Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ARDAHAN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ARDAHAN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ"— Sunum transkripti:

1 ARDAHAN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
6764 sayılı kanun ile; MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ ZORUNLU EĞİTİM KAPSAMINA ALINARAK ORTAÖĞRETİM KURUMU OLMUŞTUR.

2 MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ (Çıraklık Eğitimi)
6764 Sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile; Mesleki Eğitim Merkezleri ile ilgili görevler Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünden Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne verilmiştir.

3 Çıraklık Eğitimi Okulda verilen teorik eğitim ile işletmelerde yapılan pratik eğitimin bir bütünlük içerisinde uygulandığı, bireyleri bir mesleğe hazırlayan, mesleklerinde gelişmelerine olanak sağlayan ve belgeye götüren eğitimdir. Çıraklar haftada; 1 gün okulda teorik eğitim, 5 gün işletmelerde pratik eğitim alırlar.

4 6764 sayılı kanundan önce ÇIRAKLIK EĞİTİMİ SİSTEMİ
USTA ÖĞRETİCİ MESLEKİ E Ğ İ T İ M MERKEZLERİ 40 saatlik iş pedagojisi kursu + sınav USTA Ustalık Sınavı 2 yıl çalışma + (240 saat kurs) 5 yıl çalışma KALFA Kalfalık Sınavı ÇIRAK Eğitim süresi 2 veya 3 yıl ADAY ÇIRAK İLKÖĞRETİM MEZUNU

5 6764 sayılı kanundan sonra ÇIRAKLIK EĞİTİMİ SİSTEMİ
USTA ÖĞRETİCİ MESLEKİ E Ğ İ T İ M MERKEZLERİ 40 saatlik iş pedagojisi kursu + sınav USTA Ustalık Sınavı KALFA Eğitim süresi 1 yıl Kalfalık Sınavı ÇIRAK Eğitim süresi 3 yıl ADAY ÇIRAK ORTAOKUL-İMAM HATİP ORTAOKULU- İLKÖĞRETİM MEZUNU

6 MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNDE KAPSAMDA OLAN ALAN VE DALLAR
Mesleki Eğitim Merkezlerinde; 28 Aralık 2016 tarihinde yapılan 28. Mesleki Eğitim Kurulunda alınan karar ile 27 meslek alanında 140 dalda eğitim verilmektedir.

7 6764 sayılı kanun ile çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır.
Milli Eğitim Temel Kanunu Madde: 26: Ortaöğretim; ilköğretime dayalı dört yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinin tümünü kapsar. Bu okul ve kurumları bitirenlere, bitirdikleri programın özelliğine göre diploma verilir. Ancak mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin diploma alabilmeleri için Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenen fark derslerini tamamlaması zorunludur.

8 6764 sayılı kanun ile çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır.
Milli Eğitim Temel Kanunu Madde: 29: Ortaöğretim, çeşitli programlar uygulayan liseler ile mesleki eğitim merkezlerinden meydana gelir.

9 Okulumuzu Kayıt Yaptırabilmek İçin;
En az ortaokul veya İmam Hatip Ortaokulu Mezunu Olmak Kapsamdaki mesleklerden birinde fiilen çalışmak Çalıştığı iş yerinde Usta Öğretici belgesine sahip olan Usta Öğretici bulunması İşyeri hekimden “mesleğini icra edeceğine dair rapor getirmek İSG ve Çıraklık Sözleşmelerini imzalamak

10 ÜCRET VE DİĞER HUSUSLAR
Tüm alan ve dallarda eğitim süresi 4 yıldır. Çırak öğrencilere, işverenler asgari ücretin en az %30 u tutarında aylık öderler. SGK primleri devlet tarafından karşılanır. Okulumuzda sınıf tekrarı ortaöğretim süresince bir defa yapılabilir. İkincisinde kayıtları açık liseye aktarılır. Okulumuza sınavla gelen öğrenciler, ders yılı başladıktan 2 ay sonra seçmiş olduğu alanın içindeki bir dalda bir işletme ile sözleşme imzalayamazsa kayıtları Açık Liseye aktarılır.

11 6764 Kanun ile İşyerlerine Devlet Desteği
İşverenler, asgari ücretin net tutarının %30 u kadar çırak öğrencilere maaş ödemek zorundadır. Çırak çalıştıran işverenlere asgari ücretin net tutarının %30 unun 1/3 veya 2/3 tutarında devlet katkısı sağlanır.

12 Teşekkürler Kadir CECO Merkez Müdürü İş Tel:(478) 211 25 14


"ARDAHAN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları