Öğrenci İş Yüküne Dayalı AKTS Kredisi Hesaplama. Giriş Üniversitemiz senatosunun 3 Mayıs 2013 tarihinde aldığı karar gereği 2013-2014 eğitim öğretim yılından.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dr. Şeyda Serdar-Asan İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü
Advertisements

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI
Madde 44 – (Değişik: 13/2/ /171 md.) Diploma alma, ders kredilerinin hesaplanması, öğrencilik haklarından yararlanma ve sınavlar: (1) a. Yükseköğretim.
T.C. Yükseköğretim Kurulu
Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS)
Bilgi Paketi Çalışmaları
Üniversitelerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi
BOLOGNA SÜRECİ BİRİNCİ PAYLAŞIM TOPLANTISI
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ’NDE
Avrupa Kredi Toplama ve Transfer Sistemi (AKTS)
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
Bitirme Çalışması Çevre Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yüksel ARDALI
Bologna Süreci Nedir? Avrupa'da ortak, karşılaştırılabilir, rekabetçi ve şeffaf bir yükseköğretim yaratmak fikrinden gelişmiştir. Bologna Süreci'nin belirlediği.
PROGRAM ÇIKTILARI ve DERS ÖĞRENME ÇIKTILARI HAZIRLAMA
Bologna Süreci Nedir? Bologna Sürecinin oluşturmayı hedeflediği Avrupa Yükseköğretim Alanı içerisinde yer alan ülke vatandaşları, yükseköğrenim görmek.
Prof.Dr. İlgi K.KAPDAN 26 Eylül 2011 DEÜ Mühendislik Fakültesi
BOLOGNA SÜRECİ BİLGİLENDİRMESİ ( ) MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ.
Bozok Üniversitesi Kütüphane Binası
Mustafa Kemal Üniversitesi
European Credit Transfer System (ECTS)
Ardahan ÜNİVERSİTESİ Yaz Okulu YÖNETMELİĞİ
Dr. Armağan Erdoğan KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ 11 OCAK 2011 Yükseköğretimin Uluslararası Boyutu.
Nevşehir Üniversitesi Bologna Süreci DERS PLANLARINDASIKLIKLA YAPILAN HATALAR Funda NALBANTOĞLU YILMAZ Eğitim Öğretim Planlamacısı Nevşehir,
Dış İlişkiler ve AB Koordinasyon Birimi Kırıkkale Üniversitesi.
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ BOLOGNA SÜRECİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 14 KASIM 2012.
AKTS (ECTS): Avrupa Kredi Transfer Sistemi
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ ECTS /DS ÇALIŞMALARI 2006 – 2007 ÖĞRETİM YILI.
BOLOGNA SÜRECİNDE ÖĞRENME ÇIKTILARINA DAYALI EĞİTİM
AVRUPA KREDİ TRANSFER VE BİRİKTİRME SİSTEMİ HÜ Bologna Süreci Çalışmaları, 2012 Sibel Aksu Yıldırım Arzu Akkoyunlu Wigley
2009 Eğitim Yılı Çalıştayı Dönem 4 ve 5 Raporu. Başlıklar  Stajlar  Teorik dersler  Pratik eğitimi  Sınavlar  Yardımcı eğitim alanları  Öğretim.
AKTS/DE ve TANINMA ÇALIŞTAYI -HEDEFLENEN ÖĞRENME ÇIKTILARI- Naci CANGÜL Çalıştaylara katılanlar; Program çıktıları, ders amaç ve hedefleri, öğrenme çıktıları,
AVRUPA KREDİ TRANSFER VE BİRİKTİRME SİSTEMİ HÜ Bologna Süreci Çalışmaları, 2012 Sibel Aksu Yıldırım Arzu Akkoyunlu Wigley
PAYDAŞ GÖRÜŞLERİ Yrd.Doç.Dr.Maviş Emel KULAK KAYIKCI
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ECTS /DS ÇALIŞMALARI 2006 – 2007 ÖĞRETİM YILI Prof. Dr. Buket Akkoyunlu Doç. Dr. Sibel Aksu Yıldırım H.Ü. AB OFİSİ – ECTS Koordinatörü.
Uzmanlık Eğitiminin Akreditasyonu süreci neden gerekli ?
DEÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜDEK BAŞVURUSU Bilgilendirme Sunuşu 2004.
Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü
H.Ü. EDEBİYAT FAKÜLTESİ BOLOGNA TOPLANTISI 21 NİSAN 2015.
Eğitim Sürecinin Yeniden Yapılandırılması Prof Dr Feyza Darendeliler 2010, İÜ.
BOLOGNA SÜRECİ 01 Temmuz 2011 – Giresun. BOLOGNA SÜRECİ - TARİHÇE  25 Mayıs 1998: Sarbonne Ortak Deklerasyonu  19 Haziran 1999: Bologna Deklarasyonu.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Metaveri ve Standartlar Daire Başkanlığı Sınıflamalar Grubu ISCED 2011 (Uluslararası Standart E ğ itim Sınıflaması)
SINIF GEÇME VE SINAV YÖNETMELİĞİ. PUAN Ortaöğretimde Sınav, ödev, projeler ve uygulamalar, 100 tam puan üzerinden değerlendirilmektedir. Ortaöğretimde.
Yrd. Doç. Dr. M. Dilek AVŞAROĞLU ERKAN
Destek Eğitim Odaları.
Yeniden Yapılanma Sürecinde Üniversitelerimiz: Sakarya Üniversitesi Prof. Dr. Muzaffer ELMAS İstanbul – Yeniden Yapılanma Sürecinde Üniversitelerimiz:
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
Görev ve Sorumluluklar PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1-Üniversitelere Akademik Kadro Tahsis Edilmesi YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI.
AKTS KOORDİNATÖRLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 13 Mayıs 2014.
MEK Dinamik Dersin İçeriği
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ
Öğrenim Hareketliliği -Giden Öğrenciler -Gelen Öğrenciler
BİR PROGRAMDA AKTS NİN OLMAZSA OLMAZLARI
BOLOGNA SORUMLULARININ KONTROL ETMESİ VE TAMAMLAMASI GEREKEN HUSUSLAR
AKTS Hesaplaması.
Pedagojİk formasyon sertİfİka programI ÖğreTİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Hafta I Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ
EGE ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI
MEZUNİYET TEZİ AKIŞ ŞEMASI
REHBERLİK YÖNETMELİK 2014.
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI
ÖĞRENME ÇIKTILARI HAZIRLAMA VE ÖĞRENCi İŞ YÜKÜ HESABI
ARDAHAN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
Tıp Eğitimi İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki 7 yıllık gözlem
DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ KADROLARINA ATAMALARDA %20 KOTASI
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Prof. Dr. Peyami BATTAL Rektör
ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI Fakülte, Yüksekokul, Enstitü, MYO Açılması Uygulama ve Araştırma Merkezi Açılması Bölüm, Anabilim Dalı, Bilim Dalı.
ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE
Sunum transkripti:

Öğrenci İş Yüküne Dayalı AKTS Kredisi Hesaplama

Giriş Üniversitemiz senatosunun 3 Mayıs 2013 tarihinde aldığı karar gereği eğitim öğretim yılından başlamak üzere tüm öğretim programları öğrenci iş yüküne dayalı AKTS kredilerini kullanmaya başlayacaktır. AKTS kredileri yılında birinci sınıfa başlayan tüm öğrenciler için kullanılmaya başlayacak, ikinci ve daha üst sınıfta olan mevcut öğrenciler kredi değişiminden etkilenmeden mezun edileceklerdir.

Gerekçe 25 Şubat 2011 tarihli “ torba yasa” nın 171, 172 ve 173 maddeleri 07/07/2011 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısı' nda alınan karar 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 44'üncü maddesinde yapılan değişiklikte yer alan ders kredilerinin hesaplanmasında, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinde her bir düzey için belirlenen ve program bazında öngörülen bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılmasına dayalı öğrenci iş yükü esas alınır. Öğrenci iş yükü, ders saatlerinin yanı sıra laboratuar, atölye, klinik çalışması, ödev, uygulama, proje, seminer, sunum, sınava hazırlık, sınav, staj, iş yeri eğitimi, gibi eğitim-öğretim etkinliklerinde harcanan bütün zamanı ifade eder. 1 kredi, saat arası öğrenci iş yüküne karşılık gelecek şekilde yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından tespit edilir.

Programlar Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi 5. Düzey (Ön Lisans) için 120 Kredi; 6. Düzey (Lisans) için 240 Kredi; 7. Düzey (Yüksek Lisans) için asgari 90 Kredi 8. Düzey (Doktora) için asgari 180 Kredi esas alınır. Tıp Doktorluğu Programı 360 Kredi; Diş Hekimliği, Eczacılık ve Veteriner Hekimlik ile Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Programları 300 Kredi

Öğrenci İş Yükünün Hesaplanması İş yükü, öğrencinin hedeflenen öğrenme kazanımlarına ulaşabilmek için ders saati içinde ve ders saati dışında yaptığı tüm çalışmaları kapsamaktadır. Öğrenci iş yükü planlanan bütün öğretim ve değerlendirme etkinliklerini içerir. Dersle ilgili olarak Fiili olarak işlenen teorik ve pratik ders saatleri sunum hazırlıkları ve seminerler alan çalışmaları bireysel çalışmalar sınav ve hazırlıkları (kısa sınavlar, vize ve final sınavları) ödev ve projeler

AKTS hesaplama AKTS hesaplanmasında 30 AKTS1 dönem 60 AKTS 1 yıllık iş yükü

AKTS hesaplama Bir dersin iş yükünün belirlenmesinde öğrencinin ders içi ve dışındaki aktivitelere harcadığı süre rol oynar. Bu kapsamda derste hedeflenen öğrenme kazanımları, seçilen öğrenme - öğretme yöntemleri ve ölçme/değerlendirme teknikleri iş yükünü doğrudan etkiler. Herhangi bir dersin kredi miktarının belirlenmesinde bu ölçütlerin tamamından yararlanılacağından, haftalık ders saati görece az olan bir ders evde ya da kütüphanede çok çalışıp araştırma yapmayı gerektiriyorsa, kredi değeri haftalık ders saati daha çok olan bir dersten daha yüksek olabilir. Yani dersin kredisi öğrenci iş yüküyle orantılı olarak belirlenir.

AKTS hesaplama AKTS kredisi tam sayı olarak verilmelidir. AKTS hesaplama aşamasında, ondalıklı çıkan AKTS kredisi tamsayıya çevrilmelidir. Zorunlu ve seçmeli derslere, proje, tez, bitirme ödevi, tasarım uygulamaları, staj, alan çalışması gibi çalışmaların tümüne AKTS kredisi verilmelidir. Her öğretim elemanı kendi dersini eğitim faaliyetlerinin öğrenciye ne kadar iş yükü getirdiğini en iyi kendisi bilebilir. Bölüm/Anabilim Dalı kurullarında derslerin öğrenci iş yüküne dayalı AKTS kredileri tartışılarak, gözden geçirilmelidir. AKTS kredileri öğrenci anketleri ile kontrol edilmelidir.

AKTS - İş yükü belirleme tablosu ETKİNLİKLERSayısı Süresi (Saat)Toplam İş Yükü Haftalık ders saati (teorik) Haftalık ders saati (uygulama) Sınıf dışı ders çalışma süresi (Ön Çalışma, Pekiştirme) Kütüphane çalışması- internet araştırması Ödev Proje (Hazırlık ve varsa sunum süresi dahil) Rapor (Hazırlık ve varsa sunum süresi dahil) Sunum (Hazırlık süresi dahil) Kısa sınav Kısa sınav hazırlık Arasınav Arasınav Hazırlık Final Final Hazırlık Toplam İş Yükü AKTS Kredisi (İş Yükü /25-30)

AKTS HESAPLAMA SÜRECİ: Bölüm Öğretim Üyesi AKTS Güncelleme

Bölüm Program çıktıları ve hedeflere yönelik olarak dersler tüm eğitim etkinlikleri göz önünde bulundurularak tanımlanır. Tüm dersler göz önünde bulundurularak her dönem 30 olacak şekilde derslerin AKTS değerini belirler. Bölüm/Anabilim dalı kurullarında her dönem için hazırlanılan derslerin öğrenci iş yüküne dayalı AKTS kredileri tartışılarak, gözden geçirilir.

Öğretim Üyesi Belirlenen öğrenme çıktılarına ulaşmak için öğrenme- öğretme etkinlikleri belirlenir teorik anlatım ödev, rapor proje vb Öğrenme çıktılarına ulaşıldığına dair ölçme ve değerlendirme teknikleri belirlenir Sınav, sunum vb. Beyan edilen faaliyetler için gerçekçi yaklaşımla tahmini iş yükü hesaplanır.

AKTS Güncelleme Dönem içinde veya sonlarında yapılan AKTS anketleri ile AKTS değeri kontrol edilir. Öğretim üyesinin görüşleri ve değerlendirmeleri dikkate alınır. İş yükü dayanakları kayıt altına alınır 1 yıllık eğitim dönemi sonunda AKTS değerleri revize edilir.

AKTS ve İş Yükü Hesaplama - Özet AKTS kredisi ancak belirli bir zaman içinde ölçülen öğrenci iş yüküne göre hesaplanır. AKTS dersin düzeyini ve zorluk derecesini belirtmez ve kredi miktarı ile düzey ve zorluk derecesi arasında bir ilişki yoktur AKTS krediler statü veya prestije bağlı değildir; Öğretim üyesinin prestiji veya dersin statüsü kredileri belirlemekte kullanılamaz. Ortak servis derslerine aynı AKTS verilmelidir. İş yükü sadece teorik ders saatine dayandırılamaz. Stajlara, bitirme çalışmalarına ve tüm kredisiz derslere AKTS verilmesi şarttır.

AKTS Hesaplama Örneği: Dersin Adı: Mühendislik Çalışmalarında İstatistiksel Yöntemler Türü: teorik anlatım Öğrenme Etkinlikleri: derslere katılım, ödev yapma Değerlendirme türleri: ödev, kısa sınav, yazılı sınav,

AKTS Hesaplama Örneği ETKİNLİKLERSayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü Haftalık ders saati (teorik)14342 Haftalık ders saati (uygulama)--- Sınıf dışı ders çalışma süresi (Ön Çalışma, Pekiştirme)101 Kütüphane çalışması- internet araştırması-- - Ödev5315 Proje (Hazırlık ve varsa sunum süresi dahil)--- Rapor, tez, bitirme ödevi (Hazırlık ve sunum süresi dahil)--- Sunum (Hazırlık süresi dahil)--- Kısa sınav (Quiz)5-- Kısa sınav hazırlık51,57,5 Arasınav122 Arasınav Hazırlık155 Final122 Final Hazırlık188 Toplam İş Yükü 94 İş Yükü /2591,5/25=3,66 AKTS Kredisi4