğu toplumun ve dönemin siyasetinden, kültüründen, coğrafyasından, dini yapısından etkilenerek, başka insanlarca görülmeyen nitelikleri ayrıntılı bir duyumsallıkla ve duygusal zekasıyla alımlar ve onları eserlerinde yansıtır. Ortaya çıkan sanat eseri de çağının mimari özelliklerinin, düşünüş biçim ve tarzlarının, teknolojik ve sosyokültürel gelişmelerinin izlerini yansıtır.

10 Ortak Estetik Yargılar
Benedetto Croce ( ) Sanatçı bir takım izlenimler alır, bunları kendi ruhunda bir senteze tabi tutar ve belli bir ifadeye ulaşır. Immanuel Kant ( ) Estetik, beğeni duygusuna dayanır. Beğeni duygusu da karşılık gözetmeyen çıkarsız ve özgün bir hazdır.

11 Sunuda bulunan metinler ve görseller için, internetteki çeşitli kaynaklardan ve 11. sınıf Felsefe ders kitabından yararlanılmıştır.


"V. Ünite Sanat Felsefesi ESTETİK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları