Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI"— Sunum transkripti:

1 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI

2 CUMARTESİ GÜNÜ ÖĞLEDEN SONRA
TEMEL YETERLİLİK TESTİ ( Türkçe – Matematik ) - sözel ve sayısal becerilerin ölçülmesi - TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI - SOSYAL BİLİMLER -1 -SOSYAL BİLİMLER-2 - MATEMATİK - FEN BİLİMLERİ CUMARTESİ GÜNÜ SABAH BİRİNCİ OTURUM CUMARTESİ GÜNÜ ÖĞLEDEN SONRA İKİNCİ OTURUM

3 BÜTÜN ADAYLARIN BİRİNCİ OTURUMA GİRMESİ ZORUNLUDUR.
Temel Yeterlilik Testinde, Türkçe ve Temel Matematik olmak üzere iki test yer alacaktır. Sorular geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da Milli Eğitim Bakanlığının ortak müfredatına dayalı olacaktır. BÜTÜN ADAYLARIN BİRİNCİ OTURUMA GİRMESİ ZORUNLUDUR.

4 BİRİNCİ OTURUMUN UYGULANMASI
TEMEL YETERLİLİK TESTİ 40 TÜRKÇE SORUSU (testin ağırlığı %50 TEMEL YETERLİLİK TESTİ PUANI 40 MATEMATİK SORUSU (testin ağırlığı %50

5 TEMEL YETERLİLİK TESTİ PUANI (TYT-PUANI)
Bu test adayların ön lisans ve lisans programlarını tercih edebilmesi için yükseköğretime giriş baraj puanlarını belirleyecektir. Bu sene, ön lisans ve lisans programlarının tercih edilmesi için geçen sene gerekli olan baraj puanlarında bir değişikliğe gidilmeyecektir.

6 TYT – PUANI 150 ÖNLİSANS PROGRAMLARI YKS - PUANI 180 LİSANS
Temel yeterlilik testi puanı 150’nin altında olan adayların tercih hakkı bulunmayacaktır.

7 Cumartesi günü öğleden sonra gerçekleşecek ikinci oturumda;
Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal bilimler-1 , Sosyal Bilimler- 2 , Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere dört test yer alacaktır. Sorular geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da Milli Eğitim Bakanlığının müfredatına dayalı olacaktır.

8 Felsefe Grubu, Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi
Türkdili ve Edebiyatı Sosyalbilimler-1 (Tarih-1-Coğrafya-1) 40 soru SOSYAL BİLİMLER -2 Tarih-2 Coğrafya – 2 Felsefe Grubu, Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi 40 soru Matematik Fen Bilimleri

9 İkinci Oturumdaki Testlerin Ağırlıkları
SÖZEL PUAN ; Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler-1 testinin ağırlığı%50 Sosyal Bilimler-2 testinin ağırlığı % 50 SAYISAL PUAN; Matematik testinin ağırlığı % 50 Fen bilimleri testinin ağırlığı % 50 EŞİT AĞIRLIK PUANI; Türk dili ve edebiyatı- Sosyal Bilimler-1 testinin ağırlığı %50 Matematik testinin ağırlığı % 50

10 YABANCI DİL OTURUMU Dil sınavı ise aynı hafta sonu Pazar günü
gerçekleştirilecektir. Yabancı Dil oturumunda; soru sayısı 80’dir.

11 Aday, yerleşmeyi hedeflediği programın puan türünü dikkate alarak;
TESTLER Türk Dili Ve Edebiyatı Sosyal Bilimler-1 Sosyal Bilimler-2 Matematik Fen Bilimleri Sözel puan için Sayısal puan için Eşit ağırlık puanı için Sözel + eşit ağırlık puanı için Sayısal + eşit ağırlık puanı için sözel+ sayısal + eşit ağırlık puanı için

12 TESTLER SORU SAYISI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI -SOSYAL BİLİMLER-1 Türk dili ve edebiyatı 24 SOSYAL BİLİMLER- 1 Tarih -1 10 Coğrafya - 1 6 TOPLAM 40 MATEMATİK TOPLAM 40

13 11 12 6 40 TESTLER SORU SAYISI SOSYAL BİLİMLER- 2 Tarih – 2
Coğrafya - 2 Felsefe grubu( sosyoloji, psikoloji, mantık) 12 Din kültürü ve ahlak bilgisi 6 TOPLAM 40

14 14 13 40 80 TESTLER SORU SAYISI FEN BİLİMLERİ Fizik Kimya Biyoloji
TOPLAM 40 YABANCI DİL TOPLAM 80

15 Yerleştirme ÖNLİSANS PROGRAMLARINDA; TYT- Puanı
Temel yeterlilik puanı (TYT-puanı): türkçe testi %50 + temel matematik test %50 LİSANS PROGRAMLARINDA ; dört puan türü ( sözel , sayısal,eşit ağırlık ve dil ) esas alınacaktır. sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanları hesaplanırken Temel Yeterlilik Testi’nin % 40 etkisi olacaktır. Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına devam edilecektir.

16 TIP PROGRAMLARINA YERLEŞTİRME İŞLEMLERİNDE:
HUKUK PROGRAMLARINA YERLEŞTİRME İŞLEMLERİNDE : EN DÜŞÜK 150 bininci( ) MÜHENDİSLİK PROGRAMLARINA YERLEŞTİRME İŞLEMLERİNDE: EN DÜŞÜK 240 bininci ( ) MİMARLIK PROGRAMLARINA YERLEŞTİRME İŞLEMLERİNDE: EN DÜŞÜK 200 bininci ( ) TIP PROGRAMLARINA YERLEŞTİRME İŞLEMLERİNDE: EN DÜŞÜK 40 bininci (40.000) ÖĞRETMENLİK PROGRAMLARINA YERLEŞTİRME İŞLEMLERİNDE: EN DÜŞÜK 240 bininci ( )

17 SÖZEL: temel yeterlilik testi %40 + sözel test %60
SAYISAL: temel yeterlilik testi %40 + sayısal test %60 EŞİT AĞIRLIK : temel yeterlilik testi %40 + eşit ağırlık testi %60 DİL: temel yeterlilik testi %40 + yabancı dil testi %60

18 ÖZEL YETENEKLE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLAR
Özel yetenekle öğrenci alan programlar için baraj puanı geçen sene ile aynı tutulmuştur. Temel yeterlilik testine giren ve temel yeterlilik testi puanı en az 150 olan adaylar Özel Yetenek Öğrenci Alan Lisans programlarını tercih edebileceklerdir.

19 Orta öğretim başarı puanı (OBP) hesaplaması
Orta öğretim başarı Puanı’nın hesaplanmasında herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. Yerleştirme puanlarına etkisi geçen seneki gibi aynı oranda olacaktır. Meslek lisesi mezunlarına geçen seneki alan odaklı ek puan uygulamasına devam edecektir. Engelli adaylar yönelik düzenlemelerin uygulanması devam edilecektir.

20 SORULARLA YKS 1- İlk sınav ile ikinci sınav arasında ne kadar süre olacak? 2 SAAT SÜRE OLACAK… 2- Sınav sabah yapılan mekanda mı devam edecek? EVET… İKİ SINAVDA AYNI MEKANDA YAPILACAK

21 3- ikinci aşamada tek kitapçık mı , birden fazla kitapçık mı dağıtılacak?
BÜTÜN TESTLERİN YER ALDIĞI TEK KİTAPÇIK ADAYLARA VERİLECEK. ADAYLAR İSTERLERSE KENDİ ALANLARININ DIŞINDAKİ SINAVLARA GİREBİLECEK VE O TESTLERİ ÇÖZEBİLECEK.. O ALANDAN DA ADAYLARIN PUANI VE BAŞARI SIRALARI GELECEK.. Aday alanı dışındaki çözdüğü sorular, tercih yapmak istediği kendi alanındaki puan ve başarı sırasını etkilemeyecek..

22 4- ikinci aşamada soru sayısı azaltıldı, süre artacak mı?
SÜRE TEK ALANDA SORU ÇÖZECEK ADAYLAR İÇİN UZAYACAK. HER SORU İÇİN EN AZ 2 DAKİKA AYRILACAKKEN , DİĞER TESTLERİ DE YAPACAKSA BU 1 DAKİKAYA DÜŞECEK.. 5- aday kendi testini cevapladıktan sonra salondan istediği zaman ayrılabilecek mi? EVET. KENDİ TESTİNİ YAPAN ADAY BAŞKA ALANDAKİ SORULARI YANITLAMAK İSTEMİYORSA SALONDAN DİLEDİĞİ ZAMAN AYRILACAK..

23 7- temel yeterlilik sınavı yetenek sorularından mı oluşacak?
6- eşit ağırlık alanındaki bir öğrencinin sayısaldan soru çözmesi puanını etkileyecek mi? HAYIR. FARKLI ALANDA ÇÖZÜLEN TESTLER , BAŞKA BİR ALANIN PUANINA KATKI YAPMAYACAK. 7- temel yeterlilik sınavı yetenek sorularından mı oluşacak? HAYIR. ÖZEL YETENEK SINAVI GİBİ OLMAYACAK. DAHA ÖNCE YGS’DEKİ SORULARIN BENZERİ OLACAK. YETERLİLİK ÖLÇÜLECEK.

24 8- açık uçlu soru yer alacak mı?
AÇIK UÇLU SORULAR GEÇEN YIL OLDUĞU GİBİ ANLATIM DEĞİL, TEK KELİME, TEK TARİHLİ SORULAR YER ALACAK. SORU SAYILARI GEÇEN YILKİ GİBİ OLACAK. puan barajı nedir? 200 BARAJ PUANINI ALAN ÖĞRENCİ DİLERSE 2. YIL İÇİN TEMEL YETERLİLİK TESTİNE GİRMEDEN ALAN SINAVINA GİREBİLECEK.( her yıl değişen soruların kolaylık ve zorluk dereceleri açısından sorun oluşturabilir mi?) ADAYLARIN, SINAVA GİRENLER İÇİNDEKİ BAŞARISI SIRASI REFERANS ALINARAK, ALDIKLARI PUAN TAKİP EDEN YILDAKİ BU BAŞARI SIRALAMASININ KARŞILIĞINA DENK GELEN PUANA DÖNÜŞTÜRÜLECEKTİR.

25 10- bölümlerin puanlarında ve sıralamalarda değişikliğe gidildi mi?
ŞİMDİLİK BİR DEĞİŞİKLİĞE GİDİLMEYECEK.DAHA SONRAKİ YILLARDA ÜNİVERSİTE VE FAKÜLTELERİN DE GÖRÜŞÜ ALINARAK DEĞİŞİM YAPILABİLİR. YANİ HUKUK FAKÜLTESİ DE EKONOMİDE EŞİT AĞIRLIKTAN ÖĞRENCİ ALMAYA DEVAM EDECEK.

26 15 DAKİKA KURALI KALDIRILDI.
SINAV ÜCRETİ DÜŞÜRÜLDÜ.(120 TL CİVARI DÜŞÜNÜLÜYOR.) SINAV SÜRESİ UZUYOR. BİRİNCİ SINAVIN 90 DAKİKA, İKİNCİ SINAVIN 180 DAKİKA OLARAK BELİRLENDİ. SINAV HAZİRAN 2018 TARİHİNDE YAPILACAKTIR.


"YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları